Re: Τι ήταν οι Έκπτωτοι Άγγελοι;

28
Δεν νομίζω ότι μιλάει για αντικατάσταση.


καθώς ένα άρχοντα έχει δέκα δούλους και σφάλλει
ένας εξ αυτών τον διώκει και βάνει άλλον,


Εβαλε κάποιον άλλον....προφανώς αρχάγγελο!

Μετά λέει πως...
ούτω και ο Κύριος, ωσάν
εξέπεσε το πρώτον τάγμα των αγγέλων, επρόσταξεν ο Θεός και έγινεν
ούτος ο κόσμος
Ειναι ξχωριστά γεγοντα και σε διαφορετικούς χρόνους.


Δεν λεει ότι επεσε ο ενας μαζί με το τάγμα του ....και εκεινο θα αντικατασταθεί στο μέλλον και σιγά σιγά απο τους ανθρωπους.
και έκαμεν ημάς τους ανθρώπους, και μας βάλη εις τον
τόπον των αγγέλων.
Μας έκανε με την δυνατότητα να μπορούμε να μπούμε στον τόπο των αγγέλων!

Μιλάει για τόπο Αγγελων και όχι για τάγμα Αγγελων!!!

Το λεει παρακάτω καθαρότερα:
και μας έβαλε το νου εις
το επάνω μέρος, διά να στοχαζώμεθα πάντοτε την ουράνιον βασιλείαν, την
αληθινήν πατρίδα μας
Και πρώτον, αδελφοί μου, άμποτε
να σας ευσπλαγχνίση και να συγχώρηση τας αμαρτίας σας και να σας
αξιώση να διέλθητε και εδώ καλήν και ειρηνικήν αυτήν την ματαίαν ζωήν
και μεταθάνατον εις τον παράδεισον
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»

Re: Τι ήταν οι Έκπτωτοι Άγγελοι;

29
ναι αλλά λέει : "ωσάν εξέπεσε το πρώτον τάγμα των αγγέλων, επρόσταξεν ο Θεός και έγινεν ούτος ο κόσμος, και έκαμεν ημάς τους ανθρώπους, και μας βάλη εις τον τόπον των αγγέλων.

Δηλαδή είναι σαν να λέει ότι επειδή εξέπεσαν οι άγγελοι έφτιαξε το κόσμο αυτό για εμάς τους ανθρώπους (ως δοκιμασία) ώστε να μας βάλει μετά στο τόπο των αγγέλων.....

αυτή την εντύπωση μου δίνει , και νομίζω ότι το έχω ακούσει και σε άλλο λόγο κάπου στις Γραφές αλλά δεν μπορώ να το βρω. Προφανώς λοιπόν εννοεί ότι θα πάμε στο ίδιο τόπο με του αγγέλους, όχι ότι θα γίνουμε άγγελοι...αλλά ως Άγγελοι αφού συμπληρώνει παρακάτω :

