Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Η Συμμαχία, διά στόματος Ράσμουσεν, προτείνει επέκταση της πυραυλικής ασπίδας προσκαλώντας κάτω από αυτήν και τη Ρωσία ώστε η «προστασία» να καλύπτει από το Βανκούβερ ώς το Βλαδιβοστόκ... (φωτ. Reuters)
Η Συμμαχία, διά στόματος Ράσμουσεν, προτείνει επέκταση της πυραυλικής ασπίδας προσκαλώντας κάτω από αυτήν και τη Ρωσία ώστε η «προστασία» να καλύπτει από το Βανκούβερ ώς το Βλαδιβοστόκ... (φωτ. Reuters)Του ΘΟΔΩΡΗ Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥ

Θέμα ανταλλαγμάτων θέτει εμμέσως πλην σαφώς η Τουρκία εν όψει της μεγάλης φθινοπωρινής Συνόδου του ΝΑΤΟ, στη Λισαβόνα, 19-20 Νοεμβρίου, όπου θα συζητηθούν το νέο στρατηγικό δόγμα της Συμμαχίας και το σύστημα της πυραυλικής άμυνας, επί των οποίων υπάρχουν ήδη διαφωνίες.
O γ.γ. του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν έσπευσε να δηλώσει ότι παρά τις γαλλογερμανικές, κυρίως, διαφωνίες επιτυγχάνεται συμβιβασμός. «Οι απόψεις συγκλίνουν πραγματικά σε σοβαρά ζητήματα, όπως η διατήρηση μιας ισχυρής αποτροπής, ταυτόχρονα με τον έλεγχο των εξοπλισμών, με τον αφοπλισμό και με τη μη διάδοση πυρηνικών όπλων. Προσανατολιζόμαστε σε μια συναίνεση ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να μπορεί να προστατεύει τους λαούς του από πυραυλικές επιθέσεις», είπε ο Ράσμουσεν. Παραδέχτηκε όμως ότι υπάρχουν «τεχνικές λεπτομέρειες» που «μένει να ρυθμιστούν».

Στην «ασπίδα» και η Ρωσία
Ο γ.γ. άνοιξε χθες τη συνάντηση προετοιμασίας των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών της Συμμαχίας. Η Συμμαχία προτείνει επέκταση της πυραυλικής ασπίδας ώστε να καλύπτει όλες τις χώρες-μέλη από ενδεχόμενες πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν ή της Βόρειας Κορέας. Ο Ράσμουσεν πρότεινε να περιληφθεί και η Ρωσία στην ασπίδα ώστε αυτή να φτάνει από το Βανκούβερ ώς το Βλαδιβοστόκ.
«Η απειλή υπάρχει, η ικανότητα υπάρχει και τα κόστη είναι διαχειρίσιμα... Οι αποφάσεις που θα πάρουμε τις επόμενες δύο εβδομάδες θα σχηματίσουν το μέλλον της πιο επιτυχούς συμμαχίας του κόσμου», δήλωσε ο Ράσμουσεν. Ως προς το δόγμα προτείνεται, παράλληλα με τη συλλογική άμυνα, διεξαγωγή επιχειρήσεων και αλλού στον κόσμο, όπως σήμερα στο Αφγανιστάν.
Η βασική διαφορά είναι μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για τον ρόλο της πυρηνικής αποτροπής και της πυραυλικής άμυνας. «Οι Γερμανοί θεωρούν ότι η ασπίδα είναι υποκατάστατο της πυρηνικής αποτροπής. Οι Γάλλοι τη θεωρούν συμπληρωματική», λόγω της χαμηλής της αποδοτικότητας, δήλωσε Γάλλος διπλωμάτης. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε την ασπίδα σύγχρονη «Γραμμή Μαζινό» που δίνει ψευδαίσθηση ασφάλειας στους Ευρωπαίους. Αφησε να εννοηθεί όμως ότι η Γαλλία θα συμφωνήσει επί της αρχής. Ο Γερμανός ομόλογός του είπε ότι «όλος ο κόσμος συμφωνεί πως χρειάζεται ασπίδα» και ότι οι Σύμμαχοι είναι «πολύ κοντά σε συμφωνία». Μολονότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών μίλησε για περιορισμένο ρόλο των πυρηνικών όπλων, είναι κατεστημένο στο ΝΑΤΟ η άμυνά του να στηρίζεται στον κατάλληλο συνδυασμό πυρηνικών και συμβατικών όπλων.

