Εκβιασμός από ΗΠΑ για τα κοιτάσματα της Κύπρου: "Ή συνδιαχείριση ή πόλεμος".

1
Εκβιασμός από ΗΠΑ για τα κοιτάσματα της Κύπρου: "Ή συνδιαχείριση ή πόλεμος".



Με ένα περίεργο άρθρο η εφημερίδα Internationa Herald Tribune, ουσιαστικά στην "γραμμή" του Richard L. Morningstar, ειδικού απεσταλμένου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για θέματα ενέργειας, ουσιαστικά επιχειρείται από αμερικανικής πλευράς να πιεστεί η ελληνοκυπριακή πλευρά να για προχωρήσει σε συνεκμετάλλευση η Κυρπος των κοιτασμάτων που έχει ανακαλύψει. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο της εφημερίδας που διατηρεί στενές σχέσεις με το κατεστημένο της Ουάσιγκτον και το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ (βασικά εκφράζει τις θέσεις του σε όλα τα ζητήματα):'

'Τι θα συμβεί αν η Τουρκία και το Ισραήλ, τα βρουν με κάποιο τρόπο και το Ισραήλ ζητήσει συγγνώμη για το περιστατικό του Mavi Marmara και μετα στείλει τους αγωγούς αερίου απευθείας στην Τουρκία; Πολύ απλά η Κύπρος δεν θα έχει πλέον τίποτα!''

Έτσι αφού φιλότιμα στο όλο άρθρο περιγράφεται η Κύπρος ως "Επίκεντρο μιας νέας ρήξης για τον έλεγχο του σημαντικού φυσικού πλούτου, δηλαδή του φυσικού αερίου που βρέθηκε στα τέλη του περασμένου έτους" αναφέρει ότι ¨Οι Ελληνοκύπριοι θεωρούν ότι η υποθαλάσσια περιοχή που βρέθηκαν τα κοιτάσματα είναι για δικής τους εκμετάλλευση, τουλάχιστον μέχρι στιγμής"! Άκου "θράσος" οι Ελληνοκύπριοι! "Θεωρούν ότι είναι δικά τους"!.

Και συνεχίζει γράφοντας ότι "Η Τουρκία έχει απειλήσει να στείλει το ναυτικό της". Και για να μην υπάρξει κάποια αμφιβολία επισείοντας τους "κινδύνους" που υπάρχουν από μία "μονομαρή εκμετάλλευση το άρθρο αναφέρει ότι "Ακόμη και πριν το αέριο έχει αξιοποιηθεί, οι ανακαλύψεις έχουν δημιουργήσει κινδύνους, μεγάλους κινδύνους, καθώς και τεράστια νομικά ζητήματα'' όπως δηλώνει ο Richard L. Morningstar. Που συμπληρώνει λέγοντας ότι "Τα θέματα αυτά υπερβαίνουν την Κύπρο, πάνε πέρα από το Ισραήλ και πάνε πέρα από την Ελλάδα - επηρεάζουν ολόκληρη την περιοχή'', είπε. "Άρα μόνο εμείς μπορούμε να διαχειριστούμε τα δικά ΣΑΣ κοιτάσματα", μόνο αυτό δεν είπε!

Ο Mαικλ Λι, ανώτερος σύμβουλος στο Γερμανικό Ταμείο Marshall στις Βρυξέλλες ο οποίος ηγείται μελέτες σχετικά με την εξέυρεση υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε οτι "Ποτέ δεν μπορούμε να αποκλείσουμε "ατυχήματα" και εχθροπραξίες, αλλά η ευρεία διπλωματική λογική λέει ότι η Τουρκία δεν θα ανεβάσει τις εντάσεις πάρα πολύ''.

Πάντως το δημοσίευμα επιβεβαιώνει ότι "Η Κύπρος βρίσκεται δίπλα στην Λεβαντινή Λεκάνη, όπου σύμφωνα με τις εκτιμησεις των ΗΠΑ θα κατέχει 122 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, ή 35 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, αρκετά για τον εφοδιασμό ολόκληρου του κόσμου με φυσικό αέριο για περίπου ένα χρόνο.

Η Noble έχει ανακοινώσει ευρήματα που ανέρχονται σε 35 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου με την πλειοψηφία στα ισραηλινά ύδατα και περίπου 7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια στα ύδατα της Κύπρου.

