Προς νέες συγκρούσεις στα Βαλκάνια; Ισως…

1
Του ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Σοκ προκαλούν στους παρατηρητές τα τρομακτικά επεισόδια σε ποδοσφαιρικούς αγώνες ευρωπαϊκών εθνικών ομάδων, με πρωταγωνίστριες όμως χώρες των Βαλκανίων, όπως το δίδυμο Σερβία και Αλβανία, αλλά και το Ρουμανία με την Ουγγαρία… Υποκινούνται; Πόσο τυχαία είναι τόσα μαζεμένα γεγονότα στη Βαλκανική, που δείχνουν ιδανικές προϋποθέσεις αποσταθεροποίησης;
Εικόνα
Δε χρειάζεται κανείς ιδιαίτερες διεθνολογικές γνώσεις για να συνδέσει αφενός τα επεισόδια στον πρώτο αγώνα του Βελιγραδίου, όπου είναι προφανές πως το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου κάθε άλλο παρά έχει ξεχαστεί, με αυτά στον αγώνα Ρουμανίας-Ουγγαρίας (μειονοτικές διαφορές που φαίνεται να έρχονται στο προσκήνιο), αλλά και να εικάσει αφετέρου, με σημαντικό βαθμό ασφάλειας, ότι εάν είχαν παίξει π.χ. ΠΓΔΜ-Αλβανία, θα είχαν καταγραφεί παρόμοια περιστατικά.
Εικόνα
Γενικό συμπέρασμα είναι πως κάτι δείχνει να μην πηγαίνει καλά στη Βαλκανική, και ίσως το διαπιστώσουμε πολύ σύντομα. Το αν αυτό οφείλεται στο σκωτσέζικο δημοψήφισμα και τη γενικότερη διάθεση αποσχίσεων μειονοτήτων που τροφοδότησε (π.χ. Καταλονία στην Ισπανία), είναι μία δυνητική ερμηνεία, καθότι άλλες εναλλακτικές, πέραν αυτής που αφορά στα γεγονότα της Ουκρανίας, θα έμπαιναν και στη σφαίρα της συνωμοσιολογίας, με έμφαση του ποιος έκανε τι…

Όχι ότι δεν συμβαίνουν τέτοια πράγματα, τα στοιχεία όμως που θα τεκμηριώσουν τον ισχυρισμό, είναι πολύ δύσκολο να συλλεχθούν. Κάποτε αποτελούσε κοινό τόπο ότι ο περιώνυμος «φιλάνθρωπος επενδυτής» και διεθνής κερδοσκόπος, Τζορτζ Σόρος, χρηματοδοτούσε αφειδώς οργανώσεις της «κοινωνίας των πολιτών» στην ανατολική Ευρώπη, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, υποστηρίζοντας με τον τρόπο αυτό την ατζέντα εξωτερικής πολιτικής των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ.
Εικόνα
Συνεχίζει και σήμερα; Αυτό είναι ένα ερώτημα προς έρευνα και προβληματισμό… Υπάρχουν στοιχεία που να μας ωθούν στο συμπέρασμα ότι δεν ασχολείται πλέον; Άλλο ένα. Υπάρχει μήπως αντίστοιχος από ρωσικής πλευράς με παρόμοια κίνητρα με τον «φιλάνθρωπο», σε μιαμοσχοβίτικη ρελάνς στην πίεση της Δύσης στην Ουκρανία, με στόχο την αποσταθεροποίηση χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και της ευρωπαϊκής περιφέρειας;

Και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη όμως, σε μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση, αποδείχθηκε ότι το μοντέλο συνύπαρξης της συμφωνίας του Ντέιτον το 1995, ήταν εξ αρχής και παραμένει θνησιγενές. Το μόνο που λείπει είναι η αφορμή, για να προχωρήσει είτε η ειρηνική απόσχιση, είτε αιματηρές καταστάσεις, με ψυχανώμαλους που θα ορκίζονται στο… «χαλιφάτο» και το Ισλαμικό Κράτος να βγαίνουν στο προσκήνιο.

