Ημερομηνία : 19 Νοέμ 2019, 03:04


Πρόσφατα Θέματα

Tελευταία άρθρα του blog


Δημιουργία νέου θέματος Απάντηση στο θέμα  [ 9 δημοσιεύσεις ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Είναι το Ισλάμ χριστιανική αίρεση;
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 25 Απρ 2017, 21:43 
Φιλουμενάτος
Φιλουμενάτος
Άβαταρ μέλους
Κατάσταση:
Εγγραφη: 19 Ιαν 2014, 18:58
Δημοσ.: 3495
Thanks:
Thanked:
time στο post
Είναι το Ισλάμ χριστιανική αίρεση;

Εικόνα

Ο William Dalrymple στο βιβλίο του: «The Holy Mountain: A Journey Among the Christians of the Middle East», ισχυρίζεται ότι ο Ισλαμισμός είναι χριστιανική αίρεση, βασισμένος στο βιβλίο του Αγίου Ιωννη του Δαμασκηνού: "Η Πηγή της Γνώσεως". Ένα απόσπασμα από το βιβλίο του William Dalrymple είναι το παρακάτω:

"Στις μέρες μας η Δύση συχνά θεωρεί το Ισλάμ ως ένα πολιτισμό πολύ αλλιώτικο από (και μάλιστα ενδόμυχα εχθρικό προς) τον Χριστιανισμό.

Μόνο όταν ταξιδέψει κανείς στις Ανατολικές πατρίδες της Χριστιανοσύνης μπορεί να διαπιστώσει πόσο στενά συνδέονται τα δύο, καθ’ όσον το πρώτο (το Ισλάμ) βλάστησε απ’ ευθείας από το δεύτερο (τον Χριστιανισμό) και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να έχει ενσωματωμένες πολλές πλευρές και πρακτικές του αρχαίου Χριστιανικού κόσμου, οι οποίες έχουν πλέον χαθεί, μέσα στην σύγχρονη Δυτικότροπη Χριστιανική ενσάρκωση.

Όταν οι πρώτοι Ρωμηοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα στρατεύματα του Προφήτη, υπέθεσαν πως το Ισλάμ ήταν απλώς μια αιρετική μορφή Χριστιανισμού, και από πολλές απόψεις, αυτό δεν απείχε πολύ από την αλήθεια: Το Ισλάμ αποδέχεται το μεγαλύτερο μέρος της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης, και επίσης τιμά τον Ιησού και τους αρχαίους Εβραίους Προφήτες.

Είναι σημαντικότατο, πως ο μέγιστος και πλέον διακριτικός θεολόγος της πρώτης Εκκλησίας – ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός – ήταν πεπεισμένος πως το Ισλάμ δεν ήταν στις ρίζες του μια ξεχωριστή θρησκεία, αλλά μια κάποια μορφή Χριστιανισμού. Ο Άγιος Ιωάννης μεγάλωσε στην Αραβική Αυλή Ummayad της Δαμασκού, και ήταν στενός παιδικός φίλος του μελλοντικού Χαλίφη al-Yazid. Οι δημόσιες οινοποσίες των νεαρών στους δρόμους της Δαμασκού είχαν γίνει το θέμα πολλού σοκαρισμένου κουτσομπολιού στους δρόμους της νέας Ισλαμικής πρωτεύουσας. Αργότερα, στα γηρατειά του, ο Ιωάννης έλαβε το μοναχικό σχήμα στο μοναστήρι Mar Saba στην έρημο, όπου άρχισε την συγγραφή του μεγάλου του αριστουργήματος - μια αναίρεση των αιρέσεων - με τίτλο «Η Πηγή της Γνώσεως». Το βιβλίο αυτό είναι μια πάρα πολύ ακριβής και λεπτομερής κριτική του Ισλάμ (η πρώτη που γράφτηκε ποτέ από Χριστιανό) τον οποίο –παραδόξως- ο Ιωάννης θεωρούσε ως μια μορφή Χριστιανικής αιρέσεως, συγγενικής του Αρειανισμού: άλλωστε και ο Αρειανισμός, όπως και το Ισλάμ, αρνείτο την θεότητα του Χριστού.