Οι εμπειρογνώμονες λένε οτι οι εξαγωγές φυσικού αερίου από την Κύπρο θα μπορούσε να προσθέσουν ένα σημαντικό μέρος της ετήσιας παραγωγής της δηλαδη περιπου 25 δισεκατομμύρια δολαρια.

Παρά την απειλή πολέμου από την Άγκυρα, 15 εταιρείες έκαναν προσφορές φέτος για εννέα επιπλέον οικόπεδα. Η Άγκυρα έχει προειδοποιήσει τις εταιρείες οτι'' σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν σε μελλοντικά έργα ενέργειας της Τουρκίας.'' Επίσης, υποσχέθηκε να υποστηρίξει την "Βορεια Κύπρο" στις εδαφικές της διεκδικήσεις.

Η γεώτρηση έχει επίσης δημιουργησει μια πικρή ρήξη μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Καποτε ηταν 'φιλοι' αλλα μετα το περιστατικο στο Mavi Marmara όπου εννέα Τούρκοι έχασαν τη ζωή τους το Ισραήλ μετατράπηκε σε περιφερειακό εταιρο της Κύπρου εν μέρει με στόχο την προστασία πεδία φυσικού αερίου τους.

Τον Μάιο, οι εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ εξαπλωθηκαν στους ουρανούς πάνω από την Κύπρο, όταν ο τουρκικός στρατός δήλωσε οτι μετα απο εντολή μαχητικά αεροσκάφη 'κυνήγησαν' ένα ισραηλινό αεροπλάνο από τον εναέριο χώρο της Βόρειας Κυπρου. Τον ίδιο μήνα, η κυπριακή κυβέρνηση αναγκάστηκε να αρνηθεί τουρκικες δηλωσεις ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να αναπτύξει 20.000 κομάντος στην Κυπρο για να προστατεύσει τους Ισραηλινούς που εργάζονται σε Ενεργειακα έργα.

Η Τουρκία επιμένει ότι η στρατιωτική παρουσία της στην ανατολική Μεσόγειο αποτελείται από τακτικές περιπολίες και ασκήσεις, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Μια συμμαχία με το Ισραήλ θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσει την Κύπρο να προστατεύσει εγκαταστάσεις που θα παράγουν και θα παραδίδουν υγροποιημένου φυσικο αερίο, (LNG) απευθείας προς την Ευρώπη και άλλα μέρη του κόσμου, παρακάμπτοντας έτσι το Βορρά και την Τουρκία.

Αλλά οι εγκαταστάσεις για υγροποιημένο φυσικό αεριο θα κοστίσουν περίπου $ 10 δισ. ευρώ, κατι που αποτελεί μια τεράστια πρόκληση δεδομένου την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και την κακή πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου, η οποία, τον Ιούνιο, έγινε το πέμπτο μέλος της ζώνης του ευρώ που ζήτησε βοηθεια απο το ΔΝΤ".

Προσέξατε τι απουσιάζει από την εξίσωση που επιιχειρεί να παρουσιάσει η εφημερίδα; Η Ρωσία! Η οποία προθυμότατα θα πλήρωνε αυτά τα 10 δισ. ευρώ, προκειμένου να ελέγξει το συγκεκριμένο κοίτασμα και τον σταθμό υγροποίησης.

Και αυτό εννοούσε ο Richard L. Morningstar, όταν έλεγε ότι "το παιχνίδι υπερβαίνει κατά πολύ τους παίκτες της περιοχής, Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ, Τουρκία". Ακριβώς για αυτό πρέπει η διαπραγμάτευση να είναι ανοικτή. Και όποιος δώσει τα περισσότερα, σε όλα τα πεδία, κερδίζει...

defencenet
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»

Re: Εκβιασμός από ΗΠΑ για τα κοιτάσματα της Κύπρου: "Ή συνδιαχείριση ή πόλεμος".

2
'Τι θα συμβεί αν η Τουρκία και το Ισραήλ, τα βρουν με κάποιο τρόπο και το Ισραήλ ζητήσει συγγνώμη για το περιστατικό του Mavi Marmara και μετα στείλει τους αγωγούς αερίου απευθείας στην Τουρκία; Πολύ απλά η Κύπρος δεν θα έχει πλέον τίποτα!''
Στην Ελλάδα τι θα συμβεί άραγε;
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Re: Εκβιασμός από ΗΠΑ για τα κοιτάσματα της Κύπρου: "Ή συνδιαχείριση ή πόλεμος".

