Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο "Αν πάτε διακοπές στην Ελλάδα, να επισκεφθείτε τα οινοποιεία της Καβάλας", προτρέπει το ρωσικό δημοσίευμα στους αναγνώστες.

Απρίλιος 28, 2013.

Οι πρώτοι οινοπαραγωγοί της Ευρώπης -και ίσως όλου του κόσμου- ζούσαν σε έναν από τους παλαιότερους οικισμούς κοντά την ελληνική πόλη Καβάλα, κατά την περίοδο 4400 έως 4200 π.Χ.

Έλληνες και Γάλλοι αρχαιολόγοι, στη διάρκεια ανασκαφών βρήκαν έναν μεγάλο αριθμό πατημένων σταφυλιών. Στη λίθινη σκάφη που βρέθηκε υπήρχαν κατάλοιπα από πατητήρι σταφυλιών.

Οι επιστήμονες διεξάγουν εμπεριστατωμένες έρευνες με την ελπίδα να εντοπίσουν ίχνη των χημικών ενώσεων, ώστε να καθορίσουν τον τύπο του παραγόμενου οίνου. Εκείνο, το οποίο, πάντως, έγινε γνωστό είναι ότι η παραγωγή γινόταν σε κάποιο σπίτι, γιατί οινοποιεία δεν υπήρχαν ακόμη, σημειώνει το ρωσικό δημοσίευμα.

Με βάση το είδος των σπόρων του σταφυλιού που εντοπίστηκαν (κοντός και χονδρός σπόρος), οι αρχαιολόγοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα σταφύλια προέρχονταν από ένα είδος άγριων αμπέλων, αλλά, ακόμη δεν μπορούν να καθορίσουν με ακρίβεια το χρώμα των σταφυλιών και το είδος.

Εκτός από τα σταφύλια, στη θέση του αρχαίου αγροτικού οικισμού, ανακαλύφθηκαν σπόροι σιταριού και λιναριού, τα οποία, προφανώς, χρησιμοποιούσαν για την παραγωγή φυτικού ελαίου.

Κρίνοντας από τον αριθμό των διαπιστωμένων αγροτικών προϊόντων (φρούτων και δημητριακών), οι ερευνητές προτάσσουν ότι οι οικισμός καταστράφηκε εποχή φθινοπώρου, όταν η συγκομιδή  είχε περατωθεί και είχε συλλεχθεί για αποθήκευση.

Η παράδοση της παραγωγής κρασιού στην περιοχή έχει διασωθεί μέχρι τις ημέρες μας. Σήμερα οι αμπελώνες της Καβάλας είναι οι πιο σύγχρονοι και καλά οργανωμένοι στην Ελλάδα.

Και αν πρόκειται να πάτε διακοπές στην Ελλάδα, να επισκεφθείτε τα οινοποιεία της περιοχής της Καβάλας για μια σύγχρονη γευσιγνωσία, σημειώνει το ρωσικό δημοσίευμα.

--
 mikres-ekdoseis

Πηγή

    Kατεβάστε το άρθρο σε pdf:
     
  •   
  •   

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

  • Ότι είσαι, αυτό βλέπεις, ότι ζητάς, αυτό βρίσκεις. Αν έλθεις στο Άγιον Όρος και ζητάς να βρεις αρετή, θα ψάξεις και θα την ανακαλύψεις. Αν ζητάς σκάνδαλα, θα τα βρεις. Όμως το πραγματικό, το άλλο Άγιον Όρος θ' αγρυπνεί μυστικά και θα υφαίνει την ιστορία του υπόγεια και σιγαλά. Μοναχός
  • «Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου
«
»

Bίος Αγίου Φιλουμένου

Ο ιερομάρτυρας Φιλούμενος μαρτύρησε στο ιστορικό Φρέαρ του Ιακώβ στις 29 Νοεμβρίου του 1979, καθώς τελούσε την ακολουθία του Εσπερινού.

Περισσότερα

Κυπρος η πραγματική αλήθεια για το '74

 Μέρος Α κ'   Μέρος Β'


 

Η μασωνία στην Ελλάδα

Η ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΩΝΙΑ ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΤΑΙ!

Περισσότερα

Δωρεάν τρόφιμα

Δωρεάν τρόφιμα ,ρούχα και φάρμακα.

Μάθετε που μπορείτε να τα βρείτε.

Κάντε κλικ στην εικόνα