Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Στα πλαίσια της συνάντησης του ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu με τον Έλληνα πρωθυπουργό η ισραηλινή πλευρά πρότεινε την πώληση ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ελλάδα μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού που θα μπορούσε να κατασκευαστεί από το Ισραήλ προς την Ελλάδα. Η πρόταση έγινε προσωπικά από τον ισραηλινό πρωθυπουργό, ο οποίος αναφερόταν κατά πάσα πιθανότητα στο υπό ανάπτυξη κοίτασμα Leviathan ανοικτά των ακτών του Ισραήλ από το οποίο η μεσογειακή χώρα προσδοκά πολλά.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ ο ισραηλινός πρωθυπουργός παρουσίασε την πρόταση του στον Έλληνα πρωθυπουργό χωρίς να έχει συμβουλευτεί τον υπουργό Εθνικών Υποδομών της χώρας του. Αυτή την περίοδο οι ισραηλινοί προσπαθούν να προσδιορίσουν το ακριβές μέγεθος του εν λόγω κοιτάσματος καθώς και τις ακριβείς ποσότητες φυσικού αερίου που θα πρέπει να διατηρεί το Ισραήλ σε απόθεμα για την ασφάλεια του.

Με βάση τις εκτιμήσεις των ισραηλινών το κοίτασμα φυσικού αερίου Leviathan είναι δύο φορές μεγαλύτερο από το ήδη υπό αξιοποίηση κοίτασμα Tamar, ενώ σύμφωνα με τους υπάρχοντες υπολογισμούς το κοίτασμα μπορεί να αποδώσει 453 δις κυβικά μέτρα και η πιθανότητα γεωλογικής επιτυχίας είναι 50% σε σχέση με το υπάρχον κοίτασμα Tamar που ήταν 35%.

Το βασικό ζήτημα για τους Iσραηλινούς, εάν τελικά οι εκτιμήσεις αυτές επαληθευτούν, είναι η εμπορική αξιοποίηση του κοιτάσματος διότι με βάση τις εκτιμήσεις τους το υπάρχων κοίτασμα Tamar μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του Ισραήλ για τα επόμενα 20-30 χρόνια, με αποτέλεσμα να υπάρχει ζήτημα εμπορικής αξιοποίησης του φυσικού αερίου του κοιτάσματος Leviathan.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι Iσραηλινοί έχουν δύο λύσεις για την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος, είτε την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού από το κοίτασμα προς την Τουρκία, είτε ενός επίσης υποθαλάσσιου αγωγού προς την Ελλάδα. Στόχος και στις δύο περιπτώσεις είναι η σύνδεση του κοιτάσματος με το υπάρχον δίκτυο αγωγών στην Τουρκία ή στην Ελλάδα ώστε να μπορέσουν να πωλήσουν το φυσικό τους αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω των αγωγών ITGI, ή NABUCO, ή TAP.

Μία ακόμη πρόταση που εξετάζεται αφορά την κατασκευή εγκαταστάσεων υγροποίησης του αερίου στην Κύπρο ή την αξιοποίηση των αντίστοιχων εγκαταστάσεων που διαθέτει η Αίγυπτος και την μετέπειτα μεταφορά του στις αγορές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Παρόλα αυτά δεν λείπουν και οι φωνές προβληματισμού όσον αφορά αυτό το ζήτημα δεδομένης της αναμενόμενη μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη λόγω της οικονομικής κρίσης καθώς και λόγω της πληθώρας προσφοράς εναλλακτικών πηγών ανεφοδιασμού όπως Αζερμπαϊτζάν, Ρωσία, Καζακστάν, Τουρκμενιστάν κλπ

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    Kατεβάστε το άρθρο σε pdf:
     
  •   
  •   

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

  • Ότι είσαι, αυτό βλέπεις, ότι ζητάς, αυτό βρίσκεις. Αν έλθεις στο Άγιον Όρος και ζητάς να βρεις αρετή, θα ψάξεις και θα την ανακαλύψεις. Αν ζητάς σκάνδαλα, θα τα βρεις. Όμως το πραγματικό, το άλλο Άγιον Όρος θ' αγρυπνεί μυστικά και θα υφαίνει την ιστορία του υπόγεια και σιγαλά. Μοναχός
  • «Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου
«
»

Bίος Αγίου Φιλουμένου

Ο ιερομάρτυρας Φιλούμενος μαρτύρησε στο ιστορικό Φρέαρ του Ιακώβ στις 29 Νοεμβρίου του 1979, καθώς τελούσε την ακολουθία του Εσπερινού.

Περισσότερα

Κυπρος η πραγματική αλήθεια για το '74

 Μέρος Α κ'   Μέρος Β'


 

Η μασωνία στην Ελλάδα

Η ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΩΝΙΑ ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΤΑΙ!

Περισσότερα

Δωρεάν τρόφιμα

Δωρεάν τρόφιμα ,ρούχα και φάρμακα.

Μάθετε που μπορείτε να τα βρείτε.

Κάντε κλικ στην εικόνα