Δροσουλίτες, τα φαντάσματα του Φραγκοκάστελλου

1
Κάθε χρόνο στα τέλη του Μάη, λίγα λεπτά πριν από την Ανατολή του ήλιου, που η πρωινή δροσιά και η ομίχλη δεν έχουν ακόμα διαλυθεί και υπάρχει στην ατμόσφαιρα απόλυτη νηνεμία, παρουσιάζεται στη θέση Θυμέ Κάμπος πάνω από την ερειπωμένη εκεί κοντά Μονή του Αγίου Χαραλάμπους, να κινείται προς τη θάλασσα, ένα περίεργο φαινόμενο.

Eμφανίζονται οι «Δροσουλίτες», τα φαντάσματα των νεκρών πολεμιστών του Χατζή Μιχάλη Νταλιάνη που υπερασπίστηκαν το κάστρο Φραγκοκάστελλο από τους Τούρκους.

Εξακόσια παλικάρια πολέμησαν ενάντια σε 8.000 τούρκους. Αντεξαν περισσότερο από μια βδομάδα αλλά στο τέλος χάθηκαν οι 335 από αυτούς, μαζί κι ο αρχηγός τους. Οι απώλειες των Τούρκων ήταν 800 στρατιώτες.

Οπως λέει ο θρύλος, τα κορμιά των πολεμιστών του Νταλιάνη έμειναν άταφα, ώσπου δυνατός άνεμος φύσηξε κι έφερε την άμμο από τούς αμμόλοφους της παραλίας "Ορθή Αμμος" και τα σκέπασε.

Τις τελευταίες μέρες του Μαίου και τις πρώτες του Ιουνίου, ανθρωπόμορφες σκιές εμφανίζονται να προχωράνε ό ένας πίσω από τον άλλο για 10 λεπτά περίπου την ανατολή του ήλιου. Προχωρούν αργά προς το κάστρο και χάνονται στη θάλασσα.

Η διάρκεια του φαινομένου κρατά 8-10 λεπτά και κατόπιν εξαφανίζεται με την εμφάνιση των πρώτων ακτίνων του Ήλιου. Για να το δεις όμως πρέπει να είσαι στην πεδιάδα και όχι στα γύρω υψώματα.

επιστημονική εξήγηση

Οι επιστήμονες κατατάσσουν τους Δροσουλίτες στα φαινόμενα του <<ανώτερου αντικατοπτρισμού>> και υποθέτουν ότι οι σκιές ανήκουν σε στρατιώτες που γυμνάζονται στις ακτές της Λιβύης, νότια των Σφακίων.Μαρτυρίες για ανάλογα φαινόμενα δεν λείπουν και από άλλους τόπους και εποχές ανεξάρτητα από τις αιτίες δημιουργίας τους, οι οποίες κάποτε μπορεί να είναι καθαρά ψυχολογικές. Είναι γνωστή π.χ. η είδηση ότι στην αρχαιότητα , στην ναυμαχία της Σαλαμίνας αφού προηγήθηκε ένα <<φως μέγα>>, παρουσιάστηκαν <<φαντάσματα και είδωλα (...) ενόπλων ανδρών απ΄ Αιγίνης τας χείρας ανεχ’όντων προ των ελληνικών τριηρών>>. Η είδηση υπάρχει ήδη στον Ηρόδοτο, 8.64).


εμφανίσεις

Λέγεται ότι το 1890 Τούρκοι στρατιώτες που βρίσκονταν στο Φραγκοκάστελλο, έφυγαν πανικόβλητοι όταν αντίκρυσαν τους Δροσουλίτες. Πολλά χρόνια αργότερα, όταν οι Γερμανοί είχαν καταλάβει την Κρήτη, ένα στρατιωτικό απόσπασμα είδε τα φαντάσματα, νόμισε ότι ήταν αντάρτες και άρχισαν να πυροβολούν εναντίον τους. Φυσικά δεν πηγώθηκε κανείς, παρά μόνο η αξιοπρέπεια των Γερμανών στρατιωτών.

Οι σκιές δεν εμφανίζονται κάθε χρονιά, αλλά μπορεί να περάσουν αρκετά χρόνια χωρίς καμιά εμφάνιση. Επίσης δεν έχουν φωτογραφηθεί ή βιντεοσκοπηθεί ποτέ.
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Δροσουλιτες

2
Εικόνα


"...Μ΄ ακόμη και το σήμερο, στις δεκαφτά του Μάη
ούλο τα΄ ασκέρι φαίνεται με τον Χατζημιχάλη.
Και πολεμούν στα σύννεφα κι ακούγοντ΄ οι μπουρμπάδες.
Φωνές και αλογοπεταλιές στου Καστελλιού τσι μπάντες.
Ούλ΄ οι γι-αλαφρόστρατοι, θωρούν τσι και τρομάζουν,
μα κείνοι -Θεός σχωρέσει των- κανένα δεν πειράζουν...
Άραγες κι είντα θέλουσι κι είντα μασέ θυμίζουν;
Αυτούς που σφάχτηκαν εκειά και τα βουνά ραϊζουν..."

