Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Το κοστολογούν 12 εκατ. ευρώ - Μεγάλο ενδιαφέρον από το Βατικανό.
“Δεν είναι δυνατόν να πωλούνται τέτοιου είδους μνημεία και μάλιστα την ώρα που η Κωνσταντινούπολη αναλαμβάνει τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης και ενώ η Τουρκία συμμετέχει στο κοινοτικό πρόγραμμα πλαίσιο για τον πολιτισμό.
Των Αλ. Μασσαβέτα,Σ. Χριστοφορίδου
Ποικίλες αντιδράσεις, ακόμη και γέλωτα, προκάλεσε στον τουρκικό Τύπο η είδηση που αποκάλυψε το ένθετο “Ακίνητα” της “Χουριέτ”, σύμφωνα με την οποία ο πρώην δήμαρχος του Εμίνονου Ταχίρ Ακτάς έβγαλε πωλητήριο για το βυζαντινό ανάκτορο της Μαγναύρας. Το ανάκτορο ανασκάφηκε το 1992, ως αποτέλεσμα της κατεδάφισης ενός εργοστασίου καλτσών, και τα θεμέλιά του βρίσκονται 13 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.
Το ανάκτορο της Μαγναύρας οικοδομήθηκε στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου, και σ’ αυτό ο αυτοκράτορας δεχόταν τους ξένους πρέσβεις. Το κτίσμα είχε τέσσερις ορόφους και βρισκόταν εντός του συγκροτήματος του Μεγάλου Παλατίου, μιας “απαγορευμένης πόλης” της εποχής που εκτεινόταν από την Αγία Σοφία και τον Ιππόδρομο ως την ακτή του Μαρμαρά. Ευρήματα που βρέθηκαν στο χώρο, όπως ίχνη μωσαϊκών, εκτίθενται στο Μουσείο Μωσαϊκών του Μεγάλου Παλατίου, παραδίπλα.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ο Ακτάς ζητεί 12 εκατομμύρια ευρώ για το ανάκτορο και βρίσκεται ήδη σε επαφές με ξένους επενδυτές. Ανάμεσά τους ο τουρκικός Τύπος αναφέρει και το Βατικανό, ενώ κάποια άλλα δημοσιεύματα φέρουν ως ενδιαφερόμενους ξένους επενδυτές για να το κάνουν είτε ξενοδοχείο είτε ιδιωτικό μουσείο είτε... αίθουσα γάμων(!).
Η εταιρεία μεσιτών Golden Royale Gayrimenkul έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις για την πώληση. Ο πρόεδρός της, Κορχάν Κονγκάζ, διατείνεται ότι σε περίπτωση που ανασκαφεί αρχαίο κτίσμα στα θεμέλια της ιδιοκτησίας σου περιέρχεται κι αυτό αυτομάτως στην τελευταία. Ο ισχυρισμός δεν ευσταθεί κατά το τουρκικό δίκαιο.
Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, τμήμα του ανακτόρου της Μαγναύρας βρίσκεται θαμμένο κάτω από μαγαζί που πωλεί χαλιά.
Το αγοράζει το Βατικανό
Το θέμα έφερε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά και ζητά την άμεση παρέμβασή της.
“Δεν είναι δυνατόν να πωλούνται τέτοιου είδους μνημεία και μάλιστα την ώρα που η Κωνσταντινούπολη αναλαμβάνει τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης και ενώ η Τουρκία συμμετέχει στο κοινοτικό πρόγραμμα πλαίσιο για τον πολιτισμό. Με δεδομένα ότι η διατήρηση και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί βασική αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κομισιόν θα πρέπει να παρέμβει χαρακτηρίζοντας το μνημείο ως προστατευόμενο προκειμένου να ακυρωθεί πώλησή του” σημειώνει στη “Μ” η κ. Κοππά. Σύμφωνα με πληροφορίες της ελληνίδας ευρωβουλευτού, το Βατικανό εντόπισε αμέσως τη σημασία του συγκεκριμένου μνημείου και έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του να το αγοράσει! Όταν της θέσαμε το ερώτημα αν θα μπορούσε να πράξει το ίδιο και η ελληνική κυβέρνηση, απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ένα ερωτηματικό ως προς τις οικονομικές δυνατότητες του ελληνικού δημοσίου αυτή τη στιγμή. Σημειωτέον ότι η τιμή πώλησης έχει προσδιοριστεί στα 12 εκατ. ευρώ.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MAKTHES.GR

 

    Kατεβάστε το άρθρο σε pdf:
     
  •   
  •   

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

  • Ότι είσαι, αυτό βλέπεις, ότι ζητάς, αυτό βρίσκεις. Αν έλθεις στο Άγιον Όρος και ζητάς να βρεις αρετή, θα ψάξεις και θα την ανακαλύψεις. Αν ζητάς σκάνδαλα, θα τα βρεις. Όμως το πραγματικό, το άλλο Άγιον Όρος θ' αγρυπνεί μυστικά και θα υφαίνει την ιστορία του υπόγεια και σιγαλά. Μοναχός
  • «Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου

Bίος Αγίου Φιλουμένου

Ο ιερομάρτυρας Φιλούμενος μαρτύρησε στο ιστορικό Φρέαρ του Ιακώβ στις 29 Νοεμβρίου του 1979, καθώς τελούσε την ακολουθία του Εσπερινού.

Περισσότερα

Κυπρος η πραγματική αλήθεια για το '74

 Μέρος Α κ'   Μέρος Β'


 

Η μασωνία στην Ελλάδα

Η ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΩΝΙΑ ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΤΑΙ!

Περισσότερα

Δωρεάν τρόφιμα

Δωρεάν τρόφιμα ,ρούχα και φάρμακα.

Μάθετε που μπορείτε να τα βρείτε.

Κάντε κλικ στην εικόνα