Ξεκίνησε η επιχείρηση προετοιμασίας των Ελλήνων για την έξοδο…

1
Είναι σαφές πως η Ευρώπη (βλ. Γερμανία) δεν θέλει να διασώσει την Ελλάδα, επειδή δεν θέλει καν να προσφέρει στην “αλληλεγγύη”, στην οποία δεν πίστεψε ποτέ. Βλέποντας το παράδειγμα της Κύπρου (η οικονομική της συνεισφορά στα Ευρωπαϊκά ταμεία είναι μεγαλύτερη από τα οικονομικά οφέλη που της παρέχονται), εύκολα διαπιστώνουμε πως έχει παρθεί η απόφαση “να κλείσει το ταμείο” και κάποιοι, να διαλυθεί η Ευρωζώνη και κάποιες χώρες να κερδίσουν τεράστια ποσά από το εγχείρημα της “ενωμένης Ευρώπης” (μία ένωση που υπήρξε μόνο στα χαρτιά και που απέδωσε ελάχιστα -ιδιαίτερα στις νότιες χώρες της Ευρώπης- και λειτούργησε μεθοδικά για οφέλη συγκεκριμένων χωρών, όπως η Γερμανία.

Επειδή, λοιπόν, το “ταμείο” κλείνει, απαιτείται η προετοιμασία των κατοίκων της πρώτης χώρας που θα δούνε την έξοδο. Άρχισε λοιπόν η επιχείρηση της ψυχολογικής προετοιμασίας των Ελλήνων, οι οποίοι -κατά πάσα πιθανότητα- θα γνωρίσουν πολύ σύντομα τις μέγιστες πιέσεις, που θα αποφέρουν τα μέγιστα οφέλη στους σχεδιαστές και εκτελεστές της Ενωμένης Ευρώπης.

H ύφεση θα ξεπεράσει το 10%, η ανεργία θα φτάσει το 29% και το χρέος στο 437%…

Σταθερές στο 50-75% βρίσκονται οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σύμφωνα με τη Citigroup, η οποία μάλιστα δεν έχει αναιρέσει το σενάριο που είχε παρουσιάσει πριν από τις εκλογές και το οποίο ήθελε τη χώρα μας να βγαίνει από την ευρωζώνη τον προσεχή Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τη νέα ανάλυση του επικεφαλής οικονομολόγου της επενδυτικής, Willem Buiter, η ύφεση θα φτάσει στο 7,5% και η ανεργία στο 23,6% φέτος, ενώ για το 2013, το έτος εξόδου, η ύφεση θα είναι στο 10,1% και η ανεργία στο 29%. Ωστόσο, επιστρέφοντας στο εθνικό νόμισμα, η Ελλάδα θα δει τον πληθωρισμό της στο 15% και το χρέος στο 437,3% από 156% φέτος, εξαιτίας της ραγδαίας υποτίμησης.

Ο Buiter θεωρεί ότι η έξοδος θα έλθει μετά από διακοπή της χρηματοδότησης της Τρόικας, η οποία θα προκληθεί μετά από την έκθεση ότι η κυβέρνηση δεν τήρησε τις προϋποθέσεις του προγράμματος.

Σ’ αυτήν την περίπτωση, η Ελλάδα θα αποφάσιζε στάση πληρωμών, προκαλώντας τη χρεοκοπία, ενώ στοπ θα έμπαινε και στα κεφάλαια που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ και τον ELA. Οι συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία της χώρας θα ήταν τρομακτικές, αναφέρει ο chief economist της Citi.

Ο Buiter εκτιμά ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα. Η Τρόικα μπορεί να έχει τη δυνατότητα να δώσει περισσότερο χρόνο ώστε να μειωθεί το έλλειμμα στο στόχο του 3%, αλλά δεν θα υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στους όρους. Η εκταμίευση των 30 δισ. ευρώ αναμένεται να γίνει προς το τέλος του καλοκαιριού, αλλά πιθανόν να είναι και η τελευταία. Εάν δεν υπάρξει τήρηση των όρων, δεν θα ακολουθήσουν άλλες δόσεις, με αποτέλεσμα να επιλεχθεί τελικά από την Ελλάδα η έξοδος από το ευρώ.

Η επόμενη μέρα της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα θα βρει τη χώρα με μέτρα ελέγχου των κεφαλαιακών ροών και συναλλάγματος, καθώς και προσωρινή αναστολή της συμφωνίας Σένγκεν. Την ίδια ώρα στην Ευρώπη μπορεί να συζητείται η διάσωση της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Η Citigroup θεωρεί ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει χώρα μέλος της ΟΝΕ αν προωθήσει άμεσα το ευρύ πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, και αν εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας. Αυτό βέβαια προϋποθέτει και παραχωρήσεις από την Τρόικα.

