"Θα γίνουμε..ΔανΕία τελικά αντί για Δανία... "

1
"Θα γίνουμε..ΔανΕία τελικά αντί για Δανία... "





Νέος κρατικός δανεισμός πάνω από 14 δισ. ευρώ

Με την ολοκλήρωση, εντός της εβδομάδας, της επιχείρησης καταγραφής του ύψους του ελλείμματος και των άμεσων ταμιακών αναγκών, θα προσδιοριστεί και το ποσό του έκτακτου δανεισμού που θα πραγματοποιηθεί έως το τέλος του έτους.
Αύριο, εκδίδονται έντοκα γραμμάτια εξάμηνης και ετήσιας...
διάρκειας, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο μπορεί να προσαυξηθεί σε 2,56 δισ. ευρώ, με την αποδοχή των μη ανταγωνιστικών προσφορών. Θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα και δανεισμός με την έκδοση τριμήνων εντόκων γραμματίων, το ύψος της οποίας θα είναι επίσης αρκετά υψηλό, πάνω από 2 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, με τις εκδόσεις αυτές δεν καλύπτονται οι ταμιακές ανάγκες του κράτους, αφού απλά ανανεώνονται οι παλαιότερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων που λήγουν εντός του Οκτωβρίου, και θα απαιτηθεί τουλάχιστον ο δανεισμός 10 δισ. ευρώ επιπλέον, πέραν των εκδόσεων των εντόκων γραμματίων. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για άνοδο του ελλείμματος σε επίπεδα άνω του 12% του ΑΕΠ, τότε ο δανεισμός θα υπερβεί το ποσό των 10 δισ. ευρώ, διαφορετικά το Δημόσιο δεν θα μπορεί να χρηματοδοτήσει στοιχειώδεις ανάγκες του.
Αρμόδιοι παράγοντες παρατηρούν ότι οι αποκαλύψεις, που ανεβάζουν το έλλειμμα μεταξύ 10-12%, αλλά και οι ανησυχίες της Τράπεζας της Ελλάδος ότι μπορεί να αυξηθεί και παραπάνω, ασφαλώς δημιουργεί αρνητικό κλίμα στις αγορές, οι οποίες θα μας «τιμωρήσουν» με αύξηση του spread δανεισμού. Ανοδος των spreads των ελληνικών ομολόγων αναμένεται εξάλλου μόλις ανακοινωθεί το ύψος του δανεισμού του 2010, με το δεδομένο ότι θα είναι υψηλός, κοντά στα 50 δισ. ευρώ, που θα αναδεικνύει και το διαχρονικό δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας.
Μέχρι τώρα, οι διεθνείς χρηματοοικονομικοί οίκοι αξιολόγησης τηρούν στάση «θετικής» αναμονής, περιμένοντας τα μέτρα περιορισμού του ελλείμματος από τη νέα κυβέρνηση, αλλά, αν διαπιστώσουν ότι το μέγεθος του ελλείμματος είναι υψηλότερο των αρχικών εκτιμήσεων, θα αλλάξει η στάση τους και αυτό φοβούνται και επιδιώκουν να προλάβουν στο υπουργείο Οικονομικών.


http://epas-epal.blogspot.com/
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»

Re: "Θα γίνουμε..ΔανΕία τελικά αντί για Δανία... "

3
Πάνω απο 1 τρις ευρώ το χρέος της Ελλάδας!!!






Η «μαύρη τρύπα» του χρέους προκαλεί σκοτοδίνη σε ειδικούς και μη, εάν αναλογιστεί κανείς τον όγκο του σε συνάρτηση με άλλα οικονομικά μεγέθη. Πλησιάζει το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ και αναλογεί σε 120.000 ευρώ ανά ελληνικό νοικοκυριό.
Πρόκειται για γάγγραινα που κατατρώει κάθε αναπτυξιακό σχεδιασμό και που συμβάλλει στην εξάρτηση της χώρας, στην κυριολεξία, από τα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων -παρά τις περί του αντιθέτου πομφόλυγες.
Το τεράστιο χρέος είναι και ανασταλτικός παράγων για την οικονομική ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων: πρώτον διότι πρέπει ως χώρα να πληρώνουμε κάθε χρόνο περίπου 12 δισ. ευρώ για τόκους και πάνω από 30 δισ. ευρώ για χρεολύσια, και δεύτερον, διότι κάθε επενδυτής αντιλαμβάνεται πως στην επένδυσή του θα επιμερισθεί και το ανάλογο κόστος εξυπηρέτησης του τεραστίου αυτού χρέους.

