Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

 

Δύο κουκούτσια ελιάς και το αποτύπωμα ενός αμπελόφυλλου πάνω σε ωμή πλίνθο, ταπεινά ευρήματα αλλά με πολύ μεγάλη σημασία αφού εντοπίσθηκαν μέσα σε ένα πηγάδι της 3ης π. Χ. χιλιετίας στην Κνωσό μιλούν με τον τρόπο τους για τον οικισμό αυτής της εποχής και για δύο από τα σημαντικότερα προϊόντα της, την ελιά και την άμπελο. Για τα ευρήματα αυτού του λεγόμενου «ανακτορικού πηγαδιού», βάθους 17, 2 μέτρων αλλά και από ανασκαφές τμήματος του οικισμού της Κνωσού θα μιλήσει την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου ο καθηγητής κ. Gerald Cadogan με θέμα «Η Πρωτομινωική Κνωσός: μερικές νέες σκέψεις» στο σεμινάριο Μινωικής Αρχαιολογικής στην Αρχαιολογική Εταιρεία (ώρα 16.30).


Το πρώτο πηγάδι της Εποχής του Χαλκού που έχει βρεθεί στην Κνωσό είναι αυτό,... στο οποίο υπάρχουν τρεις διακριτές, χρονικά, φάσεις απόθεσης. Από την παλαιότερη προέρχονται μεγάλες πρόχοι (αγγεία) με κτενιστή διακόσμηση. Στη συνέχεια όμως η κύρια απόθεση σε βάθος 10-11 μέτρων ήταν εξαιρετικά πλούσια: οψιανός, υψηλής ποιότητας μελανοστιλβωτές φιάλες και καρποδόχες με στιλβωτή διακόσμηση, γραπτές πρόχοι, πίθοι, κάδοι από άψητο πηλό και ένα μοναδικό όστρακο από πυξίδα (κουτί) με οπές ανάρτησης φτιασμένο από λεπτή γκρίζα κεραμική, η οποία πιθανότατα ήταν εισηγμένη από τη Μεσαρά. Επίσης τα κουκούτσια, το αμπελόφυλλο αλλά και πολλά οστά ζώων.

Αλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι η κατασκευή του πηγαδιού, αφού όπως λέει ο κ. Cadogan « Αυτό το πηγάδι προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την Πρωτομινωική κοινότητα της Κνωσού καθώς αποτελεί μία μοναδική κατασκευή, που σχετίζεται με την δραστηριότητα ενός ραβδοσκόπου ή και ενός εξειδικευμένου τεχνίτη στη διάνοιξη πηγαδιώνενώδίνει στοιχεία και γιατην αυστηρή τήρηση κανόνων υγιεινής μετά την κατασκευή του». Πολλά στοιχεία υπάρχουν εξάλλου για πυρκαγιά, η οποία κατέστρεψε μέρος ή ολόκληρο τον οικισμό της Κνωσού αυτής της εποχής.

Οι ανασκαφές τέλος στο βόρειο τμήμα του «Βασιλικού Δρόμου» και στις «Πρώιμες Οικίες» βοηθoύν να συμπληρωθεί η εικόνα της εξέλιξης της Κνωσού κατά την 3η π.Χ. χιλιετία. Συγκεκριμένα ο οικισμός αυτής της εποχής είχε αξιοσημείωτη κοινωνική οργάνωση, είχε επεκταθεί προς βορρά και προς νότο, οικοδομήθηκαν σημαντικά κτίρια κάτω από τη Δυτική Αυλή, το βορειοδυτικό άνδηρο, ίσως τμήμα του πρώτου πραγματικά μνημειώδους οικοδομήματος (που μπορεί να ήταν το ανάκτορο) στην Κνωσό, πιθανόν το Υπόγειο και η Κρύπτη ενώάρχισε η κατασκευή των πρώτων δρόμων. «Ο μεγάλος άγνωστος παραμένουν όμως τα νεκροταφεία της Πρωτομινωικής Κνωσού» καταλήγει ο κ. Cadogan.


Πηγή: "Το Βήμα"

    Kατεβάστε το άρθρο σε pdf:
     
  •   
  •   

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

  • Ότι είσαι, αυτό βλέπεις, ότι ζητάς, αυτό βρίσκεις. Αν έλθεις στο Άγιον Όρος και ζητάς να βρεις αρετή, θα ψάξεις και θα την ανακαλύψεις. Αν ζητάς σκάνδαλα, θα τα βρεις. Όμως το πραγματικό, το άλλο Άγιον Όρος θ' αγρυπνεί μυστικά και θα υφαίνει την ιστορία του υπόγεια και σιγαλά. Μοναχός
  • «Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου

Bίος Αγίου Φιλουμένου

Ο ιερομάρτυρας Φιλούμενος μαρτύρησε στο ιστορικό Φρέαρ του Ιακώβ στις 29 Νοεμβρίου του 1979, καθώς τελούσε την ακολουθία του Εσπερινού.

Περισσότερα

Κυπρος η πραγματική αλήθεια για το '74

 Μέρος Α κ'   Μέρος Β'


 

Η μασωνία στην Ελλάδα

Η ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΩΝΙΑ ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΤΑΙ!

Περισσότερα

Δωρεάν τρόφιμα

Δωρεάν τρόφιμα ,ρούχα και φάρμακα.

Μάθετε που μπορείτε να τα βρείτε.

Κάντε κλικ στην εικόνα