Re: Το περίφημο "αήττητο" των τουρκικών Ε.Δ. (αλλά και... γκάφες...)

37
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την στρατιωτική θητεία στην Τουρκία
Εικόνα
Ο Τούρκος οπλίτης Uğur Kantar κατέληξε μετά από 80 ημέρες νοσηλείας σε κωματώδη κατάσταση στο στρατιωτικό νοσοκομείο (GATA) της Πόλης.

Στις 12 Οκτωβρίου παρουσιάστηκε στην Κωνσταντινούπολη η έκθεση της πρωτοεμφανιζόμενης «Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Στρατευσίμων», σύμφωνα με την οποία μεταξύ 25 Απριλίου 2011 και 25 Απριλίου 2012 καταγράφηκαν 432 καταγγελίες στρατευσίμων για τις συνθήκες διαβίωσης στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων, οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν προσβολές (48%), ξυλοδαρμούς (39%), μη εθελοντική, εξουθενωτική σωματική άσκηση (16%), άρνηση πρόσβασης σε ιατρικές υπηρεσίες (15%), απειλές (13%), ποινές δυσανάλογες του παραπτώματος (9%), θελήματα προς ανωτέρους (5%) και στέρηση ύπνου (4%). Η πλειοψηφία των καταγγελιών προέρχεται από στρατιωτικές μονάδες της Άγκυρας (37), των κατεχομένων στην Κύπρο (26), της Σμύρνης (25) και της Κωνσταντινούπολης (23), δηλαδή από τις περιοχές όπου υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία κυρίως οι γόνοι προνομιούχων και περισσότερο μορφωμένων οικογενειών που πιθανότατα έχουν και το θάρρος να αποκαλύψουν τις εμπειρίες που βίωσαν στον Τουρκικό Στρατό. Η έκθεση δημοσιοποιήθηκε ένα χρόνο ακριβώς μετά το θανάτο του οπλίτη Uğur Kantar.

O Uğur Kantar στη “disko”

O Uğur Kantar υπηρετούσε τo 2011 την στρατιωτική του θητεία στο 3ο Τάγμα της 28ης Ταξιαρχίας Πεζικού στην κατεχόμενη Κύπρο όταν μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη για νοσηλεία ενώ βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση. Η οικογένεια του Τούρκου οπλίτη ενημερώθηκε επίσημα πως υπέφερε από επιληπτικές κρίσεις και υψηλό πυρετό πριν πέσει σε κώμα. Στις 12 Οκτωβρίου 2011, ο Kantar εξέπνευσε μετά από 80 ημέρες νοσηλείας και η αλήθεια δεν άργησε να αποκαλυφθεί: Λίγες μόλις μέρες πριν απολυθεί, ο Kantar βασανίστηκε άγρια από αξιωματικούς στην (επονομαζόμενη κατά την τουρκική στρατιωτική αργκό) “disko”, τους χώρους δηλαδή όπου μεταφέρονται οι Τούρκοι οπλίτες για να εκτίσουν την ποινή τους και κάνουν τα -πάλαι ποτέ- πειθαρχεία του ΕΣ να θυμίζουν πεντάστερα ξενοδοχεία. Ο Uğur Kantar έμεινε για τρεις μέρες χωρίς νερό και τροφή, δεμένος σε καρέκλα εκτεθειμένος στον ήλιο, γρονθοκοπούμενος σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Στρατευσίμων» ζητά να κλείσουν αμέσως όλες οι “disko” σε όλες τις μονάδες του Τουρκικού Στρατού.

Φυσικά οι βιαιοπραγίες είναι καθημερινότητα σε όλα τα στρατόπεδα του Τουρκικού Στρατού. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Yusuf Dülgen, o oποίος υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία σε μονάδα της Στρατοχωροφυλακής στο Verimli της Σιλώπης το 2005. Ο Dülgen λογομάχησε με συνάδελφό του και το περιστατικό έγινε αντιληπτό από τον τότε αρχιλοχία Olgun Şen. Ο Şen αφού εξύβρισε τον οπλίτη Dülgen, τον χαστούκισε, μετά τον γρονθοκόπησε και αφού έπεσε κάτω, τον κλώτσησε με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του. Ο αρχιλοχίας Olgun Şen δικάστηκε με την κατηγορία για “φόνο εξ αμελείας” και καταδικάστηκε σε 8 χρόνια φυλάκιση και απόταξη. Η οικογένεια του Yusuf Dülgen ζήτησε να ταφεί ως “μάρτυρας” με την τουρκική σημαία, αίτημα που απέρριψε η Διοίκηση Τουρκικών Χερσαίων Δυνάμεων καθώς δεν εμπίπτει στις διατάξεις της “Οδηγίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας περί Μαρτύρων”.
Εικόνα
Η επιστολή της Τουρκικής Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων προς την οικογένεια του Yusuf Dülgen με την οποία απορρίπτεται το αίτημά της.

Βιασμοί

Σε μία χώρα όπου το αστυνομικό της δελτίο βρίθει από υποθέσεις εγκλημάτων τιμής και κτηνοβασίας, η σεξουαλική βία στις ένοπλες δυνάμεις δε πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Δύο από τις πιο πρόσφατες περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας: Μετά από καταγγελία που έκαναν στρατιώτες στη Διοίκηση Στρατοχωροφυλακής του νομού Προύσσας, στις 15 Ιανουαρίου 2011 έγινε αιφνιδιαστικός έλεγχος από ομάδα αξιωματικών στο φυλάκιο Στρατοχωροφυλακής του όρους Μπόλου (Bolu Dağı Jandarma Karakolu), όπου βρέθηκε ο διοικητής του φυλακίου, ανθυπασπιστής C. A., να βιάζει τον στρατιώτη M.Ç. στη αποθήκη που βρίσκεται κάτω από το φυλάκιο. Ο ανθυπασπιστής εκλήθη στην Άγκυρα, όπου συνελήφθη, μετά από εντολή του στρατιωτικού εισαγγελέα της Στρατοχωροφυλακής. Ο ανθυπασπιστής, μετά από κράτηση 28 ημερών αφέθηκε ελεύθερος.

Το δεύτερο επεισόδιο συνέβη στο 5ο Τάγμα Νεοσυλλέκτων Στρατοχωροφυλακής, στην κωμόπολη Γκιόλπαζαρι του Μπίλετζικ (Gölpazarı, 5′inci Jandarma Eğitim Tabur Komutanlığı). Με βάση την κατάθεση του νεοσυλλέκτου στρατιώτη Y.H., μια μέρα πριν την άδεια μεταθέσεων, και συγκεκριμένα την 01.30′ της 11ης Φεβρουαρίου 2011, κατέβηκε από τις σκάλες για να καπνίσει. Εκεί τον έπιασαν τρία άτομα και τον βίασαν με τη σειρά. Την επόμενη ημέρα ο στρατιώτης πήγε στο σπίτι του, στο Ναζιλλί του Αϊδινίου και ανέφερε το γεγονός πρώτα στους οικείους του και μετά στον εκεί εισαγγελέα. Η οικογένεια θεώρησε υπεύθυνο για τον ομαδικό βιασμό του νεοσύλλεκτου έναν αξιωματικό του τάγματος. Ο φάκελος της υπόθεσης διαβιβάστηκε στον στρατιωτικό εισαγγελέα της 1ης ΤΑΔ, που έχει έδρα το Εσκίσεχιρ, με άγνωστη κατάληξη.