Παρ’ ότι έζησε μέσα στον πυρήνα του πρώιμου Ισλαμικού κόσμου, δεν φαίνεται να είχε περάσει από τον νου του ότι το Ισλάμ μπορεί να ήταν μια ξεχωριστή θρησκεία. Εάν ένας θεολόγος του αναστήματος του Ιωάννου του Δαμασκηνού είχε την ικανότητα να θεωρεί το Ισλάμ ως μια νέα –αν και αιρετική- μορφή Χριστιανισμού, μας βοηθά να κατανοήσουμε πώς το Ισλάμ κατάφερε να μεταστρέψει τόσο μεγάλο μέρος των πληθυσμών της Μέσης Ανατολής σε τόσο μικρό διάστημα, παρ’ ότι ο Χριστιανισμός παρέμεινε η πλειοψηφική θρησκεία μέχρι την εποχή των Σταυροφόρων.

Όσο περισσότερο χρόνο ζήσει κανείς μέσα στις Χριστιανικές κοινότητες της Μέσης Ανατολής, τόσο αντιλαμβάνεται σε ποιο βαθμό η Ανατολική Χριστιανική πρακτική υπήρξε το υπόβαθρο για όσα επρόκειτο να γίνουν τα βασικά γνωρίσματα του Ισλάμ. Η Μουσουλμανική μορφή προσευχής, με τις γονυκλισίες και τις εδαφιαίες μετάνοιες μοιάζουν να έχουν προέλθει από την παλαιότερη Συρο-Κοπτική παράδοση που συνεχίζει να εφαρμόζεται - σε ναούς χωρίς καθίσματα - κατά μήκος της Ανατολής. Η αρχιτεκτονική των πιο παλαιών μιναρέδων, οι οποίοι είναι τετράγωνοι και όχι κυκλικοί, αναμφισβήτητα προέρχεται από τους πύργους των εκκλησιών της Ρωμαίικης Συρίας. Το Μουσουλμανικό έθιμο των Σούφι διαιωνίζεται, ακριβώς μετά από το σημείο όπου το άφησαν οι Χριστιανοί Πατέρες της Ερήμου, ενώ το Ραμαζάνι - εκ πρώτης όψεως μία από τις πλέον ξένες και απομονωτικές Ισλαμικές πρακτικές – δεν είναι παρά ένας εξισλαμισμός της Χριστιανικής Τεσσαρακοστής, η οποία στις Ανατολικές Χριστιανικές Εκκλησίες συνεχίζει να προϋποθέτει μια βασανιστική, ολοήμερη νηστεία". (Πηγή ΟΟΔΕ)

Ακόμη και αν θεωρήσουμε ότι το Ισλάμ είναι χριστιανική αίρεση, σίγουρα σε σχέση με τις άλλες χριστιανικές αιρέσεις έχει κάποιες πολύ βασικές διαφορές:

1. Ιδρύθηκε από έναν άνθρωπο που δεν ήταν βαπτισμένος Χριστιανός. Μάλιστα η πρώτη επαφή με το χριστιανισμό ήταν από ένα νεαρό Νεστοριανό. Δεν ξέρω, αν αργότερα ο Μωάμεθ μελέτησε την Καινή Διαθήκη, αλλά την Παλαιά την μελέτησε σίγουρα, αφού έχει υιοθετήσει μεγάλο μέρος της, Το εκπληκτικό είναι ότι ο Μωάμεθ αποδέχεται την αγιότητα της Παναγίας, ενώ κάποιες χριστιανικές αιρέσεις δεν την αποδέχονται.

