Πράσινο σπίτι

1
Για να έχετε πιο καθαρό νερό



Κάποτε ακούγαμε και συμπονούσαμε τους δυστυχείς Αφρικανούς που, όπως έγραφαν οι εφημερίδες (εκτός Ελλάδος πάντα), αγωνίζονταν κάθε ημέρα για να εξασφαλίσουν ένα ποτήρι καθαρό νερό. Πόσο μακριά από εμάς φάνταζε τότε ό,τι συνέβαινε εκεί κάτω... Σήμερα, όμως, έχουν αλλάξει τόσο τα πράγματα, που υπάρχουν μέρη ακόμη και λίγο έξω από την Αθήνα όπου οι άνθρωποι δεν τολμούν να ανοίξουν τη βρύση να πιουν όσο νερό θέλουν, ενώ, ακόμη χειρότερα, και εκεί όπου το νερό δεν περιέχει βαρέα μέταλλα και άλλους ήδη «σεσημασμένους» δράστες κατά της υγείας, πάλι μπορεί να έχουμε πρόβλημα εξαιτίας των σωληνώσεων, αλλά και του χλωρίου που υπάρχει στο νερό, συχνά σε μεγάλες ποσότητες.


Το πρόβλημα του χλωρίου
Η απολυμαντική δράση του χλωρίου κρίνεται απαραίτητη για το νερό του δικτύου και για τη δημόσια υγεία (έτσι αποφεύγονται οι υδατογενείς επιδημίες, π.χ. χολέρα, εντερίτιδες) και παρόλο που υπάρχουν αρκετές άλλες μέθοδοι απολύμανσης του νερού (όπως το όζον, η υπεριώδης ακτινοβολία, οι χλωραμίνες κ.ά.), η καθεμιά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της, η χλωρίωση θεωρείται προς το παρόν η πιο αποτελεσματική και συμφέρουσα. Γι’ αυτό, το νερό συνεχίζει να έρχεται μέχρι τη βρύση μας χλωριωμένο, στα κολυμβητήρια κάνουμε απλωτές μέσα σε αυτό, ενώ οι σωλήνες νερού των σπιτιών έχουν τις περισσότερες φορές και αυτές χλώριο εκ κατασκευής. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις του χλωρίου στον οργανισμό μας. Το χλώριο, σε συνδυασμό με υπάρχουσες οργανικές ενώσεις, όπως είναι οι αρωματικές, από τα φυτοφάρμακα, δημιουργεί διοξίνες και όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι οι διοξίνες είναι από τις πιο ανθεκτικές και βλαβερές για τον άνθρωπο ουσίες. Επιπλέον, το χλώριο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα μερικών ανθρώπων και συχνά ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τα βρέφη.

Τι πρέπει να ξέρουμε για τους σωλήνες
Ένα στοιχείο ικανό να προκαλέσει πολλές απορίες είναι αυτό που χρησιμοποιείται συχνότερα ως κατασκευαστικό υλικό στους σωλήνες του δικτύου μεταφοράς και στις εγκαταστάσεις καθαρισμού του νερού. Τελικά στο «δολοφόνο» φαίνεται ότι μάλλον ανοίγουμε εμείς, αν όχι την πόρτα, τουλάχιστον τη... βρύση για να μπει αργά και σταθερά μέσα... Διότι, κάποια υλικά σωλήνων που χαρακτηρίζονται ως πλαστικά (κυρίως τα «πολυμερή του βινυλίου») δεν είναι στην πραγματικότητα και τόσο στέρεα και τρίβονται ή σπάζουν εύκολα. Η βιομηχανία, λοιπόν, για να τα κάνει πιο εύκολα στη χρήση τους από τους διάφορους τεχνίτες χρησιμοποιεί τους λεγόμενους πλαστικοποιητές. Γι’ αυτό το λόγο, χρησιμοποιήθηκε κάποια στιγμή το PCB (πολυχλωριωμένο διφαινύλιο), που διαλύεται δύσκολα σε λιπώδες περιβάλλον, όπως είναι οι ιστοί του οργανισμού μας, και αποικοδομείται ακόμη πιο δύσκολα στη φύση. Τελικά, και μετά από πολλές διαμαρτυρίες, αποσύρθηκε, και όπου το συναντούμε πρέπει να το αποφεύγουμε. Δυστυχώς, όμως, αντικαταστάθηκε από άλλο υλικό με φθαλικούς εστέρες, που επίσης δεν είναι ό,τι καλύτερο. Γι’ αυτό καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι καλό είναι να αποφεύγουμε τους πλαστικούς σωλήνες νερού από PVC, που περιέχουν και χλώριο και άλλα συστατικά, βολικά για τους κατασκευαστές, αλλά όχι απαραίτητα για τους ενοίκους. Προς το παρόν, καλύτερη επιλογή θεωρούνται οι χάλκινοι σωλήνες, που όμως ανεβάζουν κατά 15% το κόστος μιας καινούργιας υδραυλικής εγκατάστασης.

O ρόλος των φίλτρων
Ακόμη όμως και αν έχουμε χάλκινους σωλήνες στο σπίτι μας, το χλώριο μας χτυπάει την πόρτα μαζί με άλλες ύποπτες ουσίες, όπως τα βαρέα μέταλλα, όπου και να βρισκόμαστε, χάρη στην Ε.Υ.Δ.Α.Π. Έτσι, γίνεται αναπόφευκτο να καταφύγουμε στο φιλτράρισμα του νερού σε δύο σημεία του σπιτιού: πρώτα, λίγο πριν την είσοδο της παροχής νερού από το δίκτυο στο σπίτι, όπου ένα σχετικά ογκώδες φίλτρο κατακρατά περίπου το 60% του χλωρίου. Έπειτα, ένα φίλτρο στη βρύση της κουζίνας που κατακρατά έως και το 97% του χλωρίου πριν το νερό καταλήξει στο ποτήρι. Ζητήσαμε τη βοήθεια του κ. Αυγερινού Παπαδόπουλου, που είναι ο παλαιότερος επαγγελματίας στην αγορά των φίλτρων νερού, να μας δώσει μερικά στοιχεία ακόμη σχετικά με το νερό που πίνουμε. Έχει πάρει στα χέρια του και έχει μελετήσει τις αναλύσεις αναρίθμητων δειγμάτων από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Έτσι ξέρει καλά ότι, εξαιτίας των υπερβολών στη γεωργία με τα φυτοφάρμακα, των βιομηχανικών αποβλήτων, που είναι πλούσια σε βαρέα μέταλλα, των ρύπων της ατμόσφαιρας, που με τη βροχή καταλήγουν στο πόσιμο νερό και, τέλος, εξαιτίας όλων των βλαβερών συστατικών από τους σωλήνες αμιάντου, που ακόμη στοιχειώνουν κυριολεκτικά το δίκτυο της ύδρευσης, στη βρύση μας φτάνουν: μόλυβδος, αρσενικό, υδράργυρος, χρώμιο, αμίαντος, νιτρικά, άλατα ασβεστίου, κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο. Ένα καλό φίλτρο από άνθρακα πρέπει να αφήνει να περνά το 97% των ωφέλιμων συστατικών (ασβέστιο, κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο), ενώ τα βλαβερά να τα μειώνει αντίστοιχα σε ποσοστό πάνω από 97%. Επίσης, είναι καλό που δεσμεύει το χλώριο σε αρκετά μεγάλο ποσοστό από την αρχή της διαδρομής του νερού μέσα στο σπίτι, γιατί έτσι αποφεύγουμε να πλενόμαστε με νερό πολύ χλωριωμένο.