3
Ο Μόρνινγκσταρ απειλεί την Κύπρο με τρίτο Αττίλα, κατάληψη όλου του νησιού και προσάρτησή του ως νεοθωμανικό βιλαέτι.

Ό,τι δεν έκανε ο Ετσεβίτ το 1974 θα το κάνουν πράξη ο Ερντογάν Πασάς παρέα με τον Νταβούτογλου και τον Μπακτσελί!

Re: Ξεκίνησαν μυστικές συνομιλίες Άγκυρας - Τελ Αβίβ

4
Κίνηση "ματ" από Κύπρο: Το Ισραήλ απέκτησε μερίδιο στο κοίτασμα φυσικού αερίου!


Mια εξαιρετικής σημασίας εξέλιξη σημειώθηκε τις τελευταίες ώρες στην Α.Μεσόγειο, καθώς μετά από 1,5 χρόνοα διαπραγματεύσεων η ισραηλινή Delek και η αμερικανική Noble Energy συμφώνησαν για την συνεκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου που έχει βρεθεί στο Οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η ισραηλινή εταιρεία θα λάβει το 30% από το αμερικανικό μερίδιο και βέβαια αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού αποκτά συμφέροντα επί των κυπριακών κοιτασμάτων και δεν θα χρησιμοποιεί απλά την Κύπρο για μεταφορα αερίου στην Ευρώπη από το ισραηλινό κοίτασμα Λεβιάθαν.

Κατ'συτό τον τρόπο διαψεύδονται και δημοσιεύματα όπως αυτό της Ιnternational Herald Tribune το οποίο ανέφερε ότι "Αν δεν κατανοήσει η Κύπρος και η Ελλάδα ότι το παιχνίδι της ενέργειας στην Α.Μεσόγειο τους υπερβαίνει κινδυνεύουν με πόλεμο αφού το Ισραήλ μπορεί σε δεύτερο χρόνοα να έρθει σε συμφωνία με την Τουρκία και να μείνει μόνη της η Κύπρος"

Σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας της Κύπρου, Νεοκλή Συλικιώτη, η αρμόδια επιτροπή της κυπριακής Βουλής αναμένεται να κάνει δεκτό το αίτημα της Delek και να της επιτραπεί να συμμετάσχει στο επενδυτικό σχήμα στην εκμετάλλευση της «Αφροδίτης».

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό που κλείνει αυτή η συμφωνία (σκληρίι διαπραγματευτές οι Κύπριοι, ας το λάβει αυτό υπ'όψιν της η ελληνική κυβέρνηση) καθώς οι Κύπριοι είχαν διαπραγματευθεί με πείσμα η είσοδος της Delek να μην γίνει σε βάρος τους δικού τους μεριδίου. Και το κέρδισαν.

Το ότι το Ισραήλ αποκτά απτά συμφέροντα και μερίδιο στο κυπριακό κοίτασμα, πέρα από την οποιαδήποτε συμφωνία μεταφοράς του ισραηλινού φυσικού αερίου από το κοίτασμα Λεβιάθαν (είτε μέσω αγωγού, είτε με υγροποιησή τους στην Κύπρο και μετά μεταφορά του με πλοία LNG), χωρίς να μειωθεί το ποσοστό της Κύπρου, δίνει, εκτός των άλλων, δυνατότητα ενεργού προστασίας του συγκεκριμένου κοιτάσματος από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και περαιτέρω ασφάλεια στην κυπριακή προσπάθεια.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr



Μακάρι να γίνει έτσι,αλλά αν αλλάξουν τα συμφέροντα του Ισραηλ τι στο καλό θα γίνει μπορεί να μας πει κάποιος ειδικός,αφού απέκτησε συμφέροντα επι των κοιτασμάτων και μάλιστα τα προστατεύουν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις;
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Re: Εκβιασμός από ΗΠΑ για τα κοιτάσματα της Κύπρου: "Ή συνδιαχείριση ή πόλεμος".