2. Το Ισλάμ βασίζεται περισσότερο στην Παλαιά Διαθήκη και στην Εβραϊκή παράδοση, όσον αφορά τη διαμόρφωση του τρόπου της λατρείας, την κοινωνική οργάνωση (πολυγαμία, απαγόρευση κατανάλωσης χοιρινού κρέατος κλπ.) και ιδιαίτερα τη θέση της γυναίκας. Μην ξεχνάμε ότι οι Εβραίοι και οι Άραβες έχουν κοινή καταγωγή από τον Αβραάμ (ο υιός της νόμιμης συζύγου Σάρας, ο Ισαάκ, είναι γενάρχης των Εβραίων και ο υιός της Αιγύπτιας δούλης του Αβραάμ Άγαρ, ο Ισμαήλ, είναι γενάρχης των Αράβων). Επίσης το Ισλάμ περιέχει και κάποια στοιχεία από την ειδωλολατρική προ-ισλαμική θρησκεία των Αράβων και στοιχεία που απλώς πρόσθεσε ο ίδιος ο Μωάμεθ (όπως οι απόψεις περί "παραδείσου", η απαγόρευση κατανάλωσης οινοπνεύματος κλπ.)

3. Ο Μωάμεθ δεν προσπάθησε να δικαιολογήσει την απόκλισή του από τη διδασκαλία της Εκκλησίας, όπως είχε ήδη διαμορφωθεί από τις πρώτες Οικουμενικές Συνόδους, με επίκληση μιας διαφορετικής ερμηνείας των κειμένων της Αγίας Γραφής και των Πατέρων που προηγήθηκαν, όπως έκαναν όλοι οι προ αυτού αιρετικοί, αλλά με επίκληση "θεοπνευστίας εξ αποκαλύψεως", που δεν είχε εμφανιστεί ποτέ μέχρι τότε, αλλά εμφανίστηκε πολύ αργότερα από σύγχρονους αιρετικούς (πχ. Μορμόνοι).

Με βάση τις σημαντικές αυτές διαφορές, η άποψή μου είναι ότι το Ισλάμ δεν είναι Χριστιανική αίρεση, αλλά νέα θρησκεία, που άντλησε στοιχεία από τις προϋπάρχουσες θρησκείες και τις Αραβικές παραδόσεις. Ο σκοπός της δημιουργίας της είναι όμοιος με αυτόν της δημιουργίας όλων των θρησκειών από τον εχθρό του ανθρώπου, που έχει αναλάβει εργολαβικά να τροφοδοτεί τους ανθρώπους με τις κατάλληλες εκδοχές θεοτήτων, για να καλύψει τις μεταφυσικές τους ανησυχίες, μακριά από τον αληθινό Θεό. Η εξάπλωση του Χριστιανισμού στη Μέση Ανατολή απειλούσε την παλιά ειδωλολατρική θρησκεία των Αράβων, έτσι ο Μωάμεθ φρόντισε, για λογαριασμό εκείνου που τον έστειλε, να την εξελίξει για να εμποδίσει τον εκχριστιανισμό των Αράβων και όλων των ανθρώπων στους επόμενους αιώνες που ασπάστηκαν αυτή τη θρησκεία, ώστε σήμερα να αριθμούν πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια και να δημιουργούν συνεχώς θερμά επεισόδια μεταξύ τους και με την υπόλοιπη ανθρωπότητα. Κατά την έννοια αυτή ο Μωάμεθ θα μπορούσε να θεωρηθεί "αντίχριστος" με το περιεχόμενο που δίνει στη λέξη ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος στο β' κεφάλαιο της Α' Καθολικής Επιστολής του.

Η ομοιότητες του Ισλάμ με την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη μας, μπορούν να αποτελέσουν βάση για ένα Μουσουλμάνο, που βρίσκεται σε ειλικρινή αναζήτηση του αληθινού Θεού, για να μπορέσει να πειστεί για το ποια είναι η μόνη αληθινή Οδός για τη σωτηρία του, αλλά και για να βρει ειρήνη μέσα του και με τους υπόλοιπους ανθρώπους.