Επιπλέον, δεν θα αποφύγει μία ακόμη αναδιάρθρωση του χρέους της, αυτή τη φορά σε αυτό που διακρατούν οι θεσμικοί πιστωτές, δηλαδή η ΕΚΤ και ο EFSF, μετατρέποντας για παράδειγμα το χρέος σε ομόλογα με μηδενικό κουπόνι και ανοιχτό χρόνο αποπληρωμής. Παράλληλα, οι δανειστές της χώρας θα πρέπει να αποφασίσουν να τηρηθεί η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων και των ελληνικών τραπεζών, τόσο μέσω της ΕΚΤ και του ELA.

kostasxan.blogspot.gr
.\n.\n.\n\n
Εικόνα

Re: Ξεκίνησε η επιχείρηση προετοιμασίας των Ελλήνων για την έξοδο…

2
Η έξοδος της Ελλάδας από την ΕΕ θα έχει πολλές παρενέργειες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Cameron δήλωσε πρόσφατα πως θα κηρύξει τους Έλληνες persona non grata στο Ηνωμένο Βασίλειο προχωρώντας σε μαζικές απελάσεις Έλληνων πολιτών από τη χώρα.

Το παράδειγμα της Βρετανίας αναμένεται ν' ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ένωσης.

Re: Ξεκίνησε η επιχείρηση προετοιμασίας των Ελλήνων για την έξοδο…

3
Βρετανία: Έτοιμη να... αποκλείσει μετανάστες από την Ελλάδα!
Θεωρεί ότι μπορεί να παρακάμψει την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ
Εικόνα
Έτοιμη να παρακάμψει τις ιστορικές υποχρεώσεις της με την ΕΕ στο πλαίσιο των κοινοτικών συνθηκών είναι η Βρετανία και να επιβάλλει αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα με στόχο να ελέγξει την είσοδο μεταναστών από την Ελλάδα σε περίπτωση που η χώρα μας αναγκαστεί να βγει από το ευρώ.

Σύμφωνα ειδικότερα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian» ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι οι υπουργοί του εξέτασαν τις νομικές παραμέτρους που θα επέτρεπαν στη Βρετανία να στερήσει από τους Ελληνες το - θεμελιώδες - δικαίωμά τους να κυκλοφορούν ελεύθερα στην ΕΕ, αν η κρίση της ευρωζώνης οδηγήσει σε «πιέσεις και εμπόδια».

Μιλώντας στην Κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου ο βρετανός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι οι υπουργοί του έχουν καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για «όλα τα είδη των διαφορετικών περιπτώσεων».

Βάσει πάντα του Guardian το χειρότερο σενάριο είναι εκείνο που καλύπτει την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, το οποίο θα πυροδοτούσε κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και συνεπακόλουθη φυγή εκτατοντάδων χιλιάδων πολιτών οι οποίοι - βάσει της θεμελιώδους αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων - έχουν δικαίωμα να εγκατασταθούν σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ. Για να εμποδίσει αυτό το «επικίνδυνο» ρεύμα η Βρετανία είναι έτοιμη να λάβει όλα τα μέτρα.

«Θα έκανα τα πάντα για να διατηρήσω την ασφάλεια της χώρας, να κρατήσω το τραπεζικό σύστημα δυνατό, να κρατήσω την οικονομία μας ισχυρή. Αλλωστε, για έναν πρωθυπουργό, αυτό είναι το κύριο και πρώτιστο καθήκον» είπε ο Ντέιβιντ Κάμερον ο οποίος, ερωτηθείς από τον εκπρόσωπο των Εργατικών Κιθ Βαζ εάν θα έθετε περιορισμούς στους Ελληνες να ταξιδέψουν στη Βρετανία, απάντησε ότι θα προετοιμαζόταν ώστε να βρει την εξουσία και να «κλείσει την πόρτα».

«Ελπίζω να μην φτάσουμε ως εκεί» είπε ωστόσο ο Κάμερον. «Αλλά, όπως το αντιλαμβάνομαι, οι νομικές εξουσίες υπάρχουν σε περίπτωση συγκεκριμένων πιέσεων και εμποδίων» συνέχισε και πρόσθεσε: «Πρέπει να σχεδιάζεις, πρέπει να έχεις σχέδια έκτακτης ανάγκης, να είσαι έτοιμος για όλα - υπάρχει τόση αβεβαιότητα στον κόσμο. Αλλά ελπίζω ότι όλα αυτά δεν θα χρειαστούν».

Ο σχεδιαζόμενος - και παράνομος σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο - αποκλεισμός των Ελλήνων από τη Βρετανία προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Από τους επικριτές των προθέσεων της κυβέρνησης Κάμερον εναντίον των Ελλήνων, ήταν από την αρχή ο πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Εργατικών Ντένις Μακσέιν ο οποίος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τέτοιες τακτικές προκαλούν ένταση. «Και σαφώς, εάν απαγορεύσουμε σε κάθε Ελληνα να έρθει στη Βρετανία, οι Ελληνες θα απαγορεύσουν σε κάθε Βρετανό να πάνε στην Ελλάδα - εξαιρετικός τρόπος για να αρχίσει κανείς την περίοδο των διακοπών» πρόσθεσε με ειρωνεία.

