Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 
Μεθοδευμένη η διαθεσιμότητα του επιστημονικού δυναμικού ΚεΔΑΚ (ΥΜΑ-Θ)
 

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΚΕΝΤΡΟΥ   ΔΙΑΦΥΛΑΞΗΣ   ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗΣ   ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
ΑΡΙΘΜ. ΕΓΚΡΙΣΕΩΝ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ      473/1984, 1166/1986, 400/1990
Διοικητήριο,  54 123 – Θεσσαλονίκη ,      τηλ. : 2310379457-423    -    Fax : 2310379451


                                            Θεσσαλονίκη  27 Αυγούστου 2013
                                                                                                αρ. πρωτ.     1785
                                                                           
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚεΔΑΚ


ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΗ Η ΜΕΘΟΔΕΥΜΕΝΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ
ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ  ΚεΔΑΚ
ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΟΛΟΥ ΤΟΥ Υ.Μα.Θ.

  
Με έκπληξη αλλά και με δικαιολογημένη αγανάκτηση, το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό του ΝΠΔΔ Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚεΔΑΚ)  διαπιστώνει την προσπάθεια από το εποπτεύον Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης να ανατρέψει «εν μιά νυκτί» τον Ν. 1198/81, αρθ.9 (ιδρυτικός του ΚεΔΑΚ)  με τη μεθόδευση της διαθεσιμότητας όλου του επιστημονικού του δυναμικού για λογαριασμό του ΥΜαΘ και την καρατόμηση του φορέα.
  Το ΚεΔΑΚ, έχοντας κατά νόμο αρμοδιότητες τριών (3) Υπουργείων (Πολιτισμού, Υποδομών, Αγροτικής Ανάπτυξης), επιτελεί ένα σημαντικό έργο σε όλη την Αθωνική χερσόνησο, εδώ και τριάντα δύο (32) έτη, με περισσότερα από 2600 έργα αποκατάστασης, αναστήλωσης, υποδομών, προσθηκών, νέων κτιρίων, λιμενικών έργων, ειδικών έργων κ.ά.
  Είναι προφανές ότι η αιφνιδιαστική διαθεσιμότητα των είκοσι (20) υπαλλήλων του ΚεΔΑΚ, δηλαδή όλων των ειδικευμένων επιστημόνων του στις αποκαταστάσεις των αγιορείτικων μνημείων, είναι απαράδεκτη και προσβλητική.
  Πέρα από παράλογη είναι θεσμικά, επιστημονικά και διοικητικά επιζήμια:
- για την ίδια την Πολιτεία που βάζει σε δοκιμασία και σε λειτουργική κρίση έναν δημόσιο φορέα στον ευαίσθητο πολιτισμικά χώρο της Ελληνικής Επικράτειας.
- για τους αγιορείτικους θεσμούς που συμμετέχουν - κατά νόμο - από συστάσεως του ΚεΔΑΚ στη διοίκησή του.
- για τα αγιορείτικα μνημεία λόγω των εξειδικευμένων μελετών & έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη.
- για το εποπτεύον Υπουργείο Μακεδονίας & Θράκης που -αντί να ενισχύσει- διαταράσσει τη λειτουργία του ουσιαστικότερου φορέα που διαθέτει, με πιθανό σκοπό να «αφομοιώσει» τις αρμοδιότητές του!
- για το επιστημονικό και τεχνικό του προσωπικό, που αισθάνεται προσβεβλημένο από τις επιχειρούμενες μονόπλευρες μεθοδεύσεις διαθεσιμότητας του συνόλου του προσωπικού του για λογαριασμό όλου του εποπτεύοντος ΥΜαΘ!
  Τα πρόσφατα εγκαίνια του «Χώρου Τεκμηρίωσης Έργου ΚεΔΑΚ» από τον Υπουργό Μα-Θ Κ. Θεόδωρο Καράογλου κατέδειξαν για ακόμη μία φορά τον πολυεπίπεδο ρόλο του ΚεΔΑΚ και τον ρόλο του επιστημονικού του προσωπικού, το οποίο μέσα από ιδιαίτερες συνθήκες συμβάλλει στην επιστημονική παρουσία της Πολιτείας στο Άγιον Όρος.
  Οι απόψεις που εξέφρασε τότε δημόσια ο Υπουργός Μα-Θ, για την προοπτική ενίσχυσης και αναβάθμισής του ΚεΔΑΚ, δεν συνάδουν με την επιχειρούμενη σήμερα κατάργησή του.
  Το επιστημονικό προσωπικό του ΚεΔΑΚ κάνει έκκληση για επανεξέταση της αναβάθμισης του, πράγμα που επανειλημμένα κατά το παρελθόν έχει ζητήσει από τις εκάστοτε διοικήσεις.
  Είναι ανοικτό για κάθε είδους συναξιολόγηση, χωρίς εξαιρέσεις, με το σύνολο του επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού όλου του ΥΜαΘ, με το οποίο δεν επιζητά καμία  αντιπαλότητα.
  Πιστεύει ότι με τέτοιες μονόπλευρες ενέργειες, αυτά που  διακυβεύονται στα αγιορείτικα Μνημεία είναι πολύ περισσότερα από την απλή «αριθμητική κάλυψη» της κινητικότητας των «20 Υπαλλήλων ΚεΔΑΚ» που φαίνεται να «ανακουφίζει» το προσωπικό του ΥΜαΘ και να «ικανοποιεί» τυπικά το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
  Αν η Ελληνική Κυβέρνηση ειλικρινά ενδιαφέρεται για τον ουσιαστικό και εποικοδομητικό ρόλο της Πολιτείας στο Άγιον Όρος, στον τομέα της διαφύλαξης της αγιορείτικης κληρονομιάς, το μόνο που έχει να πράξει είναι να εφαρμόσει το πνεύμα και το γράμμα του  Ν. 1198/81 και να αναβαθμίσει το ΚεΔΑΚ ξεκινώντας από την ενίσχυση της στελέχωσης του.