Aυτοκτονίες και “ατυχήματα”

Σε απάντηση κοινοβουλευτικής ερώτησης των βουλευτών του κουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) Özdal Üçer και Hüsamettin Zenderlioğlu, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας İsmet Yılmaz έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία μεταξύ 1990-2011 έχουν σκοτωθεί συνολικά 3.183 οπλίτες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας. Συγκεκριμένα, την περίοδο 1990-2011 αυτοκτόνησαν 2.221 οπλίτες ενώ άλλοι 1.602 σκοτώθηκαν από τραυματισμούς με όπλα, τροχαία ατυχήματα, ηλεκτροπληξία, δάγκωμα φιδιών ή πτώση από μεγάλο ύψος. Συγκριτικά, την ίδια περίοδο στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις καταγράφηκαν επισήμως 865 αυτοκτονίες. Τα αυξημένα κρούσματα αυτοχειρίας που καταγράφονται στον Τουρκικό Στρατό σχετίζονται κυρίως με τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στις στρατιωτικές μονάδες της γείτονος. Στην έκθεση της «Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Στρατευσίμων» αμφισβητούνται τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Επιτελείου και κάνουν λόγο για 34 υποθέσεις ύποπτων θανάτων μόνο για το διάστημα 25 Απριλίου 2011- 25 Απριλίου 2012.
Εικόνα
Η κηδεία των θυμάτων του “ατυχήματος της απασφαλισμένης χειροβομβίδας”. (Ζaman)

17 Αυγούστου 2009: Με επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου γνωστοποιείται δυστύχημα σε στρατόπεδο του 2ου Μηχανοκίνητου Τάγματος στο Karakoçan του Νομού Elazığ, μετά από έκρηξη χειροβομβίδας που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις στρατιώτες. Λίγες ημέρες μετά το περιστατικό, η εφημερίδα Taraf αποκαλύπτει ότι, με βάση τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, η χειροβομβίδα δεν έσκασε από τύχη στα χέρια του στρατιώτη αλλά κατόπιν διαταγής …του διμοιρίτη του, ανθυπολοχαγού Mehmet Tümer. H υπόθεση έχει ως εξής: Ο μόνιμος λοχίας Shakir Akçan έκανε έφοδο σε φυλάκιο, όπου βρήκε τους δυο στρατιώτες που επάνδρωναν τη σκοπιά να κοιμούνται. Ο λοχίας πήρε τον φλογοκρύπτη από το όπλο του ενός στρατιώτη και τη χειροβομβίδα από τον άλλο, για να είναι σε θέση να αποδείξει το παράπτωμα των στρατιωτών και αποχώρησε. Την επομένη το πρωί, ο λοχίας παρέδωσε τη χειροβομβίδα και τον φλογοκρύπτη στο διμοιρίτη τους και τους έβγαλε αναφερόμενους. Ο ανθυπολοχαγός Tümer τους επέστρεψε τον οπλισμό, με τη διαφορά ότι παραδίδοντας τη χειροβομβίδα στον οπλίτη İbrahim Öztürk, τράβηξε την περόνη. Ο Öztürk άρχισε να περιφέρεται σε όλες τις σκοπιές με τη χεροβομβίδα στα χέρια, αναζητώντας περόνη να τη βάλει στην απασφαλισμένη χειροβομβίδα. Αφού δεν τα κατάφερε, ξαναπήγε στον ανθυπολοχαγό, για να λάβει την απάντηση ότι θα του επιστρέψει την περόνη αργότερα. Ξαναπήγε στις σκοπιές, αναζητώντας περόνη, χωρίς να το καταφέρνει και τελικά πήγε στη σκοπιά όπου βρισκόταν ο δόκιμος İbrahim Yaman και οι στρατιώτες Ali Osman Altın και Mesut Bulut. Σε κάποια στιγμή, η χειροβομβίδα γλύστρισε από το ιδρωμένο χέρι του Öztürk και εξερράγη, με αποτέλεσμα το θάνατό τους.

Ασφάλεια υλικού και προσωπικού

Το παραπάνω περιστατικό θυμίζει έντονα το συμβάν της 5ης Σεπτεμβρίου 2012 με τη φονική έκρηξη στην 4η Διοίκηση Αποθήκευσης Πυρομαχικών στο Afyonkarahisan που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 2 μονίμων υπαξιωματικών, 2 επαγγελματιών οπλιτών και 21 στρατιωτών. Η έκρηξη σημειώθηκε κατά τη μεταφορά 248 τόνων χειροβομβίδων και 360 τόνων οβίδων 175mm, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας υπό το φως των προβολέων οχήματος και ..αναπτήρων.

Η έκθεση σε κίνδυνο της ζωής των Τούρκων οπλιτών από τους ανωτέρους τους είναι ευρέως διαδεδομένη. Το Φεβρουάριο του 2011 διέρρευσε οπτικοακουστικό υλικό από το 6ο Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού στο Akçay, στο οποίο εμφανίζεται ο λοχαγός Metin Gürcan να τοποθετεί οπλίτες μπροστά στο στόχο. Στη συνέχεια ζητάει να απομακρυνθούν οι “δειλοί” (το οποίο φυσικά θα σήμαινε επιβολή ποινών) και πυροβολεί ανάμεσά τους. Στο βίντεο ακούγονται οι οπλίτες να παρακαλούν τον λοχαγό τους να σταματήσει αλλά αυτός συνεχίζει απτόητος, πυροβολώντας ανάποδα κάτω από τα πόδια του.
Εικόνα
Σκοποβολή από το λοχαγό Metin Gürcan… (Zaman)
Εικόνα
O υποσμηναγός Cevdet Türkeli της 191 Μοίρας (9η Κύρια Βάση Αεριωθούμενων/Balikesir) προετοιμάζεται για την …προσβολή του στόχου. (Vatan)

Τα παραπάνω φυσικά δεν έχουν ως στόχο να εξωραΐσουν την εικόνα του Τούρκου οπλίτη στα μάτια της Ελληνικής κοινής γνώμης, ιδιαίτερα όταν είναι γνωστό ότι οι Τούρκοι οπλίτες είναι εκείνοι που στην πλειοψηφία τους αρέσκονται να βεβηλώνουν τις σορούς Κούρδων ανταρτών, γεγονός που αποδεικνύεται με εκατοντάδες σχετικές φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Τα παραπάνω περιστατικά παρουσιάζουν μια άγνωστη πτυχή του τουρκικού στρατεύματος (και της τουρκικής κοινωνίας κατ΄επέκταση) και τίθενται υπόψη των κέντρων λήψης αποφάσεων που εισηγούνται Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των παραγωγικών Σχολών των Ελληνικών και Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ή προωθούν την ευρύτερη συνεργασία με το φασιστικό κράτος της Τουρκίας.

