Συνθήκη της Λωζάνης! - Ο Ρ.Τ.Ερντογάν θέλει να ξαναμοιραστούν τα νησιά του Αιγαίου και η Θράκη!

1
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου


Ο Ρ.Τ Ερντογάν έθεσε ευθέως ζήτημα αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάνης μιλώντας σε περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας αφού υποστήριξε ότι η χώρα του ζημιώθηκε από την συμφωνία του 1923 που θέτει τα όρια της σημερινής Τουρκίας.

«Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη».

«Με τη Συνθήκη της Λωζάνης δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;»

«Όσοι έκατσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάνη, δεν εκμεταλλεύτηκαν τη συνθήκη αυτή. Και επειδή αυτοί δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε σήμερα εμείς».

Συνέδεσε μάλιστα την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου ως προσπάθεια κατοχής της Τουρκίας από εξωτερικές δυνάμεις που επιβουλεύονται τη χώρα και είπε: «Αν αυτό το πραξικόπημα πετύχαινε, θα βρισκόμασταν σε μια κατάσταση ανάλογη με εκείνη της Συνθήκης των Σεβρών».

Είναι σαφές ότι ο Ρ.Τ.Ερντογάν για πρώτη φορά αμφισβήτησε ευθέως χωρίς διπλωματικούς ελιγμούς την ελληνική εδαφική ακεραιότητα και έτσι εξηγείται το σκηνικό έντασης που επιχειρούν να στήσουν στο Αιγαίο κάτι για το οποίο ετοιμάζονται καταλλήλως οι ελληνικές ΕΔ

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η προσπάθεια της Άγκυρας να προκαλέσει πληθυσμιακή αλλοίωση των πληθυσμών των νησιών του Α.Αγιαίου και όχι μόνο αποστέλλοντας συνεχώς μουσουλμάνους στο θρήσκευμα είτε πρόσφυγες είτε μετανάστες καθώς έχει αναλάβει και την «προστασία» τους λόγω του ομόθρησκου.

Μια κατευθυνόμενη εξέγερση των ανθρώπων αυτών θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα εσωτερικής ασφάλειας ενώ ήδη έχει αποδεδειγμένα πραγματοποιηθεί ένα είδος δοκιμής όταν είχαν εξεγερθεί στην Λέσβο μετανάστες με την φημολογία θανάτου κάποιων από αυτούς. Η φημολογία είχε διαδοθεί μέσω τηλεφώνου!

Τι λέει ακριβώς η Συνθήκη αυτή;
Η Συνθήκη της Λωζάνης ήταν συνθήκη ειρήνης που έθεσε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας. Υπογράφηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας στις 24 Ιουλίου 1923 από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις άλλες χώρες που πολέμησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Μικρασιατική εκστρατεία (1919-1922) και συμμετείχαν στην Συνθήκη των Σεβρών συμπεριλαμβανομένης και της ΕΣΣΔ (που δεν συμμετείχε στην προηγούμενη συνθήκη).

Κατάργησε την Συνθήκη των Σεβρών που δεν είχε γίνει αποδεκτή από την νέα κυβέρνηση της Τουρκίας που διαδέχθηκε τον Σουλτάνο της Κωνσταντινούπολης. Μετά την εκδίωξη από την Μικρά Ασία του Ελληνικού στρατού από τον Τουρκικό υπό την ηγεσία του Κεμάλ Ατατούρκ, εμφανίστηκε η ανάγκη για αναπροσαρμογή της συνθήκης των Σεβρών. Στις 20 Οκτωβρίου 1922 ξεκίνησε το συνέδριο που διακόπηκε μετά από έντονες διαμάχες στις 4 Φεβρουαρίου 1923 για να ξαναρχίσει στις 23 Απριλίου. Το τελικό κείμενο υπογράφηκε στις 24 Ιουλίου μετά από 7,5 μήνες διαβουλεύσεων.

Η Τουρκία ανέκτησε την Ανατολική Θράκη, κάποια νησιά του Αιγαίου, συγκεκριμένα την Ίμβρο και την Τένεδο, μια λωρίδα γης κατά μήκος των συνόρων με την Συρία, την περιοχή της Σμύρνης και της Διεθνοποιημένης Ζώνης των Στενών η οποία όμως θα έμενε αποστρατικοποιημένη και αντικείμενο νέας διεθνούς διάσκεψης. Παραχώρησε τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία, όπως προέβλεπε και η συνθήκη των Σεβρών, αλλά χωρίς πρόβλεψη για δυνατότητα αυτοδιάθεσης. Ανέκτησε πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα σε όλη της την επικράτεια και απέκτησε δικαιώματα στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε όλη την επικράτειά της εκτός της ζώνης των στενών.

Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να πληρώσει σε είδος (ελλείψει χρημάτων) τις πολεμικές επανορθώσεις. Η αποπληρωμή έγινε με επέκταση των τουρκικών εδαφών της Ανατολικής Θράκης πέρα από τα όρια της συμφωνίας. Τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος παραχωρήθηκαν στην Τουρκία με τον όρο ότι θα διοικούνταν με ευνοϊκούς όρους για τους Έλληνες. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχασε την ιδιότητα του Εθνάρχη και το Πατριαρχείο τέθηκε υπό ειδικό διεθνές νομικό καθεστώς.

Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία παραιτήθηκε από όλες τις διεκδικήσεις για τις παλιές περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εκτός των συνόρων της και εγγυήθηκε τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Τουρκία. Με ξεχωριστή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποφασίστηκε η υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών από τις δύο χώρες και η αποστρατικοποίηση κάποιων νησιών του Αιγαίου.

Η ανταλλαγή μειονοτήτων που πραγματοποιήθηκε προκάλεσε μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών. Μετακινήθηκαν από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη στην Ελλάδα 1.650.000 Τούρκοι υπήκοοι (άλλοι κάνουν λόγο για περίπου 2.000.000), χριστιανικού θρησκεύματος και από την Ελλάδα στην Τουρκία 670.000 Έλληνες υπήκοοι, μουσουλμανικού θρησκεύματος. Η θρησκεία και όχι η ράτσα αποτέλεσε το βασικό κριτήριο για την ανταλλαγή. Σύμφωνα με το άρθρο 2β της συνθήκης χρησιμοποιήθηκε ο όρος Μουσουλμάνοι και όχι Τούρκοι. Αυτό οφείλεται στο ότι κατά την οθωμανική αυτοκρατορία η θρησκεία μετρούσε πολύ περισσότερο από ότι η εθνικότητα και από την άλλη πλευρά η Τουρκία ήθελε όλοι οι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης να παραμείνουν. Στα Βαλκάνια χρησιμοποιείται ο όρος Τούρκος αρκετές φορές ως συνώνυμο με τον μουσουλμάνο επειδή στο σύστημα των Οθωμανικών μιλέτ (ήταν κύριο στοιχείο στην διοίκηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) όλοι οι μουσουλμάνοι ανήκαν σε μια ενιαία κοινότητα.

Μεταξύ των ανταλλάξιμων περιελαμβάνονταν επίσης οι Έλληνες του Πόντου, αλλά και τουρκόφωνοι Έλληνες, όπως τουρκόφωνοι Πόντιοι και Καραμανλήδες, καθώς και ελληνόφωνοι μουσουλμάνοι, όπως οι Βαλαάδες της Δυτικής Μακεδονίας. Μαζί με τους Έλληνες, πέρασε στην Ελλάδα και αριθμός Αρμενίων και Συροχαλδαίων. Εξαιρέθηκαν από την ανταλλαγή οι Έλληνες κάτοικοι της νομαρχίας της Κωνσταντινούπολης (οι 125.000 μόνιμοι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης, των Πριγκηπονήσων και των περιχώρων, οι οποίοι ήταν εγκατεστημένοι πριν από τις 30 Οκτωβρίου 1918) και οι κάτοικοι της Ίμβρου και της Τενέδου (6.000 κάτοικοι), ενώ στην Ελλάδα παρέμειναν 110.000 Μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης.

Επιπλέον, βάσει του άρθρου 23, με όλα τα δεινά που η Συνθήκη αυτή συσσώρευσε στον Μικρασιατικό Ελληνισμό, η Τουρκία απεμπόλησε πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί της Κύπρου.