"Τελη Μαϊου, λίγο πριν την ανατολή, Φραγκοκαστελλο, Κρητη.
Η πρωινή ομίχλη δεν έχει ακόμα διαλυθεί και πάνω απ' την ερειπωμένη Μονή του Αγίου Χαραλάμπους, στρατιά ολόκληρη από ανθρώπινες σκιές μ' αστραφτερές πανοπλίες προελαύνει προς τη θάλασσα ...λεν πως είναι ο Χατζημιχάλης με τους άντρες του, που πολεμα τους Τουρκους... "
Οι άνδρες του εθελοντικού Ηπειρώτικου σώματος δε θελησαν ν' ακούσουν τους Σφακιανούς που επεμεναν ότι ο χώρος δεν προσφερεται για άμυνα και σκοτώθηκαν στην πεδιάδα του Φραγκοκάστελλου τον Μάιο του 1828 σε συγκρούση με τους Τούρκους. Ακλόνητη πίστη ολων πως οι ψυχές των 305 σκοτωμένων ανδρών που έμειναν άταφοι, ερχονται κάθε χρόνο ανημερα της μάχης...
Τους σκιώδεις αυτούς μαχητές ο λαός ονομάζει "Δροσουλίτες", γιατί μόνο με τη δροσιά της αυγής κάνουν την εμφανισή τους. Το φαινομένο κρατά 8 -10 λεπτά και κατόπιν εξαφανίζονται ολα με τις πρώτες ακτίνες του ηλιου.
Το 1890, ένα απόσπασμα Τούρκων ξεσηκώθηκε οταν ειδε την πομπη ενω, χρονια μετα, Γερμανοι έβαλαν με το πολυβόλο τους Δροσουλίτες, νομιζοντας πως είναι αντάρτες.
Το 1928 ο δισεγγονος του Χατζημιχάλη, στρατηγός Χρήστος Χατζημιχάλης, έκανε αναφορά στην εταιρεία Ψυχικών Ερευνών η οποια κατεταξε το καταπληκτικό αυτό φαινόμενο στη μεταφυσικη ενω αλλοι επιστήμονες μιλησαν για "ανώτερο αντικατοπτρισμο", υποθέτοντας πως οι σκιές ανήκουν σε στρατιώτες που γυμνάζονται στις ακτές της Λιβύης, νότια των Σφακίων.
Αντικατοπτρισμός ομως δεν μπορεί να γίνει όταν η απόσταση είναι πάνω από 40 μίλια και η Λιβύη είναι πολλές εκατοντάδες μίλια μακριά απο την Κρήτη.
Ακόμα, οι σημερινοί στρατιώτες δεν φορούν τις στολες με τις οποίες παρουσιάζονται οι Δροσουλίτες.
Το φαινόμενο γίνεται ορατό όταν ο παρατηρητής βρίσκεται μεταξύ οροσειράς και Φραγκοκάστελλου και κοιτάζει από τους πρόποδες της οροσειράς προς τη θάλασσα, μεταξύ ηλιου και νέφους υδρατμών, βλεποντας τη διαθλωμενη δεσμη από γωνία 40 - 42 μοιρων. Από τέλος Μαΐου μέχρι το πρώτο πενθήμερο του Ιουνίου, ο ηλιος είναι στην καταλληλότερη θεση για δεκα περίπου λεπτα.
Κατά το δεκάλεπτο αυτό όταν υπάρχει υψηλή υγρασία και άπνοια, λόγω των δεκάδων λοφίσκων στις κορυφογραμμες των δυο παράλληλων προς την παραλία οροσειρών και του ότι ο Ήλιος κινείται ελάχιστα χαμηλότερα απο τις κορυφες (από την Χώρα Σφακιών προς τη Σκαλωτή), παρουσιάζεται αντίθετης φοράς κίνηση των σκιών πάνω στο νέφος της δροσούλας, ακριβώς η κίνηση που έχουν περιγράψει οι κατά καιρούς παρατηρητές (από την εκκλησία του Αγ. Χαραλάμπους προς τη θάλασσα ή από το Φαραγκοκάστελλο προς τη Χώρα Σφακίων). Αυτό ομως μπορει να παρουσιαστεί οπουδηποτε εφόσον υπάρχουν οι συνθήκες της περίπτωσης Φραγκοκάστελλου και μαλιστα λέγεται για παρατήρηση τέτοιου φαινομένου στη Μεσσαρά Ηρακλείου και στο Σταυρωμένο Ρεθύμνου.
ΣΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟΝ ΚΟΡΦΟ ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΦΩΛΙΑΖΟΥΝ ΗΓΕΤΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ.\nΟΥ ΠΟΣΟΙ ΑΛΛΑ ΠΟΥ.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ο κόσμος του μεταφυσικού”