δώσετε με το θέλημά σας. Αυτά τα δύο να τα φυλάγετε,
να μη τα χάσετε. Τώρα, αδελφοί μου, τι σημείον καρτερούμεν; Δεν
καρτερούμεν άλλο παρά πότε να λάμψη ο πανάγιος Σταυρός εις τον
ουρανόν περισσότερον από τον ήλιον, και να λάμψη ο γλυκύτατός μας
Ιησούς Χριστός και Θεός επτά φοράς περισσότερον από τον ήλιον, με χίλιες
χιλιάδες και μύριες μυριάδες Αγγέλους, με δόξαν θεϊκήν.
Και έχει ν’ αναστήση ο Κύριος όλον τον κόσμον. Και οι καλοί θα είναι ως
Άγγελοι, και οι κακοί ωσάν δαίμονες,
πρώτον τα τέκνα του διαβόλου οι
Εβραίοι, οι οποίοι όχι μόνον δεν επίστευσαν εις τον Χριστόν μας, αλλά και
τον εσταύρωσαν. Τότε θα ίδουν εκείνην την δόξαν του Χριστού μας να
πιστεύσουν και να τον προσκυνήσουν, αμή εκείνη η πίστης δεν τους ωφελεί
τότε. Τώρα χρειάζεται η πίστης. Διά τούτο, αδελφοί μου, καλότυχοι και
τρισμακάριοι οι χριστιανοί οπού πιστεύουν τώρα, και αλοίμονον εις τους
απίστους. Καλύτερα ας μη είχον γεννηθή εις τον κόσμον. Τότε θα ξεχωρίση
ο Κύριος τους δικαίους από τους αμαρτωλούς, καθώς ξεχωρίζει ο ποιμήν
τα πρόβατα από τα ερίφια, και θα βάλη τους δικαίους εις τα δεξιά του, και
τους αμαρτωλούς εις τα αριστερά του. Και θα είπη εις τους δικαίους:
«Δεύτε οι ευλογημένοι του Πατρός μου να κληρονομήσετε τον παράδεισον,
να χαίρεσθε μαζί με τους Αγγέλους μου πάντοτε, διότι εφυλάξατε την
πίστιν μου και τα προστάγματά μου».
Εις δε τους αμαρτωλούς θα είπη ο
Κύριος: «Πηγαίνετε σεις οι κατηραμένοι εις την κόλασιν να καίεσθε μαζί με
τον διάβολον, τον πατέρα σας, πάντοτε, διότι δεν εφυλάξατε την πίστιν
μου και τα προστάγματά μου».

και αλλού πάλι λέει :

Τον εχειροτόνησε βασιλέα και εβασίλευσε σαράντα χρόνους · τον έκαμε και προφήτην εις όλον τον κόσμον, να ηξεύρη όλα τα μέλλοντα και τα παρελθόντα · τον έκαμεν ωσάν τον εαυτόν του ο Θεός. Έζησεν ο προφήτης Μωυσής εκατόν είκοσι οκτώ χρόνους και επέρασε και εδώ καλά και επήγε και εις τον παράδεισον να χαίρεται πάντοτε. Έτσι πρέπει, αδελφοί μου, να παιδευώμεθα και ημείς, να πιστεύωμεν όσον είναι δυνατόν, να καθαριζώμεθα από πάσαν αμαρτίαν ψυχικήν και σωματικήν, και να - 41 - γινώμεθα ωσάν Άγγελοι. Και αν δεν παιδευώμεθα, αδελφοί μου, παρά τρώγωμεν και πίνωμεν, και χαιρώμεθα, και χορεύωμεν, δεν πρέπει να λεγώμεθα άνθρωποι, αλλά ζώα άλογα.

άρα ο σκοπός μας κατά τον Κοσμά είναι να γίνουμε ως άγγελοι και να πάμε στον τόπο των Αγγέλων , παράδεισο
1.Σοφία πάντων κάλλιστον, η δε αμάθεια πάντων κάκιστον
2. ζητεῖτε τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ, καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν

Άνθρωπος προς αντικατάσταση [εκπεσόντων] αγγέλων

30
aetos64 έγραψε: Άλλωστε το γένος των Ανθρώπων πλάστηκε γιά αντικατάσταση του πέσοντος τάγματος των αγγέλων.Οι άγγελοι (αγγελιοφόροι) αναφέρονται σαν ''υπηρέτες'' θεού.
καταρχάς ξεκινάς μια επίσης ωραία συζήτησή. Λες ότι πλαστήκαμε για να αντικαταστήσουμε τους αγγέλους. Έχεις κάποια βιβλιογραφία για αυτό ;
aetos64 έγραψε: Η εικόνα που παίρνω είναι πως οι άγγελοι ήταν κατώτερα πλάσματα απο τον άνθρωπο πρίν απο την πτώση του Αδάμ.
με τι μέτρο μετράς το ανώτερο από το κατώτερο ;
1.Σοφία πάντων κάλλιστον, η δε αμάθεια πάντων κάκιστον
2. ζητεῖτε τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ, καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν

Άνθρωπος προς αντικατάσταση αγγέλων

31
LAPTONAS έγραψε:
aetos64 έγραψε: Άλλωστε το γένος των Ανθρώπων πλάστηκε γιά αντικατάσταση του πέσοντος τάγματος των αγγέλων.Οι άγγελοι (αγγελιοφόροι) αναφέρονται σαν ''υπηρέτες'' θεού.
καταρχάς ξεκινάς μια επίσης ωραία συζήτησή. Λες ότι πλαστήκαμε για να αντικαταστήσουμε τους αγγέλους. Έχεις κάποια βιβλιογραφία για αυτό ;

Άγιος Παΐσιος - Ο διάβολος δεν θέλει να μετανοήση

Ο Καλός Θεός έκανε Αγγέλους. Μερικοί όμως Άγγελοι από την υπερηφάνειά τους ξέπεσαν και έγιναν δαίμονες. Έπλασε τον άνθρωπο ο Θεός, το τέλειο δημιούργημα, για να αντικαταστήση και το ξεπεσμένο τάγμα των Αγγέλων. Γι’ αυτό ο διάβολος πολύ ζηλεύει το πλάσμα του Θεού, τον άνθρωπο. Φωνάζουν οι δαίμονες: “Εμείς μια φορά σφάλαμε και μας τυραννάς, και αυτούς που πολλές φορές σφάλλουν, τους συγχωράς”. Ναι, αλλά οι άνθρωποι μετανοούν. Αυτοί, ενώ ήταν Άγγελοι, κατήντησαν δαίμονες, και αντί να μετανοήσουν, γίνονται πιο πονηροί και κακοί και βάλθηκαν με μανία να καταστρέψουν τα πλάσματα του Θεού. Ήταν το πιο φωτεινό τάγμα ο Εωσφόρος! Και τελικά… Από την υπερηφάνεια οι δαίμονες απομακρύνθηκαν από τον Θεό πριν από χιλιάδες χρόνια και συνεχίζουν να απομακρύνωνται με την υπερηφάνεια και να μένουν αμετανόητοι. Ένα “Κύριε ελέησον” να πουν, ο Θεός κάτι θα κάνη και γι’ αυτούς. Να πουν ένα “ήμαρτον”, δεν λένε “ήμαρτον”. Αν ο διάβολος έλεγε “ήμαρτον”, θα γινόταν Άγγελος πάλι. Η αγάπη του Θεού δεν έχει όρια. Αλλά ο διάβολος έχει θέλημα γερό, πείσμα, εγωισμό, δεν θέλει να καμφθή, δεν θέλει να σωθή. Φοβερό πράγμα! Και ενώ ήταν Άγγελος!

- Γέροντα, ο διάβολος θυμάται την προηγούμενη κατάστασή του;

– Αν θυμάται λέει; Αυτός είναι πυρ και μανία, γιατί δεν θέλει να γίνουν άλλοι Άγγελοι, που θα τον αντικαταστήσουν. Και όσο πάει χειρότερος γίνεται. Εξελίσσεται στην κακία και στον φθόνο.

Ω, αν νιώση κανείς το κατάντημα του διαβόλου, θα κλαίη μέρα-νύχτα! Εδώ έναν καλό άνθρωπο βλέπει κανείς που αλλάζει, γίνεται εγκληματίας, και πόσο στενοχωριέται! Πόσο μάλλον να δη έτσι όχι έναν άνθρωπο αλλά έναν Άγγελο! Κάποτε, ένας μοναχός είχε πονέσει πολύ τους δαίμονες και, ενώ προσευχόταν γονατιστός, πεσμένος κάτω, έλεγε τα εξής: “Εσύ Θεός είσαι και, άμα θέλης, μπορείς να βρης έναν τρόπο για να σωθούν και αυτοί οι δυστυχισμένοι δαίμονες, οι οποίοι, ενώ είχαν τέτοια μεγάλη δόξα πρώτα, τώρα έχουν όλη την κακία και την διαβολιά του κόσμου και, εάν δεν μας προστάτευες, θα μας είχαν ρημάξει όλους τους ανθρώπους”. Ενώ λοιπόν έλεγε αυτά τα λόγια προσευχόμενος με πόνο, βλέπει ένα κεφάλι σκυλήσιο δίπλα του να του βγάζη την γλώσσα του και να τον κοροϊδεύη. Το επέτρεψε φαίνεται ο Θεός αυτό, για να πληροφορήση τον μοναχό ότι Εκείνος έτοιμος είναι να τους δεχθή, αρκεί να μετανοήσουν, αλλά αυτοί δεν θέλουν την σωτηρία τους. Βλέπετε, η πτώση του Αδάμ αντιμετωπίσθηκε με τον ερχομό του Θεού στην γη, με την Ενανθρώπηση. Ενώ του διαβόλου η πτώση δεν υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπισθή, εκτός αν ταπεινωθή. Ο διάβολος δεν διορθώνεται, γιατί δεν θέλει. Ξέρετε πόσο θα χαιρόταν ο Χριστός! Και ο άνθρωπος, μόνον όταν δεν θέλη, δεν διορθώνεται.