Σε ένα καινούργιο σπίτι, φτιαγμένο με κάποιες στοιχειώδεις προδιαγραφές υγείας και οικολογικής συμπεριφοράς, πρέπει να χρησιμοποιούμε χάλκινους σωλήνες και φίλτρα νερού.

O άνθρακας είναι ο θησαυρός
Το πρώτο μεγάλο φίλτρο κατακρατά ένα μικρότερο ποσοστό βλαβερών ουσιών, διότι πρέπει να είναι αρκετά ικανοποιητική η ροή και η συνολική παροχή του νερού που μπαίνει στο σπίτι. Ένα δεύτερο φίλτρο συνδέεται στην κουζίνα, παίρνοντας παροχή από το σωλήνα του κρύου, και δίνει φιλτραρισμένο νερό από μια δεύτερη βρύση με ρυθμό περίπου 2,5-3 λίτρα το λεπτό.

Τι πρέπει να ξέρουμε για τα φίλτρα
● Ποτέ δεν κάνουμε σύνδεση με την παροχή του ζεστού νερού.
● Αν είναι μεγάλη η παροχή νερού στο τελικό στάδιο, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν γίνεται αρκετά φροντισμένο φιλτράρισμα.
● O άνθρακας δεν πρέπει να είναι σε σκόνη και το νερό δεν πρέπει να περνάει και από το μεσοδιάστημα μεταξύ των τοιχωμάτων και των κόκκων του άνθρακα, γιατί δεν καθαρίζεται καλά.
● O άνθρακας πρέπει να είναι συμπαγής και οι πόροι του (από όπου και μόνο θα περνάει το νερό) να είναι μικρότεροι από μισό εκατομμυριοστό του μέτρου (< 0,5 μm).
● Το φίλτρο άνθρακα δεν κάνει απολύμανση, ούτε αλλάζει την οξύτητα του νερού (δηλαδή το pH).
● Το φίλτρο πρέπει να απαλλάσσει το νερό από οσμές, κολοβακτηρίδια, και πλήρως από το χλώριο.
● Καλό είναι να ζητούμε πιστοποιητικά καταλληλότητας, έστω και αν αυτά χορηγούνται μόνο από αρμόδιες αρχές ξένων χωρών, όπου τηρούνται αυστηρότερα οι προδιαγραφές ασφαλείας.

Η αμφίβολη γοητεία του μαγνήτη
Τις περισσότερες φορές τα φίλτρα του νερού συνοδεύονται και από κάτι άλλο, για να μην κάθεται στο εσωτερικό των σωληνώσεων ίζημα, με τελικό αποτέλεσμα να φράζουν εξαιτίας της περιεκτικότητας του νερού σε ανθρακικό ασβέστιο. Στη μία περίπτωση, αυτό το «κάτι άλλο» είναι μαγνήτες σε σχήμα δαχτυλιδιού που περιβάλλουν το σωλήνα του νερού. Στην άλλη περίπτωση, είναι μια συσκευή με ηλεκτρομαγνήτες, η οποία αναγκαστικά πρέπει να είναι μόνιμα συνδεδεμένη σε πρίζα ρεύματος και δημιουργεί μαγνητικά πεδία ανάλογα με τη συχνότητα του ρεύματος που περνάει. Και στις δύο περιπτώσεις, το νερό περιέχει άλατα, όπως αυτά του ασβεστίου κυρίως, που διίστανται, δηλαδή χωρίζονται τα συστατικά τους σε δύο μέρη, ένα φορτισμένο θετικά και ένα αρνητικά. Αυτό όμως κάνει το νερό κατά κάποιον τρόπο, καθώς ρέει με τα φορτισμένα του συστατικά, να συμπεριφέρεται σαν ηλεκτρικό ρεύμα. Εμφανίζεται, λοιπόν, αντίστοιχα ένα ρεύμα εξ επαγωγής, γίνεται στο νερό κάτι σαν μια μικροηλεκτρόλυση, με αποτέλεσμα τελικά τα φορτισμένα σωματίδια του ασβεστίου να προσκολλώνται όχι στα τοιχώματα του σωλήνα, αλλά σε άλλα, κινούμενα φορτισμένα σωματίδια, και έτσι να διατηρούνται σε μια αέναη αιώρηση μέχρι να καταλήξουν εκτός του εσωτερικού δικτύου των σωλήνων του σπιτιού. Το κακό με τις μαγνητικές αυτές συσκευές είναι ότι σε ένα συγκριτικό έλεγχο που έγινε από το Γαλλικό Τεχνικό Επιμελητήριο, από τις 47 συσκευές που ελέγχθηκαν πριν από κάποια χρόνια, οι 18 μείωσαν τις εναποθέσεις ασβεστίου στα τοιχώματα, 11 δεν έκαναν τίποτα και 18 αύξησαν τις εναποθέσεις (!). Άρα, η χρησιμότητα των μαγνητικών συσκευών είναι αμφίβολη.


Βαρέα και... ανθυγιεινά
Τα λεγόμενα βαρέα μέταλλα είναι όσα έχουν πυκνότητα τουλάχιστον πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτήν του νερού. Ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι ο μόλυβδος, ο υδράργυρος, το κάδμιο και το χρώμιο. O μόλυβδος και ο υδράργυρος δημιουργούν ενώσεις που ονομάζονται σουλφίδια και έχουν την κακή... συνήθεια, όταν συναντούν τα πολύτιμα για τον άνθρωπο ένζυμα, να μπλοκάρουν ένα τμήμα τους και να μην τα αφήνουν να δράσουν όπως πρέπει. Το κακό είναι ότι και ο υδράργυρος και ο μόλυβδος έχουν την τάση να συσσωρεύονται στον οργανισμό και αν είναι σε ποσότητες μεγαλύτερες από αυτές που μπορεί να αποβάλει κάθε ημέρα το σώμα μας, τότε τα υπολείμματα δρουν στον εγκέφαλο αρκετά ύπουλα, αφού εμφανή συμπτώματα γίνονται αντιληπτά μετά από 15 ημέρες αφότου άρχισε η δράση τους. Τέτοια συμπτώματα είναι η απώλεια της αίσθησης της ισορροπίας, της όρασης και της ακοής. Επιπλέον, το κάδμιο οδηγεί σε απώλεια του ασβεστίου από τα κόκαλα, πόνους στο υπογάστριο, εμετούς και διάρροια. Το κακό είναι ότι και ελαφρά μέταλλα, όπως το βηρύλλιο, με τις αυξημένες ποσότητες που τα συναντούμε καθημερινά, έγιναν πλέον επικίνδυνα για την υγεία, ενώ το αρσενικό, που δεν είναι καν μέταλλο, επίσης μπλοκάρει τη δράση των ενζύμων και είναι καρκινογόνο.

