Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

 

Η καθιερωμένη πασχαλιάτικη λιτανεία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στη συνοικία Outremont του Μόντρεαλ – που τελείται εδώ και μισό αιώνα - ακυρώθηκε, λόγω σύγκρουσης σε "θέματα που αφορούν την πίστη και τους δημόσιους χώρους".

 

Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, ο Δήμος απαγόρευσε τις παρελάσεις και τις πομπές, ως απάντηση στην κλιμάκωση των εντάσεων που αφορούν μια θρησκευτική ομάδα – την υπερ-ορθόδοξη κοινότητα των Χασιδικών Εβραίων, η παρουσία της οποίας είναι έντονη στην περιοχή.

 

Η απόφαση προήλθε ως αποτέλεσμα της πρόσφατης διαμάχης μεταξύ της αυξανόμενης χασιδικής κοινότητας και των κυρίως ‘κοσμικών’ τους γειτόνων στο Outremont, μια κεντρική συνοικία του Μόντρεαλ που είναι το σπίτι της πνευματικής και πολιτικής τάξης του Κεμπέκ.

 

Ο δήμαρχος και η πλειοψηφία των συμβούλων του Outremont ψήφισαν τη Δευτέρα να παγώσουν τις πομπές μετά από μια δυσάρεστη αντιπαράθεση τον περασμένο μήνα, μεταξύ ενός δημοτικού συμβούλου που είναι γνωστός για την επιτήρηση της χασιδικής κοινότητας, και τα μέλη αυτής της κοινότητας. Η σύγκρουση – που δημοσιεύτηκε στο YouTube – κατέληξε σε φωνές, εκτόξευση χαρακτηρισμών και τελικά, την παρέμβαση της αστυνομίας.

 

Σε απάντηση, το Outremont αποφάσισε ότι δεν θα επιτρέψει στην χασιδική αίρεση να διοργανώσει μια πομπή που είχε προγραμματίσει αυτό το μήνα για να σηματοδοτήσει την επίσκεψη ενός μεγάλου ραβίνου από την πολιτεία της Νέας Υόρκης. Στην πομπή θα συμμετείχαν πάνω από 1.000 οπαδοί.

 

«Δεν νομίζω ότι είναι η στιγμή τώρα για να κάνουμε νυχτερινές λιτανείες», είπε η Δήμαρχος Marie Cinq-Mars σε συνέντευξή της την Πέμπτη. "Πρέπει να είμαστε συνετοί αυτή την στιγμή. Οι εντάσεις δεν μπορούν να συνεχίσουν να αυξάνονται. Πρέπει να αναλάβω τις ευθύνες μου".

 

Ο δήμος επισημαίνει την υψηλή συγκέντρωση τόπων λατρείας διάφορων θρησκευτικών δογμάτων, στα όριά του και ότι το μορατόριουμ ισχύει για όλους. Αυτό σημαίνει ότι το «πάγωμα», θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι την 1η Ιουνίου.

 

Στην λιτανεία του Αγίου Νικολάου συμμετέχουν εκατοντάδες ενορίτες που γυρνάνε γύρω από την εκκλησία, μετά τα μεσάνυχτα της 14ης Απριλίου, κρατώντας κεριά. Μέλη της εκκλησίας λένε ότι ποτέ κανείς στη γειτονιά δεν διαμαρτυρήθηκε για τις πομπές, οι οποίες άρχισαν το 1964.

 

Ο πατέρας Γεώργιος Lagodich, εφημέριος του ναού, είπε ότι η σύγκρουση μεταξύ του δήμου και της χασιδικής κοινότητας "δεν έχει τίποτα να κάνει με εμάς."

 

«Είναι τρέλα», είπε. «Η πομπή μας είναι ήσυχη και γαλήνια. Δεν είναι απλά μία γιορτή, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας μας».

 

Η σύγκρουση υπογραμμίζει τις ευρύτερες εντάσεις με την χασιδική κοινότητα του Outremont, όπου αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο έως το ένα τέταρτο του πληθυσμού της περιοχής. Πέρυσι, οι κάτοικοι ψήφισαν σε δημοψήφισμα να απορριφθεί η επέκταση της Χασιδικής συναγωγής στα σύνορα με το Μόντρεαλ.

 

Σχ. ΚΟ: Δηλαδή, σας φαίνεται μακρινό και ακραίο το σενάριο κάποιος φιλο-πολυπολιτισμικός Ελληνόφωνος δήμαρχος να απαγορεύσει την περιφορά του Επιταφίου, λόγω «εντάσεων» που αφορούν πομπές«άλλων θρησκειών και δογμάτων»…

Διότι για αυτά τα άτομα - στα πλαίσια της νέας πολυπολιτισμικής και πολυθρησκευτικής πραγματικότητας - όλες οι θρησκείες και τα δόγματα είναι «ίσα». Το ίδιο και οι "πομπές" τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

  Kατεβάστε το άρθρο σε pdf:
   
 •   
 •   

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

 • http--2.bp.blogspot.com--RGIVm38THGE-UjMUfRlbjMI-AAAAAAAAAuE-L7zkELE7X7s-s160-268873_196916777129146_615553206_n.jpg
  Ότι είσαι, αυτό βλέπεις, ότι ζητάς, αυτό βρίσκεις. Αν έλθεις στο Άγιον Όρος και ζητάς να βρεις αρετή, θα ψάξεις και θα την ανακαλύψεις. Αν ζητάς σκάνδαλα, θα τα βρεις. Όμως το πραγματικό, το άλλο Άγιον Όρος θ' αγρυπνεί μυστικά και θα υφαίνει την ιστορία του υπόγεια και σιγαλά. Μοναχός
 • http--1.bp.blogspot.com--fKEiMeTzSjQ-UnMDBVCqdLI-AAAAAAAABVI-fC7eWkgRk3g-s1600-cebacf8ccebdcf84cebfceb3cebbcebfcf85.jpg
  «Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου
 • http--4.bp.blogspot.com---lml6NfyDuM-UWQDiNd9_pI-AAAAAAAAEk8-hsKqvigKsjw-s379-486718_471505646203662_776525439_n.jpg
 • 646babf42a80cf357c6572d7a5ddee95_230_200.png
 • ac1a91138665d2da02581a4b7bf57f51_230_200.jpg
 • f8f677aa46c05f036960f6330b48767b_230_200.jpg

Bίος Αγίου Φιλουμένου

Ο ιερομάρτυρας Φιλούμενος μαρτύρησε στο ιστορικό Φρέαρ του Ιακώβ στις 29 Νοεμβρίου του 1979, καθώς τελούσε την ακολουθία του Εσπερινού.

Περισσότερα

Κυπρος η πραγματική αλήθεια για το '74

 Μέρος Α κ'   Μέρος Β'


 

Η μασωνία στην Ελλάδα

Η ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΩΝΙΑ ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΤΑΙ!

Περισσότερα

Δωρεάν τρόφιμα

Δωρεάν τρόφιμα ,ρούχα και φάρμακα.

Μάθετε που μπορείτε να τα βρείτε.

Κάντε κλικ στην εικόνα