Κάπου εκεί θα διαπιστωθούν και τρομερές ομοιότητες ανάμεσα στην πολιτική της Τουρκίας στη Συρία, με αντίστοιχες πρωτοβουλίες και τις προσήκουσες… αγαθοεργίες «φιλανθρωπικών οργανώσεων» να έρχονται στην επιφάνεια.

Μόλις χθες γράψαμε για τη Βουλγαρία, όπου σταθερή – σχετικά – κυβέρνηση, αφού θα είναι κυβέρνηση μειοψηφίας, απαιτεί ως προϋπόθεση τη στήριξη του κόμματος της τουρκικής μειονότητας, κάτι που συνεπάγεται και πλήρη ομηρία του βουλγαρικού πολιτικού συστήματοςστους Τούρκους.

Όταν βλέπεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γειτονιάς σου να καταγράφονται ανησυχητικές εξελίξεις σε επίπεδο… μειονοτικό, θέλει πολύ μυαλό για να σκεφτείς το ενδεχόμενο να συνδέονται με κάποιον μαγικό τρόπο, ή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ευνοεί τέτοιες καταστάσεις, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθείς αναμένοντας ενδεχομένως κάτι παρόμοιο να χτυπήσει και την πόρτα σου;

Θέλει και ερώτημα το που; Από τη μία έχεις τους μεν να προπαγανδίζουν τον χάρτη της Μεγάλης Αλβανίας, με τρόπο που θα μπορούσε να αποδοθεί… λεκτικά ως «ετοιμαστείτε, ερχόμαστε» και από την άλλη τους γνωστούς νεοθωμανούς… κοσμοπολίτες, που ενδιαφέρονται τόσο πολύ για τα «ανθρώπινα δικαιώματα» στις γειτονικές τους χώρες (το τονίζουμε, όχι στη δική τους χώρα…εκεί θεωρούνται εξασφαλισμένα).

Χοντρά κόλπα και για μεγάλα παιδιά συμβαίνουν στη γειτονιά μας. ίσως και να αποτελούν αποπροσανατολισμό της αμερικανικής πολιτικής και της εκ νέου εστίασης στη Μέση Ανατολή. Ας αναρωτηθούμε, εάν μας προαναγγέλλεται κάτι από τις επιμέρους εξελίξεις. Ποιος άραγε ξέρει; Έχουν οι φύλακες τη γνώση;

ΠΗΓΗ: http://www.defence-point.gr – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Re: Προς νέες συγκρούσεις στα Βαλκάνια; Ισως…

2
dominique,
αυτό που δεν καταλαβαίνεις,είναι ότι στηνεται σιγά-σιγά το σκηνικο του επερχομενου παγκοσμιου πολεμου,με μεθοδικο τρόπο!Δεν το περιμενα μεσα στο 2014 για να είμαι ειλικρινης,θεωρουσα ότι τα πρωτα ''σημάδια'' θα τα είχαμε από αρχές 2015,αλλα φαινεται ότι δεν κρατιούνται!

Re: Προς νέες συγκρούσεις στα Βαλκάνια; Ισως…

3
Αλβανοί τζιχαντιστές τραυμάτισαν Έλληνες: «Θα σας κάψουμε Χριστιανοί!»

Αλβανοί τζιχαντιστές κήρυξαν τον πόλεμο στους Έλληνες της μειονότητας.
Αργά χθες το βράδυ εισέβαλαν στο μειονοτικό χωριό Δερβιτσάνη στην Βόρειο Ήπειρο
προκαλώντας επεισόδια κατά των ομογενών κατοίκων.

Το περιστατικό συνέβη, μετά το τέλος του επίμαχου αγώνα Σερβίας – Αλβανίας στο Βελιγράδι, όταν κομβόι αυτοκινήτων με Αλβανούς που κρατούσαν σημαίες και λάβαρα, μπήκε στο χωριό φωνάζοντας συνθήματα κατά των Ελλήνων και της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τι himara, κάτοικοι του χωριού Λαζαράτι, φημισμένου για την παράγωγη χασισοφυτείας, δημιουργώντας ένα κομβόι αυτοκινήτων, εισέβαλαν στο χωριό Δερβιτσάνη της Κάτω Δερόπολης της Ελληνικής Μειονότητας φωνάζοντας συνθήματα όπως: «θα σας κάψουμε Χριστιανοί!».

