Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ, Υἱὲ τοῦ Θεοῦ ἐλέησόν με - Ὑπεραγία Θεοτόκε, σῶσον ἡμᾶς
Κοτζιάς: Τα παιδιά δεν έχουν διδαχθεί ότι μας παραχωρήθηκε το μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας • Φιλούμενος - Ενάντια στην Νέα Τάξη Πραγμάτων
Ημερομηνία : 26 Μάιος 2020, 09:19


Πρόσφατα Θέματα

Tελευταία άρθρα του blog


Δημιουργία νέου θέματος Απάντηση στο θέμα  [ 2 δημοσιεύσεις ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Κοτζιάς: Τα παιδιά δεν έχουν διδαχθεί ότι μας παραχωρήθηκε το μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 03 Δεκ 2018, 14:35 
Φιλουμενάτος
Φιλουμενάτος
Άβαταρ μέλους
Κατάσταση:
Εγγραφη: 04 Νοέμ 2014, 10:52
Δημοσ.: 761
Thanks:
Thanked:
time στο post
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και διαπραγματευτής της συμφωνίας των Πρεσπών, σχολίασε τις μαθητικές κινητοποιήσεις, ορισμένων μαθητών, όπως είπε, για το Μακεδονικό.

«Είναι αλήθεια ότι αυτά τα παιδιά δρουν κάτω από συνθήματα, όπως ”οι πολιτικοί πρόδωσαν τη Μακεδονία. Τα παιδιά αυτά δεν έχουν διδαχθεί θέματα όπως η συνθήκη του Βουκουρεστίου, που μας έδωσε το μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας αλλά έδωσε μικρότερα τμήματα και σε άλλες χώρες. Αν τα είχαν μάθει σωστά στο σχολείο, αν είχαν μάθει επίσης ότι η ελληνική ακροδεξιά υπερασπίστηκε την τριπλή κατοχή της χώρας, όταν η Αριστερά και η Κεντροαριστερά αντιστεκόταν, θα ήταν πιο εύκολο να αποκρουστούν αυτές οι χουντικές επιθέσεις. Αυτά τα νέα παιδιά δεν είναι εχθροί μας, είναι εκείνοι που προσπαθούν να τους αποπροσανατολίσουν. Πρέπει να τα κερδίσουμε και γι′ αυτό πρέπει να τα ενημερώσουμε να πούμε την αλήθεια. Ο εχθρός είναι η ακροδεξιά, ο φασισμός και ο ναζισμός», ανέφερε.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της κίνησης ιδεών και δράσης Πράττω κατηγόρησε τη ΝΔ και τους ΑΝΕΛ ότι αναπαράγουν τις ακραίες φωνές, ότι δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας να λύσει τα προβλήματά της με τους βόρειους γείτονες και να δυναμώσει τη γεωπολιτική της θέση γιατί έχει πραγματικό πρόβλημα στην Ανατολή. «Οι φωνές που ακούγονται κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι ίδιες ανάμεσα στην ακροδεξιά, τη ΝΔ και στους ΑΝΕΛ» τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

Τέλος, σημείωσε πως μετά το καλοκαίρι η κυβέρνηση «ενώ είχε ετοιμάσει μεγάλη καμπάνια για να εξηγήσει στο λαό το περιεχόμενο της συμφωνίας των Πρεσπών, δεν την έκανε για να μην ενοχλήσει κάποιους κυβερνητικούς εταίρους».


https://www.viadiplomacy.gr


Κορυφή
 Προφίλ  
Thanks          Απάντηση με παράθεση  

pros

 Θέμα δημοσίευσης: Re: Κοτζιάς: Τα παιδιά δεν έχουν διδαχθεί ότι μας παραχωρήθηκε το μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 26 Φεβ 2019, 23:55 
Συντονιστής
Συντονιστής
Άβαταρ μέλους
Κατάσταση:
Εγγραφη: 29 Ιαν 2013, 01:51
Δημοσ.: 3624
Thanks:
Thanked:
time στο post
Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος - Ο διαμελισμός

Κύριο λήμμα: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος στην Γιουγκοσλαβική Μακεδονία

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Γιουγκοσλαβία πέρασε στην κατοχή των δυνάμεων του Άξονα από το 1941 μέχρι το 1945. Η Βαρντάρσκα Μπανόβινα διαμελήθηκε μεταξύ της Βουλγαρίας και της ιταλοκρατούμενης Αλβανίας. Ιδρύθηκαν οι λεγόμενες Βουλγαρικές Επιτροπές Δράσης που είχαν ως στόχο να προετοιμάσουν την περιοχή για το νέο Βουλγαρικό διοικητικό και στρατιωτικό καθεστώς.[109] Οι Επιτροπές αποτελούνταν κυρίως από πρώην μέλη της IMRO, αλλά και μερικούς κομμουνιστές όπως ήταν οι Πάνκο Μπρασνάροφ (Panko Brashnarov), Στραχίλ Γκόγκοφ (Strahil Gogov) και Μετόντι Σατόροφ (Metodi Shatorov).

