Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

του Γιώργου Τσακίρη

Αρχή του παραμυθιού (που μας “ταΐζουν”) …


Θα πρέπει -κατ’ αρχήν- να γνωρίζουμε ότι, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, η Γερμανία (ως κράτος) ΔΕΝ δανείζει τη χώρα μας. 

Αντίθετα, επέλεξε γι’ αυτό το σκοπό την Kreditanstalt für Wiederaufbau (ΚfW) δηλαδή το «Πιστωτικό Ίδρυμα για την Ανασυγκρότηση», μία Γερμανική, κρατική ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, και στην ουσία ένα εργαλείο διεθνούς οικονομικής επιρροής του γερμανικού Κράτους.
Και πότε κάποιος κάνει επενδύσεις (και ειδικά τέτοιου μεγέθους) ;; 
Όταν φυσικά προσδοκά να βγάλει κέρδος …

Τα όσα λέγονται λοιπόν για την … αλληλεγγύη του Γερμανικού κράτους προς τον Έλληνα πολίτη και το πόσο επιβαρύνεται ο Γερμανός φορολογούμενος, απλά αποτελούν επιχειρήματα προς εσωτερική “κατανάλωση” στη Γερμανία, τα οποία φυσικά υιοθετούν και κάποιοι από τους εδώ διαχειριστές και τα φερέφωνά τους.
Κέρδος προσδοκούσαν να βγάλουν οι … επενδυτές, και το έβγαλαν (άνω των 9 δις μόνο από τα δάνεια προς την Ελλάδα)
 
Για να δούμε πιο κάτω …

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Οι εταίροι μας, για να είναι απολύτως σίγουροι ότι δεν πρόκειται να κάνουμε κανένα … λάθος, μας παρέχουν (μέσω του μνημονίου) ακόμη και τα υποδείγματα σύμφωνα με τα οποία θα πρέπει να γνωμοδοτεί ο Νομικός Σύμβουλος του κράτους.

Πάντα φυσικά με την επίκληση του Αγγλικού Δικαίου και την αρμοδιότητα των δικαστηρίων του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου !

Όσον αφορά την επανειλημμένη διαβεβαίωση των κυβερνώντων για το ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα, απολαύστε τον παραλογισμό της επόμενης παραγράφου και την … αυτοδιάψευση όσων επικαλούνται κάτι τέτοιο

Ενώ λοιπόν τον Φεβρουάριο του 2012 έχουν υπογράψει ότι προβλέπουν ανάπτυξη από τρίμηνο σε τρίμηνο μέσα στο 2013 (!!), λίγο πιο κάτω αναιρούν ουσιαστικά αυτή την πρόβλεψη

, αναφέροντας ότι σωρευτικά προβλέπεται ύφεση της τάξης του 4-5% για την περίοδο 2012-2013 (!!).
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί μόνο στην περίπτωση όπου, με πραγματικό πλέον το δεδομένο της ύφεσης του 6,45%για το 2012, ότι το 2013 θα κλείσει με ανάπτυξη της τάξης του 1,45 έως 2,45% !!!
Τα μέχρι στιγμής πάντως στοιχεία, ακόμη και από τα πιο επίσημα χείλη, κάνουν λόγω για ύφεση ΚΑΙ το 2013, η οποία δεν θα είναι μικρότερη του 3,8%. Σωρευτικά λοιπόν (για να δανειστώ και την ορολογία του μνημονίου), η μείωση του ΑΕΠ της χώρας θα υπερβεί το 9%, ποσοστό διπλάσιο από αυτό που προέβλεψαν !!
Τι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο και πόσο θα επηρεάσει την καθημερινότητά μας ;

Ας δούμε τις επόμενες παραγράφους

Κατ’ αρχήν, την αποδοχή αυτών που υπέγραψαν το 2ο μνημόνιο ότι σε περίπτωση σημαντικά βαθύτερης ύφεσης (όπως πχ αυτής του 9% σωρευτικά για το 2012-2013, αντί του 4-5% που προέβλεψαν) θα υπάρξει διαβούλευση με την τρόικα (sic) για να αξιολογηθεί το αν η πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής θα πρέπει να επεκταθεί και πέραν του 2014 !!
Με πιο απλά λόγια, λόγω του ότι η πρόβλεψή τους (η δική τους πρόβλεψη) έχει πέσει δραματικά έξω, αυτοί που προέβλεψαν και αυτοί που υπέγραψαν τις προβλέψεις, θα … διαβουλευθούν για να επεκτείνουν το μνημόνιο (και φυσικά τα μέτρα που το συνοδεύουν) και πέραν του 2014 !!