Περισσότερα στοιχεία μπορούν να αναζητούν στις διευθύνσεις http://www.askerhaklari.com και askerleranlatiyor.blogspot.com.




http://strategyreports.wordpress.com/20 ... in-turkey/
ΙΔΙΑ ΦΥΛΛΑΤΤΕ-ΕΧΘΡΟΥΣ ΑΜΥΝΟΥ-ΘΝΗΣΚΕ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ\n\n-Δάσκαλε γιατί με διδάσκεις πολεμικές τέχνες και παράλληλα μου μιλάς για ειρήνη; \n-Γιατί καλύτερα να είσαι μαχητής σε κήπο παρά κηπουρός σε μάχη…

Re: Το περίφημο "αήττητο" των τουρκικών Ε.Δ. (αλλά και... γκάφες...)

38
Την Κατάρριψη Τουρκικού F-100F Το 1983 Επιβεβαίωσε Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας


Σε απάντηση κοινοβουλευτικής ερώτησης του βουλευτή Αϊδινίου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Metin Lütfi Baydar, o υπουργός Άμυνας της Τουρκίας İsmet Yılmaz υποστήριξε ότι από το 1965 έχουν καταγραφεί τρεις καταρρίψεις μαχητικών αεροσκαφών της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (THK) από ενέργειες ξένων κρατών.

Η πρώτη και εν πολλοίς άγνωστη μέχρι σήμερα κατάρριψη, σημειώθηκε το 1983 από την Ιρακινή αεροπορία και ενώ ο πόλεμος μεταξύ Ιράν Ιράκ βρισκόταν σε εξέλιξη.
Εικόνα
Το 56-3903 σε υπηρεσία με την USAF πριν παραχωρηθεί στην THK το 1972 (C) Glenn Thompson Jr

Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1983 (κατ'άλλες πηγές 18.09.83) ζεύγος διθέσιων μαχητικών F-100F Super Sabre της 182 Filo "Atmaca" απογειώθηκε από την 8nci AJÜ στο Ντιγιάρμπακίρ για να πραγματοποιήσει εκπαιδευτική πτήση ρουτίνας.Στη περιοχή της Κωνσταντίνης τα δύο αεροσκάφη χάνουν τη μεταξύ τους οπτική επαφή καθώς το ένα F-100F παρουσιάσε βλάβη στο σύστημα ναυτιλίας με αποτέλεσμα να "χάθει".
Εικόνα
Το "56-3903" σε υπηρεσία με την THK πάνω από τα βουνά του Ντιγιαρμπακίρ

Το "56-3903" πήρε ύψος αναζητώντας το δρόμο της επιστροφής και κατά την "περιπλάνηση" του παραβίασε τον Ιρακινό εναέριο χώρο.Οι χειριστές,Ανθυποσμηναγός Muammer Cengiz και ο Υποσμηναγός Tayfun Bulgan αντιλήφθηκαν ένα Mig-21 που αργότερα αποδείχθηκε πως ήταν Mirage F-1EQ της Ιρακινής αεροπορίας και το οποίο τους κατέρριψε του με πύραυλο Super 530F-1.
Εικόνα
Mirage F-1EQ Της 79ης Μοίρας Στην Οποία Χρεώνεται Η Κατάρριψη Του F-100F

Το τουρκικό F-100F κατέπεσε στη κοιλάδα Ζakho και οι δύο χειριστές κατάφεραν να εκτιναχθούν παρόλα αυτά η "περιπέτεια" τους δεν είχε τελειώσει ακόμη καθώς προσγειώθηκαν σε περιοχή που ήλεγχαν Κούρδοι αντάρτες.Οι Τούρκοι κρατήθηκαν για 56 ημέρες όταν μετά από διαπραγματεύσεις οι Κούρδοι τους παρέδωσαν στις Τουρκικές αρχές.
Εικόνα
Με μπλέ σημειώνεται το σημείο όπου τα F-100 χάνουν τη μεταξύ τους οπτική επαφή,με κόκκινο σημειώνεται το σημείο που κατέπεσε το διθέσιο μαχητικό.


Ο Muammer Cengiz είχε τοποθετηθεί στην 182 Filo πέντε μήνες πριν καταρριφθεί , σήμερα πετά για λογαριασμό εταιρίας αεροπορικών μεταφορών.
Εικόνα
Το τουρκικό F-100F κατέπεσε στη κοιλάδα Ζakho κοντά στα τουρκο-ιρακινά σύνορα και οι δύο χειριστές κατάφεραν να εκτιναχθούν

Το δεύτερο περιστατικό που αναφέρει ο Τούρκος υπουργός αφορά την αερομαχία μεταξύ Τουρκικών F-16 και Ελληνικών Mirage 2000 τον Οκτώβριο του 1996 που είχε σαν αποτέλεσμα την απώλεια διθέσιου F-16 και ενώς χειριστή της 192 Filo.Τέλος το τρίτο περιστατικό αφορά την κατάρριψη αναγνωριστικού RF-4E της 173 Filo που σημειώθηκε στις 22 Ιουνίου 2012 από πυρά της Συριακής αεράμυνας.



http://www.aviationlive.org/2012/09/f-100f-1983.html
ΙΔΙΑ ΦΥΛΛΑΤΤΕ-ΕΧΘΡΟΥΣ ΑΜΥΝΟΥ-ΘΝΗΣΚΕ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ\n\n-Δάσκαλε γιατί με διδάσκεις πολεμικές τέχνες και παράλληλα μου μιλάς για ειρήνη; \n-Γιατί καλύτερα να είσαι μαχητής σε κήπο παρά κηπουρός σε μάχη…

Re: Το περίφημο "αήττητο" των τουρκικών Ε.Δ. (αλλά και... γκάφες...)

