ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΩΔΕΣ ΠΡΟΠΥΛO

1
ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΩΔΕΣ ΠΡΟΠΥΛO


Αναστηλωτικό «θαύμα» στην αρχαία Επίδαυρο






Είκοσι πέντε χρόνια μετά την πρώτη προσπάθεια αναστήλωσής του, το μνημειώδες Πρόπυλο της αρχαίας Επιδαύρου «αναγεννήθηκε» από τα θραύσματά του και αποκαλύφθηκε χτες στα μάτια των επισκεπτών
Ύστερα από αιώνες δεσπόζει επιβλητικό στην Επίδαυρο το μνημειώδες Πρόπυλο, που αποτελούσε την κύρια είσοδο του τελετουργικού εστιατορίου στο αρχαιότερο θεραπευτικό κέντρο του κόσμου, το Ασκληπιείο. Το Πρόπυλο φέτος απέκτησε και πάλι σ΄ ένα τμήμα του την τρίτη του διάσταση προσφέροντας στους χιλιάδες επισκέπτες που καταφθάνουν ώς το ιερό για τις παραστάσεις στο φημισμένο αργολικό θέατρο μιαν ιδέα από την αίγλη του μοναδικού αυτού χώρου της αρχαιότητας.

Οι εργασίες στο Πρόπυλο εγκαινιάστηκαν το 1984 με οδηγό το σωζόμενο υλικό, οπότε άρχισε η μερική αναστήλωση του οικοδομήματος στο αρχικό του ύψος (12 μέτρα). Στην αναστήλωση χρησιμοποιήθηκαν διάσπαρτα αρχαία μέλη και νέο μάρμαρο με την κατάλληλη συγκόλληση σμιλευμένα με μεράκι, αφού και το μικρότερο κομμάτι αντιμετωπίσθηκε ως ξεχωριστό έργο τέχνης. Μια διαρκής μάχη με τον χρόνο, τη βροχή και τον ήλιο.

«Αρχικά αποκαταστάθηκε η βάση του κτιρίου και στη συνέχεια ανώτερα τμήματά του μέχρι και μέρος του αετώματος με τη χρήση αρχαίων και νέων αρχιτεκτονικών μελών ώστε να αποκτήσει την τρίτη του διάσταση και να αντιλαμβάνεται ο επισκέπτης το μέγεθος του μνημείου» εξηγεί η αρχιτέκτων Σίσσυ Κυριάκη, υπεύθυνη του έργου αποκατάστασης του τελετουργικού εστιατορίου της Επιδαύρου.

Το εστιατόριο- γυμνάσιο, ένα μεγάλο κτίριο 69Χ75 μ. με αρκετές μεγάλες αίθουσες, κλίνες και εστίες από το άναμμα της φωτιάς στην αυλή, διαγράφεται με εντυπωσιακό περίγραμμα έπειτα από την επανένταξη εκατοντάδων αρχιτεκτονικών μελών τα οποία ήταν τριγύρω σκορπισμένα, οπότε διαπιστώθηκε ότι εκείνο που θεωρούνταν ως ρωμαϊκό τείχος ήταν στην πραγματικότητα μια μακρά υπόστυλη στοά για τους προσκυνητές.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Επιδαύρου, καθηγητής Βασίλης Λαμπρινουδάκης με αφορμή την αποκατάσταση του Πρόπυλου, «οι εργασίες στα μνημεία της Επιδαύρου είναι από τα δυσκολότερα αναστηλωτικά έργα. Στο επίκεντρο των επεμβάσεων βρίσκονται έξι μνημεία- τα δύο είναι το στάδιο και ο ναός του Ασκληπιού, η Θόλος, το φημισμένο κυκλικό οικοδόμημα, το Άβατον και το Πρόπυλο με το τελετουργικό εστιατόριο».

Το Ασκληπιείο της Επιδαύρου είναι από τα αρχαιότερα ιατρικά κέντρα του κόσμου. Πέρα από το τεράστιο ιερό στέγαζε δεκάδες μνημεία που συνδύαζαν τον θρησκευτικό χώρο με τις ανέσεις ενός σύγχρονου θεραπευτηρίου, όπου παρέχονταν υπηρεσίες υδροθεραπείας, ψυχανάλυσης και δίαιτας παράλληλα με τις καθαρά ιατρικές πρακτικές.


Οι ανασκαφές απέδειξαν πως το νερό μεταφερόταν στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου από πηγές με υπόγειο λαξευτό υδραγωγείο στο κέντρο του ιερού, στα λουτρά, για καθαρμούς και την υγιεινή των ασθενών



πηγη:tanea.gr
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»
Απάντηση

Επιστροφή στο “Αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Ελλάδα”