πηγη vita.gr
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Re: Πράσινο σπίτι

2
Τοίχοι που ζεσταίνουν


Στο Λαντάκ του δυτικού Θιβέτ, που είναι «σκαρφαλωμένο» στα Ιμαλάια, κατά μέσο όρο έχουν ήλιο 325 ημέρες το χρόνο, αλλά πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Και πολύ χαμηλό εισόδημα. Έτσι, όσοι επιμένουν να ζουν σκαρφαλωμένοι εκεί ψηλά προσπαθούν να ζεσταθούν με τα πενιχρά μέσα που βρίσκονται στην περιοχή. Και ό,τι πιο κλασικό είναι βέβαια η κοπριά από τα μεγάλα ζώα. Όποιος μάλιστα έχει ταξιδέψει στα μέρη αυτά, από Πακιστάν μέχρι βόρεια Ινδία, είναι εξοικειωμένος με την εικόνα των μεγάλων σβόλων από κοπριά που είναι κολλημένοι στους εξωτερικούς τοίχους, αφημένοι για να στεγνώσουν και να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμη ύλη. Μια καύσιμη ύλη ανάγκης φυσικά και όχι απόλαυσης, αφού γεμίζει τα δωμάτια με αποπνικτικό καπνό και, εννοείται, μυρωδιά. Έχουν όμως φτάσει μέχρι το Λαντάκ εδώ και αρκετά χρόνια κάποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις, που προσπαθούν να βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων και μάλιστα με τρόπους που είναι οικολογικά αποδεκτοί και δεν χρειάζονται πολλά χρήματα. Φρόντισαν, λοιπόν, και για τη θέρμανση των σπιτιών. Στην αρχή με ξυλόσομπες, αλλά αυτό αποδείχτηκε όχι και τόσο ρεαλιστικό, αφού πλέον στα Ιμαλάια τα δέντρα δεν είναι και τόσο άφθονα. Βρέθηκε όμως ένας τρόπος που έκανε τους κατοίκους να διηγούνται κατάπληκτοι ότι αντί για τέσσερα σκεπάσματα τη νύχτα τώρα χρειάζονται μόνο ένα και τα παιδάκια τους μπορούν να κάθονται σε ένα ζεστό δωμάτιο και να κάνουν τα μαθήματά τους χωρίς να θέλουν να φύγουν.

Η πατέντα Trompe-Michel
Από το 1881 είχε κατατεθεί η σχετική αίτηση από τον Edward Morse και του είχε χορηγηθεί από το Γραφείο Ευρεσιτεχνιών των Ηνωμένων Πολιτειών το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας Νο 246626 για τον... τοίχο του. Και από τότε πέρασαν 83 ολόκληρα χρόνια χωρίς να φανεί ότι κίνησε το ενδιαφέρον κάποιου. Άλλωστε, οι αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα έβλεπαν τον τοίχο απλά ως ένα κέλυφος που σαν ένα είδος αφίσας αναδεικνύει τα προσόντα και τη φαντασία τους. Μόνο στις αρχές της δεκαετίας του ’60, που αναπτύχθηκαν κάποιες απόψεις γύρω από την οικολογική αρχιτεκτονική, ο μηχανικός Felix Trompe και ο αρχιτέκτονας Jacques Michel παρουσίασαν την ξεχασμένη ευρεσιτεχνία του αμερικανού συναδέλφου τους, που από τότε και μέχρι σήμερα είναι γνωστή μόνο με το δικό τους όνομα. Πρόκειται για έναν τοίχο συχνά χωρίς ανοίγματα και σπανιότερα βαμμένο με σκούρο χρώμα, πάχους περίπου 20 εκ., μαζί μια γυάλινη επιφάνεια παράλληλη με τον τοίχο σε απόσταση περίπου 5 εκ., που τον καλύπτει ολόκληρο. Συνήθως, προτιμούμε το νότιο τοίχο του σπιτιού και επιδιώκουμε να καλύπτεται όσο γίνεται μεγαλύτερη επιφάνειά του με αυτό το... πλακέ θερμοκήπιο. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος το γιατί. Στη διάρκεια της ημέρας, η επιφάνεια θερμαίνεται. Με βάση τους νόμους της ακτινοβολίας των σωμάτων, ξέρουμε ότι η ηλιακή ενέργεια περνάει από το συνηθισμένο γυαλί σε ποσοστό περίπου 90%. Όταν όμως ο τοίχος θερμανθεί, ξέρουμε ότι επανεκπέμπει κάποιο ποσοστό από τη θερμική ακτινοβολία που δέχτηκε. Επειδή όμως αυτό γίνεται σε διαφορετική συχνότητα, στην οποία το γυαλί δεν παρουσιάζει διαφάνεια, δεν την αφήνει δηλαδή να περάσει, σε μεγάλο ποσοστό εγκλωβίζεται στο χώρο και κατά ένα μεγάλο μέρος (επειδή πάντα έχουμε ροή θερμικής ενέργειας από το πιο θερμό προς το πιο ψυχρό) στη διάρκεια της ημέρας και όσο υπάρχει ήλιος, ο νότιος τοίχος πίσω από το γυαλί θερμαίνεται. Έχει παρατηρηθεί ότι την υψηλότερη θερμοκρασία θα την έχει ο τοίχος 10 ώρες μετά τη στιγμή που θα σημειωθεί η μεγαλύτερη θερμοκρασία έξω, στο χώρο γύρω από το σπίτι. Έτσι, όλοι όσοι έτυχε να κάνουν χρήση αυτής της πολύ έξυπνης κατασκευής γνωρίζουν ότι κατά τις 7 με 8 το βράδυ ο τοίχος βγάζει μια πολύ ευχάριστη ζεστασιά μέσα στο δωμάτιο.

Άλλα κόλπα
Αφού, λοιπόν, αποδείχτηκε ότι δουλεύει καλά η ιδέα των Morse-Trompe-Michel, άρχισαν και οι βελτιώσεις. Η πιο σημαντική, που τώρα θεωρείται πλέον κλασική και εφαρμόστηκε και στα σπίτια του Λαντάκ, είναι τα δύο παράλληλα με το έδαφος στενά ανοίγματα σε όλο το πλάτος του τοίχου, στο πάτωμα και στην οροφή. Στο κάτω εφαρμόζουμε μια περσίδα που ανοίγει μόνο από το εσωτερικό προς το έξω μέρος του τοίχου και στο επάνω μια άλλη που ανοίγει μόνο προς το εσωτερικό του σπιτιού. Αυτό βοηθάει στην καλύτερη κυκλοφορία του αέρα, αφού ο θερμός, πηγαίνοντας ψηλά, περνάει στο εσωτερικό και ο ψυχρός, ως βαρύτερος, οδηγείται από το κάτω μέρος προς τα έξω, όπου θα αναθερμανθεί και θα ξαναμπεί στο δωμάτιο. Το πάχος του τοίχου μπορεί να είναι από 10 έως και 40 εκ., ανάλογα με το τοπικό κλίμα, το υλικό κατασκευής του (πέτρα, πλίνθοι ή κεραμικά τούβλα) και τη μόνωση (άχυρο ή ξυλόμαλλο - Heraklith). Όσοι συνιστούν την κατασκευή τέτοιων τοίχων δεν συνιστούν ταυτόχρονα στην άλλη πλευρά τους, στο εσωτερικό του δωματίου, να καλύπτονται από ντουλάπια κουζίνας, ράφια με βιβλία ή γυψοσανίδα με ενδιάμεσο κενό αέρος, που λειτουργεί ως μονωτικό. Κάποιος αρχιτέκτονας έβαλε και προεκτάσεις τσιμεντένιες στον τοίχο, για να μην είναι δυνατόν να καλυφθεί η επιφάνειά του από οτιδήποτε. Θέλουμε, δηλαδή, έναν τοίχο ελεύθερο από παντού και μάλιστα χωρίς θερμογέφυρες, τις ανεπιθύμητες οδούς απόδρασης (τις οποίες αναλύσαμε στο προηγούμενο τεύχος), που προσφέρονται για να διαρρεύσει η θερμότητα προς τα έξω. Κάποιοι, μάλιστα, φροντίζουν να μονώνουν τον τοίχο στο κάτω μέρος, στην επαφή του με το έδαφος. Όσο για τους σκοτεινόχρωμους τοίχους, έχει βρεθεί η λύση να χρησιμοποιούνται τζάμια με σχέδια ή κάποιο διακοσμητικό θάμπωμα, για να μη φαίνονται μαύροι και άσχημοι. Υπάρχει και κάποιος συντελεστής απόδοσης ενός τέτοιου τοίχου, που ορίζεται ως το κλάσμα με αριθμητή τη θερμότητα που δίνεται στο κτίριο και παρονομαστή την ολική ηλιακή ενέργεια που πέφτει στον τοίχο.

