Τι απέγιναν οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι;

1
Τι απέγιναν οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι ;

Η αρχαία πόλη της Βαβυλώνας, κάποτε φάρος δύναμης και πολιτισμού, γνώρισε μια δυναμική και ταραχώδη ιστορία. Βρίσκεται περίπου 60 μίλια νότια της σύγχρονης Βαγδάτης, στο Ιράκ, και ήταν η πρωτεύουσα της Βαβυλωνίας στη νότια Μεσοποταμία.
Εικόνα
Η πρώιμη ιστορία της Βαβυλώνας παραμένει κάπως ασαφής, αλλά είναι γνωστό ότι περίπου 4.000 χρόνια πριν, χρησίμευε ως διοικητικό κέντρο. Μια σημαντική καμπή ήρθε το 1894 π.Χ. όταν ο Σαμουαμπούμ, αρχηγός από τη σχεδόν σύγχρονη Συρία, την κατέκτησε, μεταμορφώνοντάς την σε ένα μικρό βασίλειο. Ωστόσο, η άνοδός της άρχισε με τον Χαμουραμπί, ο οποίος έγινε βασιλιάς το 1792 π.Χ. Ο Χαμουραμπί επέκτεινε την επιρροή της Βαβυλώνας κατά μήκος του ποταμού Ευφράτη, προσαρτώντας μεγάλα αστικά κέντρα όπως το Ουρ, το Ουρούκ, το Ισίν και τη Λάρσα, δημιουργώντας έτσι μια τρομερή αυτοκρατορία.
Εικόνα
Ο Χαμουραμπί δεν ήταν απλώς κατακτητής αλλά και νομοθέτης. Καθιέρωσε τον Κώδικα του Χαμουραμπί γύρω στο 1754 π.Χ., μια συλλογή από 282 νόμους λαξευμένους σε ένα κομμάτι βασάλτη τεσσάρων τόνων, που αποτελεί παράδειγμα μιας από τις πρώτες μορφές νομικής κωδικοποίησης στην ανθρώπινη ιστορία. Αυτός ο κώδικας, γνωστός για τις σκληρές τιμωρίες του, εισήγαγε επίσης την αρχή του να θεωρείται ο κατηγορούμενος αθώος μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή του, ακρογωνιαίος λίθος των σύγχρονων νομικών συστημάτων.

Μετά το θάνατο του Χαμουραμπί, η αυτοκρατορία αποδυναμώθηκε, καθιστώντας την ευάλωτη στις κατακτήσεις, πρώτα από τον Χετταίο Μουρσίλι Α' το 1595 π.Χ. και αργότερα από μια διαδοχή Κασίτη βασιλιάδων που κυβέρνησαν για περίπου 500 χρόνια. Υπό τη βασιλεία τους, η βαβυλωνιακή γλώσσα εξαπλώθηκε ευρέως σε όλη τη Μέση Ανατολή και η ισχύς της αυτοκρατορίας σταθεροποιήθηκε.

Η Βαβυλώνα γνώρισε σημαντικές αναταραχές μεταξύ 1200 και 600 π.Χ. λόγω των πολέμων μεταξύ Ασσυρίας και Ελάμ. Υπό τον Ναβουχοδονόσορ Β', ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το 605 π.Χ., η Βαβυλωνία άκμασε ξανά. Ο Ναβουχοδονόσορ Β' ξεκίνησε εκτεταμένες στρατιωτικές κατακτήσεις και ανέλαβε μεγάλα κατασκευαστικά έργα στη Βαβυλώνα, συμπεριλαμβανομένης της Πύλης Ιστάρ και τριών μεγάλων ανακτόρων.

Ο Πύργος της Βαβέλ, μια βιβλική κατασκευή που συνδέεται συχνά με βαβυλωνιακά ζιγκουράτ όπως το Etemenanki, αφιερώθηκε στον θεό Marduk γύρω στο 610 π.Χ. Με ύψος πάνω από 90 μέτρα, καταστράφηκε μετά την κατάληψη της Βαβυλώνας από τον Μέγα Αλέξανδρο, παρά τις προσπάθειές του να την αποκαταστήσει.
Εικόνα
Ένα άλλο θαύμα που σχετίζεται με τη Βαβυλώνα είναι οι Κρεμαστοί Κήποι, ένα από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου. Οι κήποι που πιστεύεται ότι κατασκευάστηκαν από τον Ναβουχοδονόσορ για τη σύζυγό του Αμυίτη, ήταν μια συναρπαστική συναρμολόγηση από κλιμακωτό πράσινο, αν και η ύπαρξη και η τοποθεσία τους παραμένουν αντικείμενο συζήτησης.

Η παρακμή της Βαβυλώνας ξεκίνησε με την κατάληψη της από τους Πέρσες το 539 π.Χ. Παρά την άνθηση ως κέντρο τέχνης και εκπαίδευσης υπό την περσική κυριαρχία και ακόμη και τη γλίτωσε από τον Μέγα Αλέξανδρο κατά την κατάκτησή του το 331 π.Χ., η πόλη έχασε σταδιακά τη σημασία της. Μετά το θάνατο του Αλέξανδρου, οι συγκρούσεις για την αυτοκρατορία του οδήγησαν στην ερήμωση της Βαβυλώνας, με αποτέλεσμα την παρακμή της σε ερείπια.
Εικόνα
Στη δεκαετία του 1980, ο Σαντάμ Χουσεΐν ανέλαβε εκτεταμένη ανοικοδόμηση της Βαβυλώνας, η οποία, αν και αμφιλεγόμενη, αφήνει ελάχιστα από την αρχική αρχαία πόλη ορατή σήμερα.

https://www.quora.com/What-exactly-happ ... nt-Babylon
1.Σοφία πάντων κάλλιστον, η δε αμάθεια πάντων κάκιστον
2. ζητεῖτε τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ, καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν
Απάντηση

Επιστροφή στο “Αρχαίοι πολιτισμοί”