www.tovima.gr

Re: Ξεκίνησε η επιχείρηση προετοιμασίας των Ελλήνων για την έξοδο…

4
Κάμερον: Θα κλείσουμε τα σύνορα στους Έλληνες!
Εικόνα
Έτοιμος να κλείσει τα σύνορα της Βρετανίας σε Έλληνες μετανάστες, σε περίπτωση που η χώρα μας αναγκαστεί να αποχωρήσει από την ευρωζώνη δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Με κλείσιμο των βρετανικών συνόρων στους Έλληνες μετανάστες σε περίπτωση που η Ελλαδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.
Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο Κάμερον ανέφερε ότι οι υπουργοί έχουν εξετάσει ένα σχέδιο που θα επιτρέπει στην Βρετανία να στερεί από τους Έλληνες πολίτες το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης στην Ε.Ε., εάν η κρίση στην ευρωζώνη οδηγήσει σε πιέσεις και εντάσεις.
Σε εμφάνισή του πριν το υπουργικό συμβούλιο, ο βρετανός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τα έκτακτα σχεδια για "οποιοδήποτε ενδεχόμενο".
Το χειρότερο σενάριο είναι το πώς θα καλυφθεί μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, το οποίο θα πυροδοτήσει μία κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο χιλιάδων πολιτών της, που πιθανότατα θα αναζητήσουν καταφύγιο σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Ο Κάμερον δήλωσε ότι η Βρετανία ετοιμάζεται να πάρει μέτρα για να αποτρέψει μία εισροή Ελλήνων στην χώρα. «Θα είμαι έτοιμος να κάνω οτιδήποτε χρειάζεται για να είναι η χώρα ασφαλής, για να διατηρήσουμε ισχυρό το τραπεζκό μας σύστημα και την οικονομία μας εύρωστη. Ως πρωθυπουργός, σας λέω ότι αυτό είναι το πρωταρχικό σας καθήκον», τόνισε ο Κάμερον.
Σε ερώτηση της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής, για το αν θα περιορίσει τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών να ταξιδέψουν στην Βρετανία, ο Κάμερον απάντησε ότι θα είναι έτοιμος να εφαρμόσει ένα τέτοιο μέτρο.
"Ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο", δήλωσε. "Αλλά, όπως αντιλαμβάνομαι, είναι δυνατόν να ληφθούν τέτοια μέτρα, εάν υπάρξουν τετοιες πιέσεις. Πρέπει να υπάρχει σχέδιο, να λαμβάνονται υπόψη τα ενδεχόμενα, να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα - υπάρχει τόσο μεγάλη αβεβαιότητα στον κόσμο μας. Αλλά ελπίζω όλα αυτά να μην χρειαστούν", κατέληξε ο Κάμερον.
Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Τερέζα Μέι τόνισε ότι η βρετανική κυβέρνηση "εργάζεται σκληρά" για να διαχειριστεί μια πιθανή μετακίνηση Ελλήνων στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και επιστροφής της στο εθνικό της νόμισμα.


news247.gr

Re: Ξεκίνησε η επιχείρηση προετοιμασίας των Ελλήνων για την έξοδο…

5
Εμπρός στον δρόμο πού χάραξε ο Κάμερον για τους μετανάστες!
Η δήλωση τού πρωθυπουργού τής Αγγλίας Ντέηβιντ Κάμερον, ότι η χώρα του είναι έτοιμη νά κλείσει τά σύνορά της στούς Έλληνες μετανάστες σέ περίπτωση εξόδου τής Ελλάδος από τήν Ευρωζώνη, προξένησε μεγάλη οργή στήν Ελλάδα.

Καλώς; Κακώς;

Πρός υπεράσπιση τού Κάμερον: τί δήλωσε ουσιαστικά ο άνθρωπος;

Χρέος τού πρωθυπουργού είναι νά προστατεύει τή χώρα του καί νά δρά σύμφωνα μέ τό συμφέρον της. Όχι σύμφωνα μέ τό συμφέρον… άλλων χωρών ή τών πολιτών τους.
Σέ περίπτωση πού δημιουργηθούν συνθήκες μαζικής εισόδου οικονομικά εξαθλιωμένων Ελλήνων μεταναστών στήν χώρα μου, σάς καθιστώ απολύτως σαφές ότι προτίθεμαι νά τήν αποτρέψω μέ κάθε μέσον.
Τό ότι πρόκειται γιά πολίτες τής Ε.Ε., ή τό ότι κάποιες εκδοχές αλληλεγγύης ορίζουν νά καταστήσω τή χώρα μου ένα απέραντο πανδοχείο γιά αναξιοπαθούντες φτάνει νά είναι Ευρωπαίοι, μέ αφήνει παγερά αδιάφορο. Εγώ προτίθεμαι νά προστατεύσω τή χώρα μου από κάτι πού δικαιολογημένα θεωρώ πολύ κακή εξέλιξη γι’ αυτήν. Από κεί καί πέρα, βρείτε τα.

Άν τόν πετυχαίναμε σέ μιά ήρεμη στιγμή καί τόν ρωτούσαμε άν αυτή είναι η αντίληψή του περί ευρωπαϊκής ένωσης καί αλληλεγγύης, ίσως θά μάς έλεγε:

«Ποιά Ευρώπη; Μάς δουλεύετε; Εσείς οι υπόλοιποι τής Ε.Ε. σφάζεστε μεταξύ σας! Μπαίνετε σέ μιάν αίθουσα διαπραγματεύσεων καί δέν ξέρουμε άν θά βγείτε! Εμείς τουλάχιστον είμαστε συνεπείς στήν πάντοτε καχύποπτη στάση μας καί στήν μόνιμη μερική μας αποστασιοποίηση».

