Αξιολόγηση Χρήστη:  / 1
ΧειρότεροΚαλύτερο 


Μια χρεοκοπία που συνεχώς αναβάλλεται. Αιωρούμενη απειλή προς εκφοβισμό πολιτών και βουλευτών


Μπορούμε χωρίς τη δόση;
Αν ήταν βάσιμη, θα είχαμε χρεοκοπήσει ήδη... τρεις φορές. Ποιοί θα έχαναν πρώτοι αν δεν παίρναμε τη δόση

Το πρόβλημα με τα εργασιακά φαίνεται ότι ξεπεράστηκε, η συμφωνία με την τρόικα κλείνει και το νέο πακέτο μέτρων θα ψηφισθεί από τη Βουλή, παρά τις έντονες αντιδράσεις και τις διαφοροποιήσεις που εκδηλώνονται στους κόλπους των κομμάτων της συγκυβέρνησης.  Παραμένει όμως ως αιωρούμενη απειλή το ενδεχόμενο νέων  εμπλοκών, που θα καταστήσουν ανέφικτη την έγκαιρη εκταμίευση της δόσης. 

Είναι μια δαμόκλειος σπάθη, που επισείεται προς εκφοβισμό της ελληνικής κοινωνίας και προς «συνετισμό» των διαφωνούντων βουλευτών, οι οποίοι εμφανίζονται απρόθυμοι να ψηφίσουν τις νέες περικοπές μισθών-συντάξεων και εργασιακών δικαιωμάτων και τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα.

«Θα πεινάσουμε αν δεν πάρουμε τη δόση», είπε  προχθές ο υπουργός Οικονομικών,  Γιάννης Στουρνάρας, όταν φάνηκε ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα οδηγούνται σε αδιέξοδο, λόγω της κατηγορηματικής άρνησης της ΔΗΜΑΡ να δεχθεί τις ζητούμενες αλλαγές στα εργασιακά.

Ήταν άλλη μια δραματική κορώνα, που προκάλεσε «σύγκρυο» στην κοινή γνώμη και επέτεινε την πίεση προς τους «αντιρρησίες» βουλευτές των συμπολιτευόμενων κομμάτων.

Η απειλή της χρεοκοπίας είχε χρησιμοποιηθεί πολλές φορές στο παρελθόν και καταντούσε να γίνει σαν την παροιμία με τον ψεύτη τσοπάνη  που φώναζε κάθε τόσο «λύκος στα πρόβατα!». Έπρεπε λοιπόν να ανέβουν οι τόνοι της κινδυνολογίας, για να πιάσει τόπο κι αυτή τη φορά.

Υπάρχει όμως πραγματικός κίνδυνος; Οι μέχρι τώρα εξελίξεις δείχνουν, ότι δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο εμπλοκών, που θα καθυστερήσουν την έγκριση - εκταμίευση της δόσης. Όμως αυτό δεν θα συνεπαγόταν αυτομάτως χρεοκοπία, ούτε πολύ περισσότερο «πείνα».

 

  Απαντήστε στη δημοσκόπηση του Sofokleousin.gr 

 

 Μέσα στο τελευταίο 12μηνο η χώρα επρόκειτο να χρεοκοπήσει άλλες τρεις φορές, αν δεν έπαιρνε «εγκαίρως» τη δόση – αυτό έλεγαν οι κυβερνήσεις και οι ένθερμοι υποστηρικτές των Μνημονίων. Τελικά μπόρεσε να ζήσει με δύο δόσεις κουτσουρεμένες και ετεροχρονισμένες και χωρίς να πάρει την τρίτη –  την οποία παρουσιάζουν τώρα ως προϋπόθεση επιβίωσης.

Μπορούμε λοιπόν να ζήσουμε χωρίς τη δόση; «Μόνο για λίγους μήνες ακόμη», λένε οικονομολόγοι και τραπεζίτες.  «Εκτός εάν το Δημόσιο  πάψει να πληρώνει τοκοχρεολύσια και αρνηθεί την αποπληρωμή  κρατικών χρεογράφων που λήγουν».

 Αν λοιπόν δεν πάρουμε τη δόση, αυτοί που πρώτοι θα χάσουν είναι οι πιστωτές μας, ομολογιούχοι και κάτοχοι εντόκων γραμματίων. Δηλαδή,  εγχώριες και ξένες τράπεζες, επενδυτικοί φορείς κλπ. Οι ιδιώτες  αποταμιευτές που έχουν ακόμη κρατικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια είναι ελάχιστοι – και συνεχώς λιγοστεύουν, καθώς δεν περισσεύει χρήμα για ανανεώσεις ληγόντων εντόκων.

 Θα υπάρξουν βέβαια συνέπειες και πολλές παρενέργειες για την οικονομία, την κοινωνία και τον μέσο πολίτη. Αντιμετωπίσιμες σε περίπτωση ακόμη και μεγάλης καθυστέρησης στην εκταμίευση της δόσης, πολλαπλασιαστικές και οδυνηρές αν η τρόικα αρνηθεί να συνεχίσει τη χρηματοδότηση.
Αναδημοσίευση από τη σημερινή έκδοση της εφημερίδας Free Money

 

Πηγή
 

    Kατεβάστε το άρθρο σε pdf:
     
  •   
  •   

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

  • Ότι είσαι, αυτό βλέπεις, ότι ζητάς, αυτό βρίσκεις. Αν έλθεις στο Άγιον Όρος και ζητάς να βρεις αρετή, θα ψάξεις και θα την ανακαλύψεις. Αν ζητάς σκάνδαλα, θα τα βρεις. Όμως το πραγματικό, το άλλο Άγιον Όρος θ' αγρυπνεί μυστικά και θα υφαίνει την ιστορία του υπόγεια και σιγαλά. Μοναχός
  • «Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου
«
»

Bίος Αγίου Φιλουμένου

Ο ιερομάρτυρας Φιλούμενος μαρτύρησε στο ιστορικό Φρέαρ του Ιακώβ στις 29 Νοεμβρίου του 1979, καθώς τελούσε την ακολουθία του Εσπερινού.

Περισσότερα

Κυπρος η πραγματική αλήθεια για το '74

 Μέρος Α κ'   Μέρος Β'


 

Η μασωνία στην Ελλάδα

Η ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΩΝΙΑ ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΤΑΙ!

Περισσότερα

Δωρεάν τρόφιμα

Δωρεάν τρόφιμα ,ρούχα και φάρμακα.

Μάθετε που μπορείτε να τα βρείτε.

Κάντε κλικ στην εικόνα