Στο μεταξύ ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για άλλους τρεις μήνες καθώς η χώρα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ξεριζώσει την απειλή από τις τρομοκρατικές οργανώσεις μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου

Μιλώντας σε επαρχιακούς διοικητές στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι ο κόσμος αρχίζει να βλέπει πως οι δυναμεις των Κούρδων της Συρίας, το Ισλαμικό Κράτος και οι μαχητές που είναι πιστοί στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ «αλληλοτροφοδοτούνται».


http://www.pronews.gr/
''...δεν είναι η πάλη ημών εναντίον εις αίμα και σάρκα, αλλ' εναντίον εις τας αρχάς, εναντίον εις τας εξουσίας, εναντίον εις τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, εναντίον εις τα πνεύματα της πονηρίας εν τοις επουρανίοις''\n[/align]

Re: Συνθήκη της Λωζάνης! - Ο Ρ.Τ.Ερντογάν θέλει να ξαναμοιραστούν τα νησιά του Αιγαίου και η Θράκη!

2
Και οι Τούρκοι αναλυτές βλέπουν «πόλεμο σε Αιγαίο και Θράκη» μετά την «αναθεώρηση» της Λωζάνης από Ρ.Τ.Ερντογάν

του Πάνου Σπαγόπουλου

"Πόλεμο σε Αιγαίο και Θράκη" προβλέπει ο γνωστός Τούρκος διεθνολόγος και αναλυτής Μπασκίν Οράν με άριστες σχέσεις με τον αμερικανικό παράγοντα στην Τουρκία, μετά τις δηλώσεις του Ρ.Τ.Ερντογάν με τις οποίες επέκρινε το περιεχόμενο της συνθήκης της Λοζάνης με την οποία έληξε το 1923 η εντεκαετία βαλκανικών και ελληνοτουρκικών πολέμων.

Εληξε με την Τουρκία να παραδέχεται οριστικά την ελληνικό κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, πλην Ιμβρου και Τενέδου (και πλην Δωδεκανήσων που ήταν στην κυριαρχία της Ιταλίας), αλλά και στην Δυτική Θράκη, με την Ελλάδα να παραχωρεί την Ανατολική Θράκη και την Σμύρνη και της ευρύτερη περιοχή της που είχε αναλάβει τον έλεγχό τους το 1919 με την συνθήγκη των Σεβρών.

Σύμφωνα με την τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Τ24» ο Οράν λέει ότι ο Ερντογάν Ως προς την υπόθεση των νησιών, ο Οράν λέει ότι «κατά τις συνομιλίες της Λωζάνης η Τουρκία δεν θέλησε να πάρει τα νησιά διότι οι κάτοικοί τους ήταν κατά 90% Έλληνες. Tα νησιά χάθηκαν από 1913 επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και η απέναντι πλευρά δεν ήταν απλώς η Ελλάδα, αλλά έξι μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία, η Ιταλία και η Αυστροουγγαρία.

Αρχικά το 1913 με τη Συνθήκη του Λονδίνου και στη συνέχεια με τη Συνθήκη των Αθηνών που υπογράφηκε μεταξύ της Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τα Δωδεκάνησα δόθηκαν στην Ελλάδα. Επίσης συμφωνήθηκε ώστε, τα υπόλοιπα νησιά, με εξαίρεση την Ίμβρο και την Τένεδο να δοθούν στην Ελλάδα. Ωστόσο προτού τεθεί σε ισχύ η συμφωνία αυτή, ξέσπασε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και η υπόθεση παραπέμφθηκε στη Λωζάνη».

Ο Τούρκος επιτίθεται στον Ρ.Τ.Ερντογάν «στην πρώτη φάση έχουμε προκλήσεις. Αυτό είναι κλασική περίπτωση. στην συνέχεια έχουμε πόλεμο. Ο Ερντογάν βλέποντας ότι μειώνεται η ισχύς του στην Τουρκία θα επιλέξει τον πόλεμο".

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο καθηγητής ξεκαθαρίζει ότι "Αυτό δεν αφορά μόνο το Αιγαίο, αλλά και το Κουρδιστάν που επίσης περιλαμβανόταν στην συνθήκη της Λωζάνης. Τις παραμονές της υπογραφής της συνθήκης, υπήρξαν στην τουρκική εθνοσυνέλευση αντιρρήσεις στην εγκατάλειψη της Μοσούλης, αλλά ο Ατατούρκ συνειδητά δεν θέλησε τη Μοσούλη με το σκεπτικό ότι τη στιγμή που δεν είναι ακόμη γνωστή η τύχη των Κούρδων της Τουρκίας, τι θα κάνουμε αν προστεθούν και οι Κούρδοι του Ιράκ, ενδιαφερόμενος περισσότερο για τον εθνοτική καθαρότητα της χώρας, παρά για τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών, που έτσι ή αλλιώς δεν είχαν τότε τόσο στρατηγική σημασία όσο σήμερα".

http://www.pronews.gr/
''...δεν είναι η πάλη ημών εναντίον εις αίμα και σάρκα, αλλ' εναντίον εις τας αρχάς, εναντίον εις τας εξουσίας, εναντίον εις τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, εναντίον εις τα πνεύματα της πονηρίας εν τοις επουρανίοις''\n[/align]

Re: Συνθήκη της Λωζάνης! - Ο Ρ.Τ.Ερντογάν θέλει να ξαναμοιραστούν τα νησιά του Αιγαίου και η Θράκη!