Υπενθυμίζουμε ότι στήν περίπτωση τών Ελλήνων πού θέλουν νά μεταναστεύσουν στήν Αγγλία δέν μιλάμε γιά λαθρομετανάστευση, αλλά γιά απολύτως νόμιμη μετανάστευση/μετεγκατάσταση.

Παράδειγμα πρός αποφυγή, γιά μιά χώρα πού στενάζει από μιάν ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση πρωτοφανούς μεγέθους όπως η Ελλάδα, ή παράδειγμα πρός μίμηση;

Μήπως χρειαζόμαστε πρωθυπουργό πού θά «τό κάνει όπως ο Κάμερον»; Δηλώνοντας ότι «τί Δουβλίνο καί ξε-Δουβλίνο, μέ τήν παρούσα ευρωπαϊκή πολιτική γιά τή μετανάστευση η χώρα μου καταστρέφεται καί ως εκ τούτου δέν μπορώ παρά νά αλλάξω πολιτική, είναι θέμα επιβίωσης. Από ‘κεί καί πέρα βρείτε τα»!

Θά σάς άρεσε;

Αστυάναξ Καυσοκαλυβίτης

ΥΓ1: Οι Έλληνες μάλιστα συζητούν εξοργισμένοι τό πόσοι φοιτητές, εφοπλιστές καί επενδυτές «τά σκάνε» στούς Βρεττανούς, άρα μέ ποιό δικαίωμα καί τί θράσος καί λοιπά καί λοιπά. Απορία αδαούς: θά αποφασίσουν οι Έλληνες ή οι Βρεττανοί άν κρίνεται ως θετική η μαζική εισροή Ελλήνων στήν Βρεττανία; Ποιανού τού πέφτει λόγος; Δώσε θάρρος στό χωριάτη…

ΥΓ2. Η κυβέρνηση των τριών κομμάτων επιμένει να μην καταργεί το νόμο Ραγκούση

www.antinews.gr

Re: Ξεκίνησε η επιχείρηση προετοιμασίας των Ελλήνων για την έξοδο…

6
"Σφαλιάρα" στην Βρετανία για τις βλακείες Κάμερον: Διάβημα διαμαρτυρίας στο Λονδίνο
Εικόνα
Άτυπο, αλλά ουσιαστικό, διάβημα διαμαρτυρίας απηύθηνε η Ελλάδα στην Βρετανία για τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, ότι "η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορα για τους Έλληνες πολίτες εάν η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη".

Πριν λίγο κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών ο Βρετανός πρεσβευτής Ντέϊβιντ Λάντσμαν και σε συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα Ιωάννη-Αλέξιο Ζέπος του επισημάνθηκε ότι καλό θα ήταν ο πρωθυπουργός του να αποφεύγει τέτοιες δηλώσεις οι οποίες δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης, που είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη.

Είναι το πρώτο διάβημα διαμαρτυρίας στην Βρετανία, εδώ και πολλά χρόνια, ίσως και μετά το 1974, ενώ είχε προηγηθεί η περίπτωση Αμπατιέλου και βέβαια τα γεγονότα της Κύπρου. Από αυτή την άποψη, η διακυβέρνηση Σαμαρά, καλά ξεκινά.

Να σημειώσουμε ότι η σύζυγος Κάμερον είναι δικηγόρος της σκοπιανής κυβέρνησης σε πολλές υποθέσεις κατά της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα The Guardian, η Βρετανία είναι έτοιμη να παρακάμψει τις ιστορικές υποχρεώσεις της με την ΕΕ στο πλαίσιο των κοινοτικών συνθηκών, επιβάλλοντας αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα με στόχο να ελέγξει την είσοδο Ελλήνων πολιτών, σε περίπτωση που η χώρα αναγκαστεί να βγει από το ευρώ.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Ντ. Κάμερον δήλωσε σε Βρετανούς βουλευτές ότι οι υπουργοί του εξέτασαν τις νομικές παραμέτρους που θα επέτρεπαν στη Βρετανία να στερήσει από τους Έλληνες το θεμελιώδες δικαίωμά τους να κυκλοφορούν ελεύθερα στην ΕΕ, αν η κρίση της Ευρωζώνης οδηγήσει σε «πιέσεις και εμπόδια».

Μιλώντας στην Κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου ο Βρετανός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι οι υπουργοί του έχουν καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για «όλα τα είδη των διαφορετικών περιπτώσεων».

Όπως αναφέρει ο Guardian, το χειρότερο σενάριο είναι εκείνο που καλύπτει την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, το οποίο θα πυροδοτούσε κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και συνεπακόλουθη φυγή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών οι οποίοι - βάσει της θεμελιώδους αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων - έχουν δικαίωμα να εγκατασταθούν σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ. Για να εμποδίσει αυτό το «επικίνδυνο» ρεύμα η Βρετανία είναι έτοιμη να λάβει όλα τα μέτρα.

«Θα έκανα τα πάντα για να διατηρήσω την ασφάλεια της χώρας, να κρατήσω το τραπεζικό σύστημα δυνατό, να κρατήσω την οικονομία μας ισχυρή. Άλλωστε, για έναν πρωθυπουργό, αυτό είναι το κύριο και πρώτιστο καθήκον» είπε ο Ντέιβιντ Κάμερον ο οποίος, ερωτηθείς από τον εκπρόσωπο των Εργατικών Κιθ Βαζ εάν θα έθετε περιορισμούς στους Έλληνες να ταξιδέψουν στη Βρετανία, απάντησε ότι θα προετοιμαζόταν ώστε να βρει την εξουσία και να «κλείσει την πόρτα».