«Πάρε-δώσε» Νταβούτογλου
Εν τω μεταξύ, την επέκταση της αντιπυραυλικής ασπίδας επιδιώκει να την εκμεταλλευτεί η Τουρκία. Κατά την τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν», ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Αμυνας (για Ευρώπη και ΝΑΤΟ) δήλωσε ότι η Τουρκία βοήθησε πάρα πολύ δίνοντας λύση σε θέματα ανάπτυξης των πυραύλων. Κατά το πρακτορείο «Ανατολή», ο Αμερικανός είχε δηλώσει νωρίτερα ότι «η Τουρκία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, συνεπώς αποτελεί μια καλή τοποθεσία για την εγκατάσταση του προγράμματος». Οι δηλώσεις του αφήνουν να εννοηθεί ότι η Τουρκία θα μπορούσε να δεχτεί πυραύλους στο έδαφός της.
Αργότερα, ζητήθηκε σχόλιο των δηλώσεων αυτών από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών. «Θα εκτιμήσουμε από κοινού κατά πόσον μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για κοινή στρατηγική στο πλαίσιο του συστήματος της Συμμαχίας», είπε ο Νταβούτογλου.
  Kατεβάστε το άρθρο σε pdf:
   
 •   
 •   

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

 • http--2.bp.blogspot.com--RGIVm38THGE-UjMUfRlbjMI-AAAAAAAAAuE-L7zkELE7X7s-s160-268873_196916777129146_615553206_n.jpg
  Ότι είσαι, αυτό βλέπεις, ότι ζητάς, αυτό βρίσκεις. Αν έλθεις στο Άγιον Όρος και ζητάς να βρεις αρετή, θα ψάξεις και θα την ανακαλύψεις. Αν ζητάς σκάνδαλα, θα τα βρεις. Όμως το πραγματικό, το άλλο Άγιον Όρος θ' αγρυπνεί μυστικά και θα υφαίνει την ιστορία του υπόγεια και σιγαλά. Μοναχός
 • http--1.bp.blogspot.com--fKEiMeTzSjQ-UnMDBVCqdLI-AAAAAAAABVI-fC7eWkgRk3g-s1600-cebacf8ccebdcf84cebfceb3cebbcebfcf85.jpg
  «Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου
 • http--4.bp.blogspot.com---lml6NfyDuM-UWQDiNd9_pI-AAAAAAAAEk8-hsKqvigKsjw-s379-486718_471505646203662_776525439_n.jpg
 • 646babf42a80cf357c6572d7a5ddee95_230_200.png
 • ac1a91138665d2da02581a4b7bf57f51_230_200.jpg
 • f8f677aa46c05f036960f6330b48767b_230_200.jpg

Bίος Αγίου Φιλουμένου

Ο ιερομάρτυρας Φιλούμενος μαρτύρησε στο ιστορικό Φρέαρ του Ιακώβ στις 29 Νοεμβρίου του 1979, καθώς τελούσε την ακολουθία του Εσπερινού.

Περισσότερα

Κυπρος η πραγματική αλήθεια για το '74

 Μέρος Α κ'   Μέρος Β'


 

Η μασωνία στην Ελλάδα

Η ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΩΝΙΑ ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΤΑΙ!

Περισσότερα

Δωρεάν τρόφιμα

Δωρεάν τρόφιμα ,ρούχα και φάρμακα.

Μάθετε που μπορείτε να τα βρείτε.

Κάντε κλικ στην εικόνα