Χοίρους με ανθρώπινα όργανα σχεδιάζουν ερευνητές στην Ιαπωνία

1
Χοίρους με ανθρώπινα όργανα σχεδιάζουν ερευνητές στην Ιαπωνία




Τόκιο
Σε μια προσπάθεια να λύσουν το πρόβλημα της έλλειψης μοσχευμάτων, ερευνητές στην Ιαπωνία ζητούν άδεια από την κυβέρνηση για να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν χοίρους με ανθρώπινα όργανα.

Η ομάδα του Δρ Χιρομίτσου Νακαούτσι στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο θέλει να εισάγει ανθρώπινα τεχνητά βλαστοκύτταρα (iPS) σε γονιμοποιημένα ωάρια χοίρου, τα οποία θα εμφυτευτούν στη συνέχεια στη μήτρα ενός γουρουνιού. Η ιδέα είναι ότι το ζώο που θα προκύψει θα αφεθεί να μεγαλώσει μέχρι να ωριμάσουν μέσα του τα ανθρώπινα όργανα.

Οι επιστήμονες ονομάζουν αυτά τα έμβρυα «χιμαιρικά» εμπνεόμενοι από τη Χίμαιρα της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, ένα πλάσμα που αποτελούνταν από τμήματα τριών διαφορετικών ζώων -ενός λιονταριού, ενός φιδιού και μιας κατσίκας.

Χιμαιρικά έμβρυα ανθρώπου-ζώου έχουν δημιουργηθεί και στο παρελθόν στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ποτέ όμως δεν έχουν εμφυτευτεί στη μήτρα -στη Βρετανία, την Ιαπωνία και άλλες χώρες, τα έμβρυα αυτά απαγορεύεται να αφεθούν να αναπτυχθούν στο εργαστήριο για περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Η Ιαπωνία θα μπορούσε τώρα να αλλάξει τους κανόνες και να επιτρέψει τη γέννηση χιμαιρικών πειραματόζωων. Όπως σχολιάζει ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου, η ιαπωνική κοινή γνώμη δεν δείχνει αντίθετη στην στην ιδέα και τα ιαπωνικά μέσα αναφέρονται στην πρόταση με θετικά σχόλια.

Οι ηθικές παράμετροι της πρότασης του Δρ Νακαούτσι πρόκειται τώρα να εξεταστούν από επιτροπή που διόρισε η κυβέρνηση, αποτελούμενη από επιστήμονες, καθηγητές Νομικής και δημοσιογράφους. Ένα από τα θέματα που θα κληθούν να εξετάσουν είναι το εάν υπάρχει κίνδυνος γέννησης ζώων με «ανθρώπινο» νευρικό σύστημα. Η γνωμοδότηση θα υποβληθεί τον επόμενο μήνα σε μια δεύτερη επιτροπή της κυβέρνησης, η οποία θα αναλάβει να συντάξει κατευθυντήριες γραμμές για την έρευνα σε χιμαιρικά έμβρυα.

Η ομάδα του Νακαούτσι έχει ήδη καταφέρει να δημιουργήσει ένα λευκό γουρούνι που είχε μέσα του το πάγκρεας ενός μαύρου χοίρου. Οι αναλύσεις επιβεβαίωσαν ότι το πάγκρεας είχε όντως διαφορετικό γενετικό υλικό από το ζώο μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε.

«Τα όργανα των χοίρων είναι παρόμοια με τα ανθρώπινα όσον αφορά το μέγεθος και το σχήμα. [...] Επιπλέον, οι χοίροι χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό στην ιατρική» σχολίασε ο Νακαούτσι.

Στις επόμενες φάσεις του σχεδίου. η ερευνητική ομάδα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ανθρώπινα τεχνητά βλαστοκύτταρα, ή iPS, κύτταρα που προέρχονται από τη χημική επεξεργασία σωματικών κυττάρων έτσι ώστε να εμφανίσουν τις ιδιότητες των φυσικών βλαστοκυττάρων.

Τα κύτταρα iPS δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά το 2006 από τον Σίνια Γιαμανάκα του Πανεπιστημίου του Τόκιο, ο οποίος βραβεύτηκε πέρυσι με το Νόμπελ Φυσιολογίας-Ιατρικής.

Newsroom ΔΟΛ
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»
Απάντηση

Επιστροφή στο “Yγεία”