Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Image

 

 

 

Η μεγάλη διαφορά στην φιλοσοφία χρήσης των αρμάτων μάχης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας βρίσκεται παντού, ακόμα και στις παρελάσεις: Οι γείτονες ακολουθούν τα παλαιά πρωσικά και σοβιετικά πρότυπα, σύμφωνα με τα οποία οι μεγάλοι αριθμοί και οι άψογοι σχηματισμοί των μέσων και των ανδρών προσδίδουν μεγαλοπρέπεια και προκαλούν δέος.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα άρματα και τα λοιπά μηχανοκίνητα μέσα παρελαύνουν σε τετράδες (!) ενώ τα αντίστοιχα ελληνικά, σε δυάδες. Και πάντα παρελαύνουν τα τελευταία αποκτήματα.

 

Τον Αύγουστο του 2007, παρήλασαν για πρώτη φορά τα νεοαποκτηθέντα άρματα LEO 2A4 και τα αναβαθμισμένα LEO 1VOLKAN. Επιδείχθηκε επίσης πρωτότυπο του αναβαθμισμένου M60 SABRA. Τον Αύγουστο του 2008 παρήλασαν και πάλι, όπως αναμενόταν, τα LEO 2A4 και LEO 1VOLKAN καθώς και σχηματισμοί των M 60 SABRA, δηλώνοντας έτσι την έναρξη των μαζικών παραδόσεων αλλά και της επιχειρησιακής αξιοποίησής τους.

 

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τουρκικός Στρατός έχει μέχρι σήμερα παραλάβει περί τα 225 LEO 2A4 και 50 αναβαθμισμένα Μ60 SABRA, ενώ ολοκλήρωσε τις παραλαβές 164 αναβαθμισμένων LEO 1 VOLKAN.Το κρίσιμο στοιχείο που θα αλλάξει υπέρ της Τουρκίας την εικόνα στο αρματικό ισοζύγιο είναι η έναρξη πλήρους παραγωγής του εγχώριας ανάπτυξης άρματος μάχης ALTAY.

 

Το ALTAY δείχνει εφάμιλλο - τουλάχιστον - του LEO2HEL, με την μόνη διαφορά ότι θα παραχθεί σε μεγάλους αριθμούς και θα αντικαταστήσει περί τα 1000 τουρκικά άρματα μάχης Μ48 που είναι εφοδιασμένα με το πυροβόλο των 105 χλστ. Απάντηση στο ALTAY μπορεί να δοθεί μόνο με μαζική αναβάθμιση των LEO2A4 και Μ1Α1 Abrams που θα προμηθευτούμε, γιατί για νέο άρμα ούτε λόγος πριν από την ... δεκαετία του 2030!

 

Πάντως, την τελευταία τριετία περί τα 440 αναβαθμισμένα άρματα εντάχθηκαν στο τουρκικό οπλοστάσιο, βελτιώνοντας σημαντικά τη μαχητική ισχύ των γειτόνων σε άρματα μάχης. Ο συνολικός αριθμός αναμένεται να εκτοξευτεί στα 673 στα τέλη του 2009!

 

Στο σύνολο αυτό θα περιλαμβάνονται τα ήδη παραδοθέντα 164 LEO 1VOLKAN, τα 170 M 60 SABRA, των οποίων οι παραδόσεις θα ολοκληρωθούν εντός του 2009, αλλά και 339 LEO 2A4. Τα τελευταία θα είναι κατά 41 περισσότερα των 298 που ήδη αναμένονται, αφού οι Τούρκοι βρίσκονται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τους Γερμανούς για την απόκτηση των επιπλέον αρμάτων.

 

 

Η κίνηση-«ματ» των Τούρκων ουσιαστικά «σκουπίζει» τα γερμανικά αποθέματα και αναιρεί τη δυνατότητα της Ελλάδας για τυχόν απόκτηση σημαντικού αριθμού αρμάτων του τύπου από τη ίδια πηγή. Με τη σειρά της, η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια έχει απλά μόλις εκφράσει την επιθυμία προμήθειας 13 προσθέτων LEO 2A4

Αντίστοιχα η Ελλάδα φιλοδοξεί να απαντήσει με την προμήθεια των 400 αμερικανικών Μ1Α1 απο τα αποθέματα των ΗΠΑ. Αν τα καταφέρει θα έχει δώσει την καλύτερη απάντηση, αφού θα στείλει στο διαλυτήριο τα "αρχαία" Μ48Α5, θα πάνε στα νησιά των LEO1A5, τα οποία βέβαια δεν έχουν σημαντική απόσταση από τα άρματα που αντικαθιστούν (πραγματικά είναι εθνικά και επιχειρησικά οδυνηρό, αν σκεφθεί κανείς ότι αν είχε προχωρήσει η υλοποίηση της διακρατικής σύμβασης, τώρα θα εντάσσονταν στους σχηματισμούς των νησιών τα BMP-3HEL με την τεράστια πυραυλική ανρτιαρματική/αντιαποβατική δύναμη πυρός τους).