Η Βρετανία έχει σχηματίσει στρατηγική συμμαχία τα τελευταία χρόνια με την Τουρκία και είναι χαρακτηριστικό ότι το τουρκικό αντιτορπιλικό ΤF-2000 θα ναυπηγηθεί επάνω σε βρετανικά σχέδια.

Αντίστοιχα η BAE Systems έχει υπονομεύσει συστηματικά την προσπάθεια ολοκλήρωσης της ναυπήγησης των πυραυλακάτων Super Vita στα ναυπηγεία Ελευσίνας, μια προμήθεια που είχε δοθεί στους Βρετανούς με προσωπική απόφαση του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Re: Ξεκίνησε η επιχείρηση προετοιμασίας των Ελλήνων για την έξοδο…

7
Διάβημα του ΥΠΕΞ για τις προκλήσεις του Κάμερον
Εικόνα
Σάλος προκλήθηκε στην Ελλάδα μετά τις προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βρετανίας για κλείσμο των συνόρων για τους Έλληνες.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Ιωάννης-Αλέξιος Ζέπος κάλεσε τον πρεσβευτή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα Ντέιβιντ Λάντσμαν και του επεσήμανε ότι...
οι πρόσφατες δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, μπορούν να δημιουργήσουν εσφαλμένες εντυπώσεις και να δυσκολέψουν τις προσπάθειες εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης που είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Ο κ. Κάμερον, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών σε επιτροπή της βρετανικής Βουλής των Αντιπροσώπων για ενδεχόμενα κύματα μετανάστευσης από υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης, είχε αναφέρει ότι είναι πιθανή η λήψη μέτρων για τον περιορισμό μεταναστευτικών ρευμάτων, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα ότι αυτό δεν θα συμβεί.
....
Έτοιμος να κλείσει τα σύνορα της Βρετανίας σε Έλληνες μετανάστες στην περίπτωση που η χώρα μας αναγκαστεί να αποχωρήσει από την ευρωζώνη δήλωσε ο βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
Διατεθειμένος να θέσει περιορισμούς στην είσοδο στη Βρετανία Ελλήνων και άλλων Ευρωπαίων πολιτών υπό εξαιρετικές συνθήκες που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από την κρίση χρέους δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Απαντώντας σε ερώτηση της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής στην οποία παρουσίαζε τις βρετανικές θέσεις έναντι των τελευταίων εξελίξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην οικονομία, ο κ. Κάμερον είπε ότι ως πρωθυπουργός της χώρας θα έκανε ό,τι απαιτείται για να προασπίσει την ασφάλεια και την οικονομία της Βρετανίας.

Ο Κάμερον τόνισε πως είναι «διατεθειμένος να κάνει ό,τι χρειάζεται» για να εμποδίσει την είσοδο στη Βρετανία Ελλήνων και άλλων ευρωπαίων πολιτών υπό εξαιρετικές συνθήκες οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από την κρίση χρέους. Σημείωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει καταρτίσει σχετικά σχέδια έκτακτης δράσης προκειμένου να προασπίσει την ασφάλεια και την οικονομία της Βρετανίας. Εύχεται πάντως να μη χρειαστεί η εφαρμογή τους.


Αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές εξελίξεις ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι η στενότερη σύγκλιση στην ευρωζώνη είναι απαραίτητη για να επιβιώσει το κοινό νόμισμα. Σημείωσε ότι το τίμημα για τη συμμετοχή του Λονδίνου στις αποφάσεις της ευρωζώνης θα ήταν η υιοθέτηση του ευρώ, ένα τίμημα πολύ υψηλό που δεν πρόκειται να καταβληθεί από την κυβέρνησή του.

Σημείωσε επίσης ότι η τραπεζική ένωση στην ευρωζώνη είναι κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, η οποία πάντως θα συνοδεύεται από μέτρα προστασίας του βρετανικού χρηματοπιστωτικού τομέα.

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Τερέζα Μέι τόνισε ότι η βρετανική κυβέρνηση … εργάζεται σκληρά για να διαχειριστεί μια πιθανή μετακίνηση Ελλήνων στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και επιστροφής της στο εθνικό της νόμισμα.

Όπως αναφέρει μάλιστα ο βρετανικός Τύπος «αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ και χρεοκοπήσει, εκατομμύρια ανθρώπων μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους και ενδέχεται να θέλουν να βρουν εργασία στο εξωτερικό. Ενώ υπάρχει ο φόβος της ‘‘μόλυνσης’’ άλλων ‘‘ασθενών’’ χωρών της Ευρώπης. Η Βρετανία που δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης, θα μπορούσε λοιπόν να είναι μια ελκυστική εναλλακτική».

ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Re: Ξεκίνησε η επιχείρηση προετοιμασίας των Ελλήνων για την έξοδο…

8
«ΒΟΜΒΑ» ΚΑΜΕΡΟΝ: ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ!!!
Εικόνα
Σοκ προκαλεί δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, πως είναι προετοιμασμένος να κλείσει τα σύνορα της χώρας του σε Έλληνες μετανάστες σε περίπτωση που η Ελλάδα αναγκασθεί να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη.
«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί», είπε χαρακτηριστικά, «για να προβλεφθεί μια μαζική είσοδος των Ελλήνων στην προσπάθειά τους να αποφύγουν την μεγάλη ύφεση και να προστατευθεί η Βρετανία».
«Έχουμε προφανώς σχέδια έκτακτης ανάγκης...
για όλες τις πιθανότητες», συμπλήρωσε και διευκρίνισε ότι ακόμα κι αν υπάρξουν εξαιρετικές «νομικές πιέσεις» είναι δυνατό να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της μεταναστευτικής εισροής, για να προσθέσει όμως «προφανώς ελπίζουμε ότι κάτι τέτοιο δε θα συμβεί».
Ήδη από τον περασμένη Μάιο είχε γίνει γνωστό ότι υπήρχε το ενδεχόμενο αύξησης των Ελλήνων μεταναστών ή από άλλες ευρωπαϊκές χώρες ως συνέπεια στην οικονομική κρίση.

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Τερέζα Μέι τόνισε ότι η βρετανική κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για να διαχειριστεί μια πιθανή μετακίνηση Ελλήνων στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και επιστροφής της στο εθνικό της νόμισμα.
Όπως αναφέρει μάλιστα ο βρετανικός Τύπος «αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ και χρεοκοπήσει, εκατομμύρια ανθρώπων μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους και ενδέχεται να θέλουν να βρουν εργασία στο εξωτερικό, ενώ υπάρχει ο φόβος της ‘‘μόλυνσης’’ άλλων ‘‘ασθενών’’ χωρών της Ευρώπης. Η Βρετανία που δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης, θα μπορούσε λοιπόν να είναι μια ελκυστική εναλλακτική».

πηγή: epikaira.gr

Re: Ξεκίνησε η επιχείρηση προετοιμασίας των Ελλήνων για την έξοδο…

9
Τζάμπα μάγκας ο Κάμερον
Εικόνα

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δηλώνει διατεθειμένος να θέσει περιορισμούς στην είσοδο των Ελλήνων σε περίπτωση που η χώρα μας εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, προφανώς, όμως, ξεχνά τη σημαντική συμβολή τους στη βρετανική οικονομία.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ότι είναι διατεθειμένος να θέσει περιορισμούς στην είσοδο στη Βρετανία Ελλήνων και άλλων Ευρωπαίων πολιτών, υπό εξαιρετικές συνθήκες που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από την κρίση χρέους και ειδικά στην περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στη χώρα.

Είναι απορίας άξιον πώς ένας πρωθυπουργός και δη της Βρετανίας προβαίνει σε τέτοιες προκλητικές δηλώσεις, εντελώς αναίτιες. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα λεγόμενά του: Θα είμαι έτοιμος να κάνω οτιδήποτε χρειάζεται για να είναι η χώρα ασφαλής, να διατηρήσουμε ισχυρό το τραπεζικό μας σύστημα και την οικονομία μας εύρωστη . Ερωτηθείς εάν θα περιόριζε το δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών να ταξιδεύουν στη Βρετανία, ο Κάμερον δήλωσε έτοιμος να ενεργοποιήσει ένα τέτοιο μέτρο. Τόνισε πάντως ότι εύχεται να μη χρειαστεί η εφαρμογή του.
Εικόνα
Πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να απαντήσουν στις συγκεκριμένες δηλώσεις, ανάμεσά τους και το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως δεν είναι δυνατόν η Βρετανία, η οποία δεν είναι καν μέλος της ζώνης του ευρώ, να υποκρίνεται ότι ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την ενότητα της Ευρωζώνης ώστε να απειλεί με αστυνομικά μέτρα που παραβιάζουν όλες τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τους κανόνες λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πέρα από τις αντιδράσεις διαμαρτυρίας και οργής, άφθονα είναι και τα σαρκαστικά σχόλια. Πολύ εύστοχα στο Διαδίκτυο τις τελευταίες ημέρες κάνει τον γύρο του κόσμου η φωτογραφία της πρώτης Ελληνίδας που θα έπρεπε να απελάσει ο Κάμερον από το Λονδίνο, η οποία δεν είναι άλλη από την… Καρυάτιδα που άρπαξε ο λόρδος Ελγιν από τον Παρθενώνα!

Η συμβολή των πλούσιων Ελλήνων και Ελληνο-κυπρίων στη βρετανική οικονομία είναι εξαιρετικά υπολογίσιμη.

Και, βέβαια, αν οι συγκεκριμένες δηλώσεις γίνουν πράξη χωρίς διάκριση, όπως θα ήταν φυσικό, σε όλους τους Ελληνες της Μεγάλης Βρετανίας, πλούσιους ή φτωχούς, τότε είναι σίγουρο πως η βρετανική οικονομία θα δεχτεί ένα σημαντικό πλήγμα. Και αυτό γιατί θα έπρεπε το Ηνωμένο Βασίλειο να γυρίσει την πλάτη και στους Ελληνες εφοπλιστές και επιχειρηματίες, οι οποίοι ζουν και δρουν στη βρετανική πρωτεύουσα, αλλά και στους χιλιάδες Ελληνες καταθέτες που έχουν μεταφέρει τεράστια χρηματικά ποσά -ειδικά μετά το ξέσπασμα της κρίσης- στις βρετανικές τράπεζες.