39
Αποτυχημένη άσκηση διάβασης του ποταμού Έβρου από τον Τουρκικό Στρατό (video)
Εικόνα
To γεφυροφόρο Μ48 ρυμουλκείται στην όχθη. (Youtube)

Παρολίγον δυστύχημα για τον Τουρκικό Στρατό σε άσκηση διάβασης του ποταμού Έβρου από γεφυροφόρο Μ48 της 65ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας με έδρα το Λουλεμπουργκάζ του Κιρκαλερί (Σαράντα Εκκλησίες), σύμφωνα με υλικό που διέρρευσε στο Youtube. Το συμβάν σημειώθηκε στις 12 Ιουνίου 2012 κατά την απόπειρα διάβασης του ποταμού στο πλαίσιο τακτικής άσκησης όταν το γεφυροφόρο, έχοντας ήδη διανύσει το μέσο της απόστασης, άρχισε να βυθίζεται από εισροή υδάτων. Ο πνιγμός του πληρώματος αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή από ταχύπλοα σκάφη που έσπευσαν προς διάσωσή του. Το συμβάν αυτό (όπως και πολλά άλλα…) κρατήθηκε μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας. Την άσκηση παρακολουθούσε ο ίδιος ο διοικητής της 65ης Μ/Κ ΤΑΞ, Ταξίαρχος Mustafa Uzun, μάλλον απογοητευμένος για τις επιδόσεις των ανδρών του.

phpBB [video]



http://strategyreports.wordpress.com/20 ... %80%CE%BF/
ΙΔΙΑ ΦΥΛΛΑΤΤΕ-ΕΧΘΡΟΥΣ ΑΜΥΝΟΥ-ΘΝΗΣΚΕ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ\n\n-Δάσκαλε γιατί με διδάσκεις πολεμικές τέχνες και παράλληλα μου μιλάς για ειρήνη; \n-Γιατί καλύτερα να είσαι μαχητής σε κήπο παρά κηπουρός σε μάχη…

Re: Το περίφημο "αήττητο" των τουρκικών Ε.Δ. (αλλά και... γκάφες...)

40
Οι περιπέτειες της φρεγάτας SALİHREİS του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού
Εικόνα
Το αποτέλεσμα του ..άτσαλου χειρισμού του κυβερνήτη της τουρκικής φρεγάτας SALİHREİS.

H φρεγάτα SALİHREİS (F246) είναι ένα από τα νεότερα πολεμικά πλοία του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (ΤDK) καθώς εισήλθε σε υπηρεσία το 1998 ενώ πρόσφατα εμφανίστηκε να φέρει το νέο ραντάρ έρευνας SMART-S Mk2 στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ-200ΤΝ Τrack II. Το μόνο μειονέκτημα της φρεγάτας, όπως εξάλλου και κάθε πολεμικού πλοίου του TDK, δεν είναι άλλο από τον …Τούρκο κυβερνήτη του. Στις 7 Οκτωβρίου 2009 ο κυβερνήτης, Αντιπλοίαρχος Hakan Ercan, υπερεκτίμησε τις δυνατότητές του και κατάφερε να προσκρούσει με τη πρύμνη του πλοίου στον προβλήτα του λιμανιού της Μερσίνας, προκαλώντας ζημιές στα μεταλλικά υποστυλώματα του ελικοδρομίου. Αμέσως, διέταξε τον ύπαρχο Erhan Aydın να διακόψει όλες τις επικοινωνίες του πλοίου και απαγόρευσε στο πλήρωμα να αναφερθεί στο συμβάν ακόμα και στις συνομιλίες με τις οικογένειές του. Ο κυβερνήτης επικοινώνησε με άτομα του στενού του περιβάλλοντος στο ναύσταθμο Gölcük και κατάφερε να μεταφερθεί αεροπορικώς μικρός αριθμός εργατών με τα υλικά τους για την άμεση επισκευή του πλοίου. Οι περιπέτειες όμως της τουρκικής φρεγάτας συνεχίστηκαν, όταν η SALİHREİS βρέθηκε στα μέσα Αυγούστου του 2010 στο λιμάνι της Κωνστάντζας στο πλαίσιο συμμετοχής στη BLACKSEAFOR. Δυστυχώς για τον Τούρκο κυβερνήτη, η προσνήωση ελικοπτέρου του Ρουμανικού Ναυτικού στο ελικοδρόμιο της τουρκικής φρεγάτας φημολογείται ότι προκάλεσε την υποχώρηση των υποστυλωμάτων που μάλλον είχαν επισκευαστεί πρόχειρα… Κάπως έτσι, ο κυβερνήτης της φρεγάτας SALİHREİS προστίθεται στη μακρά λίστα των Τούρκων συναδέλφων του που συνηθίζουν να προσαράζουν σε υφάλους, να χάνουν σόναρ ή να συγκρούονται μεταξύ τους, όταν δεν οργανώνουν πραξικοπήματα ή πέφτουν στα δίχτυα ιερόδουλων και ομοφυλόφιλων με σκοτεινά κίνητρα…
Εικόνα
Η ναυτοσύνη των Τούρκων συνεχίζει να επιβεβαιώνεται.
Εικόνα
Πυρετώδεις εργασίες μέσα στην νύχτα για την αποκατάσταση των ζημιών.






http://strategyreports.wordpress.com
ΙΔΙΑ ΦΥΛΛΑΤΤΕ-ΕΧΘΡΟΥΣ ΑΜΥΝΟΥ-ΘΝΗΣΚΕ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ\n\n-Δάσκαλε γιατί με διδάσκεις πολεμικές τέχνες και παράλληλα μου μιλάς για ειρήνη; \n-Γιατί καλύτερα να είσαι μαχητής σε κήπο παρά κηπουρός σε μάχη…

Re: Το περίφημο "αήττητο" των τουρκικών Ε.Δ. (αλλά και... γκάφες...)

41
Πυρκαγιά σε τουρκικό περιπολικό SG-65 και σύγκρουση μιας ΤΠΚ Kilic μέσα σε 24 ώρες!






Δύο μείζονα ατυχήματα μέσα σε 24 ώρες "μετρούν" οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις στο Αιγαίο: Το πρώτο συνέβη όταν, ΄΄οπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές από το ΓΕΝ, κατά την διάρκεια άσκησης επιχειρησιακής αξιολόγησης και συνεργασίας του Ναυτικού με την Ακτοφυλακή χθες (η Ακτοφυλακή είναι ενταγμένη κανονικά στα επιχειρησικά σχέδια του τουρκικού Ναυτικού), σε ένα σκάφος της Ακτοφυλακής (SG-65) ξέσπασε πυρκαϊά, η οποία επεκτάθηκε στους χώρους των μηχανών με αποτέλεσμα το σκάφος να μείνει ακυβέρνητο.

Το σκάφος (τουρκικής σχεδίασης και ναυπήγησης) εκτελούσε ελιγμούς αποφυγής βολών όταν καπνοί άριχαν να βγαίνουν από το μηχανοστάσιό τους

Το επεισόδιο έγινε νοτιοανατολικά της Λέσβου στην περιοχή Καραμπουρούν και κρίνεται ως ιδιαίτερα σοβαρό, αφού εν συνεχεία το πλοίο δεν κατέστη δυνατό να πλεύσει αυτόνομα και ... ρυμουλκήθηκε στην Σμύρνη! Είναι το δεύτερο επεισόδιο πυρκαγιάς σε πλοίο που καταγράφουν οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις, με το πρώτο να αφορά την φρεγάτα TCG Gökçeada (F 494), κλάσης Ο.H.Perry, η οποία τυλίχθηκε στις φλόγες και τραυμάτισε πολλά μέλη του πληρώματος της, όπως είχε αποκαλύψει το defencenet.gr.