Όσοι δε ακόμη και σήμερα επιμένουν ότι ΔΕΝ

θα υπάρξουν νέα μέτρα, απλά ας διαβάσουν τις επόμενες παραγράφους από τα ήδη υπογεγραμμένα (εκτός αυτών που θα έρθουν ΣΙΓΟΥΡΑ από την υπογραφή ή επέκταση του ΝΕΟΥ μνημονίου που αυτές τις ημέρες ετοιμάζεται)

Με βάση τη στόχευση για πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ έως το 2014, ένα πλεόνασμα δηλαδή της τάξης των -περίπου- 8 δις ευρώ με βάση το ΑΕΠ του 2012 των 193 δις σε σταθερές τιμές του 2011 (!) (τώρα καταλαβαίνετε γιατί έχουν βάλει λυτούς και δεμένους και κάνουν λόγο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1ο οκτάμηνο του 2013 ; ), έχουν αποφασισθεί και υπεγράφησαν στο 2ο μνημόνιο ορισμένα μέτρα, η “αξία” των οποίων υπολογίσθηκε στο 5%, μέχρι το 2014. Τα μέτρα αυτά (θα δούμε κάποια από αυτά στη συνέχεια) αξίας -περίπου- 9,6 δις, αφορούν το 2013 και το 2014 και βασίσθηκαν φυσικά στις ΛΑΘΟΣ προβλέψεις τους.
Αρχικά και με βάση την λάθος προβλεπόμενη (σωρευτικά για το 2012-2013) ύφεση του 4-5%, τα μέτρα που ήδη έχουν αποφασισθεί  προβλέπουν (μεταξύ άλλων) :


α) την … μεταρρύθμιση (λέγε με και μείωση) των προγραμμάτων κοινωνικών επιδομάτων(λιγότερη δηλαδή κοινωνική μέριμνα από

το κράτος σε όσους την έχουν ανάγκη ακόμη και για την καθημερινή επιβίωσή τους). Τα μέτρα αυτά της τάξης του 1% του ΑΕΠ, δηλαδή αξίας -περίπου- 1,9 δις, θα προκύψουν μετά από αξιολόγηση των προγραμμάτων κοινωνικών δαπανών, η οποία θα γίνει με … εξωτερική βοήθεια (!!) και θα ληφθούν την διετία 2013-2015.
Τα έχουμε δηλαδή ακόμη μπροστά μας.
Επειδή όμως η προβλεπόμενη ύφεση ΔΕΝ είναι σωστή, και θα είναι σχεδόν διπλάσια (όπως παρουσιάσθηκε πιο πάνω), κατά συνέπεια το 1,9 δις είναι πιθανότατα σίγουρο ότι ΔΕΝ φτάνει και θα χρειασθεί να … αναπροσαρμοσθεί προς τα πάνω !!
β) λόγω δε της δέσμευσης των κυβερνώντων για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και
της … ετοιμότητάς τους να λάβουν πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση … υποαπόδοσης του προγράμματος (ή αλλιώς των λαθών που αυτό περιέχει), προβλέπονται ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ στοχευμένες ΜΕΙΩΣΕΙΣ στο μισθολογικό κόστος του δημοσίου τομέα, αλλά ΚΑΙ στις ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ και ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ δαπάνες της χώρας !!
Με άλλα λόγια, μπορεί να έχουν αποφασίσει συγκεκριμένα μέτρα τα οποία ήδη εφαρμόζονται με βάση τις λάθος προβλέψεις τους, επειδή όμως περίμεναν ότι είναι πιθανό να πέσουν κατά πολύ έξω, υπέγραψαν ΗΔΗ ότι θα πάρουν ΚΙ ΑΛΛΑ μέτρα … λόγω των λαθών τους !!
Ας δούμε περιληπτικά μερικά από αυτά …
α) μειώσεις στη μισθολογική δαπάνη του δημοσίου τομέα ώστε αυτή να μην υπερβαίνει ένα ποσοστό της τάξης του 9% του ΑΕΠ.