Ακόμα, θα έπρεπε να κλείσουν τα σύνορα και για τους Ελληνες φοιτητές που σπουδάζουν και πληρώνουν τα πανάκριβα δίδακτρα των βρετανικών πανεπιστημίων, αποτελώντας βασικούς αιμοδότες και υποστηρικτές τους. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια πλούσιοι Ελληνες διέθεσαν εκατομμύρια λίρες για την αγορά ακριβών κατοικιών και ακινήτων στη βρετανική πρωτεύουσα. Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα, τους αναλογεί το 6% των συνολικών πωλήσεων κατοικιών στο Λονδίνο, σε μια στιγμή που αυτές βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο δεκαετιών. Αραγε, τα βρετανικά σύνορα θα είναι κλειστά και γι αυτούς;

Η αντίφαση
Το ενδιαφέρον, όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι οι ισχυρισμοί του Βρετανού πρωθυπουργού έρχονται και σε αντίθεση με εκείνους του υφυπουργού του των Μεταφορών, Μάικ Πένινγκ, ο οποίος διαβεβαίωνε σε επαφές του κατά τη διάρκεια των φετινών Ποσειδωνίων, στις αρχές Ιουνίου, ότι η κυβέρνησή του πραγματοποιεί όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να γίνει ακόμα πιο ελκυστικό για τους Ελληνες εφοπλιστές το Σίτι, πραγματοποιώντας ανοιχτή πρόσκληση μετεγκατάστασής τους στο Λονδίνο από τη βρετανική κυβέρνηση.

Για την ιστορία, το Σίτι υπέστη ένα σημαντικό οικονομικό πλήγμα με την αποχώρηση τα τελευταία χρόνια αρκετών Ελλήνων εφοπλιστών και των ναυτιλιακών τους εταιρειών.

Οι λόγοι ήταν η υψηλή κατ αποκοπήν φορολογία που είχε εισαγάγει για τους μη μόνιμους κατοίκους η προηγούμενη κυβέρνηση των Εργατικών (αν και τα μέτρα αυτά επιβλήθηκαν κυρίως για να φορολογηθούν οι εκατοντάδες πάμπλουτοι Ρώσοι επιχειρηματίες που συνωστίζονταν στο Λονδίνο).

Η ξαφνική, λοιπόν, και μεγάλη φυγή των Ελλήνων εφοπλιστών τα τελευταία χρόνια θορύβησε την κυβέρνηση Κάμερον, η οποία στο τέλος του 2011 εξήγγειλε ελάφρυνση των φορολογικών μέτρων για τους μη μόνιμους κατοίκους προκειμένου να προσελκύσει ξανά τους Ελληνες της ναυτιλίας.

Από τις 100 και πλέον εφοπλιστικές οικογένειες που είχαν την έδρα των επιχειρήσεών τους στο Λονδίνο μέχρι το 2007 έχουν μείνει σήμερα περίπου 60. Μάλιστα, η συμβολή μέχρι πριν λίγα χρόνια των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών στη βρετανική οικονομία υπολογιζόταν πως άγγιζε περίπου τα 10 δισ. δολάρια, και όπως είναι εύλογο συνοδευόταν και από τη συντήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας στη Βρετανία.

Η ελληνική ναυτιλία διατηρεί εδώ και δεκαετίες ισχυρούς δεσμούς με το Λονδίνο, ενώ η εκεί Ελληνική Ναυτιλιακή Επιτροπή Συνεργασίας (Greek Shipping Cooperation Committee) λειτουργεί από το 1935 και είναι πανίσχυρη.

Οι Ελληνες εφοπλιστές είναι πολίτες του κόσμου, αρκετοί απ αυτούς αν και διατηρούν γραφεία σε 2-3 ή και περισσότερα σημεία του πλανήτη επιλέγουν ως βάση τους το Λονδίνο. Μάλιστα, οι απόγονοι σήμερα μεγάλων ελληνικών οικογενειών του Λονδίνου διατηρούν φιλικές σχέσεις με μέλη της αγγλικής βασιλικής οικογένειας και της αριστοκρατίας, ενώ έχουν ισχυρή παρουσία στην κοινωνική ζωή της χώρας. Βέβαια, το ελληνικό και ελληνοκυπριακό λόμπι δεν είναι ισχυρό μόνο στον χώρο της ναυτιλίας, αλλά και στο real estate και στο εμπόριο.

Οι Ελληνες και Ελληνοκύπριοι δισεκατομμυριούχοι και εκατομμυριούχοι του Λονδίνου είναι άνθρωποι με κύρος, με ιδιαίτερη αγάπη στην τέχνη, ενώ έχουν να επιδείξουν και μεγάλο φιλανθρωπικό έργο. Μάλιστα, πολλοί εξ αυτών συμπεριλαμβάνονται στους πλουσιότερους κατοίκους της Βρετανίας.

