Οι "θόλοι του Άρη" δίνουν ελπίδες για την ανακάλυψη ζωής στο

1
Οι "θόλοι του Άρη" δίνουν ελπίδες για την ανακάλυψη ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη






Όχι, δεν πρόκειται για αναβίωση της θεωρίας περί πυραμίδων ή προσωπογραφιών στον Άρη, αλλά για τα απομεινάρια της δραστηριότητας "ηφαιστείων λάσπης" στον Κόκκινο Πλανήτη, η οποία, σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες, έρχεται την κατάλληλη στιγμή για να ενισχύσει την έρευνα για ζωή-ή απομεινάριά της- στον πλανήτη. Εάν υπήρχε κάποτε ζωή στον Άρη, το πιθανότερο είναι πως τα ίχνη της (με τη μορφή απομειναρίων, απολιθωμάτων κλπ) είναι πολύ πιθανότερο να βρίσκεται κάτω από την επιφάνειά του, όπου οι θερμοκρασίες ενδεχομένως να είναι αρκετά υψηλές για να παραμείνει το νερό σε υγρή κατάσταση.

Τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας παρουσιάστηκαν στα πλαίσια συνδιάσκεψης για την έρευνα πάνω στη Σελήνη και στα άλλα ουράνια σώματα του ηλιακού μας συστήματος που έλαβε χώρα στο Τέξας. Η έρευνα βασίστηκε πάνω σε φωτογραφίες που τράβηξε το διαστημικό σκάφος Odyssey της NASA. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα όργανα του MRO (Mars Reconnaisance Orbiter) για περαιτέρω παρατήρηση των θόλων, που εντοπίστηκαν στη βόρεια περιοχή που ονομάζεται Acidalia Planitia. Αυτό που έδειξαν τα δεδομένα ήταν ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερη οξείδωση στους θόλους σε σχέση με τις επίπεδες εκτάσεις που τους περιτριγυρίζουν. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση ηφαιστείων λάσπης στη Γη βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν και την ευρύτερη περιοχή της Κασπίας Θάλασσας (40 και 20 αντίστοιχα). Σχηματίζονται όταν πεπιεσμένα αέρια και υγρά βγαίνουν στην επιφάνεια, εκλύοντας λάσπη, βράχους και αέρια, εκ των οποίων το πιο συχνό είναι το μεθάνιο.

Αν και δεν ανακαλύφθηκαν ενδείξεις πως τα ηφαίστεια του Άρη είναι ενεργά σήμερα, θεωρείται πως σχηματίστηκαν μέσα στα τελευταία 10 εκατομμύρια χρόνια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα, η μελέτη των ηφαιστείων λάσπης αποτελεί την πιο πολλά υποσχόμενη μέθοδο για τον εντοπισμό ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη.

Κώστας Μαυραγάνης

Πηγή: blue-planet.gr
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»
Απάντηση

Επιστροφή στο “Αστρονομία - Αστροφυσική-Διάστημα”

cron