Μεγάλη απόδοση
Θεωρείται ότι ο συντελεστής απόδοσης της μεθόδου είναι από 13% και επάνω, αλλά προφανώς δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί από τον κάθε ιδιοκτήτη. Υπάρχει επίσης μια ακόμη παραλλαγή που προτείνεται από τον καθηγητή Wei Chen, ο οποίος θεωρεί ότι οι κλασικοί τοίχοι Trompe-Michel δεν είναι τόσο αποτελεσματικοί όταν έχουμε πολλές κρύες νύχτες ή κρύες ημέρες και ταυτόχρονα δεν εμφανίζεται ο ήλιος, οπότε στον τοίχο κυκλοφορεί θερμότητα από το εσωτερικό του σπιτιού προς τα έξω. Προτείνεται, λοιπόν, ως «αντίδοτο» σε αυτό να καλύπτεται ο τοίχος πίσω από το γυαλί με ένα πορώδες υλικό που λειτουργεί ως μονωτής όταν είναι να φύγει θερμότητα από το εσωτερικό προς τα έξω. Έτσι, για όποιον θέλει μια βελτιωμένη έκδοση του τοίχου Trompe-Michel, μια καλή λύση για τα δικά μας δεδομένα θα ήταν να καλυφθεί ο τοίχος με πλάκες από ξυλόμαλλο, που θα λειτουργούν ως μονωτικό και ταυτόχρονα, έχοντας σκούρο καφέ χρώμα θα απορροφούν περισσότερη ακτινοβολία.

Τα «αλλά» της υπόθεσης
Στα σπίτια του Λαντάκ τα έξοδα για τους ευεργετικούς αυτούς τοίχους τα είχαν αναλάβει διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, εδώ, όμως, θα σκεφτεί κάποιος, τα έξοδα πρέπει να τα καλύψει ο ιδιοκτήτης. Αυτό είναι αλήθεια και είναι το πρώτο «αλλά». Η μόνη παρηγοριά είναι φυσικά η απόσβεση λόγω μειωμένων εξόδων θέρμανσης και η θαλπωρή που παρέχει μια τέτοια κατασκευή. Το άλλο «αλλά» φυσικά θα πρέπει να είναι για το τι κάνουμε το καλοκαίρι, που κάθε άλλο παρά θέλουμε να έχουμε έναν (ακόμη) ζεστό τοίχο, και μάλιστα πιο ζεστό από τους άλλους. Σε περιοχές πιο βόρειες από τη δική μας, που δεν έχουν μεγάλο πρόβλημα, αρκούνται στο να παρατηρήσουν ότι στη διάρκεια των θερινών μηνών ο ήλιος βρίσκεται αρκετά ψηλά ώστε οι ακτίνες του να μη χτυπούν σχεδόν κάθετα στο τζάμι και μάλιστα πέφτουν με αρκετά μικρή γωνία ως προς τη γυάλινη επιφάνεια, επιτρέποντας στις περισσότερες ακτίνες να ανακλώνται. Επιπλέον, προτείνουν να υπάρχει στο επάνω μέρος του τοίχου τέντα, ώστε να προστατεύεται ακόμη περισσότερο η κατασκευή από τις καλοκαιρινές ακτίνες. Μία ακόμη πρόταση είναι το τζάμι του τοίχου Trompe-Michel να είναι επάνω σε μια απλή κατασκευή που να επιτρέπει στον ιδιοκτήτη να το ανοίγει το καλοκαίρι εντελώς, δίνοντας «άδεια» στο «θερμοκήπιο» που τόσο τον εξυπηρέτησε το χειμώνα.

Oι τοίχοι μπορούν να αποκτήσουν ακόμη και... μάτια, αν το θελήσουμε. Στις φωτογραφίες φαίνεται μια κατασκευή που τη συναντάς σε οικολογικά προσανατολισμένα σπίτια. Με μπουκάλια ή και βάζα της μαρμελάδας τοποθετημένα το ένα ως προέκταση του άλλου, όχι μόνο θερμαίνεται ένας τοίχος, αλλά παίρνει και περισσότερο φως, ενώ αν χρησιμοποιήσουμε μπουκάλια διάφορων χρωμάτων, θα έχουμε και… ψυχεδελικό φωτισμό!

πηγη vita.gr
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Re: Πράσινο σπίτι

3
Φυτά εσωτερικού χώρου. «Φίλτρα» για τον αέρα του σπιτιού

Τα τελευταία χρόνια πυκνώνουν οι έρευνες που επιβεβαιώνουν το σημαντικό ρόλο των φυτών στον καθαρισμό και στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στους κλειστούς χώρους. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα φυτά μειώνουν κατά 20% τη σκόνη και τα αιωρούμενα σωματίδια και μικροσωματίδια που ευθύνονται για αλλεργίες, ευαισθησίες και αναπνευστικά προβλήματα, ενώ μια άλλη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με τη βοήθεια των φυτών μπορούμε να «ρυθμίσουμε» την επιθυμητή σχετική υγρασία στο εσωτερικό των κτιρίων, ακόμα και να εξοικονομήσουμε... ενέργεια. Σύμφωνα με αυτή την τελευταία έρευνα, φαίνεται ότι νιώθουμε άνετα σε ένα περιβάλλον όπου η θερμοκρασία είναι 22 βαθμοί Κελσίου και η σχετική υγρασία 40%. Σε περιπτώσεις που η θερμοκρασία παραμένει σταθερή, αλλά η σχετική υγρασία μειώνεται, κρυώνουμε περισσότερο και χρειαζόμαστε περισσότερη θέρμανση για να ζεσταθούμε. Με τη βοήθεια φυτών όπως ο πάπυρος, μπορούμε να διατηρήσουμε τη σχετική υγρασία στο χώρο μας σε καλά επίπεδα, εξοικονομώντας παράλληλα από τη θέρμανση.