5
Αν όντως είναι έτσι,το δίχως άλλο είναι μία θετική εξέλιξη.Εκτιμώ ότι τα συμφέροντα θα παραμείνουν σταθερά για όσο τουλάχιστον θα διαρκέσει ο "χορός" των κοιτασμάτων.Αυτό που με λυπεί είναι η παντελής απουσία της Ελλάδος και η εργολαβικώς ανάληψη προστασίας της Κύπρου από το Ισραήλ...Εννοείται....ο λογαριασμός έρχεται στο τέλος....
ΙΔΙΑ ΦΥΛΛΑΤΤΕ-ΕΧΘΡΟΥΣ ΑΜΥΝΟΥ-ΘΝΗΣΚΕ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ\n\n-Δάσκαλε γιατί με διδάσκεις πολεμικές τέχνες και παράλληλα μου μιλάς για ειρήνη; \n-Γιατί καλύτερα να είσαι μαχητής σε κήπο παρά κηπουρός σε μάχη…

Re: Εκβιασμός από ΗΠΑ για τα κοιτάσματα της Κύπρου: "Ή συνδιαχείριση ή πόλεμος".

6
Χωρις να είμαι γεωστρατηγικός αναλυτής,δεν μπορώ να την δω ως θετική είδηση δεδομένου των πολεμικών συγκρούσεων που προετοιμάζονται στην ευρύτερη περιοχή.Το Ισραηλ μπορεί να αναζητά συμμαχίες κατα του Ιραν και να εμπλέξει και την Κύπρο και την Ελλάδα και με αυτό τον τρόπο βρήκε διέξοδο για να βγουν οι ενοπλες δυνάμεις τους στην Μεσόγειο.
Ηδη οι υπουργοί μας πηγαινοέρχονται στο Ισραηλ.
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Re: Εκβιασμός από ΗΠΑ για τα κοιτάσματα της Κύπρου: "Ή συνδιαχείριση ή πόλεμος".

7
Χωρις να είμαι γεωστρατηγικός αναλυτής,δεν μπορώ να την δω ως θετική είδηση δεδομένου των πολεμικών συγκρούσεων που προετοιμάζονται στην ευρύτερη περιοχή.Το Ισραηλ μπορεί να αναζητά συμμαχίες κατα του Ιραν και να εμπλέξει και την Κύπρο και την Ελλάδα και με αυτό τον τρόπο βρήκε διέξοδο για να βγουν οι ενοπλες δυνάμεις τους στην Μεσόγειο.
Ηδη οι υπουργοί μας πηγαινοέρχονται στο Ισραηλ.
Κάποτε έρχεται η ώρα που ένα έθνος προκειμένου να διασφαλίσει τα νόμιμα δικαιώματα και τα κεκτημένα του πρέπει να κάνει επίδειξη ή ακόμη και χρήση της πολεμικής του μηχανής (δυστυχώς βέβαια).Άλλωστε τίποτε δε σου χαρίζεται αν εσύ ο ίδιος δε μπορείς να το κρατήσεις.Αυτό φυσικά διασφαλίζεται και με τις ¨ορθές" συμμαχίες την κατάλληλη στιγμή ακόμη κι αν φαίνονται ως..."αρπαχτή".Οι αμυντικοί πόλεμοι με την μορφή που τους γνωρίζαμε,αποτελούν παρελθόν διά παντός.Η τεχνολογία,τα μέσα,οι εμπορικές και κυρίως οι ενεργειακές οδοί,μεταφέρουν τα συμφέροντα μιας χώρας πολύ πιο μακρυά από τα σύνορά της.Το Ισραήλ δεν είχε ανάγκη από κανένα πρόσχημα ώστε να κυκλοφορεί στη Μεσόγειο,το έπραττε όπως και άλλες χώρες μεσογειακές ή όχι,στα διεθνή ύδατα.
ΙΔΙΑ ΦΥΛΛΑΤΤΕ-ΕΧΘΡΟΥΣ ΑΜΥΝΟΥ-ΘΝΗΣΚΕ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ\n\n-Δάσκαλε γιατί με διδάσκεις πολεμικές τέχνες και παράλληλα μου μιλάς για ειρήνη; \n-Γιατί καλύτερα να είσαι μαχητής σε κήπο παρά κηπουρός σε μάχη…
Απάντηση

Επιστροφή στο “Η Κύπρος”

cron