Από το μίσος τους οι Αλβανοί εθνικιστές που φώναζαν συνθήματα των τζιχαντιστών, τραυμάτισαν κατοίκους του χωριού και για αρκετή ώρα περιφέρονταν με τα αυτοκίνητα τους στους δρόμους του χωριού, εκφοβίζοντας τους κατοίκους.

Σύμφωνα με πληροφορίες ακούστηκαν και πυροβολισμοί που προέρχονταν από κατοίκους της Δερβιτσάνης και ρίχτηκαν στο αέρα για εκφοβισμό κατά των Αλβανών.

Ενώ κάποιοι κάτοικοι έτρεξαν στην εκκλησία του χωριού χτυπώντας τις καμπάνες ώστε να συγκεντρωθούν και να απαντήσουν στην προκλητική «επέλαση» των Αλβανών.



tribune.gr
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Re: Προς νέες συγκρούσεις στα Βαλκάνια; Ισως…

6
Ίσως Σπαρτιάτη, δεν το γνωρίζω αυτό.
Παίζω μπάλα με Αλβανούς, έχω στη δουλειά μου καθημερινή τριβή και δε διακρίνω διαφορές, εκτός από το ότι υπάρχουν περισσότεροι με φιλότιμο στο λαό τους.
Αν ήταν Χριστιανοί, δε νομίζω ότι θα υπήρχαν καθόλου θέματα (σαν λαοί μοιάζουμε αρκετά και αυτό μπορεί να το καταλάβει όποιος έχει ζήσει με άλλους λαούς).

Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι οι Βόρειοι Αλβανοί είναι πολύ διαφορετικοί από τους νότιους, και από εμάς (πάντα μιλάμε σε γενικές γραμμές).
Απ' ότι έχω μάθει, η καταγωγή πολλών βορείων είναι σλαβική (ουσιαστικά Μουσουλμάνοι Σλάβοι).

Re: Προς νέες συγκρούσεις στα Βαλκάνια; Ισως…

7
Σερβία: «Ετοιμάζουν την Μεγάλη Αλβανία οι δυτικοί»


Ως μία που διαδικασία που έχουν εκκινήσει οι δυτικοί και βρίσκεται σε εξέλιξη σε πλήρη εξέλιξη περιγράφουν την υπόθεση της «μεγάλης Αλβανίας» οι Σέρβοι.
Εικόνα
Ο χάρτης της Μεγάλης Αλβανίας που παρουσιάσθηκε στην καλά ενορχηστρωμένη προβοκάτσια του σταδίου του Βελιγραδίου, είναι μια επικίνδυνη πρόκληση με μήνυμα, προς τα υπόλοιπα κράτη της περιοχής επισημαίνουν οι ιστορικοί.

Ο ιστορικός του Μαυροβουνίου, ο Τζόργκε Μποροζάν (Ѓорге Борозан), που θεωρείται ένας από τους άριστες γνώστες του ιδεολογήματος του μεγαλοϊδεατισμού και των διάφορων πρακτικών του τόνισε:

«Το περιστατικό στο Βελιγράδι είναι μια δύσκολη και τραγική υπόδειξη του οδυνηρού παρελθόντος. Το μόνο που μας λέει είναι ότι στην περιοχή των Βαλκανίων υπάρχει εν ζωή ο «Μεγαλοεθνικισμός», το χειρότερο για τα Βαλκάνια και το μεγαλύτερο κακό», επισημαίνει ο Μποροζάν.
Ο ίδιος τονίζει ακόμη ότι τα γεγονότα στο στάδιο του Βελιγραδίου επηρέασαν και τους Αλβανούς του Μαυροβουνίου, «δημιουργώντας προκλήσεις μετά το περιστατικό του Βελιγραδίου». Ο Μποροζάν θα πει: «Οι Αλβανοί λένε ότι είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που περιβάλλεται αποκλειστικά από τον ίδιο το λαό τους-τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου του Μαυροβουνίου και των Σκοπίων».
«Το θέμα κατευθύνεται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, στηρίχθηκε από την Αυστροουγγαρία και αργότερα από τη φασιστική Ιταλία και το Γ΄ Ράιχ» τόνισε ο Μαυροβούνιος ιστορικός.