Συγκεκριμένα η Κομιντέρν είχε αναθέσει στον Σατόροφ τη θέση του Γραμματέα της Μακεδονικής Περιφερειακής Επιτροπής του Κομμουνιστκού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας (ΚΚΓ). Παρόλα αυτά, μετά τη Βουλγαρική εισβολή, η Μακεδονική Περιφερειακή Επιτροπή υπό την ηγεσία του Σατόροφ πέρασε στη σφαίρα επιρροής του Κομμουνιστικού Κόμματος Βουλγαρίας (ΚΚΒ)[110][111] και διέκοψε κάθε σχέση με το ΚΚΓ. Συγκεκριμένα, ο Σατόροφ αρνήθηκε να ακολουθήσει την εντολή του ΚΚΓ περί στρατιωτικής επίθεσης κατά των Βουλγάρων.[112] Οι Βουλγαρικές αρχές, υπό Γερμανική πίεση,[113] συγκέντρωσαν περισσότερους από 7.000 Εβραίους στα Σκόπια και τη Μπίτολα και τους έστειλαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.[114] Η σκληρή διακυβέρνηση από τις κατοχικές δυνάμεις οδήγησε πολλούς Σλαβομακεδόνες στη στήριξη της κομμουνιστικής αντίστασης των παρτιζάνων στο κίνημα του Γιόσιπ Μπροζ Τίτο μετά το 1943,[115] με επακόλουθο την ολοκλήρωση του Εθνικού Απελευθερωτικού Πολέμου και την υποχώρηση των Γερμανικών δυνάμεων έξω από την περιοχή μέχρι το τέλος του 1944.

Στη Δημοκρατία του Βαρδάρη, μετά το Βουλγαρικό κομμουνιστικό πραξικόπημα του 1944, τα Βουλγαρικά στρατεύματα βρέθηκαν περικυκλωμένα από Γερμανικές δυνάμεις, τις οποίες αντιμετώπισαν επιτυχώς προσπαθώντας να επιστρέψουν στα παλιά Βουλγαρικά σύνορα. Τρεις Βουλγαρικοί στρατοί (των περίπου 455.000 ατόμων συνολικά) μπήκαν στη Γιουγκοσλαβία το Σεπτέμβριο του 1944 και μετακινήθηκαν από τη Σόφια στο Νις και τα Σκόπια με σκοπό την εξουδετέρωση των Γερμανικών δυνάμεων που υποχωρούσαν από την Ελλάδα. Η νότια και ανατολική Σερβία όπως και η περιοχή της βόρειας Μακεδονίας απελευθερώθηκαν σε διάστημα ενός μήνα.[116] Ωθούμενη από τη Σοβιετική Ένωση, η οποία είχε βλέψεις για τη δημιουργία μίας μεγάλης Νότιας Σλαβικής Ομοσπονδίας, η Βουλγαρική κυβέρνηση προσφέρθηκε ξανά να παραχωρήσει τη Μακεδονία του Πιρίν στη γειτονική χώρα στο πλαίσιο του οράματος της Ενωμένης Μακεδονίας το 1945.[εκκρεμεί παραπομπή]
Σοσιαλιστική Γιουγκοσλαβία

Δείτε επίσης: Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας

Η Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας ως μέρος της Γιουγκοσλαβίας.

Το 1944 η Αντιφασιστική Συνέλευση για την Εθνική Απελευθέρωση της Μακεδονίας (ASNOM) διακήρυξε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας ως μέρος της Λαϊκής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Η ASNOM παρέμεινε ενεργή κυβέρνηση μέχρι το τέλος του πολέμου. Το Σλαβομακεδονικό αλφάβητο κωδικοποιήθηκε από γλωσσολόγους της ASNOM, οι οποίοι στήριξαν το αλφάβητο τους στο φωνητικό αλφάβητο του Βουκ Στεφάνοβιτς Κάρατζιτς και τους κανόνες του Κρίστε Πέτκοφ Μισίρκοφ.

