Χριστός ανέστη! νέοι, γέροι και κόρες,

όλοι μικροί μεγάλοι ετοιμαστήτε.

Μέσα στις εκκλησιές τις δαφνοφόρες

με το φως της χαράς συμμαζωχτείτε.

Ανοίξετε αγκαλιές ειρηνοφόρες

ομπροστά στους αγίους και φιληθείτε.

Φιληθήτε γλυκά χείλη με χείλη,

πέστε Χριστός Ανέστη, εχθροί και φίλοι.

(Δ.Σολωμός,ο ύμνος της Λαμπρής)

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Η βεβήλωση και οι καταστροφές των αρχαιοτήτων από τη γερμανική μπότα

«Πίνουν γκαζόζας και θραύουν τας φιάλας επί των μαρμάρων και ουρούν συστηματικά επί της Ακροπόλεως. Προτιμούν τα Προπύλαια και τον Παρθενώνα», κατήγγειλε τον Αύγουστο του 1941 ο τότε έφορος της Ακρόπολης, Γιάννης Μηλιάδης.

Στις 28 Οκτωβρίου 1940 «όταν οι φάλαγγες του Ντούτσε παραβίαζαν τα ελληνικά σύνορα, η Αρχαιολογική Υπηρεσία στελεχωνόταν από περίπου 30 όλου και όλους τους αρχαιολόγους…». Μια χούφτα άνθρωποι που έπρεπε να κρύψουν, να διαφυλάξουν, να προστατεύουν μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους από τις αρπακτικές βλέψεις των κατακτητών.

Η βεβήλωση και οι καταστροφές των αρχαιοτήτων από τις κατοχικές δυνάμεις κυρίως τους Γερμανούς ήταν το θέμα της ομιλίας του ακαδημαϊκού και καθηγητή κ. Μιχάλη Τιβέριου, κατά την πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, αναφέρει ο Τύπος της Κυριακής.

Τίτλος της ομιλίας «Μνήσθητε των εν τοις πολέμοις παραλόγων. Οι αρχαιότητες στην Κατοχή». Ήδη από το 2ο αιώνα π.Χ. ο ιστορικός Πολύβιος χαρακτήριζε τις καταστροφές ναών και αγαλμάτων «πράξεις ανθρώπου παρανοϊκού».

 

48040DE4EB2C8A0C0058CC0C8B462C81
 

Η περίοδος της Κατοχής βρίθει τέτοιων πράξεων και συμπεριφορών. Λίγο πριν από το ξέσπασμα της πολεμικής λαίλαπας, οι σχέσεις των ελλήνων αρχαιολόγων με τους γερμανούς συναδέλφους τους, οι οποίοι πραγματοποιούσαν ανασκαφές στην Ελλάδα ήδη από το 1874, ήταν αγαστές.

«Ωστόσο, από την 27η Απριλίου του 1941, ημέρα κατά την οποία η χιτλερική σημαία βεβήλωσε το Βράχο της Ακρόπολης, έως τη δωδεκάτη Οκτωβρίου του 1944 που υπεστάλη, οι σχέσεις αυτές άλλαξαν ριζικά», σημειώνει ο κ. Τιβέριος. «Οι γερμανοί αρχαιολόγοι, πλην λιγοστών εξαιρέσεων, μεταμορφώθηκαν, έγιναν άνθρωποι, σκαιοί και απόκοσμοι…».

«Απορεί κανείς με το ότι κανένα μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου δεν έσπευσε να βοηθήσει τους ολιγάριθμους έλληνες συναδέλφους του που είχαν αναλάβει ένα πραγματικά τιτάνιο έργο: να εκκενώσουν σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα τα αρχαιολογικά μουσεία της χώρας και να αποκρύψουν τα πολύτιμα εκθέματά τους για να τα προφυλάξουν από ενδεχόμενες καταστροφές κατά τη διάρκεια του πολέμου…».

Μεγάλη λίστα

Τα περιστατικά που αφορούν σε καταστροφές της πολιτιστικής μας κληρονομιάς συνιστούν μακροσκελέστατο κατάλογο. Ο κ. Τιβέριος παραθέτει ορισμένα από αυτά: «Στις 23 και 24 Μαΐου 1941 γερμανικά αεροπλάνα έπληξαν και το αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, προκαλώντας ζημιές στους θησαυρούς του.

Ανεπανόρθωτες ήταν η ζημιές που υπέστη η Κέρκυρα. Από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς καταστράφηκε ο βυζαντινός ναός των Αγίων Πατέρων και χάθηκαν οι σπουδαίες φορητές εικόνες του. Μεγάλη απώλεια για τη μεταβυζαντινή τέχνη αποτελεί και η καταστροφή του ναού της Οδηγήτριας στην εβραϊκή συνοικία. Εβδομήντα χιλιάδες σπάνιοι τόμοι βιβλίων έγιναν παρανάλωμα του πυρός στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Κέρκυρας, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς.

Από τους βομβαρδισμούς επλήγησαν οι αρχαιότητες στο Πυθαγόρειο της Σάμου, η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου και τα μνημεία της Κω. Αρκετές εκκλησίες σε όλη την Ελλάδα «εξαφανίστηκαν από προσώπου γης», ενώ βαρύ ήταν το τίμημα που πλήρωσαν πολλά μοναστήρια, Μονή Οσίου Λουκά στη Φωκίδα, Αγίου Μελετίου στον Κιθαιρώνα, Αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα, των Βλαχερνών και της Παρηγορήτισσας στην Άρτα, μονές των Μετεώρων κ.α.

 

Πηγή : newsbeast.gr
    Kατεβάστε το άρθρο σε pdf:
     
  •   
  •   

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

  • Ότι είσαι, αυτό βλέπεις, ότι ζητάς, αυτό βρίσκεις. Αν έλθεις στο Άγιον Όρος και ζητάς να βρεις αρετή, θα ψάξεις και θα την ανακαλύψεις. Αν ζητάς σκάνδαλα, θα τα βρεις. Όμως το πραγματικό, το άλλο Άγιον Όρος θ' αγρυπνεί μυστικά και θα υφαίνει την ιστορία του υπόγεια και σιγαλά. Μοναχός
  • «Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου

Bίος Αγίου Φιλουμένου

Ο ιερομάρτυρας Φιλούμενος μαρτύρησε στο ιστορικό Φρέαρ του Ιακώβ στις 29 Νοεμβρίου του 1979, καθώς τελούσε την ακολουθία του Εσπερινού.

Περισσότερα

Κυπρος η πραγματική αλήθεια για το '74

 Μέρος Α κ'   Μέρος Β'


 

Η μασωνία στην Ελλάδα

Η ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΩΝΙΑ ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΤΑΙ!

Περισσότερα

Δωρεάν τρόφιμα

Δωρεάν τρόφιμα ,ρούχα και φάρμακα.

Μάθετε που μπορείτε να τα βρείτε.

Κάντε κλικ στην εικόνα