Πού να βάλω τι
Όλοι οι χώροι του σπιτιού έχουν να κερδίσουν από την ομορφιά και την καθαριστική επίδραση των φυτών. Κάποια είδη, όμως, προσφέρονται περισσότερο και αποδίδουν καλύτερα σε συγκεκριμένους χώρους. Ας δούμε τους χώρους του σπιτιού έναν-έναν:
Καθιστικό: Είναι τόπος χαλάρωσης, ηρεμίας αλλά και σημείο συνάντησης και κοινωνικής δραστηριότητας. Έχει ανάγκη από χρώμα, που βελτιώνει τη διάθεση, προάγει την επικοινωνία και δημιουργεί φιλόξενη ατμόσφαιρα. Το αλεξανδρινό, ο πόθος, η δράκαινα είναι είδη που θα δώσουν χρώμα στο καθιστικό. Το μέγεθος του χώρου που διαθέτετε καθορίζει αν θα χρησιμοποιήσετε ψηλά φυτά, όπως ο φίκος, η σεφλέρα, το φυλλόδενδρο και η κέντια. Τα διαφορετικά φυλλώματά τους, σε διάφορους τόνους του πράσινου, δημιουργούν μια όαση. Φροντίστε μόνο να τοποθετήσετε τις γλάστρες σας σε σημεία του σαλονιού που δεν εμποδίζουν την κίνηση και το βλέμμα μέσα στο χώρο. Κοντά στα παράθυρα, εκεί όπου υπάρχει έντονο φως, μπορούμε να τοποθετήσουμε ανθοφόρα φυτά, όπως βολβούς (κυκλάμινα, ζουμπούλια, τουλίπες) ή χρυσάνθεμα, που εκτός από χρώμα θα προσφέρουν και διακριτικό άρωμα.
Κουζίνα: Η κουζίνα είναι χώρος δραστηριότητας, δημιουργίας και συνάντησης όπου τα φυτά, εκτός από το διακοσμητικό τους ρόλο, καθαρίζουν τον αέρα από τις μυρωδιές και, βέβαια, μπορούν να προσφέρουν υλικά για μαγείρεμα. Αν η κουζίνα σας είναι αρκετά φωτεινή, τοποθετήστε φυτά με χρώμα, όπως κυκλάμινα ή αζαλέες. Αν υπάρχει έλλειψη φωτισμού, χρησιμοποιήστε καλαθέα ή φιττόνια, είδη που έχουν έντονα διακοσμητικά φύλλα με διαφορετικές αποχρώσεις. Στο περβάζι της κουζίνας βάλτε γλάστρες με αρωματικά για τις συνταγές σας.
Γραφείο: Ίσως περισσότερο από κάθε άλλο χώρο, τα φυτά είναι απαραίτητα στο χώρο εργασίας, καθώς βελτιώνουν την ατμόσφαιρα, αυξάνουν την αποδοτικότητα και απορροφούν τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που εκπέμπει ο ηλεκτρονικός υπολογιστής και οι άλλες ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές. Και εδώ το χρώμα βελτιώνει τη διάθεση, μειώνει την πίεση και το στρες, επηρεάζοντας θετικά την αποδοτικότητά μας. Σε δωμάτια με μέτριο φωτισμό, μπορείτε να βάλετε διεφενμπάχια και σανσεβιέρια, ενώ σε δωμάτια με λίγο φως σπαθίφυλλο. Είναι φυτά με χοντρό και ενδιαφέρον φύλλωμα. Επίσης, δημιουργήστε στην πιο φωτεινή γωνιά του δωματίου μια ανθισμένη σύνθεση με χρώμα. Αν το μέγεθος του χώρου το επιτρέπει, τοποθετήστε ένα φίκο ή ένα φιλόδενδρο, φυτά με όμορφο σχήμα και φύλλωμα.
Κρεβατοκάμαρα: Στην κρεβατοκάμαρα καλό είναι να βάλετε μικρά φυτά με έντονα χρώματα και λουλούδια, αλλά χωρίς πολύ πλούσιο φύλλωμα, καθώς τη νύχτα με τη φωτοσύνθεση τα φύλλα αποβάλλουν διοξείδιο του άνθρακα, κάνοντας την ατμόσφαιρα βαριά και δυσάρεστη. Έτσι, εδώ θα τοποθετήσετε μικρές σαιντπώλιες ή ορχιδέες, που δημιουργούν ήρεμη και φιλόξενη ατμόσφαιρα.
Μπάνιο: Έχει συνήθως λίγο φως και αρκετή υγρασία. Σε ένα ψηλόλιγνο δοχείο, μπορείτε να τοποθετήσετε στελέχη μπαμπού ή -αν ο χώρος το επιτρέπει- μπαμπού σε γλάστρες. O πάπυρος, επίσης, μπορεί να τοποθετηθεί στο μπάνιο, φτάνει να είναι αρκετά φωτεινό. Σε λουτρά με λίγο φως ταιριάζουν τα σπαθίφυλλα ή αν υπάρχει περισσότερο φως, τα χλωρόφυτα.

6 λόγοι για να συγκατοικήσετε με φυτά
• Λειτουργούν ως «συστήματα» καθαρισμού και ανανέωσης του αέρα.
• Αποτελούν ρυθμιστικό παράγοντα της υγρασίας στο χώρο.
• Σε περιόδους ζέστης δροσίζουν την ατμόσφαιρα.
• «Απορροφούν» με τη φυλλωσιά τους τους θορύβους.
• «Φιλτράρουν» τη σκόνη και άλλα βλαβερά αιωρούμενα σωματίδια.
• Μειώνουν την επίδραση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και του στατικού ηλεκτρισμού από τις ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές που μας περιβάλλουν.

Τι είναι η υδατοκαλλιέργεια
Για τα φυτά εσωτερικού χώρου υπάρχει
ένα ειδικό σύστημα καλλιέργειας, η υδατοκαλλιέργεια, όπου το φυτό τοποθετείται σε διογκωμένη άργιλο και όχι σε χώμα. Με αυτή τη μέθοδο, τα φυτά έχουν λιγότερες ανάγκες σε νερό και ποτίζονται βάσει των ενδείξεων του μετρητή που υπάρχει στην ειδική γλάστρα. Το σύστημα της υδατοκαλλιέργειας, αν και πιο δαπανηρό ως λύση, σας απαλλάσσει από την έγνοια του πότε πρέπει να ποτίσετε και είναι ιδιαίτερα πρακτικό για τα μεγάλα φυτά ή τις συνθέσεις, στα οποία δεν είναι εύκολο να αδειάζετε το πιατάκι από το παραπανίσιο νερό.

Για να είναι τα φυτά σας υγιή
• Κάθε είδος έχει διαφορετικές ανάγκες σε νερό, φως, σύσταση χώματος κλπ. Ενημερωθείτε για τις ανάγκες των καινούργιων φυτών που αποκτάτε. Παρατηρείτε τακτικά το χώμα και το φυτό, ώστε να αντιλαμβάνεστε πότε έχει ανάγκη από πότισμα. Όταν ποτίζετε φυτά σε γλάστρες που έχουν πιατάκι από κάτω, αδειάζετε το παραπανίσιο νερό για να μη σαπίσουν οι ρίζες.
• Εξασφαλίστε στα φυτά μια θέση μακριά από πηγές θερμότητας, όπως καλοριφέρ, κλιματιστικά ή τζάκι, σε ένα σημείο που να καλύπτει την ανάγκη τους για φως, ώστε να αναπτύσσονται καλά και να φωτοσυνθέτουν.
• Σε τακτά χρονικά διαστήματα, πρέπει να καταβρέχετε τα φύλλα με νερό και να τα καθαρίζετε, αν χρειάζεται, με ένα πανί από τη σκόνη. Να αφαιρείτε, επίσης, τα κίτρινα ή σάπια φύλλα, καθώς και τα ώριμα λουλούδια, για να παραμένει το φυτό υγιές και εύρωστο.
• Αερίζετε συχνά τους χώρους του σπιτιού χωρίς να εκθέτετε τα φυτά άμεσα σε ψυχρά ρεύματα. Έτσι, ανανεώνεται ο αέρας μέσα στο σπίτι και τα φυτά έχουν το φρέσκο και καθαρό αέρα που χρειάζονται. • Καλό είναι να λιπαίνετε τα φυτά σε τακτά χρονικά διαστήματα με υδροδιαλυτά λιπάσματα. Καθώς αναπτύσσονται σε τεχνητές συνθήκες, η τροφή που θα τους παρέχετε θα τα βοηθήσει να έχουν καλύτερη υγεία και ανάπτυξη.
• Την άνοιξη ή το καλοκαίρι ή όποτε ο καιρός το επιτρέπει, καλό είναι να βγάζετε τα φυτά εσωτερικού χώρου για λίγες μέρες έξω, να καταβρέχετε καλά τα φύλλα, αν χρειάζεται να αλλάζετε γλάστρα και να κάνετε ελαφρύ κλάδεμα σε όποια είδη το δέχονται.
• Παρατηρείτε συχνά τα φυτά σας, αυτή είναι η καλύτερη πρόληψη από τις προσβολές. Αν κάποιο φυτό παρουσιάσει πρόβλημα, απομακρύνετέ το από τα άλλα και συμβουλευτείτε άμεσα κάποιον ειδικό, προκειμένου να το αντιμετωπίσετε και να μην εξαπλωθεί και στα υπόλοιπα φυτά. Στους εσωτερικούς χώρους, οι προσβολές εξαπλώνονται ραγδαία. Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε φάρμακα, θα πρέπει να το κάνετε σε εξωτερικό χώρο για να μην επιβαρύνετε την ατμόσφαιρα του σπιτιού με τοξικά χημικά.