- Γέροντα, ο διάβολος γνωρίζει ότι ο Θεός είναι αγάπη και τον αγαπάει και παρ’ όλα αυτά συνεχίζει το τυπικό του;

- Εμ, πώς δεν το γνωρίζει! Αλλά η υπερηφάνεια τον αφήνει; είναι όμως και πονηρός. Προσπαθεί τώρα να κερδίση όλον τον κόσμο. Σου λέει: “Αν έχω περισσότερους οπαδούς, θα αναγκασθή ο Θεός στο τέλος να λυπηθή όλα τα πλάσματά Του και θα με πάρη κι εμένα το σχέδιο!” Έτσι νομίζει. Γι’ αυτό θέλει, όσο μπορεί, να αποκτήση πιο πολλούς οπαδούς. Βλέπετε πού το πάει; Σου λέει: “Έχω τόσους με το μέρος μου! Θα αναγκασθή ο Θεός να χαρισθή και σ’ εμένα!” Χωρίς να μετανοιώση! Και ο Ιούδας το ίδιο δεν έκανε; Ήξερε ότι ο Χριστός θα ελευθέρωνε τους νεκρούς από τον Άδη. Σου λέει: “Θα πάω κι εγώ πριν από τον Χριστό, για να με ελευθερώση κι εμένα”. Βλέπεις πονηριά; Αντί να ζητήση συγχώρηση από τον Χριστό, πήγε να κρεμασθή. Και να δήτε, η ευσπλαχνία του Θού λύγισε την συκιά, και αυτός μάζεψε τα πόδια του, για να μην ακουμπήσουν κάτω. Και όλα αυτά, για να μην πάη να πη ένα “ευλόγησον”. Φοβερό! Έτσι λοιπόν και ο διάβολος, ο αρχηγός του εγωισμού, δεν λέει “ήμαρτον”, αλλά συνέχεια ζορίζεται να αποκτήση περισσότερους οπαδούς.

Re: Ελευθερία. Ήμαστε δούλοι !

32
aetos64 έγραψε:
LAPTONAS έγραψε:
aetos64 έγραψε: Άλλωστε το γένος των Ανθρώπων πλάστηκε γιά αντικατάσταση του πέσοντος τάγματος των αγγέλων.Οι άγγελοι (αγγελιοφόροι) αναφέρονται σαν ''υπηρέτες'' θεού.
καταρχάς ξεκινάς μια επίσης ωραία συζήτησή. Λες ότι πλαστήκαμε για να αντικαταστήσουμε τους αγγέλους. Έχεις κάποια βιβλιογραφία για αυτό ;
Πατέρας Ελπίδιος:
στο 10:39
https://youtu.be/d4ReO2mtCbc?t=639

Re: Ελευθερία. Ήμαστε δούλοι !