To δεύτερο μείζον ατύχημα έγινε χθες όταν τουρκική πυραυλάκατος, πιθανότατα κλάσης Kilic, συγκρούστηκε μέσα στον ναύσταθμο του Ακσάζ με άλλο σκάφος και επίσης τέθηκε εκτός λειτουργίας για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Tα συνολικά τρία μείζονα ατυχήματα σε χρονικό διάστημα λιγότερο από δύο μήνες δείχνουν ότι μπορεί βιομηχανικά να υπάρχει "έκρηξη" ναυπηγήσεων, στις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις, αλλά έχουν να γίνουν ακόμα πολλά προς την κατεύθυνση της αξιοπιστίας των μέσων...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»

Re: Το περίφημο "αήττητο" των τουρκικών Ε.Δ. (αλλά και... γκάφες...)

42
Γιατί προδίδουν την πατρίδα τους οι Τούρκοι αξιωματικοί;

Μέρος Α'
Μια μεγάλη αλήθεια για το «τουρκικό» έθνος:

To γεγονός ότι όλα αρχίζουν και τελειώνουν στον Μουσταφά Κεμάλ και την κεμαλική ιδεολογία για το νεόδμητο τουρκικό έθνος, που αποτελεί συνοθύλευμα φυλλών, εθνικών και θρησκευτικών ομάδων που ομογενοποιήθηκαν βιαίως, αποτελεί πλέον επίσημη διαπίστωση, καταγεγραμμένη στα πρακτικά της "Εθνοσυνέλευσης του Μεγάλου Τουρκικού Έθνους"...
Του Σάββα Καλεντερίδη
Στη συζήτηση που έγινε στην Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για το νόμο με τον οποίο αποκτούν πλέον τη δυνατότητα οι πολίτες της Τουρκίας να υπερασπίζονται τον εαυτό τους στα τουρκικά δικαστήρια, χρησιμοποιώντας τη μητρική τους γλώσσα, η βουλευτής Σμύρνης του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), Μπιργκιούλ Αϋμάν Γκιουλέρ (Birgül Ayman Güler), προσπαθώντας να υποστηρίξει τις θέσεις της, είπε μια πολύ μεγάλη αλήθεια. Αφού κατηγόρησε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ότι συμπράττει με το (κουρδικό) Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) στην ψήφιση του προαναφερθέντος νόμου και στην επικείμενη αναθεώρηση του συντάγματος, με στόχο τη διάλυση του τουρκικού έθνους και τη μεταμόρφωση της Τουρκίας σε μια πολυεθνική χώρα, από το βήμα της βουλής, μεταξύ άλλων, είπε τα εξής (από τα πρακτικά της βουλής):
Μπιργκιούλ Α. Γκιουλέρ (CHP) – Αυτά που ακούστηκαν εδώ είναι λόγια που δεν έχουν ξανακουστεί. Η ομιλία της κ Ακάτ, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του BDP πάγωσε το αίμα μας. Λες και ήταν βουλευτής άλλου κράτους. Απευθυνόμενη σε μας (τους μη Κούρδους) έλεγε «Εσείς», εκστομίζοντας απίστευτα λόγια.

Χασίπ Καπλάν (BDP) – Δεν είμαι βουλευτής του κράτους, είμαι βουλευτής της Τουρκίας.

Μπιργκιούλ Α. Γκιουλέρ – Το AKP Είδαμε στην ομιλία της (κ. Ατάκ) πώς συνεργάζεται το ΑΚΡ με το BDP για να σβήσουν το τουρκικό έθνος από την Ιστορία, να σβήσουν την τουρκική υπηκοότητα από την Ιστορία.

Μεχμέτ Μετινέρ (ΑΚΡ) – Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Δεν έχει καμία σχέση!

Οκτάυ Βουράλ (ΜΗΡ) – Άλλωστε έχουμε συγκυβέρνηση AKP-BDP!

Μπιργκιούλ Α. Γκιουλέρ – Πώς δεν υπάρχει τέτοιο θέμα; Στο άρθρο για την υπηκοότητα στην Επιτροπή Συναίνεσης για το Σύνταγμα τι πρότεινε το κόμμα σας κύριοι; Αντί για “Τουρκική υπηκοότητα” προτείνετε «Υπηκοότητα της Τουρκικής Δημοκρατίας”. Ο πρωθυπουργός σας την Τρίτη δήλωσε ότι “Το δικό μας θεμέλιο είναι το Ισλάμ.” Λέει ότι ο Τουρκισμός είναι ρατσισμός.“

Ιχσάν Σενέρ (ΑΚΡ) – Έχει δίκιο.

Μπιργκιούλ Α. Γκιουλέρ – Λέει ότι “Εμείς αυτό θα το σβήσουμε από την Ιστορία.” Εσείς εδώ ορκιστήκατε στο όνομα του μεγάλου Τουρκικού έθνους, ενώπιον του μεγάλου Τουρκικού έθνους.
Μεχμέτ Μετινέρ – Εμείς δεν είμαστε εθνικιστές, δεν είμαστε ρατσιστές. Αυτό το Σύνταγμα θα το αλλάξουμε.

Μπιργκιούλ Α. Γκιουλέρ – Εσείς, ως ένα μεγάλο εθνικό κόμμα, ένας ένας ως άτομα διαπράττετε προδοσία.

Μεχμέτ Μετινέρ – Θα αλλάξουμε το Σύνταγμα χωρίς τη στήριξή σας.

Μπιργκιούλ Α. Γκιουλέρ – Αποκαλείτε τη σοσιαλδημοκρατία «μιλιταρισμό».

Ιδρίς Μαλουκέν (BDP) – Θα εισηγηθούμε την αποβολή σας από τη Σοσιαλιστική Διεθνή, μην ανησυχείτε. Εδώ το παίζετε εθνικιστές και στον κόσμο το παίζετε αριστεροί.

Μπιργκιούλ Α. Γκιουλέρ – Δεν μπορείτε να με πείσετε ότι ο κουρδικός εθνικισμός είναι «προοδευτισμός» και «ανεξαρτησία». Δεν μπορείτε να με κάνετε να βλέπω και να θεωρώ την κουρδική φυλή ισότιμη με το τουρκικό έθνος. (Χειροκροτήματα από την πλευρά του CHP και του MHP)

Ιδρίς Μαλουκέν – Εμείς δεν είμαστε φυλετιστές, εσείς είστε εθνικιστές, εθνικιστές!

