Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 
Αναζητούν βυθισμένο οικισμό στην Αργολίδα

Τα ίχνη ενός σημαντικού βυθισμένου νεολιθικού οικισμού στον όρμο της Κοιλάδας, στην Αργολίδα, αναζητά η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα.

Ο συγκεκριμένος οικισμός, ο οποίος κατά τα νεολιθικά χρόνια είχε χτιστεί κοντά στην ακτή, φαίνεται ότι βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από το σπήλαιο Φράγχθι και αποτέλεσε τον κύριο οικισμό των κατοίκων του σπηλαίου. Το σπήλαιο Φράχθι κατοικήθηκε για περισσότερα από 35.000 χρόνια, από την Παλαιολιθική έως τη Νεολιθική εποχή. Κατά την τελευταία αυτή περίοδο φαίνεται ότι το σπήλαιο χρησίμευε ως δευτερεύων, βοηθητικός οικισμός εκείνου που αναζητούν σήμερα οι αρχαιολόγοι, σύμφωνα με το parapolitika.gr

Έρευνες στη συγκεκριμένη περιοχή έγιναν και κατά τις δεκαετίες του 1960 και 1970 από Αμερικανούς επιστήμονες, όμως οι εργασίες δεν συνεχίστηκαν. Κατά την πρόσφατη έρευνα που διενήργησε ομάδα Ελλήνων και Ελβετών επιστημόνων από τις 16 έως τις 20 Ιουλίου στη συγκεκριμένη περιοχή, έγιναν κυρίως εργασίες βαθυμετρίας και δειγματοληψίας ιζήματος. Κάνοντας χρήση σύγχρονης τεχνολογίας η ομάδα των Ελλήνων και Ελβετών αρχαιολόγων κατάφερε να βελτιώσει τις προηγούμενες μετρήσεις και να δημιουργήσει έναν λεπτομερή χάρτη της επιφάνειας του βυθού.

Η έρευνα θα συνεχιστεί την επόμενη χρονιά με υποβρύχια ανασκαφή, στόχος της οποίας θα είναι να αποκαλύψει τον βυθισμένο νεολιθικό οικισμό.

«Με τη χαρτογράφηση της επιφάνειας του βυθού, κάνουμε ένα πρώτο βήμα, ώστε να ακολουθήσει η υποβρύχια έρευνα και τελικά η αφαίρεση της άμμου, με στόχο να φέρουμε στο φως τον νεολιθικό οικισμό», εξήγησε στο ΑΜΠΕ η προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, Αγγελική Σίμωσι, η οποία διευθύνει την υποβρύχια έρευνα.

πηγή: tvkosmos.gr/feedproxy.google.com

 

    Kατεβάστε το άρθρο σε pdf:
     
  •   
  •   

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

  • Ότι είσαι, αυτό βλέπεις, ότι ζητάς, αυτό βρίσκεις. Αν έλθεις στο Άγιον Όρος και ζητάς να βρεις αρετή, θα ψάξεις και θα την ανακαλύψεις. Αν ζητάς σκάνδαλα, θα τα βρεις. Όμως το πραγματικό, το άλλο Άγιον Όρος θ' αγρυπνεί μυστικά και θα υφαίνει την ιστορία του υπόγεια και σιγαλά. Μοναχός
  • «Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου

Bίος Αγίου Φιλουμένου

Ο ιερομάρτυρας Φιλούμενος μαρτύρησε στο ιστορικό Φρέαρ του Ιακώβ στις 29 Νοεμβρίου του 1979, καθώς τελούσε την ακολουθία του Εσπερινού.

Περισσότερα

Κυπρος η πραγματική αλήθεια για το '74

 Μέρος Α κ'   Μέρος Β'


 

Η μασωνία στην Ελλάδα

Η ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΩΝΙΑ ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΤΑΙ!

Περισσότερα

Δωρεάν τρόφιμα

Δωρεάν τρόφιμα ,ρούχα και φάρμακα.

Μάθετε που μπορείτε να τα βρείτε.

Κάντε κλικ στην εικόνα