Το υπουργείο Οικονομίας
Το συνολικό Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν για το έτος 2009, σύμφωνα με τον κρατικό Προϋπολογισμό, ανέρχεται σε 260 δισ. ευρώ. Ο παρακάτω πίνακας δεδομένων αφορά στο άθροισμα του Δημοσίου Χρέους, αλλά και άλλων χρεών στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, χρέη που ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ δεν συμπεριλαμβάνονται στο Δημόσιο Χρέος, αλλά στην πραγματικότητα επιβαρύνουν το σύνολο του Δημοσίου και της κοινωνίας.
Ας δούμε αναλυτικά τι χρωστάμε:

Χρέη του Δημοσίου
270 δισ. ευρώ χρέος του Ελληνικού Δημοσίου
+ 30 δισ. ευρώ ομόλογα του Δημοσίου, που έχουν στην κατοχή τους τα ασφαλιστικά ταμεία και οι άλλοι φορείς του Δημόσιου τομέα (το λεγόμενο «ενδοκυβερνητικό χρέος») {απαιτείται μάλιστα επικαιροποίηση του ποσού αυτού}
+25 δισ. ευρώ δάνεια εγγυημένα από το Δημόσιο, τουλάχιστον το 80% των οποίων δεν πρόκειται να αποπληρωθούν
+8 δισ. ευρώ χρέη για «δεδουλευμένα» προς κατασκευαστικές εταιρείες, προμηθευτές των νοσοκομείων και άλλους φορείς
+ 1,7 δισ. ομόλογα που θα δοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για χρέη προς αυτήν
+1,3 δισ. κόστος αποζημιώσεων εργαζομένων στην Ολυμπιακή
+1,0 δισ. κόστος αναδρομικής χορήγησης επιδομάτων
ΣΥΝΟΛΟ: 337 δισ. ευρώ ΧΡΕΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ που περίπου αναλογεί σε 120 χιλ. ευρώ ανά τετραμελή οικογένεια
Ποιες είναι οι υπόλοιπες υποχρεώσεις του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα
300 δισ. ευρώ είναι το αναλογιστικό άνοιγμα των Ασφαλιστικών Ταμείων (σύμφωνα με συνέντευξη του τότε υφ/γού Κοινωνικής Ασφάλισης Νικ. Αγγελόπουλου στην Καθημερινή το 2005 - 2006 και Μιλτ. Νεκτάριου)
ΣΥΝΟΛΟ: 637 δισ. ευρώ
ΕΠΙΠΛΕΟΝ: 280 δισ. ευρώ ως χρέη επιχειρήσεων και ιδιωτών προς τις τράπεζες
Με λίγα λόγια χρωστάμε ένα σύνολο της τάξης των 917 δις. ευρώ.
Τεράστιες οι οφειλές του Ελληνικού Κράτους
Σε αυτά δεν περιλαμβάνεται το πακέτο στήριξης των τραπεζών ύψους μέχρι 28 δισ. ευρώ, μέρος του οποίου θεωρείται κάποιας μορφής «επένδυση» στο κεφάλαιο των τραπεζών, ενώ κάποιο άλλο μέρος αποτελείται από εγγυήσεις που θα αναγκασθεί να καλύψει το κράτος.
· Τα ελλείμματα αφορούν τη διαφορά εσόδων – εξόδων (στα έξοδα δεν περιλαμβάνονται τα χρεολύσια) κάθε χρόνο. Ενώ κάθε νοικοκύρης προγραμματίζει τις δαπάνες του ανάλογα με τα έσοδα που εύλογα προσδοκά, στο Δημόσιο πρώτα θεσμοθετούμε παροχές και μετά αναζητούμε (μάταια) τα χρειαζούμενα έσοδα!
· Χρέος είναι αυτό που χρωστάμε σήμερα συνολικά και προέρχεται από την συσσώρευση των ελλειμμάτων διαχρονικά. Συνήθως το χρέος αυξάνεται πιο γρήγορα από το άθροισμα των ελλειμμάτων, γιατί καμιά φορά τα ελλείμματα δεν περιλαμβάνουν όλες τις δαπάνες!
Εάν δηλαδή αθροίσουμε τις υποχρεώσεις του Δημοσίου Χρέους σε όλο το φάσμα της Δημόσιας Οικονομικής Δραστηριότητας, τότε η πραγματική υποχρέωση του Κράτους αντιστοιχεί στο 400% του ΑΕΠ, ποσοστό συγκλονιστικό. Λογιστικά, τώρα, ο υπολογισμός του Δημοσίου Χρέους τοποθετείται από τον επίσημο τρόπο καταμέτρησής του στο 120% του ΑΕΠ. (Η κυβέρνηση Σημίτη το παρέδωσε στο 107% και αυτή του Καραμανλή στο 120%). Ωστόσο, αυτή η εικόνα είναι απλώς λογιστική. Το επί της ουσίας σύνολο των υποχρεώσεων του Δημοσίου ανέρχεται στο τετραπλάσιο του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

kostasxan
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»

Re: "Θα γίνουμε..ΔανΕία τελικά αντί για Δανία... "

5
Δυστυχως :541
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !
Απάντηση

Επιστροφή στο “Παγκόσμια - Ελληνική Οικονομία”