33
LAPTONAS έγραψε:
aetos64 έγραψε: Αυτό που αμφισβητώ είναι το άν οι άγγελοι είναι εικόνες Θεού όπως οι άνθρωποι. Άν δηλαδή είναι όπως οι ανθρώποι θεοί κατά χάρη ή απλώς υπηρέτες του Θεού;;;;
:hmmm

Ορίστε η ορθόδοξη άποψη :

ΦΥΣΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ.
Γνωρίζουμε πως είναι πλασμένοι <<κατ' εικόνα Θεού>> και ασώματοι. Ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, συνοψίζοντας τη πατερική διδασκαλία γράφει: <<Ο άγγελος είναι φύση νοερή, αεικίνητη, αυτεξούσια, ασώματη. Υπηρετεί το Θεό και είναι κατά χάρη αθάνατος, αλλά τα ουσιώδη γνωρίσματα και τη σύσταση της φύσεώς του μόνο ο Κτίστης τα γνωρίζει. http://inagnikolaouilioupolis.blogspot. ... ost_7.html

εσύ που στηρίζεις την αμφισβήτηση σου;
Πατέρας Ελπίδιος: Οι άγγελοι δεν μπορούν να γίνουν τέλειο δημιούργημα...
στο 13:37
https://youtu.be/d4ReO2mtCbc?t=817

Re: Ελευθερία. Ήμαστε δούλοι !

35
aetos64 έγραψε:
LAPTONAS έγραψε:
aetos64 έγραψε: Άλλωστε το γένος των Ανθρώπων πλάστηκε γιά αντικατάσταση του πέσοντος τάγματος των αγγέλων.Οι άγγελοι (αγγελιοφόροι) αναφέρονται σαν ''υπηρέτες'' θεού.
καταρχάς ξεκινάς μια επίσης ωραία συζήτησή. Λες ότι πλαστήκαμε για να αντικαταστήσουμε τους αγγέλους. Έχεις κάποια βιβλιογραφία για αυτό ;
Δεν είπα ότι πλαστήκαμε για να αντικαταστήσουμε του αγγέλους γενικά αλλά το απολεσθέν τάγμα.