http://www.orthodoxos.com.gr/phpBB3/vie ... php?t=3034


Κορυφή
 Προφίλ  
Thanks          Απάντηση με παράθεση  

pros

 Θέμα δημοσίευσης: Re: Είναι το Ισλάμ χριστιανική αίρεση;
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 26 Απρ 2017, 15:58 
Aρθρογράφος
Aρθρογράφος
Άβαταρ μέλους
Κατάσταση:
Εγγραφη: 25 Ιουν 2010, 14:10
Δημοσ.: 1458
Thanks:
Thanked:
time στο post
Επιστολή Μητροπολίτου Πειραιώς προς Μουσουλμάνο

http://impantokratoros.gr/70794ED2.el.aspx

_________________
ΙΔΙΑ ΦΥΛΛΑΤΤΕ-ΕΧΘΡΟΥΣ ΑΜΥΝΟΥ-ΘΝΗΣΚΕ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ\n\n-Δάσκαλε γιατί με διδάσκεις πολεμικές τέχνες και παράλληλα μου μιλάς για ειρήνη; \n-Γιατί καλύτερα να είσαι μαχητής σε κήπο παρά κηπουρός σε μάχη…


Κορυφή
 Προφίλ  
Thanks          Απάντηση με παράθεση  
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Είναι το Ισλάμ χριστιανική αίρεση;
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 28 Απρ 2017, 20:17 
Γενικοί συντονιστές
Γενικοί συντονιστές
Άβαταρ μέλους
Κατάσταση:
Εγγραφη: 11 Απρ 2009, 14:20
Δημοσ.: 12064
Τοποθεσια: Στο δικό μου παραμύθι....
Thanks:
Thanked:
time στο post
Οταν πρωτοδιάβασα το τίτλο με παραξένεψε... μετά μου δημιουργήθηκε η εντύπωση του εμπρός στον δρόμο για μια πανθρησκεία.

Παράθεση:
ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός – ήταν πεπεισμένος πως το Ισλάμ δεν ήταν στις ρίζες του μια ξεχωριστή θρησκεία, αλλά μια κάποια μορφή Χριστιανισμού.


Αυτό που το λέει ο άγιος δεν μας λέει.

Παράθεση:
Το βιβλίο αυτό είναι μια πάρα πολύ ακριβής και λεπτομερής κριτική του Ισλάμ (η πρώτη που γράφτηκε ποτέ από Χριστιανό) τον οποίο –παραδόξως- ο Ιωάννης θεωρούσε ως μια μορφή Χριστιανικής αιρέσεως, συγγενικής του Αρειανισμού: άλλωστε και ο Αρειανισμός, όπως και το Ισλάμ, αρνείτο την θεότητα του Χριστού.


Δεν ξέρω που τα διάβασε ο συγγραφέας, αλλα προσωπικά βρήκα ενα μόνο βιβλίο περί αιρέσεων που συμπεριλαμβάνεται εντός του "Πηγή Γνώσεως".

Μπορείτε να το βρείτε εδω

https://greekdownloads3.files.wordpress ... esibus.pdf

Στο βιβλίο αυτό αναφέρονται όλες οι αιρεσεις (οχι οι χριστιανικές αιρέσεις), σε 100 κεφάλαια.

Το 100 κεφάλαιο αναφέρεται τον Μωαμεθανισμό, οχι ως χριστιανική αίρεση, αλλα ως αίρεση.

«Ἔστι δὲ καὶ ἡ μέχρι τοῦ νῦν κρατοῦσα λαοπλάνος θρησκεία τῶν Ἰσμαηλιτῶν, πρόδρομος οὖσα τοῦ Ἀντιχρίστου»

Μάλιστα ο άγιος αναφέρει:
Παράθεση:
Ἕως μὲν οὖν τῶν Ἡρακλείου χρόνων προφανῶς εἰδωλολάτρουν , ἀφ ' οὗ χρόνου καὶ δεῦρο ψευδοπροφήτης αὐτοῖς ἀνεφύη Μάμεδ ἐπονομαζόμενος , ὃς τῇ τε παλαιᾷ καὶ νέᾳ διαθήκῃ περιτυχών , ὁμοίως ἀρειανῷ προσομιλήσας δῆθεν μοναχῷ ἰδίαν συνεστήσατο αἵρεσιν.


