Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στην ελληνική αγορά η πρόταση της τουρκικής κρατικής τράπεζας Ziraat Bank να προχωρήσει σε δανεισμό Ελλήνων αγροτών και επιχειρηματιών.
Η τράπεζα έρχεται να καλύψει το δανειοδοτικό κενό των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες χρηματοδοτούν με φειδώ και πολύ δυσκολία την αγορά. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο η Ziraat έχει ήδη υποβάλλει αίτημα στην Αθήνα να προσφέρει δάνεια συνολικούς 40 - 50 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ, υπάρχει πρόσφορο έδαφος για την τράπεζα στην Ελλάδα κάνοντας λόγο για "δυσκολίες που αντιμετωπίζουν από την τρέχουσα δυσκολία δανεισμού οι Έλληνες γεωργοί και επιχειρηματίες λόγω της κρίσης".
Η Ziraat δεν είναι μία τυχαία τράπεζα. Φέτος κλείνει 150 χρόνια ζωής, ενώ διαθέτει παρουσία σε 16 χώρες. Ουσιαστικά αντιστοιχεί στη δική μας Αγροτική Τράπεζα και έχει περισσότερους από 24.374 εργαζομένους. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται από το 2008 και έχει υποκαταστήματα σε Αθήνα, Ρόδο, Κομοτηνή και Ξάνθη.
Ανοίγματα στις περιοχές με μουσουλμανικό στοιχείο
Η πρόταση της τουρκικής τράπεζας έχει προκαλέσει εύλογα ερωτηματικά και ανησυχία.

Η παρουσία της στην Ελλάδα επί ελληνικού εδάφους είναι σε περιοχές με έντονο το μουσουλμανικό στοιχείο. όπως όμως επισημαίνει η Χουριέτ «ως πολιτική περιοχή έχει επιλεγεί η Δυτική Θράκη, όπου θα γίνουν δεκτές οι αιτήσεις δανείων για αγρότες και επιχειρηματίες δίχως διακρίσεις», ενώ τα δάνεια θα δίνονται μέσω του γραφείου του Αναπτυξιακού Προγράμματος του ΟΗΕ στην Αθήνα. Μάλιστα, αν υπάρξει έγκριση από την τουρκική κυβέρνηση, τότε θα μπορούν να χορηγηθούν δάνεια με προνομιακά επιτόκια στους Έλληνες αγρότες και επιχειρηματίες.
Τουρκικό ενδιαφέρον για επενδύσεις
Την ίδια στιγμή, πολλές τουρκικές εταιρείες δείχνουν το ενδιαφέρον τους να επενδύσουν στην Ελλάδα. Το πρώτο σημαντικό βήμα συνέβη με την Μαρίνα Αλίμου, όπου ο όμιλος Dogus κατέχει το 50%. Οι Τούρκοι όμως θέλουν να επενδύσουν σε μαρίνες και ξενοδοχεία σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας και ιδιαίτερα στα νησιά μας, ενώ ενδιαφέρονται να εξαγοράσουν εργοστάσια και να μπουν στην ενεργειακή αγορά.
Οι κίνδυνοι από την τουρκική οικονομική "φούσκα"
Οι απορίες που γεννιούνται στους εγχώριους και διεθνείς αναλυτές είναι κατά πόσον η πρόταση αυτή της τράπεζας δεν κρύβει από πίσω της άμεσα συμφέροντας της Άγκυρας.
Καταρχήν πολλοί αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν κλείσει όλα τα κανάλια δανεισμού με αποτέλεσμα η αγορά να έχει "στεγνώσει" εδώ και πολύ καιρό. Υπάρχει λοιπόν ο κίνδυνος οι Έλληνες να στραφούν στις ξένες τράπεζες και να αποστραφούν από τις ελληνικές. Ταυτόχρονα όσο οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση σε δανεισμό, τόσο θα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό των τουρκικών εταιρειών, που προσπαθούν να επενδύσουν στην χώρα μας.
Κατά δεύτερον, τίθεται ζήτημα αξιοπιστίας της τουρκικής οικονομίας. Πρόσφατα ο οίκος αξιολόγησης Fitch εκτίμησε ότι οικονομικό θαύμα της Τουρκίας, είναι ουσιαστικά μία φούσκα. Προειδοποίησε ότι θα επέλθει εσωτερικό οικονομικό σοκ, το οποίο θα ακολουθήσει ύφεση.
Επιπλέον, η εταιρεία μακροοικονομικών και πολιτικών αναλύσεων GlobalSource προειδοποιεί για οικονομική αποσταθεροποίηση στο εσωτερικό της Τουρκίας εξαιτίας των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων και όσων συμβαίνουν στις γειτονικές της περιοχές.
Τίθεται λοιπόν το ερώτημα εάν συμφέρει την Ελλάδα να είναι εξαρτημένη από τουρκικά κεφάλαια και επιχειρήσεις και ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού της εκτεθειμένη σε τουρκικά δάνεια. Τί θα συμβεί σε περίπτωση οικονομικής κατάρρευσης της Τουρκίας. Υπάρχει ο κίνδυνος να συμβεί στην Ελλάδα ό,τι συνέβη στη Γερμανία το 1929;

Όταν ξέσπασε το Μεγάλο Κραχ, οι Αμερικανοί επενδυτές αναζητώντας ρευστό απέσυραν τις επενδύσεις τους από τη Γερμανία, συμπαρασύροντας στην οικονομική κρίση.
Μήπως ένα αντίστοιχο σενάριο περιμένει την Ελλάδα σε ενδεχόμενη οικονομική κρίση στην Τουρκία;
Ν. Ιτσινές

Πηγή:www.reporter.gr
    Kατεβάστε το άρθρο σε pdf:
     
  •   
  •   

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

  • Ότι είσαι, αυτό βλέπεις, ότι ζητάς, αυτό βρίσκεις. Αν έλθεις στο Άγιον Όρος και ζητάς να βρεις αρετή, θα ψάξεις και θα την ανακαλύψεις. Αν ζητάς σκάνδαλα, θα τα βρεις. Όμως το πραγματικό, το άλλο Άγιον Όρος θ' αγρυπνεί μυστικά και θα υφαίνει την ιστορία του υπόγεια και σιγαλά. Μοναχός
  • «Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου
«
»

Bίος Αγίου Φιλουμένου

Ο ιερομάρτυρας Φιλούμενος μαρτύρησε στο ιστορικό Φρέαρ του Ιακώβ στις 29 Νοεμβρίου του 1979, καθώς τελούσε την ακολουθία του Εσπερινού.

Περισσότερα

Κυπρος η πραγματική αλήθεια για το '74

 Μέρος Α κ'   Μέρος Β'


 

Η μασωνία στην Ελλάδα

Η ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΩΝΙΑ ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΤΑΙ!

Περισσότερα

Δωρεάν τρόφιμα

Δωρεάν τρόφιμα ,ρούχα και φάρμακα.

Μάθετε που μπορείτε να τα βρείτε.

Κάντε κλικ στην εικόνα