Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

 

«Η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων έως τα 12 ναυτικά μίλια είναι κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας, που προβλέπεται ρητά από το Δίκαιο της Θάλασσας και συνιστά μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Το γεγονός και μόνο ότι υπάρχει απειλή πολέμου είναι απαράδεκτο. Δεν νοείται να υπάρχει απειλή πολέμου-casus belli- από μια χώρα υποψήφια προς ένταξη, εναντίον μιας χώρας – μέλους της ΕΕ, με δεδομένο και το πλαίσιο εντός του οποίου αναπτύσσονται οι διεθνείς σχέσεις στην εποχή μας. Είναι θέμα της Τουρκίας να το καταργήσει» τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, σε ερώτημα για τις πρόσφατες, σχετικές με το casus belli, δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά στηρίζει την ευρωτουρκική προσέγγιση και ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων «με πολύ προσεκτικά βήματα και χωρίς να θίγονται κυριαρχικά δικαιώματα», τονίζοντας επίσης ότι «δεν νοείται εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων χωρίς την κατάργηση των παραβιάσεων του Διεθνούς Δίκαιου».

Για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι απαραίτητο να εκπληρωθούν τα κριτήρια και οι υποχρεώσεις της, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων καλής γειτονίας, δήλωσε ο κ. Δελαβέκουρας.

Επισημαίνοντας ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών έχουν δηλώσει ξεκάθαρα πως επιθυμούν την εμβάθυνση και βελτίωση των διμερών σχέσεων, ο κ. Δελαβέκουρας υπενθύμισε ότι η καταγγελία του γεγονότος της ύπαρξης του casus belli, που είναι αντίθετο στη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, έχει γίνει με συστηματικό τρόπο από όλους του εκπροσώπους του ελληνικού κράτους και έχει καταγραφεί στα έγγραφα των Διεθνών Οργανισμών στους οποίους συμμετέχει η Ελλάδα.

«Το ότι συνεχίζει να υπάρχει απειλή πολέμου είναι απαράδεκτο. Έχει καταγραφεί παντού και πρέπει η Τουρκία να εξηγήσει διεθνώς πώς είναι δυνατόν σήμερα, το 2010, να διατηρεί το casus belli» σημείωσε.

Συνάντηση Δρούτσα-Νταβούτογλου

Αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δ.Δρούτσα με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, στο περιθώριο της κοινής παρουσίας τους στον αγώνα των εθνικών ομάδων μπάσκετ των δύο χωρών.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης τη δυνατότητα της πραγματοποίησης μονοήμερων εκδρομών από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά, για τους πολίτες όλων των χωρών. Όπως είπε ο κ. Δελαβέκουρας, για το θέμα αυτό οι ελληνικές αρχές είναι σε επαφή με τα αρμόδια όργανα της ΕΕ, ώστε να ξεκινήσει, στο εγγύς μέλλον, πιλοτική εφαρμογή του μέτρου. «Είναι σημαντικό για τον ελληνικό τουρισμό, έχει δε εφαρμοσθεί και στο παρελθόν με πολύ καλά αποτελέσματα» τόνισε.

Οι κ.κ. Δρούτσας και Νταβούτογλου συζήτησαν ακόμα για την πρόοδο των εργασιών στα θέματα του Συμβουλίου Ανώτατης Συνεργασίας των δύο χωρών, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια, το Κυπριακό, άλλα περιφερειακά θέματα, το ενδεχόμενο νέας συνάντησής τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τον προγραμματισμό της ανταποδοτικής επίσκεψης του κ. Νταβούτογλου στην Αθήνα, πιθανώς στις αρχές Νοεμβρίου.

 

Πηγή

    Kατεβάστε το άρθρο σε pdf:
     
  •   
  •   

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

  • Ότι είσαι, αυτό βλέπεις, ότι ζητάς, αυτό βρίσκεις. Αν έλθεις στο Άγιον Όρος και ζητάς να βρεις αρετή, θα ψάξεις και θα την ανακαλύψεις. Αν ζητάς σκάνδαλα, θα τα βρεις. Όμως το πραγματικό, το άλλο Άγιον Όρος θ' αγρυπνεί μυστικά και θα υφαίνει την ιστορία του υπόγεια και σιγαλά. Μοναχός
  • «Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου

Bίος Αγίου Φιλουμένου

Ο ιερομάρτυρας Φιλούμενος μαρτύρησε στο ιστορικό Φρέαρ του Ιακώβ στις 29 Νοεμβρίου του 1979, καθώς τελούσε την ακολουθία του Εσπερινού.

Περισσότερα

Κυπρος η πραγματική αλήθεια για το '74

 Μέρος Α κ'   Μέρος Β'


 

Η μασωνία στην Ελλάδα

Η ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΩΝΙΑ ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΤΑΙ!

Περισσότερα

Δωρεάν τρόφιμα

Δωρεάν τρόφιμα ,ρούχα και φάρμακα.

Μάθετε που μπορείτε να τα βρείτε.

Κάντε κλικ στην εικόνα