 

Εν πάση περιπτώσει τα 400 Μ1Α1 θα αντικαταστήσουν στους σχηματισμούς της Βόρειας Ελλάδας τα LEO1A5 με το αναιμικό πυροβόλο των 105 χλστ. και αυτό μόνο ως θετικό μπορεί αν εκληφθεί.

 

Οι πρόσφατες μεγάλες εξελίξεις στον τομέα αναβάθμισης του τουρκικού αρματικού δυναμικού χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Οι γείτονες επιχειρούν μεθοδικά να ανατρέψουν την ποιοτική υπεροπλία που οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις απέκτησαν τα τελευταία χρόνια, στον συγκεκριμένο τομέα.

 

 

Ο τουρκικός Στρατός στέλνει τα LEO 2A4, τα Μ 60 SABRA και τα LEO 1VOLKAN μόνο σε μονάδες της Ανατολικής Θράκης. Με άλλα λόγια, ότι καλύτερο έχει το αναπτύσσει έναντι των ελληνικών συνόρων, ενισχύοντας την επιθετική του διάταξη.

 

 

Τα πλέον αξιόλογα από τα αντικαθιστάμενα άρματα, δηλαδή τα M48 A5T2 που θεωρούνται τεχνολογικά περίπου ισοδύναμα με τα ελληνικά M48A5 MOLF, στέλνονται στη Κύπρο για να αντικαταστήσουν με τη σειρά τους τα παλιότερα M 48A5 T1. Με άλλα λόγια, και στο μέτωπο της Κύπρου οι Τούρκοι αναβαθμίζουν το αρματικό τους δυναμικό και επιδιώκουν την ομοιοτυπία.

 

 

Σύντομα, τα περίπου 400 τουρκικά άρματα που είναι ανεπτυγμένα στην Κύπρο, θα ανήκουν μόνο στον τύπο M 48 A5T2, με προφανή οφέλη στον τομέα της συντήρησης και της επιχειρησιακής ικανότητας. Απέναντί τους θα συνεχίσουν να υφίστανται χωρίς καμία αλλαγή τα τελευταία χρόνια μόλις 236 ελληνικά και κυπριακά άρματα, πέντε διαφορετικών τύπων!

 

Συγκεκριμένα, υπάρχουν 82 ελληνικά M48A5 και Μ485 MOLF και 154 κυπριακά άρματα: 61 AMX 30, 52 AMX 30B2 και 41 Τ 80. Οι δύο από τους πέντε τύπους αρμάτων (τα ελληνικά M48A5 και τα κυπριακά AMX-30) θεωρούνται πλέον ηλικιακά και τεχνολογικά ξεπερασμένοι.

 

Διαβάστε το πλήρες άρθρο, όπως έχει δημοσιευθεί στο περιοχικό ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, εδώ

    Kατεβάστε το άρθρο σε pdf:
     
  •   
  •   

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

  • Ότι είσαι, αυτό βλέπεις, ότι ζητάς, αυτό βρίσκεις. Αν έλθεις στο Άγιον Όρος και ζητάς να βρεις αρετή, θα ψάξεις και θα την ανακαλύψεις. Αν ζητάς σκάνδαλα, θα τα βρεις. Όμως το πραγματικό, το άλλο Άγιον Όρος θ' αγρυπνεί μυστικά και θα υφαίνει την ιστορία του υπόγεια και σιγαλά. Μοναχός
  • «Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου

Bίος Αγίου Φιλουμένου

Ο ιερομάρτυρας Φιλούμενος μαρτύρησε στο ιστορικό Φρέαρ του Ιακώβ στις 29 Νοεμβρίου του 1979, καθώς τελούσε την ακολουθία του Εσπερινού.

Περισσότερα

Κυπρος η πραγματική αλήθεια για το '74

 Μέρος Α κ'   Μέρος Β'


 

Η μασωνία στην Ελλάδα

Η ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΩΝΙΑ ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΤΑΙ!

Περισσότερα

Δωρεάν τρόφιμα

Δωρεάν τρόφιμα ,ρούχα και φάρμακα.

Μάθετε που μπορείτε να τα βρείτε.

Κάντε κλικ στην εικόνα