Re: Άνθρωπος προς αντικατάσταση αγγέλων

36
Εννοείται ότι μιλάμε για τους έκπτωτους

Το λέει και ο Κοσμάς ο Αιτωλός στις διδαχές του :
Περίληψις ὅλης τῆς διδαχῆς

Ἐγὼ ἐδιάβασα καὶ περὶ ἱερέων, καὶ περὶ ἀσεβῶν, αἱρετικῶν καὶ ἀθέων· τὰ βάθη τῆς σοφίας ἠρεύνησα· ὅλαι αἱ πίστεις εἶνε ψεύτικες· τοῦτο ἐκατάλαβα ἀληθινόν, ὅτι μόνη ἡ πίστις τῶν ὀρθοδόξων χριστιανῶν εἶνε καλὴ καὶ ἁγία, τὸ νὰ πιστεύωμεν καὶ νὰ βαπτιζώμεθα εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρός, τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Τοῦτο σᾶς λέγω τώρα εἰς τὸ τέλος· νὰ εὐφραίνεσθε ὁποὺ εἶσθε ὀρθόδοξοι χριστιανοί, καὶ νὰ κλαίετε διὰ τοὺς ἀσεβεῖς καὶ αἱρετικοὺς ὁποὺ περιπατοῦν εἰς τὸ σκότος (26). Ἡμεῖς, χριστιανοί μου, τί εἴμεθα, δίκαιοι ἢ ἁμαρτωλοί; ἀνίσως καὶ εἴμεθα δίκαιοι, καλότυχοι καὶ τρισμακάριοι· εἰ δὲ καὶ εἴμεθα ἁμαρτωλοί, τώρα εἶνε καιρὸς νὰ μετανοήσωμεν, νὰ παύσωμεν ἀπὸ τὰ κακά, καὶ νὰ κάμνωμεν τὰ καλά· διότι ἕως αὔριον δὲν ἠξεύρομεν τί θὰ πάθωμεν. Προσέχετε λοιπόν, ἀδελφοί μου, νὰ μὴ ὑπερηφανεῦσθε, νὰ μὴ φονεύετε, νὰ μὴ μοιχεύετε, νὰ μὴ κάμνετε ὅρκους, νὰ μὴ λέγετε ψεύματα, νὰ μὴ συκοφαντῆτε, νὰ μὴ προδίδετε, νὰ μὴ στολίζετε τὸ σῶμα, διότι θὰ τὸ φάγουν οἱ σκώληκες, ἀλλὰ νὰ στολίζετε τὴν ψυχήν, ὁποὺ εἶνε τιμιωτέρα ἀπὸ ὅλον τὸν κόσμον. Νὰ προσεύχεσθε, νὰ νηστεύετε, νὰ δίδετε ἐλεημοσύνην, νὰ ἔχετε τὸν θάνατον ἔμπροσθέν σας, πότε νὰ φύγετε ἀπὸ τοῦτον τὸν ψεύτικον κόσμον, νὰ ὑπάγετε εἰς ἐκεῖνον τὸν αἰώνιον. Ἀκούσατε, ἀδελφοί μου: Καθὼς ἕνας ἄρχοντας ἔχει δέκα δούλους καὶ σφάλλει ἕνας ἐξ αὐτῶν τὸν διώκει καὶ βάνει ἄλλον, οὕτω καὶ ὁ Κύριος, ὡσὰν ἐξέπεσε τὸ πρῶτον τάγμα τῶν ἀγγέλων, ἐπρόσταξεν ὁ Θεὸς καὶ ἔγινεν οὗτος ὁ κόσμος, καὶ ἔκαμεν ἡμᾶς τοὺς ἀνθρώπους, νὰ μᾶς βάλη εἰς τὸν τόπον τῶν ἀγγέλων. Ἡμεῖς, χριστιανοί μου, δὲν ἔχομεν ἐδῶ πατρίδα. Διὰ τοῦτο καὶ ὁ Θεὸς μᾶς ἔκαμε μὲ τὸ κεφάλι ὀρθούς, καὶ μᾶς ἔβαλε τὸν νοῦν εἰς τὸ ἐπάνω μέρος, διὰ νὰ στοχαζώμεθα πάντοτε τὴν οὐράνιον βασιλείαν, τὴν ἀληθινὴν πατρίδα μας. Ὅθεν, ἀδελφοί μου, νὰ σᾶς διδάσκω καὶ συμβουλεύω, πλὴν τολμῶ πάλιν καὶ παρακαλῶ τὸν γλυκύτατον Ἰησοῦν Χριστὸν νὰ στείλη οὐρανόθεν τὴν χάριν Του καὶ τὴν εὐλογίαν Του εἰς αὐτὴν τὴν χῶραν, καὶ ὅλους τοὺς χριστιανούς, ἄνδρας καὶ γυναίκας, νέους καὶ γέροντας, καὶ τὰ ἔργα τῶν χειρῶν σας. Καὶ πρῶτον, ἀδελφοί μου, ἄμποτε νὰ σᾶς εὐσπλαγχνισθῆ καὶ νὰ συγχωρήση τὰς ἁμαρτίας σας καὶ νὰ σᾶς ἀξιώση νὰ διέλθετε καὶ ἐδῶ καλὴν καὶ εἰρηνικὴν αὐτὴν τὴν ματαίαν ζωήν, καὶ μετὰ θάνατον εἰς τὸν παράδεισον, εἰς τὴν πατρίδα μας τὴν ἀληθινήν, νὰ χαιρώμεθα πάντοτε, νὰ δοξάζωμεν καὶ προσκυνῶμεν τὴν Ἁγίαν Τριάδα εἰς τοὺς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Ἀμήν.

Παρακαλῶ σας, ἀδελφοί μου, νὰ εἰπῆτε καὶ δι᾿ ἐμὲ τὸν ἁμαρτωλὸν τρεῖς φοράς: Συγχωρήσατέ με καὶ ὁ Θεὸς συγχωρήσοι σας. Συγχωρηθῆτε καὶ μεταξύ σας.
1.Σοφία πάντων κάλλιστον, η δε αμάθεια πάντων κάκιστον
2. ζητεῖτε τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ, καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν
Απάντηση

Επιστροφή στο “Περίεργα πλάσματα”