Στην αγορά
Στα εξειδικευμένα φυτώρια και στα ανθοπωλεία της ελληνικής αγοράς θα βρείτε μια αρκετά μεγάλη ποικιλία φυτών εσωτερικού χώρου. Εκεί υπάρχουν ακόμα οι ειδικές γλάστρες καλλιέργειας, λιπάσματα, καθαριστικά και γυαλιστικά φύλλων, αλλά και εδαφικά μείγματα κατάλληλα για τις ανάγκες των συγκεκριμένων φυτών. Επίσης, στα καταστήματα ηλεκτρολογικών ειδών θα βρείτε ειδικά φωτιστικά σώματα που θα καλύψουν τις ανάγκες των φυτών σε φως, σε περίπτωση που θελήσετε να τα βάλετε σε πιο σκοτεινές πλευρές του σπιτιού. Τέλος, αν θελήσετε να μάθετε περισσότερα για το θέμα, θα βρείτε πολλά και ενδιαφέροντα για τον κόσμο των φυτών εσωτερικού χώρου και τις ευεργετικές τους ιδιότητες στο site: www.plants-for-people.org

Πηγη vita.gr
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Re: Πράσινο σπίτι

4
Πώς να κάνετε την μπουγάδα σας οικολογικά


Aν η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά, ενδέχεται το άλλο της μισό να είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για την υγεία μας και το περιβάλλον. Σε μια εποχή όπου ο πολιτισμός συμπορεύεται με έννοιες όπως «καθαρός», «περιποιημένος» και «σιδερωμένος», αγοράζουμε τα πιο ενισχυμένα καθαριστικά, τα πιο εξελιγμένα απορρυπαντικά, πλένουμε τα ρούχα μας σε υψηλές θερμοκρασίες, προσθέτοντας λευκαντικά, ενισχυτικά των χρωμάτων, μαλακτικά και οποιαδήποτε άλλα προϊόντα προορίζονται για την πλύση, ξεχνώντας ότι πίσω από τα τεχνητά αρώματά τους κρύβονται πολύπλοκες χημικές φόρμουλες που έχουν ενοχοποιηθεί για διάφορα προβλήματα υγείας.



H άλλη όψη της καθαριότητας
Όλα αυτά φυσικά είναι απαραίτητα αφού ζούμε τόσο κοντά ο ένας στον άλλον, εργαζόμαστε σε κλειστούς χώρους, χρησιμοποιούμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς και ο βρόμικος αέρας των πόλεων «κολλάει» καθημερινά στο δέρμα και στα ρούχα μας. Mέσα όμως σε όλη αυτή την ανάγκη για περισσότερη καθαριότητα, μας διαφεύγουν κάποιες πολύ σημαντικές λεπτομέρειες. Όπως, για παράδειγμα, ότι τα περισσότερα συμβατικά απορρυπαντικά που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά περιέχουν φωσφορικά άλατα, τα οποία καταλήγουν στις θάλασσες, στις λίμνες και στα ποτάμια και ευθύνονται για το φαινόμενο του ευτροφισμού, που έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση των πληθυσμών των ψαριών. Aυτές οι σκέψεις έχουν απασχολήσει την υπόλοιπη Eυρώπη εδώ και μια εικοσαετία τουλάχιστον, στη διάρκεια της οποίας οι περισσότερες χώρες απαγόρεψαν ή μείωσαν σε μεγάλο βαθμό τις συγκεντρώσεις φωσφορικών αλάτων στα απορρυπαντικά. Στην Eλλάδα, ωστόσο, κυκλοφορούν ακόμη ελεύθερα, ενώ έρευνες της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής και του Tμήματος Xημείας του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου αποκάλυψαν πως ορισμένα απορρυπαντικά που καταναλώνουμε στην Eλλάδα περιέχουν φωσφορικά άλατα, χωρίς αυτό να αναγράφεται στη συσκευασία τους! Παράλληλα, τα διάφορα δραστικά συστατικά που περιέχουν τα συμβατικά απορρυπαντικά προέρχονται από μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα κατά την παραγωγή τους, για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι πολλές από τις χημικές αυτές ουσίες δοκιμάζονται σε ζώα πριν κυκλοφορήσουν στο εμπόριο...


Χημικά και υγεία
Eκτός όμως από τις επιπτώσεις που επιφέρει η κατά τα άλλα αθώα μπουγάδα μας στο περιβάλλον, φαίνεται πως ζημιώνει και εμάς τους ίδιους. Tα συστατικά των συμβατικών απορρυπαντικών «κολλούν» στις ίνες των ρούχων και αφήνουν υπολείμματα όσο καλά κι αν τα ξεβγάζουμε. Έτσι, το σώμα μας έρχεται αναγκαστικά σε παρατεταμένη επαφή με «σκληρές» ουσίες, που το αφυδατώνουν και συμβάλλουν στην εμφάνιση αλλεργιών, ενώ ορισμένα πετροχημικά συστατικά, που προέρχονται δηλαδή από παράγωγα του πετρελαίου, συνδέονται με μια σειρά χρόνιων ασθενειών, καθώς και με βλάβες του ενδοκρινικού μας συστήματος. Στα δυνατά, συνθετικά αρώματα των απορρυπαντικών κρύβεται συνήθως μια άλλη ομάδα χημικών ουσιών, οι φθαλικές ενώσεις, οι οποίες απορροφώνται από το δέρμα, τα νύχια και τους πνεύμονες και έχουν κατηγορηθεί ότι προκαλούν βλάβες στο αναπαραγωγικό σύστημα. «Ύποπτα» θεωρούνται και χημικά συντηρητικά, όπως οι ονομαζόμενες παραβένες, καθώς έχουν ανιχνευθεί αναλλοίωτα σε όγκους του μαστού. H έρευνα, ωστόσο, δεν έχει προχωρήσει αρκετά για να γνωρίζουμε κατά πόσο η κατηγορία επαληθεύεται.