Δηλαδή, ήρθε ενα ψευδοπροφήτης ο Μωάμεθ , ο οποίος διαβάζοντας την Παλαιά και Καινή Διαθήκη , μιλώντας δήθεν με αρειανό μοναχό , ίδρυσε δική του αίρεση.

Δεν καταλαβαίνω που προκύπτει το περι χριστιανικής αίρεσης.

_________________
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !


Κορυφή
 Προφίλ  
Thanks          Απάντηση με παράθεση  
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Είναι το Ισλάμ χριστιανική αίρεση;
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 28 Απρ 2017, 23:43 
Φιλουμενάτος
Φιλουμενάτος
Άβαταρ μέλους
Κατάσταση:
Εγγραφη: 19 Ιαν 2014, 18:58
Δημοσ.: 3495
Thanks:
Thanked:
time στο post
dominique έγραψε:
Μάλιστα ο άγιος αναφέρει:
Παράθεση:
Ἕως μὲν οὖν τῶν Ἡρακλείου χρόνων προφανῶς εἰδωλολάτρουν , ἀφ ' οὗ χρόνου καὶ δεῦρο ψευδοπροφήτης αὐτοῖς ἀνεφύη Μάμεδ ἐπονομαζόμενος , ὃς τῇ τε παλαιᾷ καὶ νέᾳ διαθήκῃ περιτυχών , ὁμοίως ἀρειανῷ προσομιλήσας δῆθεν μοναχῷ ἰδίαν συνεστήσατο αἵρεσιν.


Δηλαδή, ήρθε ενα ψευδοπροφήτης ο Μωάμεθ , ο οποίος διαβάζοντας την Παλαιά και Καινή Διαθήκη , μιλώντας δήθεν με αρειανό μοναχό , ίδρυσε δική του αίρεση.

Δεν καταλαβαίνω που προκύπτει το περι χριστιανικής αίρεσης.

Όταν ερμηνεύεις την Παλαιά και Καινή Διαθήκη όπου βασίζεται ο Χριστιανισμός κατά το δοκούν δεν είναι χριστιανική αίρεση;
Όταν συνωμοτείς με εσωτερικούς αντιρρησίες της ορθοδοξίας, αυτό δεν είναι πόλεμος κατά της εκκλησίας εν συνέργια εκ των έσω;


Άλλη μία καλή σελίδα επι του θέματος:

Ἡ διδασκαλία τῶν Ἁγίων Ἰωάννου Δαμασκηνοῦ καὶ Γρηγορίου Παλαμᾶ περὶ τοῦ Ἰσλάμ


Κορυφή
 Προφίλ  
Thanks          Απάντηση με παράθεση  
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Είναι το Ισλάμ χριστιανική αίρεση;
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 30 Απρ 2017, 19:51 
Γενικοί συντονιστές
Γενικοί συντονιστές
Άβαταρ μέλους
Κατάσταση:
Εγγραφη: 11 Απρ 2009, 14:20
Δημοσ.: 12064
Τοποθεσια: Στο δικό μου παραμύθι....
Thanks:
Thanked:
time στο post
Δεν αντιλαμβάνομαι τον όρο Χριστιανική αίρεση, αλλά υποθέτω οτι εννοεί όσους πιστεύουν διαστρεβλωμένα στον Χριστό και παρεκκλίνουν απο την ορθόδοξη πίστη, π.χ. παπισμός ακόμα και αρειανισμός.

Ο αρειανισμός μιας και αναφέρεται απο τον συγγραφέα θεωρούσε τον Χριστό Υιο και Λόγο του Θεού, αλλα ως κτίσμα για αυτό και θεωρείται μεταξύ άλλων αίρεση.