3
ηθέλα να ήξερα που χάνονται κάτι τέτοιες στιγμές εκείνοι που μιλάν για την τουρκική φιλία πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι τούρκος και φίλος δεν γίνετε ....

Re: Συνθήκη της Λωζάνης! - Ο Ρ.Τ.Ερντογάν θέλει να ξαναμοιραστούν τα νησιά του Αιγαίου και η Θράκη!

4
Μην ξαναφωνάξεις από τα παράλια της Μικράς Ασίας, κύριε Ερντογάν. Δεν σε συμφέρει!

Τι μου λες, κ. Ερντογάν! Ωστε φωνάζεις από τα παράλια της Τουρκίας και σε ακούν στα ελληνικά νησιά;

Φωνάζεις από την Αλικαρνασσό και σε ακούν οι τουρίστες στην Κω; Φωνάζεις από τα βράχια και σε ακούν στη Μυκάλη της Σάμου; Φωνάζεις από το Αϊβαλί και σε ακούν στη Χίο; Φωνάζεις από την Πηγή (Τσεσμέ το λέτε εσείς) και σε ακούν απέναντι στη Λέσβο; Δίκιο έχεις, κ. Ερντογάν. Κι εγώ σε άκουσα και αποφάσισα να κάνω το ίδιο. Πήγα, λοιπόν, στα ελληνικά νησιά κι άρχισα να φωνάζω. Και, για κοίτα τι σου είναι η Ιστορία, εμένα δεν με άκουγαν, απλώς, από απέναντι. Σ' εμένα απαντούσαν κιόλας! Κι εκεί που φώναζα, άρχισε να μου απαντάει από τη Σπάρτη η θεια μου, η Ευβουλία, κι από τα Αλάτσατα η γιαγιά του Μάρκου, η κυρα-Πύρδαινα!

Και από τα Μουδανιά, απάντησε στις φωνές μου ο μπαρμπα-Φώτης, ο αμαξάς, που είχε τα τέσσερα σπίτια στην παραλία, με τον μεγάλο πολυέλαιο, από τον οποίο τον κρέμασαν οι Τσέτες. Και στις φωνές μου, από τη Χιο, απάντησε ολόκληρη η χορωδία της Σμύρνης, που τραγουδούσε μαζί με την Εστουδιαντίνα τον «Καροτσέρη». Πού να στα λέω, κ. Ερντογάν. Με είχε τόσο συνεπάρει η προτροπή σου, που άρχισα να φωνάζω όλο και πιο δυνατά. Και μου απάντησαν από τα Αλάτσατα ο κ. Νίκος και ο κ. Ανδρέας, που είχαν το εργοστάσιο με τις πετσέτες και τα μπουρνούζια, όπου εργάζονταν και οι αδελφές τους, η Γιωργίτσα και η Γιαννούλα, μέχρι που τους τα έκαψαν όλα οι πρόγονοί σου και ήρθαν στον Πειραιά με τα ρούχα που φορούσαν μοναχά! Κι όταν άρχισα να φωνάζω ακόμα πιο δυνατά, μου απάντησαν οι αθλητές του Α.Ο. Πέρα από την Πόλη κι ύστερα άρχισαν να μου απαντούν οι μαθητές από τη Μεγάλη του Γένους Σχολή σε άπταιστα αρχαία ελληνικά, παρακαλώ!

Κι από τη γέφυρα του Γαλατά μού φώναζαν τα Ελληνόπουλα, που γύριζαν μεσημέρι από το σχολείο, αλλά την άλλη ημέρα δεν ξαναπήγαν, γιατί έγιναν τα Σεπτεμβριανά.
Μην ξαναφωνάξεις από απέναντι, κ. Ερντογάν. Δεν σε συμφέρει!