Μπιργκιούλ Α. Γκιουλέρ – Αξιότιμοι κύριοι, το AKP και το BDP συνεργάζονται μόνο για ένα πράγμα. Στην Τουρκία δεν υπάρχει Κουρδικό Πρόβλημα. Το πρόβλημα αυτό στην Τουρκία εσείς το μετατρέψατε σε Τουρκικό Πρόβλημα…. Από τούδε και στο εξής είμαστε σε άμυνα, θα κάνουμε χρήση το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα και θα περάσουμε στην επίθεση. (Χειροκροτήματα από την πλευρά του CHP και του MHP)

Μετά από την ανωτέρω στιχομυθία, ξέσπασε μεγάλος θόρυβος στη βουλή αλλά και στα τουρκικά ΜΜΕ, με τις μεγαλύτερες αντιδράσεις να προέρχονται από την κουρδική πλευρά, αλλά και από τις προοδευτικές δυνάμεις της Τουρκίας. Η Γκιουλέρ κατηγορήθηκε για ρατσισμό και αναγκάστηκε να κάνει διευκρινιστικές δηλώσεις, λέγοντας για πρώτη φορά τη μεγάλη αλήθεια που αφορά το σύγχρονο τουρκικό έθνος.
Είπε λοιπόν η Γκιουλέρ: «Η έννοια του τουρκικού έθνους είναι καινούργια. Πρόκειται για μια έννοια που καθιερώθηκε μετά το 1923, για ένα νέο έθνος που δημιουργήθηκε από τα μουσουλμανικά έθνη και φυλές που κατοικούσαν στην Ανατολή και συνασπίστηκαν για να αποτελέσουν το τουρκικό έθνος. Υπό την έννοια αυτή, η κουρδική φυλή, που ορίζεται με βάση την εθνοτική καταγωγή, δεν μπορεί να συγκριθεί και να εξισωθεί με το τουρκικό έθνος, γιατί πρόκειται για ανόμοια πράγματα.»
Η βουλευτής Σμύρνης, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την προσέγγισή της, είπε μια μεγάλη αλήθεια, που κανείς μέχρι τώρα δεν τόλμησε να πει δημόσια, μια αλήθεια που εξηγεί –εκτός των άλλων- ένα τεράστιο ζήτημα. Εξηγεί πώς με μεγάλη ευκολία προδίδουν τα μυστικά της πατρίδας τους οι Τούρκοι αξιωματικοί και διπλωμάτες.





http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2 ... RM-B_Jf3nE
ΙΔΙΑ ΦΥΛΛΑΤΤΕ-ΕΧΘΡΟΥΣ ΑΜΥΝΟΥ-ΘΝΗΣΚΕ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ\n\n-Δάσκαλε γιατί με διδάσκεις πολεμικές τέχνες και παράλληλα μου μιλάς για ειρήνη; \n-Γιατί καλύτερα να είσαι μαχητής σε κήπο παρά κηπουρός σε μάχη…

Re: Το περίφημο "αήττητο" των τουρκικών Ε.Δ. (αλλά και... γκάφες...)

43
Γιατί προδίδουν την πατρίδα τους οι Τούρκοι αξιωματικοί;

Μέρος B': Ο πατριωτισμός των Τούρκων
Αξιωματικός του τουρκικού στρατού ενώ προσάγεται στο δικαστήριο, συνοδεία αστυνομίας και στρατοχωροφυλακής, ως κατηγορούμενος για υπόθεση κατασκοπείας. Εκατοντάδες αξιωματικοί βρίσκονται στις φυλακές κατηγορούμενοι για υποθέσεις κατασκοπίας και συμμετοχής σε παράνομες δραστηριότητες!

Του Σάββα Καλεντερίδη
Στο άρθρο μας της Παρασκευής αναφερθήκαμε στο τεράστιο ζήτημα που ανέκυψε από τη δήλωση που έκανε η βουλευτής Γκιουλέρ στην τουρκική εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με την οποία το κουρδικό έθνος (μιλέτ), είναι κατώτερο και δεν μπορεί να θεωρείται ίσο με το τουρκικό έθνος (ουλούς). Σε διευκρινιστικές δηλώσεις που έκανε, θέλοντας να δικαιολογήσει τη θέση της, είπε ότι το τουρκικό έθνος είναι ένα συνοθύλευμα φυλών, εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων που ενώθηκαν το 1923, για να αποτελέσουν το νέο τουρκικό έθνος.
Κατά την άποψή μας η ομολογία αυτή, που έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού έγινε μέσα στην αίθουσα της «Εθνοσυνέλευσης του Μεγάλου Τουρκικού Έθνους» (sic) και έχει καταγραφεί στα πρακτικά, φέρνει στο προσκήνιο ένα τεραστίας σημασίας ζήτημα, αυτό της εθνοφυλεκτικής συγκρότησης του λεγόμενου τουρκικού έθνους. Αν δε αναλογιστεί κανείς τον τρόπο με τον οποίο έγινε η συγκρότηση αυτή, δηλαδή ομογενοποίηση δια της βίας από το κεμαλικό κράτος διαφόρων φυλών και πληθυσμιακών ομάδων, ορισμένες από τις οποίες, μάλιστα, αποτελούν υπολείμματα γενοκτονιών και βίαιων εξισλαμισμών που έγιναν σε διάφορες φάσεις της ιστορίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μπορεί να καταλήξει και σε ένα συμπέρασμα για τον τρόπο με τον οποίο συγκροτείται η πατριωτική συνείδηση των σύγχρονων Τούρκων.
Φυσικά το θέμα είναι τεράστιο και απαιτεί σοβαρή μελέτη, αφού η συγκρότηση της εθνικής και πατριωτικής συνείδησης των Τούρκων αποτελεί μια διαδικασία που -εκτός από την καταγωγή- επηρεάζεται και από μια σειρά άλλων παραγόντων, όπως είναι η επίσημη κρατική ιδεολογία, η επίσημη ιστορία, η θρησκεία και ο τρόπος με τον οποίο επιβάλλονται όλα αυτά στον πολίτη.
Εμείς θα αναφερθούμε σε ένα τεράστιο ζήτημα που απασχολεί την τουρκική κοινή γνώμη τα τελευταία χρόνια, το οποίο θα μας βοηθήσει να εξάγουμε κάποια συμπεράσματα για το θέμα.
Από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, ένας Τούρκος επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο χώρο του τουρισμού, έστησε ένα κύκλωμα νεαρών γυναικών, οι οποίες παρέσερναν αξιωματικούς των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, αξιωματούχους της ΜΙΤ και ευαίσθητων υπηρεσιών του τουρκικού κράτους, τους βιντεοσκοπούσαν και στη συνέχεια τους εκβίαζαν. Παράλληλα, μέσα από τη διαδικασία της κρεβατοκάμαρας και του εκβιασμού, συνέλεγαν πληροφορίες για το σύνολο των μελών της κυβέρνησης και την κορυφή της κρατικής εξουσίας.
Στα δίχτυα αυτής του δικτύου εκβιασμών και κατασκοπίας έπεσαν 1027 άτομα, από τα οποία τα 831 δεν έκριναν σκόπιμο να κάνουν μήνυση τους εκβιαστές, όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση.
Πώς αποκαλύφθηκε;
Μετά από χρόνια λειτουργίας του δικτύου, αποκαλύφθηκε μετά από δυο ηλεκτρονικά μηνύματα που έφθασαν στις αστυνομικές αρχές της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης.
Στα χέρια των διωκτικών αρχών έπεσαν πληροφορίες για ανώτατα μέλη της κυβέρνησης, για την συγκρότηση της ΜΙΤ, σχέδια στρατηγικής και σχεδόν όλα τα άκρως απόρρητα σχέδια επιχειρήσεων του πολεμικού ναυτικού, της αεροπορίας και του στρατού ξηράς, σχέδια ασφαλείας στρατοπέδων, οι περιοχές κάλυψης των ραντάρ της αεροπορίας και οι «τρύπες» που αφήνουν για να διεισδύσει απαρατήρητη η ελληνική πολεμική αεροπορία, οι περιοχές αναμονής και πύλες εισόδου στο Αιγαίο των υποβρυχίων, τα σχέδια επιχειρήσεων των ΤΕΔ για την περίπτωση που η Ελλάδα κηρύξει ΑΟΖ, και για μια σειρά από θέματα, που δεν θα μπορούσε να οργανώσει και να συλλέξει το καλύτερο δίκτυο κατασκοπίας του κόσμου.
Για το ζήτημα αυτό συνελήφθησαν περισσότεροι από εκατό Τούρκοι αξιωματικοί, ανάμεσα στους οποίους ο Επιτελάρχης του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, αντιναύαρχος Βεϋσέλ Κιοσελέ (Veysel Kösele), ο οποίος συνελήφθη και οδηγήθηκε στις φυλακές, για να αφεθεί ελεύθερος κατόπιν παρέμβασης του ίδιου του πρωθυπουργού, αφού είχε προηγηθεί απειλή παραίτησης του ίδιου του αρχηγού του Τ/ΓΕΝ και παράκληση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ για αποφυλάκιση. Αργότερα ακολούθησε η παραίτηση του διοικητή του Στόλου, με αποτέλεσμα το Τ/ΠΝ να μην διαθέτει σήμερα ναύαρχο τεσσάρων αστέρων, πλην του αρχηγού του.
Φυσικά τίθενται πολλά ζητήματα, όπως αυτό της ασφάλειας πληροφοριών και το σε ποιες ξένες χώρες κατέληξε όλο αυτό το υλικό. Όμως αυτά είναι ζητήματα που δεν θα μας απασχολήσουν στο παρόν άρθρο.
Αυτό που απασχολεί το άρθρο μας είναι το πώς όχι ένας αλλά πολλές δεκάδες ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί παρέδωσαν εθνικά σχέδια σε ένα κύκλωμα εκδιδομένων γυναικών, προδίδοντας στην ουσία την πατρίδα τους.
Επαναλαμβάνουμε, το ζήτημα είναι τεράστιο, όμως ακριβώς επειδή πρόκειται για συμπεριφορά όχι ενός αλλά σχεδόν του συνόλου των αξιωματικών που έπεσαν στα δίχτυα του εν λόγω κυκλώματος, μας επιτρέπει να πούμε ότι η πατριωτική συνείδηση των Τούρκων, ακόμα και των αξιωματικών, είναι αυτή του συνοθυλεύματος εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων, που ομογενοποιήθηκαν με τη βία, με «συγκολλητική ουσία» κίβδηλες ηθικές αρχές, κεμαλικές/ρατσιστικές ιδεολογίες και μια ψευδέστατη επίσημη ιστορία.
Το αποτέλεσμα το είδαμε παραπάνω και θα επανέλθουμε με ...καυτά στοιχεία στο θέμα, στο οποίο εκτός των αξιωματικών εμπλέκονται και διπλωμάτες!