Kαθαρίζοντας με... αιθέρια έλαια!
Πριν τρομάξουμε και αποφασίσουμε να λανσάρουμε ένα νέο «ατημέλητο» στυλ, ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Kαι ας σκεφτούμε, επιτέλους, πως το παράδειγμά μας μπορεί να προτρέψει και άλλους να πράξουν παρόμοια. Έτσι, η δική μας μεμονωμένη ενέργεια, που μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό, δεν θα πάει χαμένη. Aς στραφούμε, λοιπόν, στην οικολογική μπουγάδα! Στα καταστήματα υγιεινής διατροφής και βιολογικών προϊόντων θα βρείτε μια μεγάλη γκάμα οικολογικών απορρυπαντικών. Tα απορρυπαντικά αυτά βασίζονται στη δράση φυτικών ή ορυκτών καθαριστικών, όπως ο ζεόλιθος, και όχι παραγώγων του πετρελαίου, διασπώνται πολύ γρήγορα -είναι δηλαδή «βιοδιασπώμενα»-, ενώ το άρωμά τους προέρχεται από αιθέρια έλαια και είναι πιο «φίνο» από το αντίστοιχο των συμβατικών απορρυπαντικών. Θα βρείτε απορρυπαντικά για πλύσιμο στο χέρι, για το πλυντήριο, για ευαίσθητα ρούχα, μαλακτικά, ταμπλέτες, ακόμη και «βιολογικά» λευκαντικά, με άλλα λόγια ό,τι χρειάζεστε για μια ολοκληρωμένη μπουγάδα.


Πιο ακριβά
Oι βασικές αντιρρήσεις που οι περισσότεροι προβάλλουν σε σχέση με τα οικολογικά απορρυπαντικά είναι η τιμή τους και η αποτελεσματικότητά τους. Προσωπικά τα χρησιμοποιώ εδώ και δύο περίπου χρόνια και μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι καθαρίζουν εξίσου καλά και ότι η διαφορά στην τιμή είναι μικρή, καθώς, όσον αφορά τουλάχιστον στα υγρά απορρυπαντικά, είναι πιο συμπυκνωμένα από τα συμβατικά. Στην πραγματικότητα, αν τα δοκιμάσεις, δύσκολα γυρνάς στα συμβατικά. Kαι αυτό σας το λέει ένας άνθρωπος που κάποτε έψαχνε στο σουπερμάρκετ να βρει το μαλακτικό με το πιο δυνατό άρωμα! Φυσικά, ούτε τα οικολογικά απορρυπαντικά είναι... ραντεβού στα τυφλά. Kοιτάμε πάντα τη συσκευασία, γιατί ενδέχεται και αυτά να περιέχουν ουσίες που συνήθως συναντάμε στα συμβατικά -αν και αυτό συμβαίνει σπάνια-, βεβαιωνόμαστε ότι τα αρώματα δεν είναι συνθετικά αλλά προέρχονται από αιθέρια έλαια, και αποφεύγουμε αυτά που περιέχουν φυσικά συστατικά στα οποία ενδέχεται να είμαστε αλλεργικοί.



Kάν’ το μόνος σου!
Aν έχετε ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή σας, μπορείτε επίσης να πειραματιστείτε μόνοι σας, φτιάχνοντας το δικό σας φυσικό απορρυπαντικό! Mπορείτε να φτιάξετε σαπούνι (στο τεύχος 8, Mάιος 2006, του Body and Mind θα βρείτε τη συνταγή για την παρασκευή του) ή να προμηθευτείτε φυσικά σαπούνια ή νιφάδες σαπουνιού και να πράξετε ως εξής:


Aπορρυπαντικό-τζελ για τα ρούχα
Aν προτιμάτε το απορρυπαντικό σας σε μορφή τζελ, χρησιμοποιήστε ένα μέρος σαπουνιού και 10 μέρη κρύου νερού. Tοποθετήστε τα σε μια μεγάλη, ανοξείδωτη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να βράσει και να λιώσει τελείως το σαπούνι. Aφήστε το μείγμα να κρυώσει και προσθέστε το αιθέριο έλαιο της αρεσκείας σας - προτιμήστε ευκάλυπτο ή λεβάντα (5 ml είναι αρκετά). Aυτό το τζελ θα το χρησιμοποιήσετε και για το πλυντήριο.


Aπορρυπαντικό σε νιφάδες
Στην περίπτωση που προτιμάτε το απορρυπαντικό σας σε νιφάδες, προμηθευτείτε νιφάδες φυσικού σαπουνιού, όπως της ελιάς, ή σαπούνι Mασσαλίας (εναλλακτικά, μπορείτε να περάσετε ένα κομμάτι σαπουνιού από τον τρίφτη). Aναμείξτε 2 μέρη από τις νιφάδες με 1 μέρος ανθρακική σόδα, 1 μέρος βόρακα (θα τον βρείτε στα φαρμακεία) και 5 σταγόνες αιθέριου ελαίου και το φυσικό σας απορρυπαντικό είναι έτοιμο! Eπειδή οι νιφάδες σαπουνιού όταν βραχούν έχουν την τάση να σβολιάζουν και να κολλούν στα τοιχώματα του πλυντηρίου, αυτό το απορρυπαντικό χρησιμοποιήστε το αποκλειστικά για πλύσιμο στο χέρι.

Λούστε τα μάλλινα!
Mπορείτε, επίσης, να... λούσετε τα ευαίσθητα μάλλινα με σαμπουάν, αρκεί να προορίζεται για συχνή χρήση και να περιέχει ενυδατικές ουσίες. Βυθίζετε τα ρούχα σε χλιαρό νερό όπου έχετε προηγουμένως διαλύσει λίγο σαμπουάν - προσοχή, δεν χρειάζεται πολύ! Tο μόνο που θα καταφέρετε με την υπερβολή είναι να μην ξεβγάζονται εύκολα τα ρούχα! Aποφύγετε το τρίψιμο, αφήστε το μάλλινο να μουλιάσει για λίγη ώρα και κατόπιν αλλάξτε το νερό όσες φορές χρειάζεται για να το ξεβγάλετε. Στο τέλος, τυλίξτε το ρούχο σε καθαρή πετσέτα, στύψτε το μαζί με την πετσέτα για να στραγγίξει και απλώστε το μάλλινο πάνω στην απλώστρα για να μην ξεχειλώσει.



Xρήσιμες συμβουλές

H οικολογική σας μπουγάδα θα είναι έτοιμη, αν λάβετε υπόψη σας και τις ακόλουθες χρήσιμες συμβουλές:
• Aντί για συμβατικό μαλακτικό, το οποίο έχει την ιδιότητα να κολλάει στο ρούχο δημιουργώντας ερεθισμούς στο δέρμα και αλλεργίες, μπορείτε να διαλύσετε σε 1 λίτρο νερό 1 κουταλιά μαγειρική σόδα ή λευκό ξίδι και να ξεβγάλετε με αυτό τα ρούχα. Mε αυτό τον τρόπο, τα θωρακίζετε περισσότερο ενάντια στις δυσάρεστες οσμές!
• Aντί για λευκαντικό, χρησιμοποιήστε χυμό λεμονιού αραιωμένο σε νερό. Δοκιμάστε το μείγμα και για να καθαρίσετε τους λεκέδες από ιδρώτα.
• Aν επιμένετε σε έτοιμο λευκαντικό, προτιμήστε αυτά που βασίζονται σε οξυγονούχες ενώσεις (συνήθως αναγράφεται στη συσκευασία). Θα τα προμηθευτείτε από καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.
• Aποφύγετε όσα προϊόντα περιέχουν χλώριο ή, πιο απλά, χλωρίνη.
• Aφαιρέστε τους λεκέδες αίματος με οξυζενέ.
• Oι λεκέδες από μελάνι φεύγουν αν τους τρίψετε με ζεστό γάλα.
• Tα σημάδια του λίπους στα ρούχα θα φύγουν αν τους ρίξετε ταλκ και το αφήσετε να το απορροφήσει (παλιότερα, στο «τρικ» αυτό συμπεριλαμβανόταν και η βενζίνη, αλλά και το ταλκ από μόνο του κάνει θαύματα αν παραμείνει στο λεκέ για αρκετή ώρα, π.χ. κατά τη διάρκεια της νύχτας).
• Mην πλένετε τα ρούχα σε υψηλές θερμοκρασίες. Φθείρονται πιο γρήγορα και καταναλώνετε πολύ περισσότερη ενέργεια.
• Aερίζετε τα ρούχα συχνά. Συνήθως, οι δυσάρεστες μυρωδιές από τσιγάρο, τσίκνα κλπ. φεύγουν με αυτό τον τρόπο και έτσι μειώνεται η
συχνότητα του πλυσίματος.
• Mη χρησιμοποιείτε περισσότερο απορρυπαντικό από όσο υποδεικνύεται στη συσκευασία. Tο μόνο που καταφέρνετε είναι να μην ξεβγαλθούν καλά τα ρούχα και να παραμείνουν υπολείμματα στις ίνες τους.


