Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Εφημ. Ελευθεροτυπία, 21/10/2010
Η Σφίγγα του Αργους Ορεστικού

Μοναδική παγκοσμίως παιονική ασπίδα και μία μαρμάρινη σφίγγα, επίσης μοναδικό εύρημα για τη Βόρεια Ελλάδα, βρήκαν τη θέση που τους αρμόζει στο νέο αρχαιολογικό μουσείο του Αργους Ορεστικού της Καστοριάς.

Είναι μέρος ενός μεγάλου αριθμού ευρημάτων που ήρθαν στο φως στην αρχαία Ορεστίδα, ευρύτερη περιοχή του σημερινού Αργους Ορεστικού, όπως επισημαίνει ο προϊστάμενος της ΚΘ' ΕΠΚΑ, Κώστας Σουέρεφ.


Η παιονική ασπίδα χρονολογείται στις αρχές του 3ου αι. π.Χ. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο της ΙΖ' ΕΠΚΑ, Χαράλαμπο Τσούγγαρη, είναι το πρώτο στοιχείο που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα και δηλώνει ότι οι Παίονες -κάτοικοι του νότιου τμήματος της ΠΓΔΜ- είχαν σχηματίσει εκείνη την εποχή σώμα φάλαγγας, κατά τα πρότυπα της μακεδονικής, ώστε να μπορέσουν να την αντιμετωπίσουν. Η ασπίδα φέρει την επιγραφή «Αυδωλέοντος» γύρω από το κέντρο της. Ο εξελληνισμός τους είχε προχωρήσει τόσο, ώστε όχι μόνο στα νομίσματά τους αλλά ακόμα και στις ασπίδες τους έφεραν το όνομα του βασιλιά τους στην ελληνική γλώσσα.

Το εύρημα, υπογραμμίζει ο Χ. Τσούγγαρης, καταρρίπτει τους ισχυρισμούς αρχαιολόγων της ΠΓΔΜ ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες, ακόμη και ο Μέγας Αλέξανδρος, δεν μιλούσαν ελληνικά. Αντίθετα οι Παίονες, αν και εξελληνίζονται, διατηρούν ακόμη και τη θρησκεία τους, που ήταν άλλη από αυτή των αρχαίων Μακεδόνων.

Η μαρμάρινη σφίγγα βρέθηκε κοντά στην Πεντάβρυσο Καστοριάς, χρονολογείται στο 470 π.Χ. και ήταν τοποθετημένη στην κορυφή επιτύμβιας στήλης. Η μεταφορά του μύθου του Οιδίποδα στην Ανω Μακεδονία δηλώνει ξεκάθαρα ότι οι Ελληνες του Νότου και οι Ελληνες του Βορρά μοιράζονταν πολλά κοινά πολιτιστικά στοιχεία και φιλοσοφικές αναζητήσεις για τη ζωή και το θάνατο.

Το νέο μουσείο καταλαμβάνει 600 τ.μ. στο πολιτιστικό κέντρο Αργους Ορεστικού, που παραχωρήθηκε στο ΥΠΠΟ και ολοκληρώθηκε μέσω του Γ' ΚΠΣ. Κόστισε 1,5 εκατ. ευρώ.
Απο Hellenic Revenge / http://hellenicrevenge.blogspot.com/

    Kατεβάστε το άρθρο σε pdf:
     
  •   
  •   

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

  • Ότι είσαι, αυτό βλέπεις, ότι ζητάς, αυτό βρίσκεις. Αν έλθεις στο Άγιον Όρος και ζητάς να βρεις αρετή, θα ψάξεις και θα την ανακαλύψεις. Αν ζητάς σκάνδαλα, θα τα βρεις. Όμως το πραγματικό, το άλλο Άγιον Όρος θ' αγρυπνεί μυστικά και θα υφαίνει την ιστορία του υπόγεια και σιγαλά. Μοναχός
  • «Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου

Bίος Αγίου Φιλουμένου

Ο ιερομάρτυρας Φιλούμενος μαρτύρησε στο ιστορικό Φρέαρ του Ιακώβ στις 29 Νοεμβρίου του 1979, καθώς τελούσε την ακολουθία του Εσπερινού.

Περισσότερα

Κυπρος η πραγματική αλήθεια για το '74

 Μέρος Α κ'   Μέρος Β'


 

Η μασωνία στην Ελλάδα

Η ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΩΝΙΑ ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΤΑΙ!

Περισσότερα

Δωρεάν τρόφιμα

Δωρεάν τρόφιμα ,ρούχα και φάρμακα.

Μάθετε που μπορείτε να τα βρείτε.

Κάντε κλικ στην εικόνα