Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

 

 
Λευκωσία: Η τουρκική πλευρά προβάλλει το δέλεαρ του νερού για να αποσπάσει φυσικό αέριο. Ενόψει των διεργασιών που παρασκηνιακά πραγματοποιούνται με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ο στενός συνεργάτης του κατοχικού ηγέτη, Οσμάν Ερτούγ, ο οποίος πραγματοποίησε σειρά επαφών στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα και έδωσε διάλεξη σε πανεπιστήμιο, έθεσε ένα γενικό πλαίσιο «πάρε-δώσε», ενώ συμφώνησε με την ιδέα του Ειδικού Σύμβουλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, για πραγματοποίηση των συνομιλιών εκτός Κύπρου. Επί τούτου είπε πως «οι συνομιλίες που θα διεξαχθούν στο εξωτερικό θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους ηγέτες να είναι πιο εύκαμπτοι και ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για συνομιλίες οπουδήποτε».
 
Για το θέμα του φυσικού αερίου είπε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να διαμοιραστεί το νερό και ότι οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να κάνουν το ίδιο επί του θέματος των υδρογονανθράκων. «Το νερό που θα έλθει από την Τουρκία μας ενθουσιάζει. Ολόκληρη ή όψη της Κύπρου θα αλλάξει. Αυτή η νέα εξέλιξη θα προσθέσει ένα νέο πρότυπο στο κυπριακό πρόβλημα», είπε ο αξιωματούχος του κατοχικού καθεστώτος.
Νερό έναντι υδρογονανθράκων - Στη λογική του «Πάρε-δώσε»
Αυτή η θέση για «πάρε-δώσε» (νερό έναντι αερίου) έχει διατυπωθεί και στο παρελθόν και αποτελεί άποψη του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. Θέση που επανέρχεται ενόψει και πιθανής επανάληψης των συνομιλιών για το Κυπριακό, αλλά και επειδή οι Τούρκοι βλέπουν κινητικότητα και στο πεδίο της ενέργειας.

Η αποχώρηση της ENI-KOGAS για την επόμενη περίοδο, η επάνοδος της γαλλικής TOTAL και οι συμφωνίες με την Αίγυπτο για πώληση φυσικού αερίου, συνιστούν εξελίξεις που παρακολουθούνται από κοντά από την Άγκυρα.


Ο Ερτούγ, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι συνομιλίες θα επαναρχίσουν τέλος Απριλίου - αρχές Μαΐου, έσπευσε να ισχυριστεί πως «ο Ε/κ ηγέτης, Νίκος Αναστασιάδης, πρέπει να γυρίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς προϋποθέσεις». Πρόσθεσε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έφυγε ποτέ από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να επανέλθει.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Τουρκικής Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης, Τζεμίλ Τσιτσέκ, εξέφρασε την ελπίδα ότι το 2015 θα είναι έτος για μία λύση στην Κύπρο.

Μιλώντας σε διάλεξη στην Ουάσινγκτον για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις τον 20ό αιώνα, ο Τσιτσέκ είπε ότι η επιστροφή της ελληνοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των συνομιλιών θα αναζωογονήσει τις ελπίδες για μία λύση στην Κύπρο.

Είπε, όμως και κάτι το οποίο θεωρείται αρκούντως αποκαλυπτικό και για τη συνέχεια. Ότι «είναι άκρως ατυχές που η ελληνοκυπριακή πλευρά εγκατέλειψε τις συνομιλίες σαν αποτέλεσμα των μέτρων που λήφθηκαν από την Τουρκία για την προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων μετά τις μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς για τη διεξαγωγή ερευνών για υδρογονάνθρακες». Μια τοποθέτηση που θα καθορίσει ενδεχομένως και την τουρκική στάση μετά την 6η Απριλίου.

Γράφει: Κώστας Βενιζέλος

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

 

http://greeknation.blogspot.gr/2015/03/blog-post_781.html

    Kατεβάστε το άρθρο σε pdf:
     
  •   
  •   

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

  • Ότι είσαι, αυτό βλέπεις, ότι ζητάς, αυτό βρίσκεις. Αν έλθεις στο Άγιον Όρος και ζητάς να βρεις αρετή, θα ψάξεις και θα την ανακαλύψεις. Αν ζητάς σκάνδαλα, θα τα βρεις. Όμως το πραγματικό, το άλλο Άγιον Όρος θ' αγρυπνεί μυστικά και θα υφαίνει την ιστορία του υπόγεια και σιγαλά. Μοναχός
  • «Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου

Bίος Αγίου Φιλουμένου

Ο ιερομάρτυρας Φιλούμενος μαρτύρησε στο ιστορικό Φρέαρ του Ιακώβ στις 29 Νοεμβρίου του 1979, καθώς τελούσε την ακολουθία του Εσπερινού.

Περισσότερα

Κυπρος η πραγματική αλήθεια για το '74

 Μέρος Α κ'   Μέρος Β'


 

Η μασωνία στην Ελλάδα

Η ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΩΝΙΑ ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΤΑΙ!

Περισσότερα

Δωρεάν τρόφιμα

Δωρεάν τρόφιμα ,ρούχα και φάρμακα.

Μάθετε που μπορείτε να τα βρείτε.

Κάντε κλικ στην εικόνα