Χριστός ανέστη! νέοι, γέροι και κόρες,

όλοι μικροί μεγάλοι ετοιμαστήτε.

Μέσα στις εκκλησιές τις δαφνοφόρες

με το φως της χαράς συμμαζωχτείτε.

Ανοίξετε αγκαλιές ειρηνοφόρες

ομπροστά στους αγίους και φιληθείτε.

Φιληθήτε γλυκά χείλη με χείλη,

πέστε Χριστός Ανέστη, εχθροί και φίλοι.

(Δ.Σολωμός,ο ύμνος της Λαμπρής)

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

 


Του ΝΙΚΟΥ ΚΩΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ από 100.000 είναι οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων που δεν έχουν κάνει ρύθμιση στο δάνειό τους και τώρα απειλούνται να χάσουν το υποθηκευμένο ακίνητο και
υποχρεούνται να κάνουν ρύθμιση, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους. Οπως είπε χαρακτηριστικά στην «Κ.Ε.» υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, «παίρνουν σειρά δεκάδες χιλιάδες ακίνητα».

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που βαπτίζεται «νόμος για την ευνοϊκή μεταχείριση των δανειοληπτών», παύει να ισχύει η προστασία των δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς ακινήτων μετά το τέλος του χρόνου και ωθούνται όλοι όσοι δεν καταβάλουν τις δόσεις τους σε ρύθμιση-συμφωνία καταβολής μηνιαίων δόσεων στην τράπεζα.

Χωρίς ρύθμιση

Κινδυνεύουν περισσότερο όσοι δεν έχουν κάνει ρύθμιση και τα εισοδήματά τους έχουν μειωθεί σοβαρά ή είναι άνεργοι περισσότερο από 6 μήνες, αν έχουν ακίνητο αξίας άνω των 180.000 ευρώ ή συνολικά ακίνητη περιουσία μεγαλύτερη από 250.000 ευρώ.

Αντίστοιχα, όσοι μπορούν να ενταχθούν στη 48μηνη ρύθμιση που προβλέπει το νομοσχέδιο, θα σπεύσουν ώστε να πληρώνουν μηνιαία δόση έως και το 30% του καθαρού μηνιαίου εισοδήματός τους. Η δόση θα μεταβάλλεται ανάλογα με το εισόδημα. Οι άνεργοι θα απαλλάσσονται και από δόσεις και από τόκους, αλλά μόνον για 6 μήνες εντός της 48μηνης περιόδου χάριτος. Το ερώτημα είναι τι είδους ρύθμιση θα μπορούν να κάνουν μετά το εξάμηνο, ώστε να μη χάσουν το ακίνητο...

Μέχρι τώρα οι τράπεζες έχουν κάνει ελάχιστους πλειστηριασμούς, γιατί το υφιστάμενο καθεστώς, απαγορεύοντας τις εκποιήσεις της πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως και 200.000 ευρώ, παρείχε καλύτερη προστασία, αλλά και επειδή οι διαδικασίες «είναι εξαιρετικά χρονοβόρες», όπως λένε τραπεζικά στελέχη. Ενώ τώρα, σύμφωνα με τη φρασεολογία του νόμου, αυτό παύει, «για να μην είναι σε ομηρία οι δανειολήπτες και καθυστερεί η επάνοδός τους στη οικονομική δραστηριότητα».

Οι πλειστηριασμοί μέχρι τώρα αφορούσαν περιπτώσεις δανειοληπτών που δεν έκαναν ρύθμιση και το προσημειωμένο ακίνητο είχε μεγαλύτερη αξία από 200.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις που καταγγέλθηκαν από τις τράπεζες κινήθηκε η διαδικασία.

Τώρα τα πράγματα αλλάζουν, καθώς η επίσημη ανεργία είναι στο 27% και οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν μειωθεί τραγικά. Οι αντικειμενικές τιμές της Εφορίας όμως παραμένουν σε προ κρίσης, πλασματικά επίπεδα. Αλλωστε και οι τιμές με τις οποίες εκτιμούσαν τα ακίνητα οι τράπεζες και παρείχαν αναλόγως ποσά δανείων (συμβάλλοντας σε φούσκες), ανήκουν σε άλλες εποχές.

Οι τράπεζες δηλώνουν ότι δεν θέλουν πλειστηριασμούς - και αυτό, γενικά, είναι αλήθεια. Θα ήθελαν τα λεφτά τους και όχι ακίνητα. Επειτα, οι πλειστηριασμοί αποδίδουν λιγότερα χρήματα από αυτά που έχουν περάσει στους ισολογισμούς τους ως εγγύηση της αξίας του ακινήτου. Αν εκποιηθεί το ακίνητο, οι τράπεζες θα πάρουν κάποια χρήματα, αλλά πιθανότατα θα γράψουν ζημιές που θα απαιτήσουν νέες αυξήσεις κεφαλαίων.

«Ενημερωμένο» δάνειο

Από την άλλη, κάνοντας ρυθμίσεις, το δάνειο θεωρείται «ενημερωμένο», δεν απαιτεί πρόβλεψη για ζημιά και έτσι η τράπεζα δεν απομειώνει θεωρητικά το κεφάλαιό της. Επιπλέον εισπράττει ποσά δόσεων ή τόκων, πράγμα που θα συνεχιστεί με το νέο νόμο, ο οποίος την ευνοεί ως προς αυτό, αλλά και ως προς την ταχύτερη διαδικασία που επιβάλλει, πιέζοντας αβάσταχτα το δανειολήπτη.

Από την άλλη, τραπεζικά στελέχη υποστηρίζουν πως οι κερδισμένοι είναι οι εταιρείες είσπραξης, τα «κοράκια» των πλειστηριασμών και τα funds στα οποία έχουν μεταβιβασθεί, με τραπεζικά ομόλογα, τα δάνεια των ιδιωτών. Ολοι αυτοί έχουν τώρα τη δυνατότητα να αποκτήσουν υποτιμημένα ακίνητα.


 
    Kατεβάστε το άρθρο σε pdf:
     
  •   
  •   

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

  • Ότι είσαι, αυτό βλέπεις, ότι ζητάς, αυτό βρίσκεις. Αν έλθεις στο Άγιον Όρος και ζητάς να βρεις αρετή, θα ψάξεις και θα την ανακαλύψεις. Αν ζητάς σκάνδαλα, θα τα βρεις. Όμως το πραγματικό, το άλλο Άγιον Όρος θ' αγρυπνεί μυστικά και θα υφαίνει την ιστορία του υπόγεια και σιγαλά. Μοναχός
  • «Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου

Bίος Αγίου Φιλουμένου

Ο ιερομάρτυρας Φιλούμενος μαρτύρησε στο ιστορικό Φρέαρ του Ιακώβ στις 29 Νοεμβρίου του 1979, καθώς τελούσε την ακολουθία του Εσπερινού.

Περισσότερα

Κυπρος η πραγματική αλήθεια για το '74

 Μέρος Α κ'   Μέρος Β'


 

Η μασωνία στην Ελλάδα

Η ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΩΝΙΑ ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΤΑΙ!

Περισσότερα

Δωρεάν τρόφιμα

Δωρεάν τρόφιμα ,ρούχα και φάρμακα.

Μάθετε που μπορείτε να τα βρείτε.

Κάντε κλικ στην εικόνα