Ο Μωαμεθανισμός θεωρεί τον Χριστό ως προφήτη, τον αρνείται ως Υιό του Θεού.Αρα δεν νομίζω οτι είναι χριστιανική αίρεση, μπορεί να επηρεάστηκε απο την ΠΔ και την ΚΔ και απο παλιότερες ειδωλολατρικές θρησκείες, αλλά προσωπικά δεν μπορώ να τον κατατάξω ως χριστιανική αίρεση σαν τον παπισμό. Δεν το αναφέρει κανείς αυτό.
Ακόμα και ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός τον αναφέρει σε κατάλογο αιρέσεων, μεταξύ των οποίων και το δωδεκάθεο.
Δεν βρήκα κάτι που όπως λέει ο συγγραφέας ο άγιος θεωρεί τον Μωαμεθανισμο ως μορφή του Χριστιανισμού.

Παρόμοια και διάφορες νεοταξικές θρησκείες θεωρούν τον Χριστό ως άβαταρ, μεγάλο διδάσκαλο κ.τ.λ..
Θα τις κατατάξουμε και αυτές σε χριστιανικές αιρέσεις επειδή πιστεύουν διαστρεβλωμένα στν Χριστό;

_________________
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !


Κορυφή
 Προφίλ  
Thanks          Απάντηση με παράθεση  
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Είναι το Ισλάμ χριστιανική αίρεση;
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 01 Μάιος 2017, 11:40 
Φιλουμενάτος
Φιλουμενάτος
Άβαταρ μέλους
Κατάσταση:
Εγγραφη: 19 Ιαν 2014, 18:58
Δημοσ.: 3495
Thanks:
Thanked:
time στο post
Ο καθηγητής Ιστορίας – Οθωμανολογίας στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών στο Ρέθυμνο της Κρήτης Αντώνης Χατζήκυριάκος μιλά για τους εξισλαμισμούς κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κατάκτησης καθώς και στο φαινόμενο των Λινοβάμβακων στην Κύπρο.Κορυφή
 Προφίλ  
Thanks          Απάντηση με παράθεση  
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Είναι το Ισλάμ χριστιανική αίρεση;
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 01 Μάιος 2017, 19:37 
Φιλουμενάτος
Φιλουμενάτος
Άβαταρ μέλους
Κατάσταση:
Εγγραφη: 19 Ιαν 2014, 18:58
Δημοσ.: 3495
Thanks:
Thanked:
time στο post
dominique έγραψε:
Δεν αντιλαμβάνομαι τον όρο Χριστιανική αίρεση, αλλά υποθέτω οτι εννοεί όσους πιστεύουν διαστρεβλωμένα στον Χριστό και παρεκκλίνουν απο την ορθόδοξη πίστη, π.χ. παπισμός ακόμα και αρειανισμός.

Ο αρειανισμός μιας και αναφέρεται απο τον συγγραφέα θεωρούσε τον Χριστό Υιο και Λόγο του Θεού, αλλα ως κτίσμα για αυτό και θεωρείται μεταξύ άλλων αίρεση.

Ο Μωαμεθανισμός θεωρεί τον Χριστό ως προφήτη, τον αρνείται ως Υιό του Θεού.Αρα δεν νομίζω οτι είναι χριστιανική αίρεση, μπορεί να επηρεάστηκε απο την ΠΔ και την ΚΔ και απο παλιότερες ειδωλολατρικές θρησκείες, αλλά προσωπικά δεν μπορώ να τον κατατάξω ως χριστιανική αίρεση σαν τον παπισμό. Δεν το αναφέρει κανείς αυτό.
Ακόμα και ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός τον αναφέρει σε κατάλογο αιρέσεων, μεταξύ των οποίων και το δωδεκάθεο.
Δεν βρήκα κάτι που όπως λέει ο συγγραφέας ο άγιος θεωρεί τον Μωαμεθανισμο ως μορφή του Χριστιανισμού.

Παρόμοια και διάφορες νεοταξικές θρησκείες θεωρούν τον Χριστό ως άβαταρ, μεγάλο διδάσκαλο κ.τ.λ..
Θα τις κατατάξουμε και αυτές σε χριστιανικές αιρέσεις επειδή πιστεύουν διαστρεβλωμένα στν Χριστό;

Χριστιανική αίρεση με την έννοια πως αναπτύχθηκε αποσπὠντας τους παραδοσιακά χριστιανικούς πληθυσμούς της Μέσης Ανατολής, της βορείου Αφρικής, της Μικράς Ασίας καί εν μέρει των Βαλκανίων, είτε οικειοθελώς, είτε δια της βίας!