Ο λόγος και η ευθύνη, μετά τον Υπουργό και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚεΔΑΚ Κύριο Θεόδωρο Καράογλου, ανήκει πλέον και κυρίως στον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κύριο Αντώνη Σαμαρά.

 

Για την Γενική Συνέλευση


                             ο πρόεδρος                                                       ο γ. γραμματέας                          Στέλιος Κουρμπέτης      Αχιλλέας Κάππης                                     
                      ηλεκτρολόγος μηχανικός                              ηλεκτρολόγος μηχανικός

 

 

 

 

 Αγιορείτες στον πρωθυπουργό για το ΚεΔΑΚ
 
 
Την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ζητούν με επιστολή τους οι Αγιορείτες μοναχοί για να μην αλλάξει το καθεστώς του ΚεΔΑΚ (Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς), ενώ ζητούν και την ενίσχυσή του σε προσωπικό. Την επιστολή υπογράφουν οι αντιπρόσωποι και προϊστάμενοι και των 20 μονών του Αγίου Ορους.
 
Την ίδια στιγμή, νέες πληροφορίες κάνουν λόγο για πλήρη κατάργηση του ΚεΔΑΚ και σύσταση μιας απλής διεύθυνσης που θα
υπάγεται στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. 

Στην επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό οι Αγιορείτες τού επισημαίνουν ότι το ΚεΔΑΚ στην 30ετή λειτουργία του βοήθησε και προώθησε «εις ικανοποιητικόν βαθμόν» τη διατήρηση και αποκατάσταση της αγιορείτικης κληρονομιάς, σε συνεργασία με την Ιερά Επιστασία του Αγίου Ορους και την επιστημονική κοινότητα. 

Επίσης, εκφράζουν τους φόβους τους ότι η αλλοίωση της οργανωτικής δομής του ΚεΔΑΚ θα μειώσει τις αρμοδιότητές τους και θα αποβεί επιζήμια στο έργο του. Ζητούν, μάλιστα, την ενίσχυση του ΚεΔΑΚ με μετατάξεις προσωπικού άλλων υπηρεσιών που έχει βγει σε διαθεσιμότητα, καθώς αρκετοί μηχανικοί του έχουν συνταξιοδοτηθεί και αναμένεται να φύγουν κι άλλοι από την υπηρεσία, τη στιγμή που υπάρχουν ανάγκες εκπόνησης και ελέγχου μελετών προς έγκριση, επίβλεψης έργων που εκτελούνται, προγραμματισμού και πιστοποίησης άλλων έργων και πολλών ακόμη εργασιών.