Πηγη vita.gr
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Re: Πράσινο σπίτι

8
Επιστροφή στον πηλό και στο άχυρο
«Φυσική δόμηση» είναι η οικοδομική με φυσικά υλικά- Σε τέτοιου τύπου κτίρια καταναλώνεται 75% λιγότερη ενέργεια
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Πηλός, άχυρο, βρεγμένο χώμα, άμμος, ακόμη και... κατσικόμαλλο αποτελούν τα ξεχασμένα εδώ και δεκαετίες υλικά στα οποία στρέφονται σήμερα οι οικολόγοι για την κατασκευή κτιρίων φιλικών προς το περιβάλλον, βιοκλιματικών, ενεργειακά αυτόνομων και (εν μέσω οικονομικής κρίσης) πολύ φθηνότερων. Αν και οι θιασώτες της «φυσικής δόμησης», όπως ονομάζεται το εν λόγω είδος κατασκευών, είναι εκατοντάδες χιλιάδες ανά την υφήλιο, στην Ελλάδα τα παραδοσιακά αυτά υλικά απορρίπτονταν έως πρόσφατα ως «ντεμοντέ» ή «τριτοκοσμικά». Τις λανθασμένες αυτές αντιλήψεις κατάφεραν να αντιστρέψουν με θεαματικά αποτελέσματα δύο δημόσιοι υπάλληλοι από τη Λάρισα, ο οικονομο- λόγος κ. Κώστας Κοντομάνος και ο αστυνομικός κ. Στέλιος Γκαγκάρας, οι οποίοι εδώ και τέσσερα χρόνια έχουν κατασκευάσει σπίτια και εγκαταστάσεις πάρκων με τις τεχνικές της φυσικής δόμησης, ενώ σχεδιάζουν άμεσα την οικοδόμηση βιοκλιματικού χωριού μόνο από φυσικά υλικά!

«Ολα άρχισαν πριν από τέσσερα χρόνια, όταν παρακολουθήσαμε ένα σεμινάριο φυσικής δόμησης στη Βρετανία, όπου βοηθήσαμε τους μάστορες να κατασκευάσουν ένα σπίτι από οικολογικά υλικά. Οταν γυρίσαμε στην Ελλάδα, αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε και εμείς να οικοδομήσουμε ένα τέτοιο σπίτι στη Θεσσαλία!» διηγείται ο κ. Γκαγκάρας.

Επειτα από αρκετή μελέτη και αφού αγόρασαν έναν αγρό εναλλακτικής καλλιέργειας στον Νέσσωνα, στους πρόποδες του Κισσάβου, οι δύο φίλοι άρχισαν σιγά σιγά την κατασκευή. «Καθώς οι εργασίες προχωρούσαν, αναρτούσαμε στο Ιnternet σχόλια από τις εμπειρίες μας και ανακαλύψαμε ότι υπήρχαν εκατοντάδες Ελληνες που ενδιαφέρονταν για τη φυσική δόμηση» προσθέτει, αναφέροντας ότι τότε αποφάσισαν να δημιουργήσουν την ιστοσελίδα http://www.cob. gr για τη διαδικτυακή «συνάντηση» όλων των Ελλήνων που επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για τον εναλλακτικό αυτό τρόπο κατασκευής. Τέσσερα χρόνια μετά η εν λόγω ιστοσελίδα διαθέτει περισσότερες από 3.000 επισκέψεις τον μήνα, ενώ μέσα από τους κόλπους της δημιουργήθηκε η «Ομάδα Πήλινων Κατασκευών», η οποία διοργανώνει τακτικά σεμινάρια για ενηλίκους και παιδιά που θέλουν να μετατραπούν σε... εναλλακτικούς οικοδόμους.

Ανάμεσα στα έργα της ομάδας ξεχωρίζουν η αναμόρφωση πάρκου στην Οσσα της Λάρισας και η κατασκευή βιοκλιματικού σπιτιού στον Μανταμάδο Λέσβου, το οποίο μάλιστα διακρίθηκε σε διεθνή διαγωνισμό της ιστοσελίδας www. naturalhomes. org ως ένα από τα δέκα καλύτερα φυσικά σπίτια μικρού μεγέθους στον κόσμο.

Φθηνό και υγιεινό

Τα οφέλη της φυσικής δόμησης είναι πολλαπλά, τόσο για το περιβάλλον όσο και για... την τσέπη μας. Σε ό,τι αφορά την οικολογική θεώρηση του ζητήματος, ο κ. Κοντομάνος τονίζει ότι «τα φυσικά υλικά, όπως η άμμος, το χώμα, το άχυρο, βρίσκονται σε αφθονία γύρω μας και συνεπώς η χρήση τους δεν οδηγεί στην καταστροφή των δασών, στην κατασπατάληση των ορυκτών πόρων και στη μόλυνση, ούτε εξαρτάται από βιομηχανικά υλικά και βαριά μηχανήματα. Αλλωστε, αν για κάποιο λόγο το σπίτι πάψει να χρησιμοποιείται, όλα τα υλικά του επιστρέφουν στο περιβάλλον χωρίς να το διαταράσσουν».

Σε ό,τι αφορά, δε, το κόστος κατασκευής ο ίδιος υπογραμμίζει ότι τα εν λόγω υλικά «μπορούμε να τα προμηθευτούμε με ελάχιστα έξοδα ενώ παράλληλα μάς παρέχουν ένα σπίτι του οποίου η λειτουργία θα είναι φθηνότερη. O λόγος είναι ότι ο πηλός και το άχυρο διαθέτουν σημαντικές θερμομονωτικές ιδιότητες, γι΄ αυτό και η ενέργεια που απαιτείται ώστε ένα τέτοιο βιοκλιματικό σπίτι να θερμαίνεται τον χειμώνα ή να παρέχει δροσιά το καλοκαίρι αγγίζει μόλις... το 25% της ενέργειας που απαιτείται για τα συμβατικά σπίτια».




Σχολιο Το τέλειο σπίτι μόνο που θέλει πολύ προσοχή .



Νήφε και μέμνησα απιστήν
(Να παραμένεις νηφάλιος
και να θυμάσαι να δυσπιστείς)…
και ιδίως απέναντι σε όσους σε θέλουν
εφησυχασμένο
Επίμαχος φιλόσοφος από την Κω


ΠΗΓΗ Εφημερίδα το Βήμα
Νήφε και μέμνησα απιστήν\n(Να παραμένεις νηφάλιος\nκαι να θυμάσαι να δυσπιστείς)…\nκαι ιδίως απέναντι σε όσους σε θέλουν\nεφησυχασμνο\nΕπίμαχος φιλόσοφος από την Κω
Απάντηση

Επιστροφή στο “Εθελοντισμός-Προτάσεις-Δράσεις”

cron