Κορυφή
 Προφίλ  
Thanks          Απάντηση με παράθεση  
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Είναι το Ισλάμ χριστιανική αίρεση;
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 01 Μάιος 2017, 21:14 
Φιλουμενάτος
Φιλουμενάτος
Άβαταρ μέλους
Κατάσταση:
Εγγραφη: 19 Ιαν 2014, 18:58
Δημοσ.: 3495
Thanks:
Thanked:
time στο post
Είναι ακόμα αίρεση με την έννοια πως διεκδικεί την κληρονομιά όλων των εβραικών και χριστιανικών Ιερών Τόπων συμπεριλαμβανομένου της Αγιάς Σοφιάς!
Καί προσπαθεί να επιβάλλει την ''Θεία τάξη'' δια του Νόμου της Σαριάς!


Κορυφή
 Προφίλ  
Thanks          Απάντηση με παράθεση  
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Είναι το Ισλάμ χριστιανική αίρεση;
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 02 Μάιος 2017, 20:05 
Γενικοί συντονιστές
Γενικοί συντονιστές
Άβαταρ μέλους
Κατάσταση:
Εγγραφη: 11 Απρ 2009, 14:20
Δημοσ.: 12064
Τοποθεσια: Στο δικό μου παραμύθι....
Thanks:
Thanked:
time στο post
Αυτά που αναφέρεις τα κάνει το ισλάμ, αλλα δεν νομίζω να θεωρείται αίρεση εξαιτίας αυτών.

Παράθεση:
Αίρεση είναι η θρησκευτική διδασκαλία που παρεκκλίνει από τη γνήσια και αυθεντική χριστιανική πίστι και επομένως πλανεμένη, αντορθόδοξη και αντιχριστιανική.


Αρα ως θρησκευτική διδασκαλία που δέχεται τον Χριστό απλά ως προφήτη και Τον αρνείται ως Υιό του Θεού, θεωρείται ως αίρεση.

_________________
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !


Κορυφή
 Προφίλ  
Thanks          Απάντηση με παράθεση  
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση κατά  
Δημιουργία νέου θέματος Απάντηση στο θέμα  [ 9 δημοσιεύσεις ] 

Παραπλήσια θέματα
Είναι η Ορθόδοξη εκκλησία μια και μοναδική;
Δ. Συζήτηση: Δογματική, μυστήρια και εορτές
Συγγραφέας: dominique
Απαντησεις: 1
Πατριάρχης Σερβίας: «Την Ελλάδα δεν την φοβάμαι! Είναι ανίκητη!»
Δ. Συζήτηση: Γενικά περί Ελλάδας
Συγγραφέας: Spartan
Απαντησεις: 1
Ο δημοσιογράφος, η προπαγάνδα και το Ισλάμ
Δ. Συζήτηση: Το μεταναστευτικό ζήτημα
Συγγραφέας: KostasL
Απαντησεις: 4
"Βέτο" από Ισραήλ για τον νέο αρχηγό της ΜΙΤ: "Είναι φιλοϊρανός" λένε
Δ. Συζήτηση: Ειδησεις απο τον υπόλοιπο κόσμο
Συγγραφέας: emman
Απαντησεις: 1
O Ερντογάν προσκαλεί το Παγκόσμιο Ισλάμ στην Αγιά Σοφιά για προσευχή στην επέτειο της άλωσης
Δ. Συζήτηση: O Aντιχριστιανισμός σε όλο του το μεγαλείο
Συγγραφέας: Φιλούμενος
Απαντησεις: 1


Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  
Powered by phpBB © 2010-2011 phpBB Group.
Violaceous by: Matt
Ευχαριστούμε την ομάδα του phpbbgr.com
All rights reserved. Copyright © 2009-2017 filoumenos.com.

Μετάφραση Jorfan και phpBB2.gr