Οι ισχυροί
Στην κορυφή της πυραμίδας των παντοδύναμων Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων της Βρετανίας βρίσκεται ο Αριστοτέλης Μυστακίδης με περιουσία 1,7 δισ. λίρες (2,1 δισ. ευρώ), ηγετικό στέλεχος του πολυεθνικού κολοσσού Glencore (ελβετική εταιρεία εμπορίας πρώτων υλών, από βαμβάκι και πετρέλαιο μέχρι χαλκό και νικέλιο). Ο κ. Μυστακίδης είναι το νούμερο 28 στη λίστα με τους πλουσιότερους κατοίκους της Μεγάλης Βρετανίας και ο πρώτος πιο πλούσιος Ελληνας της χώρας. Μάλιστα, η περιουσία του εκτιμάται ότι έχει ήδη αυξηθεί στα 3 δισ. ευρώ μετά την είσοδο της Glencore στα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ και του Λονδίνου. Ακολουθεί με £1,1 δισ. (1,4 δισ. ευρώ) ο Αλκης Δαυίδ της ελληνοκυπριακής οικογένειας Λεβέντη, η οποία δραστηριοποιείται σε μια σειρά επιχειρήσεων από τη ναυτιλία έως τη βιομηχανία.

Αμέσως μετά συναντάμε με £1.015 δισ. (1,2 δισ. ευρώ) τον γνωστό σε όλους Στέλιο Χατζηιωάννου (βλέπε Easy Jet), που πλέον φέρει και τον τίτλο του σερ. Ανάμεσα στους πλουσιότερους Ελληνες της Βρετανίας βρίσκεται και ο πρωτότοκος γιος του Σταύρου Νιάρχου, Φίλιππος, με προσωπική περιουσία γύρω στα £850 εκατ. (1 δισ. ευρώ). Ο Φίλιππος Νιάρχος, παντρεμένος στο παρελθόν με γόνο της αγγλικής αριστοκρατικής οικογένειας Γκίνες, διαθέτει μεταξύ άλλων και μια εκπληκτική συλλογή έργων σύγχρονης τέχνης, η οποία συγκαταλέγεται στις 10 σημαντικότερες του κόσμου.

Ακολουθούν από τον χώρο του real estate οι Ελληνοκύπριοι Κρις Λαζαρή με £730 εκατ. (923 εκατ. ευρώ), Τζον Χριστοδούλου με £670 εκατ. (847 εκατ. ευρώ). Στα πρώτα ονόματα που επίσης φιγουράρουν στη λίστα είναι του εφοπλιστή Μιχάλη Λαιμού με περιουσία στα £605 εκατ. (765 εκατ. ευρώ). Πρόκειται για τον γιο του Κωνσταντίνου Λαιμού, ενός πραγματικού θρύλου της ναυτιλίας, ο οποίος διακρίθηκε στα τάνκερ, ενώ έφερε στο ενεργητικό του και μια σειρά επιτυχημένων επενδύσεων στον ασφαλιστικό και στον τουριστικό κλάδο.

Αμέσως μετά συναντάμε τον Ελληνοκύπριο Αντυ Παναγιώτου από τον χώρο του real estate με £400 εκατ. (506 εκατ. ευρώ). Τον μακρύ κατάλογο συμπληρώνουν ακόμα ο Τζον Ζοχώνης, μεγιστάνας του σαπουνιού, με περιουσία £274 εκατ. (346 εκατ. ευρώ) και οι ιδιοκτήτες της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Βrevan Howard Κρις Ρόκος με £226 εκατ. (285 εκατ. ευρώ) και Τρύφων Νάτσης με £180 εκατ. (227 εκατ. ευρώ). Επόμενοι είναι ο Ελληνοκύπριος Διονύσιος Λιβέρας από τον χώρο των τροφίμων με £215 εκατ. (271 εκατ. ευρώ) και ο εφοπλιστής Ιωάννη Γουλανδρής με £200 εκατ. (253 εκατ. ευρώ).

Ακολουθούν οι ελληνοκυπριακής καταγωγής Θίο Παφίτης, ιδιοκτήτης αλυσίδας καταστημάτων γραφικής ύλης, με £180 εκατ. (227 εκατ. ευρώ) και τα αδέλφια Στέφανος και Στέλιος Στεφάνου από τον χώρο των κατασκευών με £140 εκατ. (177 εκατ. ευρώ).

Και, βέβαια, στους πλουσιότερους Ελληνες που ζουν στη Βρετανία συγκαταλέγονται και μια σειρά ακόμα από τρανταχτά ονόματα κυρίως από τον χώρο της ναυτιλίας, όπως οι οικογένειες Χανδρή, Λιβανού, Λεμού, Εμπειρίκου, Κουλουκουντή, Χατζηπατέρα, Πολέμη, Φαφαλιού, Λύρα, Λω, Τσαβλίρη κ.ά.

Ο Μιχάλης Λαιμός, γιος του θρύλου της ναυτιλίας Κωνσταντίνου Λαιμού, είναι σήμερα ο 138ος πιο πλούσιος κάτοικος της Βρετανίας και ο πλουσιότερος Ελληνας εφοπλιστής του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Τρύφων Νάτσης είναι μαζί με τον επίσης Ελληνα Κρις Ρόκο ιδιοκτήτης της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Brevan Howard. Και οι δύο συγκαταλέγονται μεταξύ των πλουσιότερων κατοίκων της Βρετανίας.

πηγή : ΑΧΟΡΤΑΓΟΣ
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ειδησεις απο την Ελλάδα”