Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Ακολουθούν 3 άρθρα σχετικά με το που κατάληξαν τα δάνεια που πήρε η Ελλάδα απο την Τρόικα,βέβαια τα νούμερα δεν συμφωνούν ακριβώς,αλλά το θέμα είναι το ποσό που κατέληξε προς όφελος των πολιτών το οποίο είναι ελάχιστο μπροστά στις ζημίες που έχουν υποστεί και στις θυσίες που έχουν κάνει.

 

Θυμηθείτε ακόμα και το πως θα χρεοκοπήσουμε αν δεν πάρουμε τις δόσεις ,γιατί δεν θα έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις.

Τα νούμερα όμως είναι αμείλικτα και δείχνουν τα ψεύδη που έλεγαν προκαλώντας τον φόβο.

 

 

 -  ΠΙΝΑΚΑΣ Ι: Η διάθεση των ποσών του δανείου της Ελλάδας από την Τρόικα, σε δις €

Χρήση δανείων
Ποσόν
   
Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
58,20
Εξόφληση ληξιπρόθεσμων ομολόγων
55,44
Πιστωτές για διαγραφή χρέους (PSI)
34,60
Επαναγορά χρέους
11,29
Τόκοι 30 μηνών
34,60
Εξοπλιστικές δαπάνες δύο ετών
10,20
Συμμετοχή στο ESM
0,90
Έλληνες πολίτες, έξοδα Τρόικας
1,70
   
Σύνολα
206,93
Πηγή: Attac Austria
 "Με το μνημόνιο, μας δίνουν χρήματα και πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις".....
 Μόνο 1,7 δις μένουν για τον Ελληνικό προυπολογισμό και από αυτά πρέπει να να αφαιρεθούν οι τεράστιες αμοιβές των στελεχών της Τρόικας, καθώς επίσης τα διάφορα έξοδα τους, τα οποία ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια
 Η ζημίες δε που έχουν υποστεί οι Έλληνες ξεπερνούν τα 700 δις € (απαξίωση του χρηματιστηρίου, πτώση των τιμών των ακινήτων, χρεοκοπίες επιχειρήσεων, μείωση μισθών και εισοδημάτων, υπερβολική φορολόγηση κοκ.)  
ΠΗΓΗ  
 

Μόνο 47 δις. ευρώ από τα 207 που δάνεισαν στην Ελλάδα ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ μπήκαν στα κρατικά ταμεία. Και δείτε συνοπτικά που πήγαν κι αυτά...

Τα υπόλοιπα πήγαν στις ευρωπαϊκές τράπεζες που κρατούσαν ελληνικά ομόλογα.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Attac που δημοσίευσε η S?ddeutsche Zeitung, επισημαίνοντας το θέατρο που παίζεται εις βάρος της Ελλάδας.

«Ο στόχος των πολιτικών ελίτ δεν είναι η σωτηρία του ελληνικού πληθυσμού, αλλά του χρηματοπιστωτικού τομέα», λέει η Lisa Mettendrein της Attac που αναλύει το πόρισμα της έκθεσης: 58 δισ. των δανείων διοχετεύθηκαν στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, 55 για την αποπληρωμή κρατικών ομολόγων που έληγαν και 11 για την επαναγορά ομολόγων.

Ακόμα, 35 δισ. ευρώ χρησιμοποιήθηκαν ώστε το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους να καταστεί πιο θελκτικό στις μεγάλες τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα επενδυτικά κεφάλαια. Που σημαίνει ότι το 77% των δανείων πήγαν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Από τα 47 δισ. ευρώ που πήγαν στον ελληνικό προϋπολογισμό, με τα 35 πληρώθηκαν αμέσως τόκοι παλαιών δανείων και 10 δισ. δαπανήθηκαν το 2010 και 2011 για πολεμικό υλικό.

 

Πηγή

 

 

Πόσα πήραμε από τρόϊκα και πού πήγαν;

 
Από ΔΝΤ και EFSF πήραμε συνολικά 219 δις ευρώ.
Από αυτά:
τα 48.2 δις πήγαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
τα 11,3 δις στην επαναγορά χρέους (buy back)
τα 29,7 δις στο PSI

και
τα 122,2 δις σε κατόχους ομολόγων που έληγαν, (δηλαδή σε ιδιώτες, που πλέον μετά το PSI είναι ελάχιστοι, και κυρίως στην ΕΚΤ).
 
Από τα 219 δις, δηλαδή, μόνο τα 7,6 δις πήγαν σε μισθούς και συντάξεις και γενικά στον  προυπολογισμό, καλύπτοντας ελλείμματα περίπου 2 δις ετησίως, ήτοι κατά μέσο όρο 1% του ΑΕΠ. 
 
Ενώ
με αυτά πληρώσαμε για  τόκους 48.171 δις και για χρεολύσια 74.056 δις. Όταν οι τόκοι κοντεύουν να φτάσουν τα χρεολύσια, δικαιούμαστε να μιλάμε για τοκογλυφία; 
Από τα 219 δις, δηλαδή, μόνο τα 7,6 δις πήγαν σε μισθούς και συντάξεις και γενικά στον προυπολογισμό, καλύπτοντας ελλείμματα περίπου 2 δις ετησίως, ήτοι κατά μέσο όρο 1% του ΑΕΠ. Mε αυτά πληρώσαμε για τόκους 48.171 δις και για χρεολύσια 74.056 δις. Όταν οι τόκοι κοντεύουν να φτάσουν τα χρεολύσια, δικαιούμαστε να μιλάμε για τοκογλυφία;

 
 
 ΠΗΓΗ