Re: Οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο

28
Εικονικός βομβαρδισμός της νήσου Φούρνοι

Με υπερπτήση οκτώ τουρκικών μαχητικών σε τρία επίπεδα σημειώθηκε χθες το απόγευμα από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία.Πέντε ώρες πριν είχε γίνει κατόπτευση της περιοχής από τον ίδιο σχηματισμό των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών.
Μετά τον εικονικό βομβαρδισμό του Φαρμακονησίου και του Αγαθονησίου η Αγκυρα προχώρησε ένα βήμα πιο μέσα στο Ανατολικό Αιγαίο βομβαρδίζοντας εικονικά τους Φούρνους!
Πρόκειται για ένα κατοικημένο ελληνικό νησί που βρίσκεται μεταξύ Σάμου και Ικαρίας και μακριά από την «γκρίζα ζώνη», που αυθαίρετα χάραξε η Τουρκία μετά την κρίση των Ιμίων.
Εικονικός βομβαρδισμός
Η χθεσινή νέα θρασύτατη πρόκληση της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας ήταν άκρως σχεδιασμένη και εξελίχθηκε σε δύο φάσεις:
Στις 11:00 π.μ., οκτώ τουρκικά F-16 μπήκαν στο FIR Αθηνών νοτίως της Σάμου και αφού πέρασαν πλησίον των Φούρνων χωρίς να κάνουν υπερπτήση, μισή ώρα μετά, στις 11:30 π.μ. βγήκαν από το FIR Αθηνών ανατολικά της Ρόδου.
Οπως εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε, τα οκτώ τουρκικά F-16 έκαναν κατόπτευση περιοχής...
Τα ίδια τουρκικά αεροσκάφη έκαναν την επανεμφάνισή τους στο Αιγαίο πέντε ώρες αργότερα. Στις 16:00 μ.μ. έκαναν την ίδια διαδρομή με αντίθετη κατεύθυνση. Μπήκαν στο FIR Αθηνών ανατολικά της Ρόδου και βγήκαν 35 λεπτά μετά νοτίως της Σάμου. Μόνο που αυτή τη φορά «εγκλώβισαν» τους Φούρνους.
Η οκτάδα των τουρκικών F-16 σε τυπικό σχηματισμό δράσης πέταξε ταυτόχρονα πάνω από το κατοικημένο ελληνικό νησί σε τρία επίπεδα.
Συγκεκριμένα τέσσερα οπλισμένα F-16 σε ρόλο βομβαρδιστικών πέταξαν σε ύψος 3.600 ποδών και τα άλλα τέσσερα σε ρόλο παρατηρητή και υποστήριξης πετούσαν ανά δυάδες σε ύψη 7.800 ποδών και 21.000 ποδών!
Κατά τις δύο εμφανίσεις τους στο Αιγαίο τα οκτώ τουρκικά F-16 έκαναν 21 παραβιάσεις, ενώ το απόγευμα έγινε και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά που είχαν σπεύσει στην περιοχή για αναγνώριση και αναχαίτιση των τουρκικών.
Στοιχεία
Οι χθεσινοί εικονικοί βομβαρδισμοί των Φούρνων ήταν το επιστέγασμα των ποιοτικά αναβαθμισμένων τουρκικών προκλήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο κατά τον μήνα Αύγουστο.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της πενταετίας, κατά τον μήνα Αύγουστο που υποτίθεται ισχύουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που προβλέπουν άρση της αεροπορικής δραστηριότητας στο Αιγαίο, φέτος σε σχέση με πέρυσι σημειώθηκε διπλάσιος αριθμός παραβιάσεων και υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών.
Επίσης παρατηρείται αύξηση οπλισμένων τουρκικών μαχητικών, καθώς και εμπλοκών μεταξύ τουρκικών και ελληνικών μαχητικών.
Διάβημα για νέες τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τους Φούρνους
Ως εξαιρετικά σημαντική ποιοτικά εκτιμάται από τους αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ η χθεσινή τουρκική πρόκληση, που με οκτώ F-16 «πέρασαν σουβλάκι» -κατά την αεροπορική έκφραση- και σε τρία διαφορετικά ύψη, τους Φούρνους, πραγματοποιώντας ισάριθμες υπερπτήσεις.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε την άμεση αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος Τύπου του οποίου Γρηγόρης Δελαβέκουρας ανακοίνωσε την υποβολή σχετικού διαβήματος από πλευράς της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα.