http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2 ... RM-xvJf3nE
ΙΔΙΑ ΦΥΛΛΑΤΤΕ-ΕΧΘΡΟΥΣ ΑΜΥΝΟΥ-ΘΝΗΣΚΕ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ\n\n-Δάσκαλε γιατί με διδάσκεις πολεμικές τέχνες και παράλληλα μου μιλάς για ειρήνη; \n-Γιατί καλύτερα να είσαι μαχητής σε κήπο παρά κηπουρός σε μάχη…

Re: Το περίφημο "αήττητο" των τουρκικών Ε.Δ. (αλλά και... γκάφες...)

44
Βόμβα στα θεμέλια της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας!!! 110 παραιτήσεις πιλότων μαχητικών!!!
ΙΔΙΑ ΦΥΛΛΑΤΤΕ-ΕΧΘΡΟΥΣ ΑΜΥΝΟΥ-ΘΝΗΣΚΕ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ\n\n-Δάσκαλε γιατί με διδάσκεις πολεμικές τέχνες και παράλληλα μου μιλάς για ειρήνη; \n-Γιατί καλύτερα να είσαι μαχητής σε κήπο παρά κηπουρός σε μάχη…

Re: Το περίφημο "αήττητο" των τουρκικών Ε.Δ. (αλλά και... γκάφες...)

45
Γιατί προδίδουν την πατρίδα τους οι Τούρκοι αξιωματικοί;

Μέρος Δ΄: Περί τουρκικών ενόπλων δυνάμεων

Mπορεί οι Κούρδοι αντάρτες να έχουν επιφέρει κατά καιρούς καίρια πλήγματα και να εξευτέλισαν τον τουρκικό στρατό, όμως ο 28χρονος πόλεμος έδωσε την ευκαιρία να δοκιμαστούν οι δομές και να αποκτήσουν εμπειρία οι μονάδες και τα στελέχη των ΤΕΔ