Την ίδια στιγμή όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, προετοιμάζεται όχι η συρρίκνωση και υποβάθμιση του ΚεΔΑΚ, αλλά η πλήρης κατάργησή του. Αρχικά οι εργαζόμενοι είχαν ενημερωθεί ότι το ΚεΔΑΚ θα παραμείνει ως ΝΠΔΔ με αυτόνομη διοίκηση και 4 ή 5 διοικητικούς υπαλλήλους, ενώ το επιστημονικό του προσωπικό επρόκειτο να ενσωματωθεί σε κάποια υπηρεσία του ΥΜΑΘ και να συνεργάζεται με το ΚεΔΑΚ.

Νεότερες πληροφορίες, όμως, κάνουν λόγο για νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζει η κυβέρνηση, στο οποίο θα προβλέπεται η πλήρης κατάργηση του ΚεΔΑΚ ως ΝΠΔΔ και η σύσταση μιας απλής υπηρεσίας που θα υπάγεται στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, αλλά με αντικείμενο την εκτέλεση έργων στο Αγιο Ορος.

 Στην περίπτωση αυτή οι εργαζόμενοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα ή θα απολυθούν για να επαναπροσληφθούν στη νέα διεύθυνση του ΥΜΑΘ -αν επαναπροσληφθούν όλοι-, χάνοντας τα εργασιακά δικαιώματα που κατείχαν μέχρι τώρα.

Πηγή

 

  Kατεβάστε το άρθρο σε pdf:
   
 •   
 •   

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

 • http--2.bp.blogspot.com--RGIVm38THGE-UjMUfRlbjMI-AAAAAAAAAuE-L7zkELE7X7s-s160-268873_196916777129146_615553206_n.jpg
  Ότι είσαι, αυτό βλέπεις, ότι ζητάς, αυτό βρίσκεις. Αν έλθεις στο Άγιον Όρος και ζητάς να βρεις αρετή, θα ψάξεις και θα την ανακαλύψεις. Αν ζητάς σκάνδαλα, θα τα βρεις. Όμως το πραγματικό, το άλλο Άγιον Όρος θ' αγρυπνεί μυστικά και θα υφαίνει την ιστορία του υπόγεια και σιγαλά. Μοναχός
 • http--1.bp.blogspot.com--fKEiMeTzSjQ-UnMDBVCqdLI-AAAAAAAABVI-fC7eWkgRk3g-s1600-cebacf8ccebdcf84cebfceb3cebbcebfcf85.jpg
  «Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου
 • http--4.bp.blogspot.com---lml6NfyDuM-UWQDiNd9_pI-AAAAAAAAEk8-hsKqvigKsjw-s379-486718_471505646203662_776525439_n.jpg
 • 646babf42a80cf357c6572d7a5ddee95_230_200.png
 • ac1a91138665d2da02581a4b7bf57f51_230_200.jpg
 • f8f677aa46c05f036960f6330b48767b_230_200.jpg

Bίος Αγίου Φιλουμένου

Ο ιερομάρτυρας Φιλούμενος μαρτύρησε στο ιστορικό Φρέαρ του Ιακώβ στις 29 Νοεμβρίου του 1979, καθώς τελούσε την ακολουθία του Εσπερινού.

Περισσότερα

Κυπρος η πραγματική αλήθεια για το '74

 Μέρος Α κ'   Μέρος Β'


 

Η μασωνία στην Ελλάδα

Η ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΩΝΙΑ ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΤΑΙ!

Περισσότερα

Δωρεάν τρόφιμα

Δωρεάν τρόφιμα ,ρούχα και φάρμακα.

Μάθετε που μπορείτε να τα βρείτε.

Κάντε κλικ στην εικόνα