Πιο συγκεκριμένα χθες, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, στις 16.00, σχηματισμός οκτώ τουρκικών F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών ανατολικά της Ρόδου. Στις 16.28 τα τέσσερα αεροσκάφη πραγματοποίησαν υπέρπτηση άνωθεν των Φούρνων, σε ύψος 3.600 ποδών, ενώ ταυτόχρονα τα υπόλοιπα τέσσερα αεροσκάφη χωρισμένα σε δύο ζεύγη πραγματοποίησαν υπέρπτηση επίσης άνωθεν των Φούρνων, σε ύψος 7.800 και 21.000 ποδών αντίστοιχα. Τελικά, στις 16.35, ο σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών νοτίως της Σάμου. Συνολικά χθες δύο σχηματισμοί, με 16 μαχητικά, από τα οποία τα οκτώ οπλισμένα, πραγματοποίησαν δύο παραβάσεις και 21 παραβιάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, προτού αναχαιτιστούν από τα αεροσκάφη της ελληνικής αεράμυνας με τα οποία σημειώθηκε μία εμπλοκή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες επίσης στην άλλη άκρη της Ελλάδας, στην 116 Πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση του Αράξου, έφτασαν τρία ακόμα από τα νέα υπερσύγχρονα F-16C Block.52+ Advanced κι εντάχθηκαν στη δύναμη της ιστορικής 335 Μοίρας της Π.Α. Ας σημειωθεί ότι πιλότος σε ένα από τα μαχητικά, που έφτασαν με πτήση από τις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας Λόκχιντ Μάρτιν στις ΗΠΑ, ήταν και ο αντισμήναρχος Στίβεν Σπέκχαρντ, εξάδελφος του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ.
Επικοινωνία Μπακογιάννη με Τούρκο ΥΠΕΞ
Τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών είχε την Τρίτη η Ντόρα Μπακογιάννη σχετικά με παραβάσεις εντός FIR Αθηνών από τουρκικά αεροσκάφη, που έθεσαν σε κίνδυνο πολιτική πτήση.
Επίσης, με οδηγίες της κας Μπακογιάννη, η ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα πραγματοποίησε χθες σχετικό διάβημα τονίζοντας τη μεγάλη ενόχληση και τη βαθιά ανησυχία της χώρας μας για τη συμπεριφορά της Τουρκίας.
Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείο εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας τόνισε ότι "oι πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο χωρίς σχέδια, και οι συνεχείς παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου είναι επικίνδυνες και μπορούν να προκαλέσουν δυστύχημα".
Τέλος, ο κος Δελαβέκουρας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παράνομη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στα κατεχόμενα, δήλωσε ότι "η επίσκεψη αυτή γίνεται σε αντίθεση προς τις σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό".capital.gr
Ελληνική αντίδραση για τις νέες τουρκικές παραβιάσεις Διάβημα από την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα αλλά και τηλεφωνική επικοινωνία της υπουργού Εξωτερικών με τον τούρκο ομόλογό της, μετά τις νέες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη. Σε μία εξ' αυτών μάλιστα, παρενοχλήθηκε πτήση της πολιτικής αεροπορίας.
Απαντώντας σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση την Τρίτη (1/9) 0 εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρ. Δελαβέκουρας δήλωσε:
"Οι πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο χωρίς σχέδια, και οι συνεχείς παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου είναι επικίνδυνες και μπορούν να προκαλέσουν δυστύχημα.
Με οδηγίες της Υπουργού Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη, η ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα πραγματοποίησε χθες σχετικό διάβημα τονίζοντας τη μεγάλη ενόχληση και τη βαθιά ανησυχία της χώρας μας για τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Επιπλέον, η Υπουργός Εξωτερικών είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία για το θέμα με τον Τούρκο ομόλογό της.
Το Υπουργείο Εξωτερικών θα ενημερώσει για το περιστατικό τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ".
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, τριπλή πτήση πραγματοποίησαν τουρκικά μαχητικά πάνω από τους Φούρνους Ικαρίας, σε κλασσικό σχηματισμό μάχης με αλληλοκαλύψεις των επιμέρους στοιχείων.
Πιλότος της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ο οποίος πραγματοποιούσε πτήση από τη Ρόδο στη Μυτιλήνη, κατήγγειλε ότι το πρωί της ίδιας ημέρας παρενοχλήθηκε από τουρκικά μαχητικά.

