Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

 

 

 

Σε αντίθεση με τον κ. Μάρκ Ρος (video) ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας γράφει τη δική του άποψη

Άρθρο του Κώστα Σημίτη στην Λε Μοντ: «Η Ελλάδα δεν εξαπάτησε»

Ο κ. Σημίτης επισημαίνει ότι « είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε τα γεγονότα που συνδέονται με την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ». Με τον τίτλο: «Η Ελλάδα δεν εξαπάτησε!» η γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ» δημοσιεύει άρθρο γνώμης του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη.


Με στόχο «μια καλύτερη κατανόηση του ελληνικού προβλήματος», ο κ. Σημίτης υπογραμμίζει ότι «είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε τα γεγονότα που συνδέονται με την είσοδο της Ελλάδας στην οικονομική και νομισματική Ένωση (ΟΝΕ), και αυτό σε μια κρίσιμη στιγμή που οι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ έχουν διαταραχθεί».

Ο κ. Σημίτης αναφέρεται σε μια συνέντευξη του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί στο κανάλι TF1 στην διάρκεια της οποίας «χαρακτήρισε λανθασμένα τα στατιστικά στοιχεία», που παρείχε η Ελλάδα κατά την ένταξή της στην ΟΝΕ. Δήλωσε μάλιστα ότι η αποδοχή της χώρας στη ζώνη του ευρώ ήταν ένα «λάθος» το οποίο διέπραξαν οι κυβερνήσεις της εποχής, της οποίας ο ίδιος δεν ήταν μέλος.

Ας θυμίσουμε τα γεγονότα, λέει ο κ. Σημίτης και εξηγεί:

«Τα κριτήρια ένταξης καθορίζονται στη συνθήκη του Μάαστριχτ και αφορούν στο δημοσιονομικό έλλειμμα (κάτω από το 3% του ΑΕΠ), στον πληθωρισμό, στα επιτόκια και στη σταθεροποίηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Η επίτευξή τους πιστοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ενώ η απόφαση ένταξης λαμβάνεται από τους υπουργούς Οικονομικών στους κόλπους του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (ECOFIN).

Η Ελλάδα προσχώρησε στη ζώνη του ευρώ με βάση τις επιδόσεις της οι οποίες αξιολογήθηκαν το 1999.

Το 2004, ύστερα από εκλογές, η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε σε μία αναδρομική αλλαγή των κανόνων που εφαρμόζονταν για την καταγραφή των αμυντικών δαπανών: οι δαπάνες αυτές, αντί να καταγραφούν στην ημερομηνία παράδοσης του υλικού -όπως ήταν ο κανόνας στις ευρωπαϊκές χώρες- μεταφέρθηκαν στην ημερομηνία της παραγγελίας.

Έτσι λοιπόν, σημαντικά ποσά τα οποία θα έπρεπε να αποτελούν τμήμα των προϋπολογισμών, μετά το 2004 καταγράφηκαν ως δαπάνες της προηγούμενης περιόδου, γεγονός που διόγκωσε τα ελλείμματα της περιόδου εκείνης.

Έχουμε αρκετές φορές καταγγείλει αυτήν την απάτη η οποία πυροδοτήθηκε από υπολογισμούς χαμηλής πολιτικής.

Είναι ατυχές ότι ο κ. Σαρκοζί επαναλαμβάνει αυτήν την ιδέα για λογαριασμό του, εκτός εάν αμφισβητεί την ακεραιότητα των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ. Εξάλλου, ο ίδιος δεν υπογράμμισε μία λεπτομέρεια αποκαλυπτική της κακοπιστίας που χαρακτηρίζει αυτή τη συζήτηση: το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας κατά την ένταξή της το 1997 (υπολογισμένο στο 3,3% του ΑΕΠ) ήταν υψηλότερο από εκείνο της Ελλάδας (3,1%). Μπορούμε να ελπίζουμε ότι η εμμονή στα στατιστικά στοιχεία θα δώσει τη θέση της σε μία πιο ώριμη σκέψη, επικεντρωμένη στις απαραίτητες συνθήκες για τη διασφάλιση της συνύπαρξης των χωρών στα άνισα επίπεδα ανάπτυξης στους κόλπους της νομισματικής ένωσης. Φαίνεται ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να εγγυηθεί τη συνέχιση του ευρωπαϊκού σχεδίου», καταλήγει ο κ. Σημίτης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://gdailynews.wordpress.com/

    Kατεβάστε το άρθρο σε pdf:
     
  •   
  •   

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

  • Ότι είσαι, αυτό βλέπεις, ότι ζητάς, αυτό βρίσκεις. Αν έλθεις στο Άγιον Όρος και ζητάς να βρεις αρετή, θα ψάξεις και θα την ανακαλύψεις. Αν ζητάς σκάνδαλα, θα τα βρεις. Όμως το πραγματικό, το άλλο Άγιον Όρος θ' αγρυπνεί μυστικά και θα υφαίνει την ιστορία του υπόγεια και σιγαλά. Μοναχός
  • «Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου

Bίος Αγίου Φιλουμένου

Ο ιερομάρτυρας Φιλούμενος μαρτύρησε στο ιστορικό Φρέαρ του Ιακώβ στις 29 Νοεμβρίου του 1979, καθώς τελούσε την ακολουθία του Εσπερινού.

Περισσότερα

Κυπρος η πραγματική αλήθεια για το '74

 Μέρος Α κ'   Μέρος Β'


 

Η μασωνία στην Ελλάδα

Η ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΩΝΙΑ ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΤΑΙ!

Περισσότερα

Δωρεάν τρόφιμα

Δωρεάν τρόφιμα ,ρούχα και φάρμακα.

Μάθετε που μπορείτε να τα βρείτε.

Κάντε κλικ στην εικόνα