Από την πλευρά του ο Σέρβος ιστορικός της Μίλε Μπιέλαγιατς- Миле Бјелајац σημειώνει:

«Υπάρχουν έγγραφα στην Ουάσιγκτον, που επιβεβαιώνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώριζαν το 1940 ότι η ιταλική προπαγάνδα χρησιμοποίησε τη ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας κατά της Γιουγκοσλαβίας»,

Οι περισσότεροι ιστορικοί συμφωνούν ότι το περιφερειακό σχέδιο «Μεγάλη Αλβανία» είναι σε εξέλιξη.

«Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, εδώ και πολύ καιρό, όχι από χθες. Και αυτή στηρίζεται, κυρίως, από τις μεγάλες δυνάμεις. Η Αλβανία, η σημερινή, έχει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, ορισμένων ευρωπαϊκών και μουσουλμανικών χωρών. Η Σερβία βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση. Ωστόσο, σε πιο ευάλωτη στάση είναι η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας», θα συνοψίσει ο Σέρβος ακαδημαϊκός Ντράγκολιουμπ Ζιβοϊνόβιτς σύμφωνα με την εφημερίδα ‘Ρεπούμπλικα’ των Σκοπίων.

Στη σερβική εφημερίδα μίλησε και ο Σπυρίδων Στέφας ιστορικός, αναπληρωτής καθηγητής της Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

«Τέτοιες προκλήσεις είναι αναμενόμενες στον ποδοσφαιρικό ανταγωνισμό. Και εδώ στην Ελλάδα έγινε ένα τέτοιο περιστατικό πέρυσι. Ένας Αλβανός παίκτης φορούσε ένα μπλουζάκι που είχε τη σημαία με το χάρτη της Μεγάλης Αλβανίας και έγραφε το σήμα UCK. Ο παίκτης αργότερα όταν ρωτήθηκε, είπε ότι δεν γνώριζε τι σήμαιναν αυτά που έγραφε το μπλουζάκι που φορούσε.


Η ιδέα της ενοποίησης όλων των διάσπαρτων Αλβανών σε ένα κράτος προέκυψε με τη Λίγκα του Πρίζρεν τον 19ο αιώνα, σε αντίθεση με άλλες ιδέες της εποχής, των Μεγάλων Εθνών, που παρήκμασαν ( Μεγάλη Ελλάδα, Μεγάλη Σερβία, Μεγάλη Βουλγαρία), αυτή η ιδέα, στους Αλβανούς, παρέμεινε μέχρι τις μέρες μας και παρουσιάζεται εκ νέου.

Πριν από μερικά χρόνια εμφανίζεται πάλι η ιδέα αυτή της Μεγάλης Αλβανίας, ιδιαίτερα με το διαχωρισμό του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία, τότε τέθηκε και τίθεται το ζήτημα της ένωσης του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία.

«Δεν υπάρχουν, στην ουσία σύνορα μεταξύ της Αλβανίας , του Κοσσυφοπεδίου και των δυτικών περιοχών του νοτιοσλαβικού κράτους. Δημιουργείται, ήδη, ένας ενιαίος οικονομικός χώρος», θα συμπληρώσει.
''...δεν είναι η πάλη ημών εναντίον εις αίμα και σάρκα, αλλ' εναντίον εις τας αρχάς, εναντίον εις τας εξουσίας, εναντίον εις τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, εναντίον εις τα πνεύματα της πονηρίας εν τοις επουρανίοις''\n[/align]

Re: Προς νέες συγκρούσεις στα Βαλκάνια; Ισως…

9
Πολλά μπορεί να κρύβονται απο πίσω και τα Βαλκάνια ήταν πάντα στο επίκεντρο των στόχων τους.

Για παράδειγμα:
http://www.filoumenos.com/forum/viewtop ... 4c4#p71328
''...δεν είναι η πάλη ημών εναντίον εις αίμα και σάρκα, αλλ' εναντίον εις τας αρχάς, εναντίον εις τας εξουσίας, εναντίον εις τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, εναντίον εις τα πνεύματα της πονηρίας εν τοις επουρανίοις''\n[/align]
Απάντηση

Επιστροφή στο “Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια”

cron