Του Σάββα Καλεντερίδη
Η υποεκτίμηση του αντιπάλου, ειδικά όταν πρόκειται για έναν αντίπαλο όπως η Τουρκία, που διέπραξε γενοκτονίες και εθνοκαθάρσεις, εισέβαλε και κατέχει παρανόμως το 40% της Κύπρου, τρομοκρατεί την Ελλάδα με casus belli για να μην ασκήσει ένα κυριαρχικό της δικαίωμα, στήνει τη νεοοθωμανική της παγίδα στη Θράκη και διεκδικεί το μισό Αιγαίο, χωρίς να μας χαρίζει το υπόλοιπο, ίσως να είναι σοβαρότερο λάθος από την υπερεκτίμησή του.
Κάναμε αυτήν την εισαγωγή για να επαναφέρουμε στη μνήμη των αναγνωστών μας το άρθρο μας «Ο τουρκικόςπατριωτισμός», της προηγούμενης Κυριακής, το οποίο αφορούσε την εμπλοκή πολλών δεκάδων ανωτέρων και ανωτάτων αξιωματικών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) σε κύκλωμα πορνείας και κατασκοπίας, όπου παρέδωσαν στον επικεφαλής της σπείρας σχεδόν των σύνολο των εθνικών επιχειρησιακών σχεδίων της Τουρκίας, προδίδοντας καταφανώς την πατρίδα τους.
Επειδή, προσπαθώντας να εξηγήσουμε το φαινόμενο, αναφερθήκαμε στον τρόπο με τον οποίο συγκροτείται η εθνική συνείδηση αλλά και το πατριωτικό αίσθημα του Τούρκου πολίτη και ειδικά του αξιωματικού, αποδώσαμε σε μεγάλο βαθμό τη συγκεκριμένη συμπεριφορά ενός τόσο μεγάλου αριθμού αξιωματικών στο γεγονός ότι η σύγχρονη τουρκική κοινωνία αποτελεί συνοθύλευμα φυλετικών και θρησκευτικών ομάδων, που «συγκολήθηκαν» μέσω του κεμαλικού εθνικισμού, κυρίως με βίαιες διαδικασίες.
Αυτή ήταν μια βασική εξήγηση. Όμως υπάρχει και σειρά άλλων πτυχών, που πρέπει να αναφερθούν, για να μην βγάλουμε λανθασμένα συμπεράσματα και οδηγηθούμε στην υποεκτίμηση του αντιπάλου, που μπορεί να αποβεί καταστροφική, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.
Ένα από τα επιχειρήματα που επικαλούνται οι Τούρκοι για να δικαιολογήσουν την εξαμβλωματική εθνογέννεση του νέου «έθνους» είναι το εξής: Οι λαοί που κατοικούσαν στην Τουρκία, από το 1923 και μετά, κάτω από τη στέγη της κεμαλικής ιδεολογίας, αποτέλεσαν το νέο τουρκικό έθνος, όπως συναπάρτισαν το αμερικανικό έθνος όλοι όσοι κατέφυγαν στη Βόρειο Αμερική και ίδρυσαν τις ΗΠΑ. Ο δικός μας αντίλογος είναι ότι οι πολίτες των ΗΠΑ συμμετείχαν ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ στη δημιουργία του αμερικανικού έθνους, ενώ οι κάτοικοι της Τουρκίας, υπολείμματα γενοκτονημένων εθνών (Αρμένιοι, Έλληνες, Ασσύριοι), και αλεβίτες, Κούρδοι, Τσερκέζοι, Λαζοί, Άραβες (κυρίως Σύροι), Βόσνιοι και Αλβανοί, δέχτηκαν και συνεχίζουν να υφίστανται σκληρές αφομοιωτικές πολιτικές, ενώ αντί για ιδεώδη που θα έπρεπε να ενστερνίζονται εκουσίως, υποχρεώνονται να υποστηρίζουν βάρβαρες και πρωτόγονες εθνικιστικές τουρκοϊσλαμικές θεωρίες και να απαρνούνται την εθνική τους καταγωγή, κραυγάζοντας με τη βία καθημερινώς στο σχολείο από την τρυφερή παιδική ηλικία το «Τι ευτυχία να λες ότι είσαι Τούρκος».
Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τα κοινωνικά πρότυπα, που κι αυτά δεν στηρίζονται στις αρχές της ιδεαλιστικής ηθικής αλλά της βίαιης επιβολής κανόνων κοινωνικής και ατομικής συμπεριφοράς κυρίως λόγω ισλαμικής παράδοσης, δημιουργούν μια πατριωτική συνείδηση η οποία είναι ευάλωτη, όπως αποδείχτηκε στην περίπτωση των δεκάδων αξιωματικών των ΤΕΔ, που πρόδωσαν την πατρίδα τους, δίνοντας τα άκρως απόρρητα εθνικά και επιχειρησιακά σχέδια στο κύκλωμα πορνείας και κατασκοπίας στο οποίο παγιδεύτηκαν και στο οποίο, σημειωτέον, συμμετείχαν ανάμεσα στα κεντρικά του στελέχη ως σύνδεσμοι ανώτατοι απόστρατοι αξιωματικοί, που είχαν συνείδηση των πράξεών τους και της όλης υπόθεσης.
Στο παραπάνω πλαίσιο θα πρέπει να αξιολογηθεί αναλόγως και η κίνηση των 110 πιλότων μαχητικών αεροσκαφών της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΤΠΑ) να δηλώσουν παραίτηση τον τελευταίο μήνα, ανάμεσα στους οποίους ικανότατοι ανώτεροι αξιωματικοί, που διεκδικούσαν ακόμα και τη θέση του αρχηγού της ΤΠΑ, κίνηση που αποδίδεται ΚΑΙ στο αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο στράτευμα μετά τις συλλήψεις και την παραπομπή σε δίκη για το ως άνω σκάνδαλο των συναδέλφων τους, καθώς και η παραίτηση του Αρχηγού του Στόλου, ο οποίος ήταν ο σίγουρος αρχηγός του ΤΠΝ στις επόμενες κρίσεις. Να σημειωθεί ότι οι μαζικές παραιτήσεις των πιλότων της ΤΠΑ εξηγούνται ΚΑΙ από το γεγονός ότι μπορούν να βρουν δουλεία στην ακμάζουσα τουρκική πολιτική αεροπορία, αυτό όμως δεν μετριάζει τη βαρύτητα και τη σημασία της πράξης του αυτής καθ' εαυτής!
Τέλος, το παζλ των εξελίξεων στις ΤΕΔ συμπληρώνουν αθρόες παραιτήσεις χιλιάδων επαγγελματιών στρατιωτών που υπηρετούν σε μονάδες που εδρεύουν στο Βόρειο Κουρδιστάν (ΝΑ Τουρκία), παραιτήσεις που τείνουν να πάρουν καταιγιστική μορφή, γι’ αυτό και η κίνηση της τουρκικής κυβέρνησης να αυξήσει το μισθό τους σε ποσοστό περίπου 50%, ως μέτρο μετριασμού του κύματος παραιτήσεων.
Πάντως, για να μην πέσουμε στην παγίδα της υποεκτίμησης, να υπογραμμίσουμε το αυξανόμενο οικονομικό μέγεθος και το εν εξελίξει τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας, την ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, την επιμονή της Τουρκίας να αποκτήσει υψηλή τεχνολογία, την αρτιότητα του επιχειρησιακού σχεδιασμού, που πηγάζει και στηρίζεται απόλυτα από το πολιτικό σύστημα, και τέλος το ότι οι ΤΕΔ διαθέτουν δομές και στελέχη που, παρ’ όλα τα προαναφερθέντα προβλήματα, είναι δοκιμασμένες σε έναν 28χρονο πόλεμο εναντίον των Κούρδων.









http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2 ... .html#more
ΙΔΙΑ ΦΥΛΛΑΤΤΕ-ΕΧΘΡΟΥΣ ΑΜΥΝΟΥ-ΘΝΗΣΚΕ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ\n\n-Δάσκαλε γιατί με διδάσκεις πολεμικές τέχνες και παράλληλα μου μιλάς για ειρήνη; \n-Γιατί καλύτερα να είσαι μαχητής σε κήπο παρά κηπουρός σε μάχη…
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ελληνοτουρκικά”

cron