Η Ακίς








http://www.dimokratianews.gr/content/67 ... o-apenanti
ΙΔΙΑ ΦΥΛΛΑΤΤΕ-ΕΧΘΡΟΥΣ ΑΜΥΝΟΥ-ΘΝΗΣΚΕ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ\n\n-Δάσκαλε γιατί με διδάσκεις πολεμικές τέχνες και παράλληλα μου μιλάς για ειρήνη; \n-Γιατί καλύτερα να είσαι μαχητής σε κήπο παρά κηπουρός σε μάχη…

Re: Συνθήκη της Λωζάνης! - Ο Ρ.Τ.Ερντογάν θέλει να ξαναμοιραστούν τα νησιά του Αιγαίου και η Θράκη!

5
ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: «Να πάρουμε 18 νησιά στο Αιγαίο που είναι τουρκικά» – Πολεμική ρητορική από την Άγκυρα


Μετά τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν «χτύπησε» και ο ηγέτης της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ζήτησε η Τουρκία να πάρει 18 ελληνικά νησιά στο Αιγαίο γιατί, όπως είπε «της ανήκουν».

Είναι προφανές πώς η Τουρκία κλιμακώνει την πολεμική ρητορική της. Από τη μία ο Ρ.Τ. Ερντογάν ζητάει επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λωζάνης και αξιώνει η Κύπρος να αλλάξει σημαία, από την άλλη ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα θέτει θέμα «Τσαμουριάς» και τώρα έρχεται ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να ζητήσει και 18 ελληνικά νησιά.

Το κάνει μάλιστα αυτό ασκώντας, δήθεν, κριτική στον Τούρκο πρόεδρο και του ζητάει να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Δηλαδή, τι ακριβώς; Να κάνει πόλεμος



Σαν να μην έφταναν λοιπόν οι δηλώσεις Ερντογάν στη δημιουργία κλίματος έντασης ήρθε να προστεθεί και η δήλωση-κατηγορία του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εναντίον του Ερντογάν γιατί δεν επεμβαίνει, όπως είπε, για να πάρει από την Ελλάδα 18 βραχονησίδες οι οποίες «είναι τουρκικές».

Όσον αφορά μάλιστα στο θέμα της Κύπρου, που χθές ο Ρ.Τ. Ερντογάν είπε πώς η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τη σημαία με ολόκληρη την Κύπρο γιατί εκεί «έχυσαν το αίμα τους Τούρκοι» ήρθε να υπερθεματίσει ο Κιλιτσντάρογλου, κατηγορώντας ξανά τον Ερντογάν ότι θέλει να μειώσει τα εδάφη της τουρκοκυπριακής κοινότητας από το 37,7% που είναι σήμερα στο 29,2%.

Που αποσκοπεί αυτή η τακτική; Ο Ερντογάν έχει καταφέρει μέσα σε μόλις μερικές εβδομάδες να οδηγήσει και την αντιπολίτευση στην ίδια τακτική. Ουσιαστικά στο εσωτερικό της Τουρκίας μετά το πραξικόπημα η κοινωνία στρέφεται προς τον εξωτερικό εχθρό που αποκτά όλο και πιο συχνά όνομα. Είτε αυτό της Ελλάδας, είτε αυτό της Κύπρου. Είτε οι Έλληνες έχουν καταλάβει βραχονησίδες, είτε οι Ελληνοκύπριοι επιχειρούν να πάρουν εδάφη από τους Τουρκοκύπριους.

Όλα αυτά μερικά μόλις 24ωρα πριν τη διαφαινόμενη συνάντηση Τρίπρα – Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου για την Πολιτιστική Κληρονομιά στο Άμπου Ντάμπι. Η συγκρουσιακή τακτική της Τουρκίας είναι όμως πράγματι συγκρουσιακή ή πρόκειται καθαρά για ένα παζάρι

Ο Μουσταφά Ακιτζί από το ίδιο βήμα απ’ όπου έκανε και τις δηλώσεις ο Ερντογάν κατηγόρησε τους Ελληνοκυπρίους. «Επί 53 χρόνια σφετερίστηκαν τα δικαιώματά μας» είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης προσθέτοντας και αυτός ένα λιθαράκι στην ένταση.

Pronews
''...δεν είναι η πάλη ημών εναντίον εις αίμα και σάρκα, αλλ' εναντίον εις τας αρχάς, εναντίον εις τας εξουσίας, εναντίον εις τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, εναντίον εις τα πνεύματα της πονηρίας εν τοις επουρανίοις''\n[/align]
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ελληνοτουρκικά”

cron