Η νέα δημοκρατία έγινε μία από τις έξι επιμέρους δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας. Μετά τη μετονομασία της ομοσπονδίας σε Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας το 1963, η Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας μετονομάστηκε ανάλογα σε Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Κατά τη διάρκεια του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου (1946–1949) οι Σλαβομακεδόνες κομμουνιστές αντάρτες υποστήριξαν τους Έλληνες κομμουνιστές. Πολλοί από τους πρόσφυγες του πολέμου κατέφυγαν στη Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας για ασφάλεια.
Ανεξαρτησία
Ανεξαρτητοποίηση

Στις 11 Νοεμβρίου του 1990 διεξήχθησαν οι πρώτες ελεύθερες πολυκομματικές εκλογές στην τότε ΣΔΜ της σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας με τη συμμετοχή 18 κομμάτων για τις 120 θέσεις της Συνέλευσης (Собрание), δηλαδή του κοινοβουλίου της χώρας. Μια από τις πρώτες ενέργειες της νέας πολυκομματικής Συνέλευσης ήταν να προβεί σε μία διακήρυξη κυριαρχίας της ΣΔΜ και στη συνέχεια, στις 7 Ιουνίου 1991, αποφάσισε το σβήσιμο (бришење) του όρου Σοσιαλιστική από την ονομασία της χώρας. Με απόφαση της Συνέλευσης, στις 8 Σεπτεμβρίου 1991 διεξήχθη δημοψήφισμα με το ερώτημα της έγκρισης ενός «κυρίαρχο[υ] και ανεξάρτητο[υ] κράτο[υ]ς της «Μακεδονίας» με το δικαίωμα να εισέλθει σε μια ένωση των κυρίαρχων κρατών της Γιουγκοσλαβίας.» Το δημοψήφισμα, το οποίο χαρακτηρίστηκε από την αποχή των Αλβανών της Βόρειας Μακεδονίας, ήταν θετικό με πολύ μεγάλη πλειοψηφία (96,4%) σε σύνολο 1.130.000 ψηφοφόρων. Με βάση τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος η Συνέλευση στις 17 Νοεμβρίου 1991 ανακηρύσσει το Σύνταγμα της χώρας ως την ανώτατη κρατικο-νομική πράξη του κράτους, ολοκληρώνοντας έτσι διαδικασία της απόσχισης από τη Γιουγκοσλαβία και τη δημιουργία ξεχωριστού κράτους. Το Βελιγράδι συνεργάστηκε και απέσυρε όλες τις ομοσπονδιακές γιουγκοσλαβικές δυνάμεις από τη χώρα και η απόσχιση ήταν ειρηνική και αναίμακτη.

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CF ... F%8C%CF%82

_________________
1.Σοφία πάντων κάλλιστον, η δε αμάθεια πάντων κάκιστον
2. ζητεῖτε τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ, καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν


Κορυφή
 Προφίλ  
Thanks          Απάντηση με παράθεση  
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση κατά  
Δημιουργία νέου θέματος Απάντηση στο θέμα  [ 2 δημοσιεύσεις ] 

Παραπλήσια θέματα
Μητροπολίτης Καλαβρύτων: Όχι, ωρέ μάγκες, οι ανώμαλοι δεν έχουν τα φόντα για να γίνουν ΉΡΩΕΣ!
Δ. Συζήτηση: Κληρικοί στην υπηρεσία του Χριστού και της Ελλάδας
Συγγραφέας: evaggelia
Απαντησεις: 0
Ανάλυση DNA θα δείχνει σε ποιο άθλημα έχουν προδιάθεση τα παιδιά
Δ. Συζήτηση: Επιστημονικά "παράξενα"-Περίεργες εφευρέσεις
Συγγραφέας: emman
Απαντησεις: 1
Πως εξοικειώνουν εμάς και τα παιδιά μας με τα σύμβολά τους. Προωθούν το κακό με όλα τα μέσα!
Δ. Συζήτηση: Σύμβολα και αποσυμβολισμοί
Συγγραφέας: Spartan
Απαντησεις: 1
Το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο μουσείο του κόσμου!!
Δ. Συζήτηση: Αρχαιολογία - Προιστορία και σχετικές ανακαλύψεις
Συγγραφέας: Φιλούμενος
Απαντησεις: 0
Έχεις παιδιά; Ψυχή έχεις;
Δ. Συζήτηση: Διαφορες συζητήσεις και θέματα.
Συγγραφέας: Φιλούμενος
Απαντησεις: 0


Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  
cron
Powered by phpBB © 2010-2011 phpBB Group.
Violaceous by: Matt
Ευχαριστούμε την ομάδα του phpbbgr.com
All rights reserved. Copyright © 2009-2017 filoumenos.com.

Μετάφραση Jorfan και phpBB2.gr