Πηγή
http://kostasxan.blogspot.com/2009/09/b ... _4099.html
''...δεν είναι η πάλη ημών εναντίον εις αίμα και σάρκα, αλλ' εναντίον εις τας αρχάς, εναντίον εις τας εξουσίας, εναντίον εις τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, εναντίον εις τα πνεύματα της πονηρίας εν τοις επουρανίοις''\n[/align]

Re: Οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο

29
Σωρεία τουρκικών προκλήσεων


Σοβαρό αντίκτυπο στο Αιγαίο δημιουργεί η πολιτική ρευστότητα στην Ελλάδα, με την Άγκυρα να προβαίνει σε σωρεία προκλήσεων σε βάρος της χώρας την περασμένη εβδομάδα:
- Οκτώ τουρκικά μαχητικά F-16 παρενόχλησαν πτήση των Ολυμπιακών Αερογραμμών με 49 επιβάτες που πετούσε μεταξύ από Ρόδο για Μυτιλήνη.
- Δύο τουρκικά F-16 παραβίασαν νύκτα τον ελληνικό εναέριο χώρο βορείως της Λήμνου. Επισημαίνεται ότι νυχτερινές παραβιάσεις δεν γίνονται συχνά, γι’ αυτό και τούτο το ποιοτικό στοιχείο αξιολογείται ξεχωριστά.
- Ελικόπτερο CH-47SDG του Ελληνικού Στρατού που μετέφερε Καταδρομείς της φρουράς στο Φαρμακονήσι απειλήθηκε με αναχαίτιση από το τουρκικό ραντάρ της Ντάτσα, με την αιτιολογία ότι πετάει εντός τουρκικού εναέριου χώρου.
- Ο υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Egemen Bagis μιλώντας στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση επανέλαβε τη θέση ότι βάσει της Συνθήκης της Λωζανης αναγνωρίζονται ισότιμα δικαιώματα στις μειονότητες, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι είναι "πολύ σημαντικό και η Ελλάδα να προσεγγίζει με την ιδια ευαισθησία τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης". Ο Βagis ενημέρωσε την Εθνοσυνέλευση ότι η τουρκική κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά τα εκπαιδευτικά δικαιώματα της "τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης" και έκανε ειδική αναφορά και στις "πέντε καταδίκες της Ελλάδας" από το ΕΔΑΔ για το θέμα των μουφτήδων.
Aξίζει να σημειωθεί ότι προ ημερών διαπιστώθηκε απόπειρα εμπρησμού του Τζαμιού των Τοξοτών Ξάνθης, χωριού με ελάχιστους μουσουλμάνους κατοίκους. Το παράδοξο είναι πως ίδια περίπτωση πυρκαγιάς υπήρξε και στο παρελθόν, στο ίδιο τέμενος, στην προεκλογική περίοδο του 2004...


Πηγή

http://strategy-geopolitics4.blogspot.c ... _6276.html
''...δεν είναι η πάλη ημών εναντίον εις αίμα και σάρκα, αλλ' εναντίον εις τας αρχάς, εναντίον εις τας εξουσίας, εναντίον εις τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, εναντίον εις τα πνεύματα της πονηρίας εν τοις επουρανίοις''\n[/align]

Re: Οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο

30
Νέα παρενόχληση αεροσκάφους της Frontex





Ακόμη μια παρενόχληση μέσω ασυρμάτου από τουρκικά ραντάρ σε αεροσκάφος της Frontex, σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης στο ανατολικό Αιγαίο...

Χειριστής σουηδικού αεροσκάφους που επιχειρούσε στην περιοχή μεταξύ Κω και Μυτιλήνης, για τον εντοπισμό παράνομων μεταναστών, άκουσε την ώρα που πετούσε πάνω από το Φαρμακονήσι, τον χειριστή του τουρκικού ραντάρ Ντάτσα να του αναφέρει, ότι παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο.


troktiko.blogspot.com
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»

Re: Οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο

31
Παιδια δεν ξερω αν ειμαι :0595 αλλα νομιζω οτι αυτες οι εικονικες επιθεσεις και παρενοχλησεις στο Αιγαιο μονο καλο μπορουν να κανουν απο την αποψη οτι και οι δικοι μας πιλοτοι εκπαιδευονται και δεν επαναπαυονται συν οτι και εμεις εχουμε φτασει μεχρι την Αγκυρα και το ξερω σιγουρα απο εγκυρη πηγη.
ΣΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟΝ ΚΟΡΦΟ ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΦΩΛΙΑΖΟΥΝ ΗΓΕΤΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ.\nΟΥ ΠΟΣΟΙ ΑΛΛΑ ΠΟΥ.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Θέματα για το Αιγαίο”