Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

 

ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ

Το παραπάνω Δελφικό απόφθεγμα που  βρισκόταν στο προπύλαιο  του Μαντείου των Δελφών για να θεωρείται από τον εισερχόμενο ως πρωταρχικός όρος αυτοενδοσκόπησης και ηθικής τελειοποίησης σύμφωνα με την παράδοση προσφέρθηκε απο τον Χείλων τον Λακεδαιμόνιο


Τι εννοούσε όμως ο Χείλων :Γνώρισε τον ευατό σου!Πως όμως γνωρίζει κάποιος τον εαυτό του και τι είναι ο ευατός;

Και εφόσον ο εαυτός μας είναι ένα κομμάτι του συνόλου της κοινωνίας και ακόμα περισσότερο ένα κομμάτι της πραγματικότητας-καθημερινότητας που αντιλαμβανόμαστε ,μήπως μέσω του Γνωθι σαυτόν,αποκτούμε εντέλλει και την γνώση του πραγματικού κόσμου που μας περιβάλλει;Σύμφωνα με τον Χείλων,το δυσκολότερο πράγμα για τον άνθρωπο είναι η αυτογνωσία,αλλα παράλληλα θα προσθέσω και το πιο σημαντικό.Στην σημερινή εποχή ο άνθρωπος λειτουργεί με βάση την εικόνα,είτε την εικόνα που έχει δημιουργήσει ο ίδιος για τον εαυτό του,είτε την εικόνα που έχουν δημιουργήσει άλλοι είτε για αυτόν,είτε για το περιβάλλον που ζει.Και μέσω αυτής της εικόνας,δημιουργείται ένα διαφορετικό πρόσωπο,βασιζόμενο σε ένα κοινό πρότυπο που αντιγράφεται σαν ιός από κάθε κύτταρο(άνθρωπο) της κοινωνίας μας.
Πως όμως δημιουργείται αυτό το πρότυπο ;Μέσω της εικόνας και πάλι και πιο συγκεκριμένα μέσω της συνεχούς επανάληψης ενός μοτίβου σε σημείο που ο κάθε άνθρωπος να το αντιλαμβάνεται ως φυσιολογικό,για την διαμόρφωση του οποίου κατακλυζόμαστε καθημερινώς από πλήθος πληροφοριών ορατών και μη.
Όταν κοιτάτε εξω από το παράθυρο για παράδειγμα,βλέπετε μια εικόνα την οποία ουσιαστικά ποτέ δεν παρατηρείται,διότι την θεωρείται δεδομένη,ωστόσο μικρές μεταβολές μπορούν να πραγματοποιηθούν,τις οποίες ουδέποτε αντιλαμβάνεστε,ωστόσο υποσυνείδητα το μάτι τις καταγράφει ,μεταφέροντας τις νέες πληροφορίες στον εγκέφαλο.
Η αντίληψη εκ μέρους σας θα γινόταν ,εφόσον πραγματοποιούταν μια μεγάλη μεταβολή,όπως του να εξαφανίζονταν τα δέντρα από τα πεζοδρόμια.Ωστόσο μια τέτοια μεταβολή,θα σας ανάγκαζε να παρατηρήσετε εκ νέου την εικόνα καταγράφωντας από την αρχή όλες τις λεπτομέρειες.Αυτό βέβαια ,θα σας έκανε να αρχίσετε να ψάχνετε,να αναρωτιέστε και εντέλλει  να αποκτήσετε σιγά-σιγά την γνώση των στοιχείων της πραγματικής και όχι της δημιουργηθείσας εικόνας.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει με τα πρότυπα που αναφέραμε προηγουμένως.Στην περίπτωση που για κάποιο λόγο καταρρεύσει αυτό το πρότυπο,τότε θα αρχίσετε να εξερευνάτε το πραγματικό σας εγω,τότε θα ανακαλύψετε ποια είναι τα πραγματικά σας πιστεύω,οι πραγματικές αξίες και τα πραγματικά σας όνειρα και όχι αυτά που κάποιοι δημιούργησαν για σας και σας έκαναν να πιστεύετε ως αληθινά.

Αν όμως παρατηρήσετε ότι αντιδράτε ,σκέφτεστε και πιστεύετε αυτά που πιστεύει και το υπόλοιπο σύνολο,ίσως να πρέπει να κάνετε μόνοι σας την μεταβολή που λέγαμε και να ξεκινήσετε το ταξίδι για να αποκτήσετε το πολυπόθητο γνωθι σαυτόν.

 

Μας εστάλη μέσω εμαιλ

  Kατεβάστε το άρθρο σε pdf:
   
 •   
 •   

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

 • http--2.bp.blogspot.com--RGIVm38THGE-UjMUfRlbjMI-AAAAAAAAAuE-L7zkELE7X7s-s160-268873_196916777129146_615553206_n.jpg
  Ότι είσαι, αυτό βλέπεις, ότι ζητάς, αυτό βρίσκεις. Αν έλθεις στο Άγιον Όρος και ζητάς να βρεις αρετή, θα ψάξεις και θα την ανακαλύψεις. Αν ζητάς σκάνδαλα, θα τα βρεις. Όμως το πραγματικό, το άλλο Άγιον Όρος θ' αγρυπνεί μυστικά και θα υφαίνει την ιστορία του υπόγεια και σιγαλά. Μοναχός
 • http--1.bp.blogspot.com--fKEiMeTzSjQ-UnMDBVCqdLI-AAAAAAAABVI-fC7eWkgRk3g-s1600-cebacf8ccebdcf84cebfceb3cebbcebfcf85.jpg
  «Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου
 • http--4.bp.blogspot.com---lml6NfyDuM-UWQDiNd9_pI-AAAAAAAAEk8-hsKqvigKsjw-s379-486718_471505646203662_776525439_n.jpg
 • 646babf42a80cf357c6572d7a5ddee95_230_200.png
 • ac1a91138665d2da02581a4b7bf57f51_230_200.jpg
 • f8f677aa46c05f036960f6330b48767b_230_200.jpg

Bίος Αγίου Φιλουμένου

Ο ιερομάρτυρας Φιλούμενος μαρτύρησε στο ιστορικό Φρέαρ του Ιακώβ στις 29 Νοεμβρίου του 1979, καθώς τελούσε την ακολουθία του Εσπερινού.

Περισσότερα

Κυπρος η πραγματική αλήθεια για το '74

 Μέρος Α κ'   Μέρος Β'


 

Η μασωνία στην Ελλάδα

Η ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΩΝΙΑ ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΤΑΙ!

Περισσότερα

Δωρεάν τρόφιμα

Δωρεάν τρόφιμα ,ρούχα και φάρμακα.

Μάθετε που μπορείτε να τα βρείτε.

Κάντε κλικ στην εικόνα